#FITwithsuus Hardlopen

HARDLOPEN IN DE HERFST: 3 TIPS!

herfst

Hardlopen in de herfst kan behoorlijk lastig zijn! De onvoorspelbaarheid van het weer, de gladde ondergrond vol bladeren en donkere/kortere dagen maken de herfst een pittig hardloop seizoen. In deze post 3 tips om die grauwe herfstige runs toch wat beter door te komen! 

1. ZICHTBAARHEID

Het is voorbij met die mooie lange zomerdagen. Het is weer vroeg donker en laat licht en daarom moeten we extra voorzichtig zijn! Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker en de schemer door kleding te dragen met reflecterende gedeelten, en jezelf te voorzien van een Run Light. Je bent nooit over-lighted als hardloper!

Ben je goed verlicht? Blijf ook dan extra alert! Er zullen namelijk altijd mensen zijn die niet zo goed verlicht zijn waardoor ongelukken alsnog op de loer liggen.

Zichtbaarheid is natuurlijk niet alleen belangrijk bij het voorkomen van (verkeers)ongelukken. Ook de zichtbaarheid van je route is belangrijk. Vermijd donkere, afgelegen stukken en kies voor een goed verlichte weg of draag een goede run light die weg voor je tot minimaal 20 meter verlicht. Zo voorkom je dat je uitglijd, je enkel verzwikt, de weg kwijtraakt of in aanraking komt met wilde dieren. Zeker op de Veluwe wil er nog wel eens een zwijn of hert uit het bos komen huppelen waar je als hardloper niet heel vrolijk van wordt als dat gebeurt.

herfst

2. EXTRA CARE VOOR JE HARDLOOPSCHOENEN

De Nederlandse herfst gaat (helaas) niet voorbij zonder regenbuien. Al die regen zorgt er niet alleen voor dat jij nat wordt, ook ligt het wegdek vaak vol met plassen. Je hardloopschoenen vinden al dat water niet zo prettig. En loop je over onverharde wegen dan ontstaat er vaak modder en dat is uiteraard ook geen feestje voor je hardloopschoenen.  Probeer daarom in eerste instantie zoveel mogelijk plassen te vermijden. Helaas kun je niet elke plas vermijden en zul je af en toe flink nat worden. De zool van je schoen zal zich volzuigen met water en dit gaat ten koste van de functionaliteit van de schoen. Water heeft vooral een negatief effect op de demping van je hardloopschoenen.

Een veelgemaakte fout is dat mensen hun schoenen thuis laten drogen bij of zelfs op de verwarming. Doe dit vooral NIET! Dat verkleint de levensduur van je schoen alleen maar en is heel slecht voor het materiaal. Het beste is om de binnenzool eruit te halen als dit mogelijk is en je schoen vol te stoppen met kranten. De krant absorbeert het vocht en de schoen zal niet krimpen van de warmte.

herfst

3. HOUD REKENING MET HET WEER EN PAS JE KLEDING EROP AAN

Het weer in de herfst lijkt wel een surprise party. De ene dag komt het met bakken uit de hemel en waait er een windkracht waar je U tegen zegt. Een dag later kan het letterlijk aanvoelen als een heerlijke zomerse dag in augustus. Het weer(bericht) checken voordat je naar buiten gaat is dus van groot belang. Want je wilt jezelf niet te warm of veels te koud aankleden. In de herfst kan er meestal nog gewoon in korte broek en een shirtje/korte top worden gerend maar er zitten ook al dagen bij dat het kwik ’s nachts onder het vriestpunt daalt. En geloof mij, dan wil je tijdens je ochtendrun niet in je korte broek rondhuppelen. Pas je kleding dus aan op de temperatuur! Een kort setje kan prima wanneer het boven de 15 graden is. Wanneer het kouder is, is het verstandig een jasje te dragen of een lange broek.

herfst

Oh en natuurlijk vooral: HAVE FUN! De herfst is natuurlijk ook een heel mooi seizoen waarin er van alles te zien valt! Wanneer is jou volgende herfst rondje?:)

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
hardlopen
DIT IS HOE MUZIEK JE HELPT TIJDENS HET HARDLOPEN!

4 X HOE MUZIEK JE KAN HELPEN TIJDENS HET HARDLOPEN! Of je nu een die-hard Hardcore fan, Belieber of Top-40...

Sluiten