#FASHIONwithsuus #FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

DE IMPACT VAN JE SCHOENKEUZE OP JE LICHAAM EN SPORTPRESTATIES

schoenkeuze

SUZIE’S SHOE STORIES: #2 DE IMPACT VAN JE SCHOENKEUZE OP JE LICHAAM EN SPORTPRESTATIES

Hoe ver ga jij om er stijlvol bij te lopen? En wat betekent dit voor je lijf? De meeste vrouwen weten hoe het voelt wanneer je na een lange dag op hakken je schoenen uittrekt. EIN-DE-LIJK #zucht. Van extreme pijn tot een gevoelige trekkerige voet. Na een dag op (hoge) hakken zijn onze voeten vaak moe en pijnlijk. Maar ook na een dag op sneakers door de stad te hebben geslenterd zijn onze voeten er soms behoorlijk klaar mee. Tijd voor opheldering dus!

 

Wat doen bepaalde schoenen met ons lichaam en welke schoenen zijn goed om te dragen wanneer je bewust bezig bent met je gezondheid/lichaam?

 SCHOKDEMPERS

Allereerst is het belangrijk te weten dat onze voeten dienen als schokdempers. Ze zorgen ervoor dat het gewicht van ons skelet als het ware verdeeld wordt en niet teveel kilo’s in één keer hoeft te dragen.

Wanneer we hakken dragen duwen we ons hele gewicht op een kleiner gedeelte van onze voet. Hoe hoger de hak, hoe groter dus de impact op onze voorvoet. Daarbij wikkelen we onze voeten veel slechter af op hakken waardoor ook de hiel/teen verhouding ernstig verstoord kan raken.

Voornamelijk voor hardlopers en andere sporters waarbij de knieën veel belast worden, is het dragen van hakken dus extra slecht. Het zorgt namelijk voor veel stress en belasting op de knieën, die natuurlijk bij sporten zoals hardlopen ook al een hoop te verduren krijgen. Het is natuurlijk niet gelijk een ramp wanneer je een keertje hakken draagt. Maar wanneer je een hardloopwedstrijd, lange run of andere zware training gepland hebt staan is het zeker verstandig de dagen ervoor even geen hakken te dragen.

Het dragen van hakken kan daarbij ook nadelig werken op je kuiten en achillespezen. Door het regelmatig en lang dragen van hakken zullen de je kuitspieren chronisch op spanning komen te staan en korter worden. Dit kan ervoor zorgen dat nadien juist het lopen op platte schoenen lastiger wordt. En juist je kuiten en achillespezen zijn bij het leveren van de meeste sportprestaties ook van groot belang.  Oppassen dus!

 WAT DAN?!

Dat platte schoenen de oplossing zijn lijkt voor zich te spreken. Platte schoenen zijn beweeglijker en zorgen ervoor dat je je voet goed moet afwikkelen waardoor je je spieren goed aan het werkt zet waardoor ze sterker zullen worden. Perfect voor je sportprestaties.

Toch zijn ook lang niet alle platte schoenen zo positief voor je botten, gewrichten en spieren. Ballerina’s/flatjes bijvoorbeeld zijn vaak juist weer té plat waardoor ze geen of te weinig steun bieden aan de holte van je voet. Hierdoor vindt er minder schokdemping plaats wat kan leiden tot een gestresste voet en ontstekingen. Ook té platte andere schoenen zoals slippers of bepaalde sandalen zijn dus niet altijd een goede keuze.

Sneakers en stevige boots lijken dé oplossing. Maar ook hiervoor geldt dat lang niet alle sneakers zo fantastisch voor je voeten zullen zijn. Maar, vaak al wel een stuk beter dan hakken of té platte schoenen. Waar je op kunt letten bij het kopen van sneakers is dat ze een dikke/stevige zool moeten hebben met een comfortabel en degelijk voetbed. Het is belangrijk dat je de hele dag comfortabel op deze schoenen kunt lopen en geen pijn ervaart ’s avonds bij het uitdoen. Lang leve de sneakers dus!

NOOIT MEER HAKKEN?

Dat is ook weer overdreven. Hakken kunnen prima voor eventjes. Het is niet alsof je na het dragen van één dagje hakken gelijk een blessure oploopt of iets dergelijks. En eerlijk is eerlijk, soms zijn hakken gewoon wel wat stijlvoller/chiquer dan een platte comfortabele schoen.   Het is daarom verstandig in de basis te gaan voor een goede platte schoen en je hakken te bewaren voor speciale etentjes, avondjes uit en gelegenheden waarbij ze net even die extra touch aan je outfit geven. In die occasions loop je vaak ook maar een paar uur op hakken of je zit er de hele avond mee en gelukkig geen hele dag.

Veel hakken in je kast? Goed excuus voor nieuwe sneakers toch:D?!

schoenkeuze

Zelf bestelde ik onlangs deze instappers van Dr.Martens (via Nelson.nl). Uiteraard omdat ze er mooi en fashionable uitzien, maar ook vanwege het draagcomfort en het uitneembare voetbed. Wat vinden jullie? YAY or NAY?

Laat je ook even weten wat je van deze tweede shoe storie post vond en wat je graag zou willen lezen in een volgende suzie’s shoe stories?

 

Liefs,
Suzanne

Volg me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
flashback friday
FLASHBACK FRIDAY (17 NOVEMBER T/M 23 NOVEMBER)

De verjaardag van mijn broertje, een lange dag Welness, een drukke werk week en natuurlijk weer de wekelijkse work-outs en...

Sluiten