#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

FIT TEST: TEST JE FITHEID MET DEZE 5 SIMPELE OEFENINGEN !

Doe de fit test en check je fitheid aan de hand van 5 oefeningen.

Je kunt in staat zijn een halve marathon te rennen of 100 kilo gewicht te heffen, maar dat betekent nog niet automatisch dat je in de juiste vorm bent. Natuurlijk zegt het feit dat je minstens een uur achter elkaar kunt rennen zonder te stoppen veel over je algehele conditie, maar nog niets over je kracht en romp stabiliteit. En het kunnen heffen van een zwaar gewicht zegt eigenlijk nog niets over je algehele lichamelijk toestand.

Maar wat dan wel? Volgens de Amerikaanse inspanningsfysioloog Pete McCall kun je met behulp van een fit test (bestaande uit 5 oefeningen) bepalen of je écht lekker in vorm bent of dat je eigenlijk helemaal niet zo fit bent als je denkt. 

  1. De zit-sta oefening

Ga in kleermakerszit op de grond zitten en probeer overeind te komen zonder je handen te gebruiken…

Simpel toch? Eh, eh….probeer het maar eens! Het is niet zo simpel als het lijkt. En als je gelijk op staat zonder je handen te gebruiken dan zit het gewoon heel goed met jouw algehele balans, coördinatie en kracht. Want dat is waar het bij deze oefening om draait. Vooral je heupen en buik/rug spieren worden hier getest.

2. Lunge oefening

Bij deze oefening wordt het evenwicht getest. Je staat rechtop waarbij je je rechtervoet ongeveer een halve meter voor de linker plaatst en vervolgens je linkerknie naar de grond beweegt. Je steunt op je linker voorvoet/tenen. Als je in de lunge staat kom je weer omhoog en herhaal je de lunge met je rechtvoet voor. Als het goed zit met je evenwicht moet je dit gemakkelijk 10 x kunnen herhalen terwijl je stabiel blijft staan met een rechte rug. Als je merkt dat dit je makkelijk af gaat kun je ook nog springen van de ene lunge in de andere terwijl je een rechte rug houdt. Gaat het je helemaal niet gemakkelijk af en heeft je lichaam de neiging om naar links of rechts te bewegen of juist naar voor of naar achter dan ben je aan het corrigeren en mag je nog best even door oefenen met je evenwicht.

3. Opdrukken

Uiteraard zijn ook push-ups een goede indicatie voor de algehele fitheid. Het gaat er hierbij echt niet om dat je gelijk 30 push-ups moet kunnen. Maar als jij in staat bent om 3 of 4 push-ups uit voeren zoals het hoort dan is dit super! Je gebruikt namelijk niet alleen je armen om jezelf omhoog te drukken. Bij een goede push-up druk je jezelf namelijk op als een plank waarbij je heupen en schouders op het zelfde moment in een rechte lijn op en neer bewegen. Wanneer je merkt dat je heupen eerst komen of juist doorzakken of dat je schouders sneller stijgen en dalen dan je heupen dan is je core nog te zwak. Tijd om aan je core stability te werken en met name je ruggengraat!

4. Overhead squat

Squat met je armen gestrekt boven je hoofd! Ook dit lijkt misschien weer super easy, maar hij moet wel correct worden uitgevoerd om te testen of je enkels, heupen, wervelkolom en schouders goed in conditie zijn. Je benen ietsje wijder dan schouderbreedte uit elkaar, een rechte rug, je zakt door je knieën met je kont naar achter en houdt je armen dus gestrekt boven je hoofd. Alsof je op een stoel gaat zitten met je handen helemaal de lucht in. Wanneer je dit gemakkelijk 3 tot 5 keer kunt doen is er niets aan de hand met je flexibiliteit en mobiliteit. Maar wanneer je hier duidelijk moeite mee hebt dan zijn wellicht je enkels, schouders en/of heupen niet zo mobiel als dat je dacht, of is je wervelkolom is wat instabiel.
Wellicht lukt het je beter als je een stok horizontaal vasthoudt boven je hoofd. Dat is ook een goed manier om het te trainen als het in het begin nog niet zo goed zonder gaat. Je kunt je instabiliteit dan namelijk gemakkelijker corrigeren.

5. De zijplank

Ga liggen op je rechterzijkant en steun op je rechter onderarm en -voet terwijl je je heupen van de grond tilt. Doe hetzelfde met links. Bij deze oefening testen we of er een bepaalde spier onbalans in het lichaam is. Als deze er niet is dan zou je de zijplank beide kanten op even lang kunnen volhouden. Lukt het je sowieso niet om de zijplank ongeveer 30 seconden vol te houden dan is er wellicht toch een probleempje met je rompstabiliteit, buikspieren of heupen.

Ik ben heel benieuwd of jij deze oefeningen allemaal in één keer kon uitvoeren of dat je soms toch nog iets moest corrigeren! Lukte alles, dan kan het zeker geen kwaad deze oefeningen alsnog een paar keer per week te doen. Het zijn super goede oefeningen voor je algehele romp!

 

Succes!

xoxo
Suzanne

Fotografie door: Jim Scholten
Kleding Broek+Shirt: Bjorn Borg
Sport bh: FRVR
Yogamatje: Modemusthaves 

MORE on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (17 februari t/m 23 februari)

Een helikoptervlucht boven Amsterdam, een bootcamp met Olympiër en nationaal mederecordhoudster  Naomi Sedney, een work-shop brigadeiro’s maken, een ' sweaty biotherm...

Sluiten