#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

SPORTIEF DIPJE? DIT DOE JE ERTEGEN! #NOEXCUSES #MOTIVATIONTIPS

Last van een sportief dipje? Dit doe je ertegen!

Ken je dat? Je bent vastberaden om uit werk gelijk door te gaan naar de sportschool om te sporten, maar je bent opeens veeeel te moe of je hebt geen zin meer. ‘ Ik ga morgen wel’ . En de dag erna heb je eigenlijk helemaal geen tijd om naar de sportschool te gaan want je hebt nog bergen (huis)werk. ‘ Ik ga morgen echt’…. Maaaaarrrr niet als het regent…of sneeuwt…of te koud is…maar als de zon schijnt eigenlijk ook niet want dan ga ik liever naar het strand of een terrasje pakken met vrienden. Oh en in het weekend komt het eigenlijk ook niet zo goed uit. Komen deze excuses je bekend voor? Stel jij het sporten ook regelmatig zo lang uit dat je schrikt als je alweer een week of zelfs een maand niet in de sportschool bent geweest o.O’ . No worries, dit hebben we allemaal wel eens. Je zit gewoon in een sportief dipje. En vandaag kom ik met de perfecte motivatie tips om uit dit dipje te komen. So lets get in that sporty flow (again) together! 

Jullie vragen je misschien af of ik als ‘ fitchick’  dit probleem ook ken? Excuses, excuses, excuses. Nou en of! Vanochtend stond ik om 7 uur op, vastberaden te gaan knallen in mijn favo Fit For Free gym…maar dan duik ik toch eerst nog even achter mijn laptop, dan moet ik opeens het huis opruimen, oh en de boodschappen moeten eigenlijk ook nog worden gedaan…Tja, ook ik heb af en toe een dipje in mijn fanatisme en dan vertoon ik onwijs uitstel gedrag. Dan sta ik in plaats van om 8 uur pas om 11 uur in de sportschool of stel ik het zolang uit dat er überhaupt helemaal geen tijd meer is voor dat the gym sluit of mijn middagdienst begint.

Toen ik nog op hoog niveau zwom deed ik uiteraard ook de bijbehorende krachttraining. Ik trainde 2-6 uur per dag en had een duidelijk doel voor ogen. Alles leek vanzelf te gaan en ik had nooit moeite mezelf aan te sporen om te gaan trainen. Ik zei dan ook NOOIT een training af. Inmiddels ben ik ruim anderhalf jaar gestopt met sporten op dat niveau en is ook mijn motivatie wel eens gedaald naar een niveau waar ik soms van schrik. Maar, eerlijk is eerlijk, ik kwam uit dat dipje en nu lukt me toch elke week weer om minimaal 5 van de 7 dagen te knallen! Hoe? Dat ga ik jullie in deze post vertellen. Het is tijd om onze excuses aan de kant te schuiven en die drempel weer eens over te gaan! Hoe heerlijk zou het zijn om weer helemaal in die sportflow te komen? Zeker nu, dan hoeven we ons met Kerst en Oud&Nieuw ook wat minder zorgen te maken over die eventuele extra kilo’ s.

HOW TO GET IN THAT SPORTY FLOW (AGAIN) ?!

1. Zoek een sportschool waar je graag heen gaat

Oké, deze klinkt misschien wat vreemd, maar is echt HEEL belangrijk. Je hebt onwijs veel fancy sportscholen waar de meest fitte en afgetrainde mensen sporten. Iedereen jut elkaar daar een beetje op, deelt kennis en kijkt naar elkaar. Veel vrouwen lopen daar vaak opgetut en stralend rond in hun sport bh en de mannen zijn super gespierd, hun haar zit altijd goed en ze lopen rond in te strakke hemdjes. Dit kan onwijs motiverend zijn, je kunt je daardoor misschien beter motiveren en er kracht uit halen. Bij mij werkte dat ook een tijdje. Als ik dan al die afgetrainde mensen zag staan, wilde ik ook zo zijn en ging ik harder mijn best doen. Maar al gauw merkte ik, dat ik me steeds slechter begon te voelen daar en dat ik het gevoel had dat iedereen continu naar me keek. Daar voelde ik me helemaal niet meer comfortabel bij. Het leek elke keer weer een soort modeshow of challenge “wie ziet er het meest afgetraind en shredded uit” . Ik ontdekte van mezelf dat ik liever sport in een gym waar de mensen niet zo kijken en gewoon op een normale manier bezig zijn met sporten. In de sportscholen waar ik voorheen kwam sporten voornamelijk  bodybuilders, atleten en andere jonge (18-25 jaar) sporters die vrij obsessief bezig zijn met fitness en waarbij trainen een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven is. Nu is dit bij mij ook een belangrijk onderdeel, maar ik sport liever tussen allerlei verschillende mensen qua leeftijd en niveau. Ik heb toen een abonnement genomen bij de Fit For Free, dat was gelijk ook een stuk goedkoper en dichterbij mijn huis. Ze hebben zoveel vestigingen dat er eigenlijk altijd wel eentje of zelfs twee in de buurt zijn. Ik merkte gelijk dat ik meer op mijn gemak was. Ik heb daar niet het gevoel dat ik mezelf moet bewijzen en kan gewoon mijn eigen gang gaan. En als ik hulp wil dan is die er uiteraard wel! Maar het is niet zoals in veel andere sportscholen dat het personeel je continu in de gaten houdt en op je lip zit. Dat vind ik net zo irritant als personeel in een kledingwinkel dat gelijk vraagt of ze me kunnen helpen. Laat mij gewoon eerst mijn eigen ding doen, en als ik hulp wil…dan vraag ik dat zelf wel:)

img_0368

2. Stel jezelf een doel

Wanneer je een doel hebt kun je jezelf beter stimuleren er weer voor te gaan. Er is altijd wel iets dat je graag wilt. Misschien eindelijk die lovehandles eens aanpakken, een paar kilo afvallen, je rug sterker maken of wellicht je vetpercentage omlaag brengen. Formuleer dit doel duidelijk voor jezelf, het beste is om het gewoon op te schrijven! In je notitieboekje, in je telefoon of in je agenda. Make it real. Bij bepaalde doelen kan een instructeur je ook helpen. Bij mijn Fit For Free kun je bijvoorbeeld een aangepast schema laten maken, geheel op basis van jou doelen. Ook kun je het personeel gewoon vrijblijvend vragen welke oefeningen je kunt doen om jou doel te behalen. Er staat ook een weegschaal die percentages meet dus ook dat kun je checken. Stel jezelf dan een soort deadline en probeer daar niet van af te wijken. Als je van jezelf je doel MOET halen dan MOET je ook wel telkens gaan sporten. Je kunt jezelf ook een beloning beloven als je dit doel dan hebt gehaald en vervolgens weer een nieuw doel formuleren. Bij mij helpt dit in ieder geval heel erg goed!

img_0061

3.  Train met een maatje!

Besluit om samen met een vriend, je moeder, je huisgenoot of kennis te gaan trainen. Het maakt niet uit of jullie werken aan hetzelfde doel of allebei iets totaal verschillends willen trainen. Het gaat erom dat je iemand hebt om mee te gaan, dat werkt als een soort stok achter de deur. Je hebt immers afgesproken om samen te gaan sporten en dan is afzeggen of besluiten om niet te gaan ineens een stuk lastiger. Je wilt elkaar niet teleurstellen en bovendien is het gezellig! Je kunt op weg naar de gym bijkletsen, in de kleedkamer en wellicht ook samen een warming-up en cooling down doen op bijvoorbeeld een crosstrainer. Dan klets je bij en verbrand je tegelijkertijd nog calorieën ook…#winwinsituatie

img_0360

4. Maak het niet meer dan het is 

We overdrijven soms ook wel een beetje met al onze excuses. I mean, waar praten we nu werkelijk over…een beetje lichaamsbeweging op zijn tijd! That’ s really NO big deal! Denk er niet teveel over na en ga gewoon. Jezelf al in de ochtend druk maken over dat ene uurtje Zumba vanavond is echt belachelijk. En het heeft ook geen zin. Want je verzint alleen maar negatieve dingen en redenen om niet te gaan terwijl er ook ZOVEEL redenen zijn om juist lekker wel te gaan! Bedenk je gewoon, wat is nou een uurtje van mijn hele dag?! Niets dus! En bedenk je ook hoe fijn en trots je je zult voelen als je het gewoon wel hebt gedaan. Ik ben zelf nu ook nog aan het nagenieten van mijn work-out van vanochtend. Het ging echt lekker en het was superfijn om weer even keihard te zweten en er tegen aan te gaan. En dan denk ik…hoezo heb je het vanochtend nu weer een paar uur uitgesteld…Je had gewoon gelijk moeten gaan! Sporten is iets prachtigs en maakt je blij PUNT. Er zijn onwijs veel mensen die zouden willen dat ze konden gaan sporten en het niet kunnen dus geniet ervan en wees blij dat jij wel in gezondheid en vrijheid kunt sporten. Just GO!

img_0071

5. Probeer eens wat nieuws 

Niets is dodelijker voor je motivatie dan routine, altijd maar hetzelfde trainen. Zoooveel mensen die beginnen met sporten laten een schema maken of beginnen zelf met bepaalde oefeningen en doen dit dan vervolgens elke keer als ze gaan sporten…na een paar maanden hebben ze opeens geen zin meer en vragen zich af hoe dat nu toch komt..?! Variatie mensen, variatie! Ga eens op ontdekking in the gym! Er zijn zo ontzettend veel apparaten, machines en andere opties. En als je het niet durft of niet weet wat je nou moet doen op zo’ n apparaat, ga dan niet uit angst enkel de dingen doen waarvan je wel weet hoe ze moeten. Maar vraag het gewoon! Daar zijn die instructeurs voor! Of kijk van tevoren eens een paar filmpjes uit mijn serie ‘ what to do in the gym‘ ?! Zelfs ik, vraag nog wel eens iets! Laatst hadden ze in de Fit For Free club bij de Rai een nieuw soort cardio apparaat, ik had werkelijk geen idee waar het goed voor was en ik heb het gewoon gevraagd. Een kleine 3 minuten later stond ik er fanatiek op te bewegen en bleek het superleuk!

img_0040

Dussss, schuif al die excuses aan de kant, stel jezelf een doel, nodig je vrienden uit en GET FIT! Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben, maar vraag het me vooral als er nog andere dingen zijn die je weerhouden van het sporten!

Lieefs,
Suzanne

Follow me on Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin for moreee! 

Fotografie door: Maxime Den Houdijker
Foto’ s gemaakt in: Fit For Free Amsterdam Rai
Sportkleding: Reebok
Sportschoenen: Saucony

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Eline
  november 28, 2016 at 22:36

  Wat een leuk & motiverend artikel Suzanne! Die outfit staat je ook echt top! X

  • Reply
   Suzanne
   november 29, 2016 at 20:08

   Dankjewel mop! Superlieeeef!! xxxx

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (18 NOVEMBER T/M 25 NOVEMBER)

  WOW. Het gezegde ' Time flies when your having fun'  is maar weer eens bewezen na de afgelopen week! Alsof...

  Sluiten