#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten Zwemmen

5 PRAKTISCHE TIPS VOOR ALS JE WILT BEGINNEN MET ZWEMMEN

beginnen met zwemmen

Steeds meer mensen willen beginnen met zwemmen. Deze vorm van beweging wordt snel populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Zwemmen kent een hele lage blessuregevoeligheid en is de perfecte manier om aan je conditie te werken terwijl je tegelijkertijd al je spieren gebruikt. Mede hierdoor starten ook steeds meer hardlopers en krachtsporters met zwemmen als hersteltraining naast hun gebruikelijke trainingen (zie ook: ‘Waarom hardlopen en zwemmen zo goed samen gaan‘). En dan is er ook nog de triatlon trend. Kortom, beginnen met zwemmen is anno 2018 razend populair! Maar wat moet je weten voordat je gaat beginnen met deze sport? In dit artikel kom ik als voormalig Nederlands Kampioen zwemmen met enkele bruikbare tips voor iedereen die wil beginnen met zwemmen! 

beginnen met zwemmen

Degenen die mij volgen via Instagram  zullen sommige tips wellicht herkennen. Zo ben ik altijd te zien in een badpak als ik ga trainen en eigenlijk nooit in een bikini. En verder zie je ook regelmatig een bidonnetje voorbij komen op mijn Instagram. Maar waarom precies en nog meer handige tips lees je in deze blog.

-Voor meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie: Reserveer mijn boek ‘Zwem.‘ Deze zal in april 2020 officieel verschijnen, maar kun je nu al pre-orderen via BOL.com –

5 PRAKTISCHE TIPS VOOR ALS JE WILT BEGINNEN MET ZWEMMEN:

1. Hydratatie

Zorg dat je ALTIJD een flesje water of bidon met water bij je hebt. Tijdens het zwemmen zul je namelijk onopgemerkt veel gaan transpireren. In een zwembad is het vaak erg warm maar omdat je in het water bent heb je dit zelf niet door. Toch ben je aan het sporten en zul je veel vocht verliezen. Om dit vochtverlies te compenseren is water drinken erg belangrijk en ook voldoende. Energiedrankjes of andere vruchtensappen zijn niet nodig en bevatten vaak een hoop overbodige suikers. Wanneer je te weinig drinkt tijdens het zwemmen kun je nadien last krijgen van hoofdpijn die erg lang kan aanhouden of je voelt je voor langere tijd slap en energieloos.

2. Materiaal

Wanneer je serieus baantjes wilt gaan zwemmen is het raadzaam een goed badpak of strakke zwembroek/bikini aan te schaffen. Fashionable bikini’s waarmee je in de zomer op het strand ligt of lange wijde zwembroeken zullen je tijdens het baantjes zwemmen vooral in de weg zitten en je zwemprestaties niet bevorderen. Zo’n lange wijde zwembroek zorgt bijvoorbeeld voor een enorme extra weerstand en werkt totaal niet gestroomlijnd waardoor je ook minder goed aan je techniek kunt werken. Voor de vrouwen geldt dat ‘normale’ bikini’s vooral erg onhandig zullen zijn. Wanneer je ook maar een beetje harder gaat zwemmen zullen ze gaan schuiven en/of afzakken. Een badpak/ballenknijper/speciale trainingsbikini zorgt ervoor dat je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over je materiaal en je je beter kunt focussen op je ligging in het water en je zwemslag.

Daarnaast is het natuurlijk fijn om een goed zwembrilletje te hebben zodat je gerust met je hoofd in het water kunt zwemmen en na je workout niet met rode, prikkende ogen op school/werk verschijnt.

Voor degene met wat langer haar zou ik een badmuts ook zeker aanbevelen. Zo’n muts kost vaak nog geen tientje en je hebt er heel veel baat bij. Je kunt je haar natuurlijk in een staart of vlecht dragen. Maar wanneer je een beetje fanatiek baantjes gaat zwemmen zul je al gauw merken dat er plukken los raken en alsnog voor je gezicht gaan irriteren. Daarbij raakt je haar daardoor mega snel in de knoop en is dat chloorwater ook niet zo goed voor je haar. Zeker voor mensen met geverfd haar is chloorwater niet zo’n feestje.  Een badmuts biedt uitkomst. Voor de meesten in het begin even wennen, maar daarna kunnen ze niet meer zonder.

Bovenstaande materialen kun je vaak halen bij een sportzaak of online. De merken Speedo en Arena zijn gespecialiseerd in de zwemsport en zou ik dan ook aanbevelen op dit vlak.

3. Eten

Eet niet (te)veel voordat je gaat zwemmen. Baantjes trekken met een volle maag kan namelijk vervelend zijn en je kunt gemakkelijker kramp krijgen. Wanneer je langer dan een half uur gaat zwemmen is het wel raadzaam in ieder geval iets (kleins) te eten. Denk aan een banaan, krentenbol of eiwitreep. Na het zwemmen hebben de meeste mensen vaak meer trek dan normaal. Met zwemmen gebruik je al je spieren waardoor je lichaam wel wat extra eiwitten kan gebruiken. Een eiwitrijke maaltijd na het zwemmen is dus goed.

4. Warming up & cooling down

Ook al is het vaak erg warm in een zwembad, het is alsnog belangrijk dat je je lichaam even opwarmt en je spieren even wakker maakt voordat je gaat zwemmen. Het water is namelijk vaak wel koud! Bouw je zwemtraining dan ook rustig op en begin op de kant al even met het opwarmen/rekken van je spieren. Wanneer je het water in gaat start dan ook rustig en ga niet gelijk het eerste baantje zo hard mogelijk naar de overkant. Door een goede warming-up zorg je ervoor dat je spieren op de juiste spanning komen en voorkom je blessures en kramp. Ook na het zwemmen kun je het beste nog even een paar baantjes heel rustig uitzwemmen. Laat je hartslag dalen, adem bewust in en uit en je lichaam langzaam herstellen van het zwemmen. Zo voorkom je eveneens blessures maar ook spierpijn/stijve spieren.

5. Denk in kleine stappen

Zwemmen is een enorm technische en lastige sport. Daarom is het goed te weten dat je niet binnen een week de borstcrawl perfect zult beheersen of snel enorme vooruitgang zal boeken qua tijden. Het is in ieder geval al heel goed dat je wilt beginnen met zwemmen en die kilometers en snelle tijden komen later wel. Een eerste doel kan bijvoorbeeld zijn om een maand lang elke week 1 of 2 keer te gaan zwemmen. Probeer je in het begin vooral te focussen op de techniek, daardoor zul je wellicht (voor je gevoel) wat langzamer gaan, maar uiteindelijk betaald dit zich wel uit! Kijk bijvoorbeeld naar de slag van betere zwemmers of volg een cursus. In bijna alle zwembaden worden bepaalde borstcrawllessen gegeven of worden er speciale trimzwemlessen georganiseerd. Daarbij is er altijd een trainer of zwembadmedewerker aanwezig die je de zwemslag beter zal leren.

Je kunt natuurlijk ook lid worden bij een zwemvereniging. Maar onthoud dat echt leren zwemmen tijd kost en haak niet te snel af als het je binnen een maand niet lukt, want doorzetten wordt beloond. Alle begin is moeilijk, maar bedenk je dan dat je ontzettend goed bezig bent! Het is namelijk een fantastische sport, heel goed voor je lichaam en als het je na een wat langere tijd wel lukt dan is het nog heerlijker om te doen.

Zie ook: WAAROM ZWEMMEN DE IDEALE SPORT IS 

Ik hoop dat jullie het een nuttig artikel vonden en benieuwd of er lezers zijn die op het punt staan om daadwerkelijk te beginnen met zwemmen? Of wellicht doe je het al een tijdje maar zat er toch nog een tip tussen die je kunt gebruiken? Ik ben benieuwd! Voor vragen kun je altijd een reactie achterlaten hier of op mijn Instagram.

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Martijn
  oktober 11, 2018 at 21:56

  Ik weet niet eens meer hoe ik hier terecht kwam. Maar ik ben er wel door getriggerd en herken direct wat hindernissen. Ik ga aan de slag met je tips. Vooral de zere kop na het zwemmen kan ik nu eindelijk verklaren, terwijl ik al zoveel rondgevraagd had!
  tnks!

  • Reply
   Suzanne
   oktober 12, 2018 at 10:11

   Hi Marijn, bedankt voor het achterlaten van een berichtje. Wat goed om te lezen dat je aan de slag gaat met de tips en hopelijk heb je voortaan geen hoofdpijn meer na het zwemmen:)!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (30 MAART T/M 5 APRIL)

  De week van paaseitjes, pizza en pannenkoeken, maar ook de week van pasta, peer en paprika. Kortom, een mooie gebalanceerd...

  Sluiten