#FOODwithsuus Uncategorized

ALLES OVER EIWITTEN

Eitwitten, je hoort het woord steeds vaker voorbij komen, zeker als je regelmatig in de sportschool komt en healthy lifestyle magazines, blogs en websites leest en/of sporters/fitgirls op sociale media volgt. Maar waar gaat het in hemelsnaam over? Wat bedoelen ze toch telkens met die eiwitten aanvullen en hoezo drinken ze allemaal van die eiwitshakes? Dat ga ik jullie in deze post allemaal vertellen. Alles over eiwitten dus! Wat? Waarom? Hoezo? Hoeveel? 

Back in the days

ongeveer een jaar of 20 geleden dachten mensen dat eiwitshakes een soort anabolen waren ofzo. Het waren poeders, dat was chemisch en kon toch niet gezond/natuurlijk zijn?

Gelukkig is dat beeld over het algemeen langzaam veranderd, al zijn er nog steeds mensen (Mijn opa bijvoorbeeld haha) die het een beetje wantrouwen. Daarom ga ik in deze post vertellen waar het van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt en waarom het helemaal niet chemisch maar juist supergoed is om naast je normale voedingspatroon af en toe een eiwitshake te nemen.

Wat zijn eiwitten en waarom zijn ze belangrijk?

Ook ik loop regelmatig met een Shake rond, op werk, bij mijn vriend (die heeft inmiddels ook een pot thuis staan #convinced) en in de sportschool. Waarom? Ja waarom? Nou omdat ik graag genoeg eiwitten binnenkrijg. Want eiwitten zijn belangrijk. Het zijn zelfs één van de belangrijkste bouwstenen voor je lichaam. Maar de Nederlandse term eiwit is eigenlijk een beetje vreemd gekozen, we zouden het beter proteïne kunnen noemen omdat heel veel mensen het nu verwarren met het eiwit van een kippenei. Proteïne is dan beter want het eiwit uit een kippenei is anders dan het eiwit uit kaas en weer anders dan eiwitten uit kip. Eiwit bestaat namelijk uit aminozuren, er bestaan er hiervan 22.

De aminozuren zijn een soort alfabet en eiwitten zijn dan de woorden die je met dat alfabet kan maken. Get it? Niet? Oke… je kan heel veel verschillende eiwitten/woorden maken door telkens verschillende aminozuren/letters aan elkaar te koppelen. Zo kan je miljoenen woorden vormen met 26 letters uit ons alfabet en zo kan het ook met 22 aminozuren waarvan je onwijs veel soorten eiwitten kan maken.

In ons kippenei zitten dus hele andere eiwitstructuren dan in een eiwitshake of in een stuk kaas of een handje noten of whatever. Als je het over eiwitten hebt dan heb je het tegelijkertijd over een macro nutriënt. Net als koolhydraten en vetten hebben wij mensen deze aminozuren nodig. Bijna al onze weefsels en onze spieren bestaan uit eiwitten maar ook ons bloed en ons spijsverteringsstelsel. Ons lichaam gebruikt eiwitten als bouwstoffen maar ook als brandstof. That’s why.

Weetje: Ons lijf bestaat voor bijna 15% uit eiwitten! Om goed te kunnen blijven functioneren heeft je lichaam dus eiwitten nodig.

Zeker sporters hebben voldoende eiwitten nodig omdat je spieren deze gebruiken. Bijvoorbeeld om te groeien maar ook om onderhouden te worden. Te weinig eiwitten betekent schade aan je weefsels en spieren en dus geen groei van de spieren of zelfs een afname van je spiermassa. Ook al sport je nog zo hard!

Ook voor de niet sporter? Jazeker! Niet alleen voor sporters zijn deze aminozuren belangrijk, eiwitten zijn ook belangrijk voor het reguleren van de vochtbalans, het is belangrijk voor je immuunsysteem, je bloedtransport, het herstellen van wonden en weefsels, het bewaken van de juiste hormoonbalans, het creëren van energiebuffers binnen het lichaam en nog veel meer!

Ik wil dit dus niet meer horen: “Ja maar als je niet sport dan heeft het toch geen zin?” Lees bovenstaand stukkie nog eens zou ik zeggen! Je hebt wel iets minder eiwitten nodig natuurlijk als je niet of nauwelijks sport.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Het is lastig te zeggen hoeveel je precies nodig hebt maar er zijn wel richtlijnen. Deze geven aan tot waar je lichaam de eiwitten nog opneemt en ze dus nog waarde toevoegen. Als je boven deze richtlijn gaat zitten ga je waarschijnlijk scheetjes laten.

De niet-sporter heeft kan ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag opnemen.

De af en toe sporter (2/3 keer per week) kan ietsje meer, rond de 1.2-1.7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht opnemen/verwerken en de fanatieke duursporter zit daar weer boven met ongeveer 1.5-2 gram per dag.

Voor fanatieke krachtsporters geldt ongeveer hetzelfde, zij zitten met 1.8-2.5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag ruim voldoende!

Maar kwaad kan het niet als je ietsje teveel eiwitten neemt, wel als je te weinig binnen krijgt. Als je echt teveel eiwitten binnen krijgt is het enige wat er gebeurd dat je lichaam ze niet meer kan opnemen en het afstoot. Dan gaat het naar je darmen en ga je scheetjes laten, veeeel stink scheetjes! #iewl Maar dat gebeurt meestal pas als je boven de 3,5 gram per kg lichaamsgewicht per dag komt, dus dan moet je nogal haha.

Wanneer neem je die eiwitten dan?

Dat maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat je lichaam over langere tijd goed in balans is en eigenlijk continue voorzien is van voldoende eiwitten. Dus of je het nu bij je ontbijt neemt, tijdens lunch of na het sporten dat maakt niet zo gek veel uit. Als je maar zorgt dat je lichaam ze binnen krijgt.

Maar hoe verhoog je dan je eiwitten en zorg je dat je er genoeg binnen krijgt?

Meer eieren eten?!

Je kunt inderdaad gewoon wat meer eitjes eten maar ik heb net verteld hoeveel we nodig hebben en voor de vergelijking, in een kippenei zit ong. 7 gram eiwit…nou ga maar uitrekenen hoeveel eieren je dan op een dag moet eten om voldoende binnen te krijgen…Daar kom je niet heel snel aan. Daarom neem ik shakes daar zit per portie 20 tot 30 gram eiwit in. Dan schiet het heel gemakkelijk al een eind op:)

Maar natuurlijk kunnen we het ook uit vlees (gevogelte&rundvlees), vis & zuivel (kwark) halen, en ja het zit ook in peulvruchten zoals bonen en linzen en in noten maar het is voor veel mensen een stuk lastiger om voldoende eiwitten via die voedingsmiddelen binnen te krijgen. Terwijl je heel gemakkelijk even een eiwitshake kan maken in een blendertje of shakebeker. Je hoeft er gewoon veel minder moeite voor te doen om 20 tot 30 gram extra eiwitten binnen te krijgen op een dag. Dat is het voordeel van een shake in zijn algemeenheid, maar je hebt natuurlijk ook repen, pannenkoekenmix en andere producten met extra eiwitten die ook super gemakkelijk zijn. Zo probeerde ik laatst ook deze high protein nuggets uit. Welke ook echt een goede toevoeging zijn qua eiwitten. Zeker voor vegetariërs zijn het super vleesvervangers.

 

Mijn eiwitkeuzes

Ik haal mijn EXTRA eiwitten uit eiwitpoeders waar ik shakes van maak dus daar zal ik zo even wat meer over vertellen. Ik zeg ‘extra’ omdat ik ook heel bewust kies om sowieso producten te nuttigen waar het veel in zit. Ik kies altijd voor rund of kip ipv varkensvlees en ik kies voor kwark ipv yoghurt. Dat soort dingen let ik op om ervoor te zorgen dat ik uit mijn normale voeding zoveel mogelijk eiwitten mee pak. Maar omdat ik echt veel sport kies ik er dus ook voor om elke dag 1 shake te nemen van 28g. Als je een pot poeder besteld zit er gewoon een maatschepje bij dus je hoeft zelf nooit moeilijk te doen met wegen voor de grammen hoor.

Eiwitpoeders

Eiwitpoeders dus…., ja dat is een poeder wat logischerwijs voornamelijk bestaat uit eiwitten. De overige aanwezigheden binnen dit poeder zijn vetten, koolhydraten en toevoegingen zoals een smaakje. Die zijn vaak ook zo natuurlijk mogelijk geproduceerd. Zo heb je eiwitpoeders in de smaak aardbei (vaak gemaakt van rode bieten) & chocolade (gemaakt van pure cacao). Ik heb zelf momenteel de smaak ‘hazelnoot nutella’. En werkelijk dat smaakt gewoon naar chocolademelk. Top dus! Hoe nuttig je zo’n poeder? Ik meng altijd één schepje met 250 ml water. Maar het smaakt natuurlijk veel lekkerder als je het mengt met melk, dat smaakt dan echt naar een milkshake. Maar je kunt ook best een schepje door je pannenkoekenbeslag gooien of in een smoothie, of door een taartbeslag, zelfs door je bakje kwark. Het kan allemaal!

Wat ik zelf lastig vond in het begin is dat er zoveel verschillende soorten eiwitten en dus ook poeders zijn.

Welke moet ik kiezen?

Ik zal de belangrijkste even voor jullie op een rijtje zetten. Ik begin met de meest bekende: Whey. Leuk om te weten is dat Whey eiwit (dat is dus een bepaalde combinatie van aminozuren gemaakt uit het aminozuren alfabet dat dan een woord/structuur vormt die we Whey noemen) best wel een Nederlands product is want het is een restproduct van het maken van kaas. Daar zit heel weinig lactose in en geen caseïne! Caseïne zijn eiwitstructuren die je normaal wel in zuivel tegen komt en ons lijf heeft heel veel moeite om caseïne af te breken in het darmstelsel. Daarom kunnen mensen ook last krijgen van hun darmen bij (teveel) zuivelproducten. Maar in whey eiwit zit dat dus niet, daarom is het goed om hier je eiwitten uit te halen. Bovendien heeft Whey een hele hoge biologische waarde. Dat heeft te maken met hoe je lijf omgaat met bepaalde voedingsstoffen. Het kippenei is de basis voor de biologische waarde van eiwitten. Omdat het kippenei de nullijn is wordt deze op 100 gezet. En bijv. kikkererwten zitten op 50, er zitten dus eiwitten in kikkererwten maar voor het menselijk lichaam is het minder biologisch relevant. Whey eiwit heeft een biologische waarde van 130. Dus als je 7 gram whey eiwit neemt is dat 30% effectiever in ons lijf dan een kippenei. In een shake gaan wel 28 gram dus reken uit je winst!

Maar dan hebben we ook nog whey concentraat eiwit… dat is de meest gebruikte vorm van whey. Dit betekent dat er in dit poeder ongeveer 80% zit aan eiwitten en de overige delen bevatten bijv. koolhydraten, vet en de andere toevoegingen waar ik het net ook al over had. Whey concentraat wordt snel opgenomen in het lichaam.

Whey Isolaat, deze gebruik ik zelf omdat het percentage eiwitten hierin nog hoger is en het nog sneller wordt opgenomen door het lichaam. In dit poeder zit ongeveer 90% aan eiwitten. Dit poeder is dan ook altijd een stukje duurder en daarom minder populair.

Dan hebben we ook nog whey hydrolisaat, deze wordt het allerminste gebruikt omdat het eigenlijk een whey bedoeld is voor mensen met allergieën. Het eiwitpoeder is anders bewerkt en die bewerking is duurder dus is de poeder ook duurder. Bovendien wordt dit vaak langzamer opgenomen en dat maakt de poeder ook minder populair. Toch is het handig dat er ook een eiwitverrijking bestaat voor mensen die heel erg gevoelig zijn voor veel voedingssupplementen.

Wanneer je nou ook eiwitpoeders wilt gaan gebruiken is het handig om bovenstaande nog even goed door te nemen voor je gaat bestellen of kopen. Voor de meeste mensen is Whey concentraat het geschikt gezien hun budget en behoeften. Tips voor smaakjes? Ehmmm, ik vind zelf chocolade, hazelnoot nutella, aardbei en banaan het lekkerste. Vanille vind ik vies….Al die smaken zoals cookies en tropical fruits enzo vind ik ook niets. Maar hee dat moet je gewoon zelf uitproberen. Mijn gouden tip: bestel niet gelijk een hele lading van één smaak maar bestel eerst een proefverpakking met 10 of 12 smaken. Dat kan je gewoon aanklikken, hier bijvoorbeeld, je kunt in het vakje bestellen kiezen voor de optie variety pack (10 verschillende smaken). En dan kan je uitvinden welke smaak je chill vindt. Als je dat weet zou ik pas een grote pot bestellen.

Als laatste wil ik nog even kwijt dat ik met deze post zeker niet zeg dat iedereen aan de eiwitshakes moet. Dit is geen post om jullie te overtuigen maar een post om te informeren. Want tuurlijk kan je het ook uit voeding en de natuur halen, maar zoals ik al eerder zei is dat voor velen een stuk lastiger. Een shake kost nog geen minuut, je flikkert een schepje poeder in je beker, schudt even goed en klaar is Kees. Dat maakt het gezond leven gewoon een stukje easier. Maar als jij je er niet prettig bij voelt, dan moet je het vooral niet doen. Ik doe het in ieder geval wel met regelmaat en merk dat ik, naja mijn lichaam er baat bij heeft.

Ik hoop dat jullie het een interessante post vonden en wens jullie een heel fijn weekend! Mocht je nog steeds een vraag hebben, stel hem dan gerust:)

Lieefs, xx
Suzanne

Sportswear: Loavies  & Jogha / Eiwitpakket: Body&Fitshop

Follow me on Instagram Facebook – Bloglovin 
PH : Joella Wassink 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Carolien
  juni 4, 2016 at 08:16

  Lijkt me super handig fiets nu aardig wat weer en nu ik alles van je over eiwitten heb gelezen lijkt mij dit wel erg handig voor mezelf 😀

 • Reply
  Brigitte Brummel
  juni 4, 2016 at 20:40

  heldere uitleg. Ben benieuwd of opa het leest?

 • Reply
  daphne bouman
  juni 12, 2016 at 15:17

  Wat een mooie winactie! ik doe mee! ik ben al jaren aan het hardlopen en de laatste tijd merk ik dat ik mijn tijden flink aan het verbeteren ben (10km 46.45). dus nu wil ik er alles aan gaan doen om mijn pr weer te verbeteren en ik zat al te denken misschien moet ik een shakes gaan proberen, dus het zou al helemaal leuk zijn als ik die kon winnen, xxx

 • Reply
  Lieve de Groot
  juni 12, 2016 at 15:43

  Waaa wat een mega leuke win actie! het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met voeding en sport, en heb ik mij altijd al afgevrasgd wat de eiwitshakes etc. inhielden. Maar nu weet ik het! En ik doe zeker mee! Vrijdag ben ik jarig dus het zou een mega mega mega leuk verjaardagscadeau zijn, haha! *hint hint*. Oke, genoeg geslijmd. Fingers crossed! Liefs

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (27 mei t/m 2 juni)

  Helloooo ! Yaaaaaaay it's friday again, almost weekend! WhoopWhoop! Gaan jullie nog iets leuks doen:)? Het zal je niet verrassen...

  Sluiten