#FITwithsuus Hardlopen Yoga

DIT IS WAAROM YOGA EN HARDLOPEN ZO GOED SAMEN GAAN

yoga en hardlopen

Wist je dat yoga en hardlopen ontzettend goed samen gaan? In dit artikel staan 5 redenen op een rij waarom yoga en hardlopen zo’n fijne combinatie is. Sterker nog, eigenlijk zou iedere hardloper ook minimaal eens per week aan yoga moeten doen voor een optimaal resultaat. Check snel waarom!

yoga en hardlopen

5 X DIT IS WAAROM YOGA EN HARDLOPEN ZO GOED SAMEN GAAN:

1. SPIEREN

Met yoga en hardlopen gebruik je voor een groot deel dezelfde beenspieren. Deze train je dus met beide sporten. Maar yoga versterkt ook de spieren die je tijdens het hardlopen niet zo vaak gebruikt en waardoor er snel een disbalans kan ontstaan welke kan leiden tot klachten en/of blessures. Het is als hardloper heel goed om naast je hamstrings, heupen en beenspieren ook aan je romp stabiliteit, rug en core te werken en dat kan met yoga op een heel fijne manier waardoor je het eventuele risico op hardloopblessures verkleint.

ZIE OOK: 5 TIPS OM HARDLOOPBLESSURES TE VOORKOMEN

2. LENIGHEID 

Om pijnvrij en lekker hard te kunnen lopen heb je een goede conditie, kracht maar ook een stukje lenigheid nodig. Een stijf lichaam loopt minder lekker. Het is belangrijk dat je als hardloper vrij kunt rennen en bepaalde yogaposities kunnen je hiermee helpen. Wanneer je bepaalde yoga posities regelmatig voor een wat langere tijd vast kunt houden zullen je pezen, spierbanden en gewrichten elastischer worden waardoor je fijner kunt hardlopen en ook hiermee de kans op blessures verkleint. Met korte stijve spieren verrek je namelijk sneller iets. Een fijne yoga pose voor hardlopers is bijvoorbeeld de zonnegroet.

3. LICHAAMSHOUDING

Zowel voor yoga als voor hardlopen is je houding ontzettend belangrijk. Tijdens het lopen kun je oefenen met een ‘langere’ rechtop houding die voor yoga heel belangrijk is. Maar andersom werkt het ook. Als je met yoga aan je houding werkt dan zul je ook efficiënter en fijner hardlopen. En uiteraard geldt ook hier weer dat een juiste houding zorgt voor minder blessures. En dit kun je dus in beide sporten goed oefenen.

Rugpijn is namelijk een veelgehoorde klacht onder hardlopers. Logisch want je rug vangt nogal wat klappen op tijdens het rennen (die komen via je benen omhoog). Met verschillende yoga oefeningen kun je je rug versterken en de spanning eraf halen. Op die manier verminder je rugklachten en loop je fijner, met minder rugklachten.

4. MENTAAL

Zowel van yoga als van hardlopen word je rustig. Je kunt echt even je hoofd leegmaken en bent enkel bezig met je lichaam. Hardlopen en yoga zorgen ervoor dat je lichaam en geest met elkaar in balans komen. Maar altijd maar rennen of altijd maar yoga kan de balans eventueel doen doorslaan. Daarom is de combinatie van een zware lichamelijke inspanning met een minder lichamelijke inspanning zo fijn. Met beide sporten train je ook je doorzettingsvermogen. Een lastige yoga pose volhouden kan behoorlijk pittig zijn, als je vaak rent kan dit je helpen enerzijds omdat je een goed getrainde conditie hebt welke je tijdens yoga kan helpen om het langer vol te houden en anderzijds ben je gewend om tot het gaatje te gaan en ervoor te gaan! Het is eigenlijk net alsof je die laatste kilometer eruit moet persen. Het is beide lastig en drijft je tot het uiterste op een andere manier. Maar met beide leer je om door te zetten en ook om te stoppen als het echt niet gaan. Luisteren naar je lichaam is erg belangrijk in beide takken van sport.

5. ADEMHALING

Tijdens het hardlopen ben je al snel geneigd om heel kort en snel te willen ademenen. Zeker wanneer je een sprintje inzet is de kans groot dat je vergeet om goed te ademen. Met yoga leer je om juist heel rustig en diep in en uit te ademen. Op de juiste manier ademenen is voor beide sporten heel belangrijk. Als je leert om gecontroleerd en bewust te ademenen tijdens yoga zul je merken dat je hier tijdens het hardlopen ook profijt van zult hebben.

Kortom, yoga heeft een hoop voordelen voor hardlopers ! En hardlopen is dus ook heel goed voor als je yoga doet ! Met de combinatie van yoga en hardlopen verminder je de kans op blessures en werk je aan een krachtiger, gebalanceerder, flexibeler lichaam met een betere conditie.

 

Sportieve groet,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (4 MEI T/M 10 MEI)

Van Amsterdam naar Zandvoort op de fiets, eten met opa&oma, buiten zwemmen, lunchen tegen voedselverspilling en de halve finales van...

Sluiten