Uncategorized

5 SIMPELE TIPS OM DUURZAMER TE LEVEN

duurzamer

In dit artikel kom ik met 5 mega simpele tips om duurzamer te leven waarmee je zelf ook nog geld kunt besparen. Velen zullen wellicht al afhaken bij de titel, want is dat hele ‘duurzamer leven’ niet een beetje geitenwollen sokken geneuzel? Eerlijk is eerlijk, zo dacht ik voorheen ook een beetje over dat hele onderwerp. Ik vond het vooral te veel gedoe. Dan moet ik zeker van allerlei dingen anders gaan doen en me als een perfecte wereldverbeteraar gaan gedragen pfff, laat maar.

Maar sinds ik steeds meer bewuster ben gaan eten kwam ik erachter dat duurzame keuzes maken eigenlijk helemaal niet lastig en tijdrovend hoeft te zijn. En dat het je levensstijl ook helemaal niet per se hoeft te veranderen. Sterker nog, dat ik er zelf ook geld mee kon besparen! Want het kan op heel veel vlakken namelijk heel simpel zijn!  En nee daar hoef je echt niet gelijk veganistisch voor te worden of allerlei ecologische producten voor aan te schaffen. Er zijn namelijk een aantal hele simpele dingen die je gewoon kunt doen, zonder dat het je geld, extra tijd of moeite kost en soms zelfs geld oplevert. Alle kleine stapjes die je maakt kunnen helpen. Inmiddels heb ik al heel wat stappen gezet om steeds een beetje duurzamer te leven, zonder dat dit me echt grote moeite en energie kost.

En het leukste is dus dat het je in sommige gevallen zelfs nog iets kan opleveren in de zin van kostenbesparing. Hieronder 5 mega simpele tips, waarvan ik er aan 1 wat uitgebreider aandacht besteed. 

5 SIMPELE TIPS OM DUURZAMER TE LEVEN

  1. Recycle je oude telefoon én bespaar geld op je abonnement 

Wie kent het niet, tijdens het verhuizen of opruimen kom je opeens allemaal oude telefoons tegen. Bewaard voor het geval dat…Maar in werkelijkheid zijn ze na het aanschaffen van je huidige telefoon nooit meer gebruikt. Super zonde want ze zijn dan vaak (jaren later) niets meer waard. En heel vaak belandden ze dan uiteindelijk toch op de schroothoop. En die vuilnisbelt van elektronisch afval (zoals oude mobieltjes, oude laptops etc.) wordt een steeds groter probleem. We horen altijd van alles over de plastic soep in de oceanen, maar de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is momenteel de e-waste!

Zelf ben ik als blogger dagelijks enorm veel bezig met mijn telefoon.  Zo was ik gister toevallig op de website van mijn provider (T-Mobile) aan het kijken om mijn abonnement op te gaan hogen (naar onbeperkt data, want ik ga elke maand over mijn abbo heen door al dat live sport streamen buiten omdat het zulk mooi weer is). En toen zag ik de ‘Recycle Deal’ voorbij komen. De trigger om deze blog over duurzaamheid te gaan schrijven.

De Recycle Deal

T-Mobile heeft (helaas nog als enige telecomaanbieder) een recyclingprogramma waarbij iedere partij wint. Als consument bespaar je geld, de circulariteit in de telecomsector wordt gestimuleerd en de e-waste wordt aangepakt. Ze werken hiervoor samen met de organisatie ‘Closing the Loop’. Deze organisatie ontwikkelde een uniek One-for-One concept, waarbij voor iedere nieuwe telefoon die een eerstegebruikstermijn wordt doorverkocht een ‘afvaltelefoon’ van de e-waste vuilnisbelt wordt gered. Uiteindelijk moeten telefoons zo afval-vrij worden en de mobiele telefoon een gesloten kringloop.

De zogenoemde Recycle Deal bij T-Mobile werkt heel simpel. Wanneer je een nieuwe telefoon aanschaft krijg je de mogelijkheid deze na afloop va je contract terug te verkopen aan T-Mobile. Zodat deze gerecycled kan worden of aangeboden voor hergebruik. Al bij het afsluiten van je eventuele nieuwe contract wordt er een gegarandeerd bedrag afgesproken dat je terug krijgt wanneer je de telefoon weer netjes komt inleveren aan het einde van de looptijd. Zo weet je zeker dat je er een bepaald bedrag voor terug krijgt en loop je niet het risico dat het opeens veel minder is.

Dat bedrag ontvang je niet in één keer terug bij het inleveren maar als een korting op je maandbedrag gedurende de gehele looptijd van je contract. Wanneer je dus van tevoren besluit je telefoon voor de Recycle Deal aan te melden heb je elke maand korting op voorwaarde dat je het toestel weer terug brengt. En je bent niets verplicht! Mocht je hem na de looptijd toch liever zelf willen houden kan dat. Uiteraard moet je dan wel de ontvangen korting netjes terug betalen.

Geen T-Mobile klant ?

T-Mobile is de allereerste in Europa die recyclen van smartphones op deze manier aanpakt. Hopelijk inspireren zij ook anderen in de sector. Mocht je niet bij T-Mobile zitten of (nog) geen nieuw abonnement willen afsluiten, maar wel een oude mobieltje willen inleveren dan kan dat, daarvoor hebben ze ook een apart recycle programma (de online inruilservice) waarover je meer kunt vinden op de website. In dat geval ontvang je een korting op je nieuwe toestel.

duurzamer leven

foto: Closing the Loop

2. Deksel op je pan

Door tijdens het koken een deksel op je pan te doen verbruik je al 2 tot 3 keer minder energie! Simpeler kan bijna niet…#duurzamer koken

3.  Gebruik geen droger (in de zomer)

Met het mooie weer van de afgelopen tijd kun je de was prima aan de lucht laten drogen. Dit kan uiteraard het hele jaar. Maar in de winter en met een hoge luchtvochtigheid duurt het voor sommige mensen te lang. Maar de laatste maanden is mijn was binnen no-time droog. Ik bespaar kosten op mijn water en energierekening én ik ben lekker in beweging en verbrand wat extra calorieën tijdens de was ophangen #winwinasituatie!

4. Kies voor seizoensgroenten en -fruit 

Wanneer je de producten koopt die van nature in die periode groeien zijn ze vaak het meest duurzaam geteeld. Én kassa, want deze producten zijn vaak ook lekker goedkoop op dat moment. Nog beter is natuurlijk om producten lokaal te halen maar dat kan niet iedereen. Mocht je wel op het platteland wonen kun je natuurlijk het beste eieren bij de boerderij op de hoek halen. Of aardbeien van de aardbeien tuin verderop. Met het kopen van seizoensproducten ben je duurzamer bezig en bespaar je vaak nog een zakcentje. Bovendien vind ik de groenten en fruit dan ook gewoon lekkerder dan wanneer ze kunstmatig worden gekweekt in tijden waarin ze van nature niet zouden groeien. Op Milieu Centraal kun je checken wanneer bepaalde groenten en fruit duurzamer zijn en wanneer je ze beter niet kunt kopen.

duurzamer leven

5. Trek eerst iets warmers aan

Veel mensen draaien gelijk de verwarming een graadje hoger wanneer ze het koud krijgen. Vaak wanneer ze moe zijn of al lange tijd stil zitten. Ga eens even een rondje wandelen en kom in beweging. Je zult zien dat je het daarna al een stuk minder koud hebt. Geen ruimte/tijd om te bewegen? Trek dan eerst iets warmers aan. Een kleedje of een dikke(re) trui en sokken doen wonderen. Dat is niet alleen energiezuinig maar bespaard je ook gewoon op de energierekening!

Kortom, met bovenstaande tips om duurzamer te leven werk je op een heel simpele manier aan een betere toekomst terwijl je ook nog eens geld kunt besparen!

Als fanatiek sporter richt ik mij natuurlijk voornamelijk op het delen van mijn sportieve levensstijl, tips&tricks op sportgebied en het delen van gezonde recepten. Maar ik creëer ook graag een klein stukje bewustwording als het gaat om verantwoorde keuzes maken op het gebied van milieu en toekomst. En ik hoop dat jullie dat soort artikelen ook leuk vinden om te lezen en waarderen:)

Heb je zelf nog goede tips om duurzamer te leven, deel ze dan ook vooral. Sharing is caring! 

Liefs, xx
Suzanne

ZIE OOK: WAAROM IK MEER PLANTAARDIG WIL GAAN ETEN

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
ontbijt
ONTBIJT TIP: HÜTTENKWARK

Vorige week plaatste ik op Instagram een foto van mijn ontbijt met een nieuw product van Danone waarop veel gemengde...

Sluiten