Eerder schreef ik ook een artikel over zadelpijn: alles over zadelpijn en 7 tips tegen zadelpijn. In dat artikel ging ik iets algemener in op het begrip en ontstaan van zadelpijn en gaf ik 7 (meer algemene) tips tegen zadelpijn. In dit artikel ga ik specifieker in op zadelpijn bij vrouwen en vrouwelijk zadelleed en wat je als vrouw kunt doen om de zadelklachten zoveel mogelijk te voorkomen en wat je kunt doen als je al klachten heb zoals bijvoorbeeld steenpuisten, een opgezwollen vulva of heftige irritaties aan je zitvlak na het fietsen.
Zadelpijn bij vrouwen
Veel vrouwen denken ten onrechte dat pijn aan hun genitale zone erbij hoort als ze gaan fietsen. Bovendien zijn veel vrouwen wel wat gewend door bijvoorbeeld negatieve ervaringen rondom hun ongesteldheid of bijvoorbeeld een bevalling waardoor ze met fietsleed vaak te lang onnodig rond rijden en niet op tijd iets tegen de pijn doen. Want een klein beetje zadelpijn is normaal, maar extreme zwellingen van de vulva, schimmelinfecties, schaafwonden, schuurplekken en verharde plekken op de huid niet. Wanneer deze plekken vervolgens ook nog eens gaan ontsteken en uitgroeien tot een soort derde schaamlip ben je helemaal ver van huis. Soms kan het zo uit de hand lopen dat er een kleine ingreep (zoals het verwijderen van een ontstoken haarzakje of stukje huid, antibioticakuur) of zelfs operatie aan te pas moet komen om het probleem op te lossen. Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en vooral om het vrouwelijk zadelleed zoveel mogelijk te voorkomen.
Taboe op vrouwelijk zadelleed
Een van de belangrijkste dingen hierin is denk ik het delen van ervaring en kennis. Want er heerst toch nog best wel een taboe op het spreken over dit soort ongemakken. En als dat al niet wordt gedaan is het ook lastig tot oplossingen te komen.
Persoonlijk
Zelf heb ik toen ik begon met fietsen ook te lang doorgelopen met zadelpijn klachten. Meerdere malen heb ik een week of langer niet kunnen fietsen vanwege ontstekingen en teveel pijn. Ook ik vond het lastig daar dan online iets over te delen. Wat kon ik nu weer voor smoes verzinnen waarom nu weer 10 dagen niet gefietst had? Soms leek het misschien alsof ik niet gemotiveerd was. Of alsof ik het fietsen niet serieus nam. De werkelijkheid lag verre van dat, ik wilde maar al te graag de fiets op maar kon simpelweg een aantal weken niet meer op een zadel zitten.
Uiteindelijk bleek het te gaan om een ontstoken haarzakje dat zich keer op keer weer opnieuw vulde met zweet als ik ging fietsen en opnieuw ontstoken raakte. Ook het zwemmen in wetsuit door sluiting van de binnenbaden hielp niet mee. Op een gegeven moment raakte ook de haarzakjes eromheen ontstoken tot het op een dag dusdanig ontstoken was geraakt dat ik überhaupt niet meer normaal kon zitten. De ontsteking was een soort karbunkel (grote steenpuist) geworden en ik was er zelfs naar van (koorts). Uiteindelijk heeft de huisarts me van het directe probleem afgeholpen en kon ik een kleine week later weer fietsen. Omdat ik natuurlijk herhaling van het probleem ten alle tijde wil voorkomen ben ik vervolgens verder op zoek gegaan naar oplossingen dit in de toekomst te kunnen voorkomen. Hieronder deel ik daarom graag mijn gevonden tips.
9 tips tegen zadelpijn bij vrouwen
1. Het vrouwenzadel
De eerste negatieve ervaring met fietsen en zadelpijn bij vrouwen komt vaak doordat ze starten op een mannenzadel. En vrouwen zijn nu eenmaal anders daar beneden. Zo zitten de zitbotjes vaak verder uit elkaar (een breder zadel is daarom vaak nodig) en hebben we andere (druk op onze) edele delen (een zadel met een gat in het midden en/of zonder einde kan helpen). Om het juiste vrouwenzadel te vinden kun je het beste een bikefit doen en/of verschillende vrouwenzadels uittesten als je die kans krijgt.
ZIE OOK: ALLES OVER HET VROUWENZADEL (+tips om het juiste zadel te vinden)
Een bikefit is sowieso een heel goed idee voor iedere startende fietser! Niet alleen om zadelpijn te voorkomen maar ook kun je er een hoop andere pijntjes mee voorkomen; Lees hier waarom iedere fietser een bikefit zou moeten doen.
2. Geen ondergoed aan onder je fietsbroek, ook geen string!
Ik denk (en hoop!) dat deze tip inmiddels welbekend is. Het dragen van een goede, kwalitatieve fietsbroek die past bij jouw vormen is belangrijk. Maar zelfs met een perfect passende fietsbroek en het voor jou ideale zadel kun je last krijgen van klachten als je je onderbroek of string aanhoudt. Die kans wordt nog eens vergroot bij warm weer en regen of als je van natura al veel zweet. Zorg dus voor een goede fietsbroek (het verschilt per individu wat je fijn vind) en draag daar geen ondergoed onder.
3. Was je fietsbroek na iedere rit!
Denk niet dat je na een kort avondritje diezelfde fietsbroek de volgende ochtend ook best nog een keer aan kan. De kans dat het je een ontsteking of bacterie/schimmelinfectie oplevert is gewoon te groot. Ook al heb je (voor je gevoel) weinig gezweet en was de rit nog zo kort: WASSEN!
Fiets je vaak dan is het dus aan te raden te investeren in meerdere passende fietsbroeken met naadloze zeem.
3. Gebruik (chamois) crème speciaal voor vrouwen
Dat er speciale anti schuur crémes bestaan is wel redelijk bekend. Dit soort anti wrijvingscrémes smeer je op de huid op alle plekken waar je wrijving wilt verminderen. Maar gebruik als vrouw crémes die speciaal voor vrouwen zijn gemaakt. Veel standaard crémes bevatten een zware doses menthol of andere kruiden wat vaak lekker ruikt waardoor je geneigd bent daarvoor te kiezen. Maar pas op, dit brengt de gezonde PH-balans van je vrouwelijke delen uit balans en brengt alleen maar nieuwe risico’s met zich mee. Denk aan urineweginfecties, schimmels en vervelende tintelingen. Er bestaan speciale chamois crémes voor vrouwen die eenzelfde werking hebben maar een gezonde PH balans handhaven en niet tegenwerken.
4. Het weglaseren en trimmen van je haar
De manier van ontharing kan er ook voor zorgen dat er sneller ontstekingen en zwellingen ontstaan wanneer kleine wondjes zich kunnen vullen met zweet en/of bacteriën. Vermijd daarom ten alle tijde botte scheermesjes, trim liever dan epileren en scheer niet te vaak en altijd in dezelfde richting als je voor scheren kiest. Voor sommige vrouwelijke fietsers heeft het geholpen hun haar(zakjes) helemaal weg te laseren.
5. Vermijd geparfumeerde producten
Vermijd zoveel mogelijk geparfumeerde producten rondom je schaamstreek. Denk aan badproducten, douchegels, wasverzachters, wc-doekjes, maandverband etc. Deze kunnen ook een rol spelen bij het ingroeien van haren en ontstaan van irritaties in de schaamstreek.
6. Regelmatig even uit de pedalen komen en nadien koelen
Doordat je als vrouw voorover gebogen op je fiets zit, worden de bloed-en lymfevaten al gauw afgekneld. Afknelling is naast wrijving één van de belangrijkste oorzaken van zadelpijn bij vrouwen. Daarom kan het helpen af en toe even te gaan staan en staand verder te trappen zodat het weer even kan doorbloeden. Ook het koelen met bijv een koelpack op het kruis na een lange fietstocht kan de doorbloeding stimuleren en ervoor zorgen dat de bloedvaten weer worden vergroot.
7. Lucht!
Trek je bezwete fietskleding z.s.m na het fietsen uit en zorg ervoor dat je je zitvlak lucht. Met andere woorden: houdt het daar beneden zoveel mogelijk droog en schoon! Sommige vrouwelijke fietsers helpt het om tijdens lange ritten te wisselen van broek halverwege. Dat is buiten soms erg onpraktisch maar op een tacx rit waar je veelal nog meer zweet kan dit helpen. Trek in ieder geval gelijk na het fietsen je bezwete fietskleding uit en droog/dep het zweet weg als je niet direct kan douchen. En als je lekker thuis bent na lange ritten: draag losse kleding en los ondergoed en geef het de tijd om te luchten en/of helen.
8. Scrub
Deze tip kreeg ik van de huisarts. Het scrubben met een daarvoor geschikte scrub (ongeparfumeerd en geschikt voor de huid waarvoor je hem gaat gebruiken) kan helpen de dode huidcellen te verwijderen en zorgt ervoor dat de kans op ontstekingen en ingegroeide haren kleiner wordt.
9. Praat erover
Nu gaat erover praten je niet direct van de pijn afhelpen maar wellicht wel indirect. Er heerst nog zo’n taboe op het bespreken van zadelpijn bij vrouwen dat ook oplossingen niet voor het oprapen liggen. Maar juist door erover te spreken kom je vaak ook meer tips en oplossingen tegen. Toen ik mijn probleem deelde met de huisarts kwam ik erachter hoe ‘normaal’ het was onder vrouwelijke fietsers, hoe vaak huisartsen vrouwelijke fietsers op bezoek krijgen en besefte ik wat voor een taboe er eigenlijk op rust. Toen ik het vervolgens ook durfde te delen met andere vrouwelijke fietsers om mij heen bleken ze allemaal wel eens hetzelfde of iets soortgelijks te hebben meegemaakt.
De één was geholpen met een kuur de ander met een scrub. Sommige meiden vertelden dat ze ook wel eens een haarzakje hadden moeten laten wegsnijden en ook een aantal weken niet mochten fietsen vanwege de hechtingen. . . Veelal werd dan de smoes van een blessure of ontsteking gebruikt. Zonde want juist door er open over te zijn kwam ik erachter dat een laserbehandeling sommige vrouwen heeft geholpen geen ontstoken haarzakjes meer te krijgen. En hoorde ik van anderen over de chamois creme speciaal voor vrouwen. Ook de tip van het luchten en de scrub kreeg ik van veel fietsers om mij heen. Ik kreeg dus gratis tips en trucs door open te zijn over mijn eigen probleem.
sharing is caring
Wie weet ontdek jij door open te zijn over jouw zadelleed nog wel een nieuwe tip die hier nog niet tussen staat. Als dat zo is en je wilt hem ook graag delen met anderen laat het dan gerust weten in de comment sectie hieronder of stuur me een privé berichtje via Instagram zodat ik hem allicht kan opnemen in dit artikel.
Ik hoop dat je het een interessant en behulpzaam artikel vond en wens je veel fietsplezier!
Sportieve groet,
Suzanne
Voor nog meer sportieve tips, leuke weetjes en andere content op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . Daar volg je ook mijn persoonlijke sportavonturen. En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal (dat is gratis!)
10 comments
Een zadel is zo persoonlijk. Ik fiets nu, na jaren zoeken, een neusloos zadel. Alleen de ronding met een opening. Soort U vorm. Heel druk meer aan de voorkant ik kan echt veel langer volhouden. Wil nooit meer anders.
Wij reizen met de fiets en bij het dagelijkse handwasje krijg ik het jammer genoeg niet altijd zo schoon als ik zou willen…
Én ik vind t n vies gevoel, maar er is dus geen ultieme tip 😉
Bedankt voor je artikel, ik vind het ook echt heel belangrijk dat dit eens uit de taboesfeer komt!
Hoe doen jullie de combinatie van een crème en het niet dragen van een slip? Mijn ervaring is dat je fietsbroek écht meteen vies is op die manier…
Hi Helena,
Je fietsbroek moet toch na iedere rit in de was en de creme is er voor gemaakt dus ook gemakkelijk weer uitwasbaar:)
Ik heb denk geen echte zadelpijn maar spieren van lies of zitbotjes na mijn knie, harde pijnlijke spieren, ook rustige benen vooral snachts
Fiets heel veel electrice mtb fiets en Electrice fiets, 2 verschillende zadels, dus weet nu niet waar het aan licht.
Weet je een oplossing of idee
Alvast bedankt
Hi Jolanda,
Dat is ook vervelend natuurlijk. Het is lastig om daar zo vanaf mijn computer iets zinnigs over te zeggen. Wat kan helpen is een bikefitter of fysio naar het probleem laten kijken. Heel vaak bied een bikefit uitkomst:) Ik hoop voor je dat je snel geen last meer hebt!
Hallo
Hebben jullie ook tips voor een goede fietsbroek?
Ik heb er een aan, maar toch na het fietsen en ik pijn met plassen.
Misschien is het zeem laag te dik..?
Kun je mij helpen.
Groetjes Ineke
Hi Ineke,
Dat is vervelend zeg. Vooral omdat het vaak lastig te achterhalen is of de pijn wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de fietsbroek of juist het zadel, je houding op de fiets of nog iets anders. Voor mij was het ook een enorme zoektocht en heeft het een aantal maanden geduurd voor ik pijnvrij kon fietsen. Maar voor wat betreft fietsbroeken,ik ben enorm gebaat bij de proteam fietsbroeken van Rapha. Wat duurder maar kwalitatief goed en geen last meer:)
Nog een tip: Ik heb van nature een wat holle rug. Tijdens het fietsen moet ik goed op mijn houding letten: de neiging om met holle rug te zitten (en daarmee te veel druk op de voorkant van het kruis / schaambot te krijgen) is groot. Ik ben nog aan het zoeken naar de ideale positie op de fiets (stand zadel, positie stuur etc). Kortom: goede afstelling fiets en correcte houding!
Hi Marlies,
Snap ik! Daarom geef ik ook aan dat een bikefit heel belangrijk is. Je hebt van nature nu eenmaal een bepaalde bouw en houding en je kunt de afstelling van je fiets daar op aan passen:)