#FITwithsuus Product reviews Weetjes, tips en andere sporten

WAT EEN PERSOONLIJKE DNA TEST MIJ VERTELDE OVER MIJN GEZONDHEID

dna test

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: Ik heb een DNA test laten doen! En niet omdat ik twijfelde over mijn afkomst of vanwege vervelende medische redenen. Maar puur uit nieuwsgierigheid naar wat er in mijn genen aan informatie verborgen ligt over mijn lijf en gezondheid. En natuurlijk omdat het tegenwoordig gewoon kan! Het is geen hocus pocus of duizenden euro’s meer, je kunt zoiets heel gemakkelijk en relatief goedkoop laten doen.

 

 

Een DNA test

Waarom? Hoezo? Wat heb je daaraan dan? Enkele vragen die ik zoal toegeschoven kreeg toen ik aan vrienden en familie vertelde dat ik een DNA test had laten doen.

Nou eigenlijk zomaar, uit pure nieuwsgierigheid. Omdat het kan. Maar natuurlijk vooral omdat ik het MEGA interessant vind om meer te weten over wat er in mijn genen verschuilt zit. En om inzicht te krijgen in bepaalde genetische eigenschappen van mezelf. En ook wel een beetje met de gedachte dat ik daar dan eventueel iets mee zou kunnen. Omdat je met meer specifieke informatie over je eigen lijf natuurlijk je levensstijl nog meer kunt optimaliseren naar wat goed voor jou gezondheid is.

Welke DNA test?

Ik wilde al wat langer een DNA test laten doen maar vond het lastig om te bepalen waar ik dit dan moest laten doen. Sommige opties waren bijvoorbeeld veel duurder dan andere en dan vroeg ik me af of de goedkoopste versie dan bijvoorbeeld onzin was?

Maar na wat meer research begon ik het een beetje te begrijpen. De ene DNA test is de andere niet. Je kunt op honderd duizendenden genetische varianten je DNA laten testen. Om te checken of je een verhoogd risico loopt bepaalde ziektes, om te achterhalen wat je etnische achtergronden zijn, om te weten hoe groot de kans is op bepaalde uiterlijke kenmerken etc.

En dan kun je ook nog kiezen of je enkel de ruwe data wilt ontvangen (in dat geval moet je zelf nog de wetenschappelijke literatuur induiken om je eigen DNA te onderzoeken) of een uitgebreid rapport waarbij je ruwe data al geanalyseerd zijn. Zo ontdekte ik waar die prijsverschillen en alle opties vandaan komen.

Welk pakket?

Ik wilde eigenlijk gewoon een soort pretpakket waarbij ik informatie zou krijgen over genen die te maken hebben met mijn gezondheid, voeding en beweging. En dan uiteraard al geanalyseerd want ik zag mezelf niet urenlang puzzelen met mijn eigen ruwe data. Zodoende kwam ik uiteindelijk uit bij Analyse me die zo’n pakket aanbieden waarbij je specifiek kunt laten testen op gezondheid waarbinnen voeding en beweging worden meegenomen.

Ik koos voor het premium pakket, als je het doet moet je het ook maar gelijk goed doen dacht ik. Een premium pakket kost €199 en dan krijg je een uitgebreide analyse van je DNA plus kort advies waarmee je op basis van jou specifieke DNA betere keuzes kunt maken op het gebied van gezondheid, voeding en beweging.  Het pakket is gebaseerd op complexere analyses die je aanleg goed in kaart brengen. Maar je hebt ook goedkopere pakketten zoals het compleet pakket waarmee je ook heel veel te weten komt over jezelf en DNA eigenschappen, maar net iets minder uitgebreid dan bij het premium pakket. Daarnaast kreeg ik met het premium pakket ook alsnog toegang tot mijn ruwe DNA-data, bestaande uit zo’n 700.000 genetische varianten. Mocht ik er ooit nog iets mee willen, dan heb ik het toch haha.

Hoe werkt het

Het was eigenlijk heel simpel. Ik bestelde het pakket online en ontving een paar dagen later een DNA kit met daarin een soort futuristische wattenstaaf en een gebruiksaanwijzing voor de dna test. Daarin stond hoe ik precies wangslijm moest afnemen bij mezelf. Vervolgens moest ik dat in een speciaal buisje en speciale verpakking terugsturen naar Analyse Me. En een kleine twee maand later kreeg ik een mailtje met dat mijn DNA resultaten klaar waren om te bekijken.

Ik kon online inloggen in een eigen interactieve Analyse-me omgeving en daar alles bekijken. Als je bepaalde uitslagen niet begrijpt dan kon je ze nog mailen of aanspreken via de online chat. Maar ik vond eigenlijk dat alles heel duidelijk stond uitgelegd. In het begin moest ik wel echt even goed lezen hoe het werkte en wat bepaalde uitslagen nou betekende. Maar na 2 of 3 eigenschappen volledig te hebben bestudeerd snapte ik het helemaal en kon ik niet wachten om alles te lezen en bekijken.

Omdat ik voor een Premium pakket had gekozen waren het nogal wat uitslagen en was ik volgens mij 2 of 3 uur bezig om alles helemaal door te lezen. Maar dat vond ik super leuk!

Enkele resultaten

Ik deed een DNA test en dit is wat er onder andere uit kwam:

Het leek me leuk om als laatste ook enkele resultaten met jullie te delen. Dat is natuurlijk SUPER persoonlijk en ik ga ook echt niet alles wat er in mijn DNA verscholen ligt met jullie delen. Maar ik vind het zo ontzettend cool en interessant dat je dit soort dingen tegenwoordig kan doen dat ik graag wat grappige, bijzondere of interessante uitkomsten met jullie deel. Uit enthousiasme en natuurlijk voor de beeldvorming. Wellicht leuk voor jullie om te zien wat voor soort rapporten je dan ontvangt. Ik heb ook enkele afbeeldingen toegevoegd uit de persoonlijke pagina. Per eigenschap staan er meerdere pagina’s met informatie, dus je krijgt veel meer te weten dan wat ik hier deel. Maar voor de beeldvorming toch enkele beknopte resultaten:

  • Hoog risico op vitamine D-tekort

Ja dat ligt dus in mijn genen! Mijn genetische score voor het risico op een vitamine D-tekort  was 4 uit 6. Dat betekent dat ik bij de 15% van de mensen hoor die het allerhoogste risico lopen op een vitamine D-tekort. Het risico op te weinig vitamine D in mijn bloed is 2,5 keer zo groot als dat van mensen met een normaal/laag risico.

En dat is enerzijds een heftige uitslag, anderzijds totaal niet. Ik weet namelijk al jaren dat ik in de winter erg vatbaar ben om ziek te worden, chagrijniger en moeier ben en minder energie heb. Ik merk oprecht dat ik dan de zon op mijn huid mis en vitamine D nodig heb. Wat ik wel door deze uitslag ga doen is regelmatiger vitamine D supplement bijslikken. Ik nam het voorheen niet zo serieus en vergat dat vaak. Maar nu is voor mij wel bevestigd dat mijn lamlendige wintergevoel echt klopte en daar kan ik dus wat mee doen.

  • Het Obesitas gen

Je lichaamsgewicht wordt voor een klein deel ook door je genen bepaald. In 2007 werd er ook een concreet gen aangeduid als verantwoordelijke voor bepaalde extra kilo’s. Het FTO-gen om precies te zijn. Dit gen werd door de media al gauw bestempeld als het obesitas gen. Je kunt hier 0,1 of 2 kopieën van bezitten.

Bij 0 kopieen heb je het gen simpelweg niet. Bij 1 kopie ben je gemiddeld 1,5 kilo zwaarder en bij 2 kopieen ben je gemiddeld 3 kilo zwaarder. Het gen staat namelijk direct in verband met de toename van de hoeveelheid lichaamsvet.

Mijn genotype blijkt AT te zijn, dat betekent dat ik 1 kopie heb van het FTO-gen en dus gemiddeld 1,5 kilo zwaarder ben. Dat gen kom in Europa maarliefst 43% voor. Voldoende beweging is voor mensen met 1 of 2 kopieen van het FTO-gen dus extra belangrijk. Gelukkig doe ik dat genoeg en hoef ik me op basis van deze uitslag in combinatie met mijn bewegingspatroon geen zorgen te maken.

analyse me

  • Kracht- of duursporter

Ja, ook dat kun je door middel van een DNA test uitzoeken. Het uithoudingsvermogen van een duursporter en de explosiviteit van een krachtsporter of sprinter zijn tegengestelde extremen van het atletisch prestatievermogen. Het is dan ook haast onmogelijk dat een goede duursporter ook een goede sprinter is en andersom. In je DNA ligt verscholen waar jou talent ligt.

Ik scoorde lager op kracht en snelheid dan op uithoudingsvermogen. Dat betekent dat ik niet per se gemaakt ben om te sprinten of hele zware gewichten te tillen in de gym. Het snelheidsgen ontbreekt maar mijn lichaam heeft wel talent voor de duursport. Fieuw! Heb ik toch nog een sport talent haha. Nee maar alle gekheid op een stokje, dat wist ik zelf stiekem natuurlijk ook al. Maar het is toch leuk als de uitslag overeenkomt met je gevoel en prestaties.

In het zwemmen was ik altijd beter op de langere afstanden, de sprintnummers bakte ik nooit iets van. En met hardlopen ben ik ook echt een diesel. Soms kom ik pas na 10km op gang. Dan denk ik het eerste half uur dat het echt een slechte dag is en wil ik eigenlijk bijna stoppen met rennen omdat ik niet vooruit kom, maar dan plots gaat het motortje aan en kom ik er lekker in. Wellicht is dat ook de reden dat ik heel vaak negatieve splitst loop.

En nu?

In principe ga ik niets met deze dna test uitslag doen, maar ik denk wel dat ik mijn verlies op de sprintnummers nu iets gemakkelijk accepteer dan voorheen. Soms dacht ik nog wel eens dat het aan mij lag. Dat ik niet hard genoeg trainde of niet sterk genoeg was. Maar nu weet ik dat zoiets voor een groot deel al gewoon voor bepaald is.

dna

Ik hoop dat jullie het leuk en interessant vonden om te lezen. Mocht je nog vragen hebben? Stel ze dan gerust!

ZIE OOK: WAT ZEGT MIJN HARTSLAG IN RUST OVER MIJN FITHEID?

Liefs, Suzanne

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
rode biet
RECEPT: RODE BIET PANNENKOEKJES MET BANAAN

Op zoek naar een lekker, verantwoord en mooi recept met rode biet? Dan zijn deze zoete rode biet pannenkoekjes precies...

Sluiten