#FITwithsuus Hardlopen Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

TIPS VOOR SPORTEN IN DE ZOMER

sporten in de zomer

Sporten in de zomer is voor de meeste mensen een feestje. Eindelijk is het weer écht lekker om je hardloopschoenen en/of workout gear aan te trekken en de deur uit te gaan voor een lekker rondje of pittige bootcamp. Buiten sporten met beter weer is heerlijk. Eindelijk geen regen en kou meer. Toch kan het ook best lastig zijn, zeker als de temperaturen boven de 20 graden gaan uitkomen. Want wat trek je aan? Hoeveel moet je drinken? En waar kan je het beste heen gaan? Dat en meer beantwoord ik in de artikel over sporten in de zomer.

 

7 tips voor sporten in de zomer

1. Zonnebrand

Breng voordat je buiten gaat sporten in de zomer, altijd een zonnebrand aan. Ook al is het maar 17 graden, een factor 15 kan nooit kwaad en helpt je lichaam om je te beschermen tegen de zon. Tijdens het bewegen verbrand je nu eenmaal sneller dan normaal en het is super belangrijk om je huid goed te beschermen tegen schadelijke (UV) straling. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en het kost je lijf veel energie om eventuele verbrande of beschadigde huid weer te laten herstellen.

Die energie kan je lichaam beter steken in andere dingen waaronder het herstellen van de training en sterker worden van de training. Dus hoe vreemd het wellicht ook klinkt, smeren is een eerste stap van een betere, effectievere training. Vergeet vooral je lippen en oren niet! De huid daar is extra dun en wordt helaas vaak vergeten.  Wanneer de zon erg fel schijnt of wanneer je op vakantie bent in een land dichter bij de evenaar doe je er goed aan een hogere factor te gebruiken en je meerdere keren per dag in te smeren.

tip:

Er zijn zelfs speciale sport zonnebrand spays en crémes ontwikkeld voor tijdens het sporten in de zomer. Deze zonnebrand kleeft niet zo op de huid en ze zijn zweet bestendig. Kijk bijvoorbeeld eens bij online drogist Plein waar ze een speciaal assortiment hebben voor sport zonbescherming (mega handig en heel vaak goede kortingen + voor 22 uur besteld is de volgende dag al in huis!)

Zelf gebruik ik sinds 2 jaar eigenlijk altijd de Garnier Ambre Solaire UV Sport Mist Zonnespray SPF 30 (voor mijn lichaam) en de Garnier Ambre Solaire UV Sport Zonnemelk SPF 30 (voor mijn gezicht).

En omdat ik deze zo ontzettend fijn vind leek het me leuk om er een winactie mee te doen. Ik ga dus een Ambre Solaire pakketje met daarin deze 2 sport zonnebrand producten weggeven. CHECK DEZE IG POST om te zien hoe je kans maakt!

sporten in de zomer

2. Tijdstip

Het klinkt wellicht als een open deur. Maar hoe vroeger op de dag hoe koeler. In de vroege ochtend kun je op warme zomerse dagen het beste gaan sporten. Ook in de avond koelt het vaak een stuk af, maar dan is je lichaam al een stuk vermoeider door de warmte van overdag (je hartslag is waarschijnlijk de hele dag al hoger geweest vanwege de hitte) en bovendien zitten er meer schadelijke stoffen in de lucht. Uitlaatgassen van auto’s en uitstoot gassen van fabrieken bijvoorbeeld blijven met echt warm weer langer in de lucht hangen. Er kan zelfs een soort smog ontstaan. Wanneer je de mogelijkheid hebt om voor 10 uur ’s ochtend te gaan sporten dan is dat vaak het beste. Vermijd in ieder geval dat je tussen 11 en 16 uur gaat sporten (op het heetst van de dag).

3. Locatie

Denk bij warm weer van tevoren goed na over de route die je wilt gaan rennen, fietsen of skeeleren of de plek waar je wilt gaan trainen of yoga doen. Indien mogelijk kun je het beste in het bos gaan sporten. Daar is het namelijk het koelste door de beschutting van de bomen. Je kunt daarnaast beter op zandwegen, gras en andere onverharde wegen sporten dan op asfalt want dat houdt heel veel warmte vast. En als je kunt kiezen om buiten de stad te gaan sporten, doe dit dan vooral. Vermijd drukke stadsdelen, autowegen en snelwegen. Want met warm weer heb je daar extra verminderde luchtkwaliteit (een soort smog).

4. Drinken 

Het is natuurlijk altijd belangrijk om voldoende water te drinken en voor sporters is dit extra belangrijk.

Zie ook: HOEVEEL MOET JE DRINKEN TIJDENS HET SPORTEN

Maar tijdens warme dagen is dit nog eens extra belangrijk omdat je dan extra vocht verliest. Tijdens een training kan dit wel een liter per uur zijn op een echt warme zomerse dag! Het is daarom belangrijk gedurende de hele dag door kleine beetjes water tot je te nemen en vooral het drinken van koffie&alcohol te beperken op hete zomerdagen. Deze dranken stimuleren namelijk vochtafdrijving.

Teveel water drinken (meer dan een liter per uur ) heeft natuurlijk ook geen zin. Teveel drinken kan zelfs schadelijk zijn dus pas daar ook mee op. Wanneer je urine veelal lichtgeel van kleur is (in ieder geval niet donkergeel) weet je dat je voldoende drinkt. En natuurlijk voel je je dan ook beter, energieker en opgewekter. Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt of teveel verliest in korte tijd voel je je moe, suf, zwak, energieloos en heb je kans op hoofdpijn en misselijkheid. Wanneer er een dorstgevoel ontstaat ben je eigenlijk al te laat, dat is al een signaal van je lichaam dat er een vochttekort is ontstaan. Zorg dus dat je geen dorst krijgt, je urine veelal lichtgeel van kleur is en drink niet enkel tijdens of na het sporten maar de hele dag door!

5. Kleding

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je tijdens het sporten in de hete zomer geen dikke sweaters aan moet doen. Toch zijn er ook nog wel een aantal andere dingen waar je rekening mee kunt houden.

Kies voor dunne, luchtdoorlatende items in het liefst lichte kleuren. Zwart trekt warmte aan en wit stoot dit af. Ga dus vooral voor lichte kleuren (wit, beige, licht grijs etc.) als je die extra hitte niet wilt aantrekken. Mocht je toch het liefste zwart dragen dan is de CeramiCool lijn van Odlo een gouden tip.

Dit is een speciale sportlijn ontwikkelt voor sporten in de zomer. In de stof zitten keramiekpartikels die de huid beter laten afkoelen. Ook zijn er bij veel items zoals de sport bh’s, Ceramicool-garen gebruikt en hebben ze geen naden. De warmte van je lichaam wordt sneller afgevoerd en de stof helpt om langer koel en droog te blijven. Deze technische sportkleding is daarom sowieso een goede tip denk ik. En uiteraard hebben ze ook andere kleuren dan zwart.

Verder is het handig om katoenen kleding te vermijden want dit neemt teveel vocht op. Zorg er ook voor dat je droge kleding klaar hebt liggen voor na je workout omdat je in droge kleding sneller afkoelt dan in je bezwete outfit.

Ook hierin springt sportkleding merk Odlo boven veel andere merken uit. Naast de Ceramicool sportlijn hebben ze nog meer sportitems die ontwikkelt zijn met bepaalde technieken waardoor ze zorgen voor een goede vochtregulatie en verkoelende eigenschappen bevatten. Het grijze shirt dat ik op de foto draag is hier een voorbeeld van. Bij het ontwerp van deze top is gebruik gemaakt van een combinatie van jersey, PES en Tencel. De stof is hierdoor elastisch, verkoelend en huidvriendelijk en bevat uiteraard geen katoen.

sporten in de zomer

6. Luister naar je lichaam

Als het warm is zal je hartslag gemiddeld 5 tot 15 slagen per minuut hoger liggen dan normaal. Je lichaam is vooral bezig met koelen van zichzelf en proberen de warmte kwijt te raken. Sporten in de zomer kan daardoor vele malen zwaarder aanvoelen dan op minder warme dagen. Je lichaam kan haar energie maar 1 keer besteden en kan deze steken in jouw sportprestaties of het koelen van je lichaam. Je lichaam kiest er automatisch voor om de focus te houden op het koelen van het lichaam en daardoor zul je gewoon minder aan kunnen. Houdt hier rekening mee en focus je bijvoorbeeld op je ademhaling in plaats van tijden of gewichten.

Op een warme zomerse dag een persoonlijk record willen lopen of je langste afstand ooit fietsen is geen realistisch en goed idee. Je zult moeten accepteren dat warmte effect heeft op je lichaam en op de intensiteit van de training. Het is veel en veel zwaarder om op een warme zomerse dag een pr te lopen dan op een dag waarop het minder dan 15 graden is. Verleg je focus van een tijds-of afstandsdoel naar een inspanningsdoel. Focus je op lichaamssignalen en niet op tijden of afstanden.

7. Geniet

De allerbelangrijkste tip, die natuurlijk altijd geldt: Geniet van het sporten! Of je nu gaat fietsen, surfen, hardlopen, mediteren, zwemmen of paardrijden: De zomer is echt niet alleen maar warm, zweterig , vermoeiend en naar. Het is ook gewoon super fijn!

Veel sport plezier!

Sportieve groet,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
vendée
5 LEUKE, SPORTIEVE ACTIVITEITEN IN DE VENDÉE

Ga je binnenkort op vakantie naar de Vendée en ben je nog op zoek naar aanraders op activiteiten gebied? Of...

Sluiten