#FITwithsuus KAMPIOENSCHAPPEN

NABESCHOUWING SWIM CUP EINDHOVEN 2019

swim cup eindhoven 2019

Afgelopen weekend stond de Swim Cup in Eindhoven op het programma. Zoals te lezen was in dit artikel over de Swim Cup Eindhoven 2019 was dit de laatste kwalificatie mogelijkheid in periode 1 voor het WK zwemmen in Gwangju.

In deze nabeschouwing kun je lezen welke Nederlandse zwemmers zich via de Swim Cup geplaatst hebben voor dit WK dat deze zomer al zal plaatsvinden in Zuid-Korea, welke records er nog meer werden gezwommen én hoe ik de Swim Cup Eindhoven 2019 heb beleefd als toeschouwer.

Swim Cup Eindhoven 2019

In Eindhoven vond afgelopen weekend de Swim Cup als onderdeel van de LEN Swimming Cup plaats. Daar ging een breed internationaal veld van top zwemmers op jacht naar WK, WK-para, EJK en EYOF limieten.

Overige activiteiten tijdens de Swim Cup Eindhoven

Daarnaast werden er tussen de series door allerlei andere sportieve activiteiten georganiseerd door Brabantsport en Uniek Sporten Brabant. Zo was er de Arena Junior Swimcup, het NK Schoolzwemmen en een speciale clinic voor kinderen met een beperking.

Deze clinic was speciaal georganiseerd om kinderen met een beperking kennis te laten maken met de watersport. Een leuk en mooi initiatief waar ik als sportieveling en zwemliefhebber natuurlijk achter sta. Daarom was ik zelf ook aanwezig bij de clinic en heb ik zelfs nog even meegespeeld met het waterbasketbal en de waterpolo.

Iedereen was enthousiast en daar ging het natuurlijk uiteindelijk om! Missie geslaagd!

waterbasketbal

De sfeer

swim cup eindhoven 2019 finales

Nadat ik had deelgenomen aan de clinic ben ik als toeschouwer in het publiek gaan zitten. De sfeer tijdens de finales was echt fantastisch. Met opzwepende muziek, gave gekleurde lichten en een enthousiaste speaker werd er echt een feestje van gemaakt. Voor mij persoonlijk was het ook heel leuk om de Swim Cup eens op deze manier mee te maken. Enkele vorige edities stond ik namelijk zelf aan de start. Nu kon ik supporten en genieten van de sfeer in het zwemstadion.

Van tevoren had ik ook nog even met enkele mensen van de organisatie gesproken en zij vertelde ook dat er dit jaar alles aan werd gedaan om een fantastische sfeer te creeren. Niet alleen omdat het zo’n mooi en groot toernooi is. Uiteraard ook omdat de Swim Cup Eindhoven als onderdeel van de LEN Swimming Cup werd uitgezonden in onder andere Frankrijk en Italie.

In de regie wagen zag dat er zo uit:

regie swim cup 2019

De resultaten

Gedurende het hele weekend is er over het algemeen ontzettend goed gepresteerd door de Nederlandse zwemtop. Zelf was ik aanwezig bij de A finales op zaterdag, en daarmee had ik toevallig precies de mooiste dag uitgekozen.

Die middag zwom Tes Schouten op de 100m schoolslag een WK limiet en verbeterde daarmee het Nationaal record en dook als eerste Nederlandse dame ooit onder de 1.07 grens. Later die middag zwom Arjan Knipping een evernaring van het Nederlands Record op de 400m wisselslag dat stond uit 1997. Ook Lotte Hosper zwom een Nederlands record op deze afstand bij de dames 17 jaar.

De eerste limieten  (voor het EJK Open Water) werden al eerder deze dag gezwommen door Thomas Jansen en Bridget Vermeer op de 400m vrije slag. Luc Kroon verbrak op deze zelfde afstand het Nederlands Jeugd Record en kwalificeerde zich met zijn tijd voor het EJK.

Ook bij de parazwemmers regende het records en limieten. Thomas van Wanrooij, Lisette Bruinsma, Jonne Moleman, Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger  kwalificeerde zich zaterdag voor het WK parazwemmen.

Nationale records werden gezwommen door Rogier Dorsman, Thijs van den End en Lisette Bruinsma. Verder zomw Janna van Koosten nog naar een EYOF limiet op de 100m vrije slag.

De A finales werden op zaterdagavond afgesloten met de 100m vrije slag waar Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo het voor elkaar kregen exact gelijk te finischen in 53.49.

swim cup a finales 2019

WK Gwangju 2019

Op de andere dagen zijn er ook nog enkele WK limieten gezwommen en sommige zwemmers hadden zich eerder al gekwalificeerd via bijvoorbeeld de Swim Cup in Den Haag. Afgelopen maandag is de selectie voor het WK in Gwangju bekend gemaakt door de KNZB.

De volgende Nederlandse zwemmers zijn in ieder geval geplaatst voor het WK in Zuid-Korea deze zomer:

Ranomi Kromowidjojo – 50m vrije slag en 100m vrije slag
Femke Heemskerk – 50m, 100m en 200m vrije slag
Maaike de Waard – 50m rugslag
Kira Toussaint – 50m en 100m rugslag
Tes Schouten – 50m* en 100m schoolslag
Ties Elzerman – 50m schoolslag
Arno Kamminga – 200m schoolslag
Mathys Goosen – 50m vlinderslag
Arjan Knipping – 400m wisselslag
Rosey Metz – 50m schoolslag*
Kim Busch – Estafette(s)
Marjolein Delno – Estafette(s)
Maud van der Meer – Estafette(s)
Kyle Stolk – Estafette(s)
Jesse Puts – Estafette(s)
Nyls Korstanje – Estafette(s)
Stan Pijnenburg – Estafette(s)

*Rosey Metz en Tes Schouten hebben op de 50m schoolslag niet voldaan aan de senioren limiet voor het WK maar aan de debutanten prestatie-eis. Deze startplekken worden officieel pas bevestigd na afloop van tweede nominatie periode op 23 juni 2019.

Wanneer de zwemmers die zich nu nog niet geplaatst hebben tijdens het NK zwemmen in Amersfoort of de Sette Colli in Rome later dit jaar alsnog voldoen aan de WK limiet kan de Nederlandse ploeg nog groeien. Later dit jaar zal dus pas de definitieve samenstelling en afvaardiging bekend zijn.

De open water deelname zal ook pas op 29 mei bekend gemaakt worden.

Conclusie

De Swim Cup Eindhoven 2019 was naar mijn mening een mooi, succesvol en goed georganiseerd toernooi. Ik vond het leuk dat Brabant sport naast het topzwemmen ook aandacht maakte voor de breedtesport en de watersport in het algemeen.  Verder verliep alles heel soepel en op schema.

Dat vind ik erg knap als je je bedenkt dat dit toernooi voor een heel groot deel draait op honderden vrijwiligers. Een positieve voorbode voor volgend jaar, dan zal de Swim Cup ook het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 zijn. En dan ben ik er hopelijk zelf ook weer bij als toeschouwer.

Sportieve groet,
Suzanne

Zie ook: WK ZWEMMEN HANGZHOU
Volg je me al via Instagram  en Facebook – ??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
SWIM-CUP-EINDHOVEN-ZWEMMER-ZWEMMEN
SWIM CUP EINDHOVEN 2019

In dit artikel vind je meer informatie over de SWIM CUP EINDHOVEN die plaatsvindt van vrijdag 12 tot en met...

Sluiten