In dit artikel lees je alles over bikefitting. Want wat is een bikefit? Wat zijn de voordelen van een bikefit en waarom zou iedere fietser dan zo’n bikefitting moeten doen?
Wat is een bikefit?
Het woord zegt het eigenlijk al: een bikefit is het bepalen van jouw optimale fit op je bike. Tijdens een bikefit word je met een uitgebreide dynamische meting van top tot teen opgemeten.
Zo wordt er onder andere gekeken naar de holling van je voet, je lenigheid, de drukverdeling van je zitvlak, de stand van je voeten en bijvoorbeeld een eventueel beenlengteverschil. Vervolgens neem je beplakt met verschillende sensoren plaats op een speciale ‘fiets’.
Wanneer je fietst registreren verschillende camera’s rondom de fiets alle bewegingen die je maakt en worden jouw persoonlijke gewrichtshoeken en bewegingspatronen geregistreerd.
Uiteindelijk worden al je metingen en details tezamen verwerkt in een persoonlijk rapport.
Tip: Vraag altijd of je na de bikefit jouw persoonlijke rapport mee naar huis krijgt. Dan heb je altijd je ideale fietshouding-gegevens beschikbaar. Handig wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe fiets koopt. Dan kan die gelijk goed worden afgesteld.
Aan de hand van jouw persoonlijke resultaten van al deze metingen, je fietsniveau en fietsdoelen wordt vervolgens je fiets afgesteld. Denk aan je zadelstand, je schoenplaatjes en je stuur.
Wat zijn de voordelen van een bikefit?
Een bikefit zorgt er kort samengevat voor dat een hele hoop lichamelijke klachten en blessures voorkomen kunnen worden. Zie ook de afbeelding hieronder
Ook als je (nog) geen last hebt van lichamelijke klachten zorgt het optimaliseren van je fietshouding voor meer comfort tijdens het fietsen. Fietsen is simpelweg leuker en gemakkelijker in de juiste houding.
En daarnaast zorgt een juiste houding ervoor dat je je kracht optimaal kunt overbrengen en dus sneller en efficiënter kunt fietsen.
Waarom iedere fietser (zowel amateur recreant als pro) een bikefitting zou moeten doen?
Of je nu opkomend fietstalent bent, een zomer fietsende recreant, een doorgewinterde pro of een totale beginner, een bikefit is zeer aan te raden omdat het je als fietser ondersteunt bij je eigen doelen. Of die nu gericht zijn op prestatie of niet, dat maakt niet uit. Iedere fietser wil uiteindelijk toch met plezier en comfortabel kunnen fietsen?! Door met een juiste houding op de fiets te zitten voorkom je dat het fietsen pijnlijk en/of oncomfortabel wordt. En je verkleint met een goede bikefit dus de kans op blessures en andere lichamelijke ongemakken die veroorzaakt kunnen worden door een verkeerde houding op je fiets.
Aangeraden wordt om na een aantal jaar opnieuw een bikefit te doen. Je lijf verandert immers met de jaren. Voor de échte pro’s worden periodieke bikefittings aangeraden.
Tip: Heb je een beperkt budget en twijfel je tussen een goedkopere fiets+bikefit of een duurdere fiets zonder bikefit dan zou ik de goedkopere fiets+bikefit aanraden. Je hebt een stuk minder aan een duurdere fiets als je er niet optimaal op zit. En een bikefit levert bij de goedkopere optie immers ook snelheidswinst op!
Wat kost een bikefitting?
De prijzen van een bikefit verschillen uiteraard per locatie en zijn ook afhankelijk van hoe nauwkeurig de bikefit wordt gedaan. De prijs voor een volledige bikefit ligt meestal tussen de €200 en €350 en duurt vaak 2-3 uur.
Mijn eigen bikefit
Doordat ik begon met fietsen aan het begin van de langdurige lockdown duurde het lang voordat ik een bikefit kon doen. Ik zag er in eerste instantie niet eens echt een groot probleem in dat ik mijn fiets zelf maar wat had afgesteld. Maar al vrij snel kreeg ik last van zadelpijn, schuurplekken, kniepijn en rug-en nekklachten. Wellicht was mijn foutieve beginhouding op de fiets ook één van de redenen waarom ik me in het begin wat onzekerder voelde op de fiets.
ZIE OOK: MIJN EERSTE FIETSKILOMETERS
Nu ik een aantal keer heb gefietst in mijn nieuwe houding ben ik namelijk enorm verrast over het verschil. De aanpassingen zijn niet eens extreem geweest en toch zit ik een stuk comfortabeler op de fiets. Naast dat het fijner voelt kan ik ook meer kracht overbrengen (ik fiets iets hogere wattages) en voelt de fietsbeweging natuurlijker aan.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd hoe zo’n bikefit er in de praktijk aan toe gaat, welke stappen je doorloopt en wil je graag zien wat je kunt verwachten? Bekijk dan hier de video van mijn persoonlijke bikefit bij Rideout Amsterdam met daarin ook nog wat extra informatie.
Ik hoop dat je dit een leuk en interessant artikel vond om te lezen, mocht je nog vragen of opmerkingen hebben laat gerust een reactie achter!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
2 comments
Goedemorgen,
Ik heb dit link van mijn collega gekregen en het lijkt mij interessant om te gaan proberen. Ik heb vaak zitvlak in een latere tijd pijn . Door op het werk heb ik last van mijn knie en ben 3 jaar gestopt met fietsen. Nu heb ik weer zin in op de fiets maar mijn knie speelt ook beetje mee. Dat is lastig maar ik wil best dit proberen.
Met vriendelijke groet,
Johan
Hi Johan,
Wat leuk om te lezen:) Wel vervelend van de knie zeg. Ik zou de bikefit bij Rideout zeker aanraden!! Is het al gelukt een afspraak te maken?