Op 24 december deelde ik vol trots mijn allereerste racefiets. Het was namelijk ein-de-lijk zover: ik kon starten met fietsen. In deze blog geef ik een update van hoe het fietsen me sindsdien is vergaan, hoe ik mijn eerste fietskilometers ervaarde en hoe het momentaal gaat.
Hoe het allemaal (niet) begon
Al van kinds af aan volg ik iedere zomer elke kilometer van de Tour de France op de voet, maar van zelf wielrennen was het nooit gekomen. Ik was immers volledig gericht op wedstrijdzwemmen en daarnaast was er krachttraining, school en een bijbaantje. Kortom, weinig ruimte (zowel in tijd als budget) voor een extra sport. Al begon het tijdens het kijken van de Tour vaak wel te kriebelen.
De afgelopen jaren waren die kriebels er juist een stuk minder. Nadat ik in 2019 begon met hardlopen en mijn traject online deelde werd de connectie met mijn zwemverleden al gauw gemaakt en leek de cirkel voor velen rond: zij moet gaan ‘triathlonnen’. Wekelijks ontving ik vragen en opmerkingen over wanneer ik ging beginnen met triathlon en of ik al na had gedacht over het doen van een triathlon. Ik kreeg zelfs links met suggesties van triathlonraces doorgestuurd.
Er werden al triathlon verwachtingen geschept en uitgesproken onder hardloopposts of zwemposts. En dat terwijl ik nog nooit een racefiets had aangeraakt.
Hoe meer van dit soort berichten ik ontving, hoe meer ik vooral weg wilde blijven van de triathlon sport. Want hoe ooit kon ik daar nog aan beginnen zonder tegen te vallen…
Natuurlijk begrijp ik dat alle berichten positief bedoeld zijn en natuurlijk begrijp ik dat niemand mij bewust druk op wilde leggen met zijn/haar enthousiasme over de triathlonsport. Maar dat is wel wat er langzaam gebeurde door alle berichten die ik ontving.
Ik vond het eng dat er gelijk zo’n druk op kwam te liggen wanneer ik zou beginnen met fietsen waardoor ik er liever ver van weg bleef. En dat terwijl de triathlonsport me al langer wel echt heel leuk leek. Al voordat ik begon met hardlopen had ik er wel eens over nagedacht maar toen studeerde ik nog en vond ik het aanschaffen van een fiets en alles wat erbij kwam kijken te duur. Maar ik besloot dat ik dat later zeker eens wilde doen. Maar dat later werd veel meer later dan ik oorspronkelijk zelf voor ogen had.
Toch beginnen met fietsen
Met het sluiten van de zwembaden en sportscholen en alle races die dit jaar werden gecanceld besloot ik dat het er nu toch écht van ging komen: leren fietsen met het oog op de triathlon. Omdat ik dat wilde, omdat het me superleuk leek. Ondanks dat er al maanden geen officiële wedstrijden zijn voelde dat voor mij misschien nog wel als de grootste wedstrijd in jaren die er te winnen viel. Want ik had een soort fiets angst gecreëerd.
Fiets angst?
Ik denk dat de combinatie van druk, verwachtingen, waarschuwingen (met name gericht op de gevaren van fietsen), een fantastische fiets waar ik op mocht beginnen en de aard van het beestje een rol hebben gespeeld bij het creëren van een soort fiets angst. Dat woord klinkt misschien heftig, in de praktijk viel het best mee. Maar ik ben gewoon een enorme controlfreak en vond het leren fietsen gewoon heel erg spannend. Het idee vast te zitten aan een fiets vond ik eng en de gedachte dat ik kon gaan vallen of een ongeluk kon krijgen vond ik ook maar niets. Maar laten we eerlijk zijn, wat dat betreft was ik qua sporten natuurlijk ook niets gewend. Zwemmen en hardlopen zijn twee super veilige sporten.
Ik wil geen smoesjes verzinnen maar het feit dat ik in de winter begon met fietsen heeft het ook niet bepaald makkelijker gemaakt. De meeste dagen was het super koud of regende en/of waaide het hard. Ik ben niet van suiker en loop en zwem dan ook gewoon buiten. Maar ik had nog geen tacx, geen goede winter fietskleding en geen overschoenen. Dus fietsen in die weersomstandigheden was echt een ander verhaal. Ik begon maar eens met kijken of ik kon in- en uitklikken (in mijn warmste hardloopkleding). Ik zou jullie nu dolgraag een verhaal willen vertellen dat ik dit twee keer oefende en vervolgens met een grote glimlach op mijn gezicht wegfietste voor mijn eerste fietskilometers. Maar zo ging het niet en daar ga ik ook niet over liegen. Dat liet ik eerder ook al zien in een Reels op mijn Instagram.
Inklikken en uitklikken
Ik vond het eng om in te klikken, niet dat ik het technisch niet beheerste. Want dat ging eigenlijk direct wel goed. Kwestie van voet erop en vastklikken en enkel naar buiten draaien en uitklikken. Super easy. Het was meer de gedachte dat ik vast zat tijdens het fietsen die me benauwde. Wat als ik dan plotseling moet stoppen en het lukt niet? Ik heb me menig keer afgevraagd waarom dit systeem bestaat en of er geen ander systeem te bedenken valt.
Je leest het al, een echte held op sokken. Toch liet ik het er niet bij zitten. Ik wil potverdorie fietsen. Dus ik GING fietsen. Ik besloot de klikpedalen even te laten voor wat ze waren en eerst gewoon eens een rondje te maken met gewone sportschoenen. Op die manier kon ik wennen aan de fiets, de andere houding, het schakelen en remmen en was ik niet gelijk in paniek wanneer ik zou moeten stoppen. En dat ging eigenlijk fantastisch. Ik vond het oprecht superleuk! Zo leuk dat ik dit een aantal keer deed maar vervolgens ook bedacht dat ik er op die manier natuurlijk niet ging komen.
Ik ging opnieuw aan de slag met het oefenen met klikpedalen.
De eerste keer dat ik de moed had verzameld ingeklikt een rondje te rijden waaide het niet eens heel hard maar met mijn 50kg en relatief hoge velgen voelde ik me absoluut niet zeker op de fiets en besloot ik toch weer een voet uit te klikken. Mijn ene voet bleef de hele rit ingeklikt de andere uitgeklikt. Zoals je leest, het ging allemaal niet vanzelf. Maar ik maakte wel iedere keer hele kleine stapjes vooruit. En uiteindelijk werd ik wel steeds comfortabeler op de fiets.
Inmiddels ben ik op het gebied van oefenen met klikpedalen een écht ervaringsdeskundige en schreef ik ook een blog met tips voor iedereen die momenteel nog in de fase ‘oefenen met klikpedalen’ zit of die binnenkort wil beginnen met fietsen (doen!).
Het voorjaar in
Nu de maand maart begint heb ik mijn eerste fietskilometers gemaakt, is de eerste 50km rit gefietst en de eerste week met +100km voltooid en heb ik sindskort ook een tacx staan.
Omdat ik het fietsen natuurlijk ook moet combineren met zwemmen, lopen en de nodige extra training (kracht en blessurepreventie) kan ik me niet altijd zoveel focussen op het fietsen als dat ik soms zou willen. Maar het feit dat ik meer wil fietsen dan op het moment lukt is al een positief teken. Ik vind het leuk en iedere rit die ik fiets vind ik het ook steeds leuker worden. En nu het langzaam voorjaar begint te worden krijg ik nog meer ‘last’ van fietskriebels. Zo ging ik afgelopen week zelfs al in kort fietsbroek de deur uit naar een afspraak. Eigenlijk stond er geen fietsrit op mijn planning die dag maar het was zulk lekker weer en het was ook nog eens sneller dan met het OV dus tja…Alsnog een goed ‘excuus’ toch de fiets te pakken!
Trainen
Ik train op het gebied van fietsen bewust nog even niet met een trainingsschema maar ben vooral nog bezig met ervaring opdoen. Wel heb ik mezelf al enkele uitdagingen en tussendoelen gesteld voor komend voorjaar. Die overigens nog niets met snelheid te maken hebben. Wat voor tussendoelen en uitdagingen dit dan wel zijn ga ik uiteraard snel met jullie delen via mijn kanalen.
En uiteraard wanneer ik weer wat verder ben met fietsen zal ik hier op mijn blog ook weer een nieuwe update delen zowel van mijn persoonlijke ervaring en reis om een betere fietser te worden als tips en tricks die ik gaandeweg opdoe (en dat zullen er uiteraard steeds meer zijn!). Ook zal ik later uiteraard een uitgebreide review en reactie delen over mijn Canyon aeroad (CF SL 7 WMN DISC). Ik voel mij op dit moment nog niet ervaren genoeg hier écht uitgebreid inhoudelijk iets over te kunnen delen (maar dat gaat zeker komen!) Wel kan ik vast verklappen dat ie heerlijk rijd en super licht is, maar dat zijn denk ik open deuren:)
Zoals in deze persoonlijke update ook al te lezen was heb ik inmiddels in ieder geval al heel wat beginners ervaring opgedaan op het gebied van oefenen met klikpedalen. Daar schreef ik dan ook apart een artikel met tips over: Oefenen met klikpedalen: In-en uitklikken voor beginnende fietsers.
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer fiets updates kun je je alvast (gratis) abonneren op mijn Youtube kanaal waar ik regelmatig trainingsvlogs deel én uiteraard mijn Instagram.
Lekker voor het fietsen: KWARKKOEKJES MET ROZIJNEN