#FITwithsuus Hardlopen Workout schema's

HARDLOOPSCHEMA: VAN 5 KM naar 10 KM

In deze post een hardloopschema waarmee je binnen no-time van 5 naar 10 km zult rennen!

Ren jij een half uur lang maar gaat het lichtje daarna uit? Kom je maar niet verder dan die grens van 5 km? Of loop je al redelijke gemakkelijk die 5 kilometer maar lijkt die 10 kilometer echt ON-MO-GE-LIJK. Frustreer je niet langer, maar kijk snel verder. Met dit schema help ik je in twee maandjes naar die magische grens van 10 kilometer! 

hardloopschema

Een tijdje geleden plaatste ik dit hardloopschema voor beginners.  Ik vertelde jullie hoe je in 10 weken van niets naar 5 km kon trainen. Deze post werd onwijs goed gelezen en vele van jullie zijn enthousiast aan de slag gegaan met dit schema. Én het allerbelangrijste, vele van jullie behaalde hun doel van 5 km rennen zonder te stoppen ook! Ik vond het supergaaf om te zien hoeveel mensen gemotiveerd begonnen met rennen. Superleuk ook om af en toe getagd te worden op Instagram als jullie weer een run uit mijn schema hadden geknald. GREAT! Inmiddels zijn deze 10 weken voorbij en is het tijd deze mooie basis uit te bouwen. Voor degene die het schema voor beginners niet hebben gevolgd en van zichzelf al 5 km kunnen rennen maar ook graag naar de 10 willen! LETS GOOOO!

Net als in het beginnersschema geldt dat er drie keer per week gelopen zal moeten worden. MAAR zoals ik in het vorige schema ook al aangaf kan je natuurlijk ook twee keer per week gaan rennen, dan duurt het gewoon wat langer voor je je doel bereikt en progressie boekt. Maar hee, als je er maar komt toch:) Ook geldt er dat het verstandig is om je runs te verspreiden over de week. Ga niet op maandag, dinsdag en woensdag rennen en vervolgens 4 dagen niets doen. Dan loop je op woensdag gegarandeerd met zieke spierpijn, heb je op maandag moeite er weer in te komen en vergroot je de kans op blessures.  Geef je beenspieren rust tussen je runs door en ga op rustdagen eens lekker zwemmen of fitnessen (train dan je armen, buik, rug en andere spieren buiten je beenspieren om). Je kunt natuurlijk ook helemaal niets aan sport doen op je rustdagen, up to you!

Heb je een keer een onwijs drukke week, ben je ziek, heb je deadlines op werk of met school. Stress hem dan niet teveel over je work-outs en sla dan gewoon een keertje een run over. Dat is niet het einde van de wereld. In the end zul je je doel bereiken als je je verder wel gewoon aan het schema houdt! Heb je echt onwijzeeee spierpijn? Dan kun je ook een keertje een uur gaan wandelen in plaats van rennen.

In general:

Start altijd even met 5 tot 10 minuutjes wandelen/super langzaam joggen als warming-up en doe dit ook na je run om blessures te voorkomen. Verder is het belangrijk dat je gedurende de week voldoende water neemt en voldoende eiwitten binnen krijgt voor je spier herstel. Vind je het moeilijk gemotiveerd te blijven? Kijk dan nog even goed naar deze motivatie tips. 

Ready? LETS RUN:

*Als er staat joggen dan bedoel ik net ietsje langzamer lopen dan rennen maar harder dan wandelen. Joggen is dus rustig rennen. Bij rennen pak je een stevig tempo dat je langere tijd vol kunt houden. Bij Joggen ga je net ietsje langzamer lopen dan je kan.

Week 1:

 • 30 minuten rennen
 • 3 x (10 minuten rennen+ 5 minuten wandelen)
 • 35 minuten rennen + 5 minuten alles geven (sprint op het einde alles eruit wat je nog hebt)

Week 2:

 • 5 km rennen
 • 4 x (10 minuten joggen/rennen + 4 minuten wandelen)
 • 40 minuten rennen

Week 3: 

 • 2 x (15 minuten joggen/rennen + 10 minuten wandelen)
 • 4 x (10  minuten joggen/rennen + 5 minuten wandelen)
 • 45 minuten rennen (probeer de laatste 5 minuten nog een paar sprintjes te trekken)

Week 4:

 • 4,5 kilometer rennen + 10 minuutjes wandelen
 • 4 x (8 minuten rennen + 3 minuten wandelen)
 • 30 minuten rennen

Week 5: 

 • 2 x (10 minuten joggen + 10 minuten rennen)
 • 35 minuten rennen
 • 45 minuten joggen

Week 6:

 • 2 x (10 minuten joggen + 15 minuten rennen)
 • 5 kilometer rennen
 • 50 minuten joggen/rennen (wat je volhoudt)

Week 7:

 • 1 x (10 minuten joggen + 5 minuten rennen + 10 minuten joggen + 10 minuten rennen + 5 minuten joggen + 10 minuten rennen)
 • 45 minuten rennen
 • 8 km rennen + 5 minuten joggen

Week 8: 

 • 1 x (10 minuten rennen + 5 minuten wandelen + 10 minuten rennen + 5 minuten wandelen + 10 minuten rennen+ 5 minuten wandelen +10 minuten rennen + 5 minuten wandelen + 10 minuten rennen)
 • 30 minuten joggen
 • 10 km rennen!

 

Heeeeeeeel veel plezier met rennen en vergeet vooral niet je overwinningen te vieren (en te delen, ik vind het leuk als jullie mij taggen en op de hoogte houden!) Happy 10 km <3!

Lieefs,xx
Suzanne

Follow me on Instagram Youtube– Facebook – Bloglovin for moreee!

 

 

Related Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Suzanne
  oktober 24, 2016 at 10:03

  Handige tips en ook mooie foto’s

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (13 oktober t/m 20 oktober)

  Hola supermercado ! Telebancos por aquí?!  Let's get Spanish, get Spanish! hahaha kidding, kidding! Ik bevind me nog een beetje...

  Sluiten