Wil je beginnen met wielrennen en voelt het in-en uitklikken nog onwennig? Voelt het fietsen met klikpedalen als een drempel die je telkens over moet? Of weet je überhaupt niet hoe je moet oefenen met klikpedalen? I got you covered! Sommige geboren fietsers oefenen een keer en fietsen vervolgens lachend weg, maar er is ook een groot deel van de beginnende fietsers (waaronder ik zelf) dat het eng en spannend vind vast te zitten aan een fiets. En dat is niet erg. Neem je tijd om te oefenen met klikpedalen. Hoe? Daar ga ik je in dit artikel allerlei tips voor geven!
Oefenen met klikpedalen: In-en uitklikken voor beginnende fietsers
Waarom zou je überhaupt met klikpedalen willen fietsen?
De reden van klikpedalen is eigenlijk simpel. Je kunt er efficiënter mee trappen. Of anders gezegd, je kunt er efficiënter kracht mee overbrengen. Een optimale fietsbeweging bestaat namelijk niet alleen uit een neerwaartse druk beweging, maar ook uit een opwaartse trek beweging. Wanneer je schoen vastzit aan je pedaal kun je zowel naar beneden als omhoog kracht leveren en dat bespaard je uiteindelijk energie.
Het grootste nadeel van klikpedalen is dat je vast zit aan je pedalen, en dat kan onwennig, beangstigend of spannend zijn. Gelukkig kan ik inmiddels uit ervaring vertellen dat het went. Maar laat je vooral niets aanpraten. Als je niet met klikpedalen wilt fietsen omdat je geen ambities in het wielrennen hebt en niet per se bepaalde snelheden wilt fietsen waarom zou je het dan doen als het je tegen staat? Ga je er toch voor dan kunnen onderstaande tips je hopelijk helpen.
1. Ga eerst eens fietsen zonder klikpedalen
Als je voor het eerst gaat wielrennen is alles nieuw. De houding op een racefiets, de dunne bandjes, het sturen, het remmen en het schakelen. Het is écht anders dan op een gewone stadsfiets. Maak daarom eerst eens wat ritten met gewone pedalen en sportschoenen.
Ik zou het iedereen aanraden om eerst op die manier eens goed te investeren in het wennen aan een racefiets. Al zijn het maar twee korte rondjes. Daarna start je namelijk al veel zelfverzekerder met het oefenen met de klikpedalen en uiteindelijk ga je daardoor veiliger en met meer zekerheid de weg op.
2. Leer hoe je technisch moet in-en uitklikken
Hiervoor hoef je de weg nog niet op. Je kunt dit thuis tegen de muur, schutting of met behulp van iemand die je fiets stevig vasthoudt prima even proberen.
Inklikken: Duw de neus van je schoen in het gat van je pedaal en druk dan je hak naar beneden. Tijdens het fietsen gaat dit het makkelijkst als je pedaal bovenaan is, als je stilstaat gaat dit makkelijker wanneer je pedaal onderaan is.
Uitklikken: Draai je hak met een snelle beweging naar buiten toe en til vervolgens je voet iets op. Dit gaat altijd het makkelijkst als je pedaal beneden is. Gaat het niet gemakkelijk? Check dan even of je klikpedalen juist zijn afgesteld. Vaak kun je met een schroevendraaier of inbussleutel naar een plusje of minnetje draaien en daarmee afstellen hoe gemakkelijk je kunt uitklikken.
3. Oefen het in- en uitklikken op een indoor fiets(trainer)
Een fietstrainer (zoals hierboven afgebeeld) is een apparaat waar je je fiets op kunt zetten zodat je binnen kunt ‘fietsen’. Ideaal om toch te kunnen fietsen in de winter of voor op regenachtige dagen. Zelf heb ik ook geoefend op mijn Tacx (één van de bekendste voorbeelden van zo’n fietstrainer). Ik snap dat het niet voor iedereen is weggelegd een indoor trainer aan te schaffen maar mocht je die mogelijkheid wel hebben zou ik dit zeer aanraden. Het heeft mij geholpen toch wat vaker die fiets op te gaan en te wennen aan de houding en het vastgeklikt zitten. Zeker omdat het winter was toen ik mijn fiets kreeg.
Lees hier meer over de andere voordelen van indoor fietsen
Meer weten over hoe mijn eerste ervaring met fietsen was: MIJN EERSTE FIETSKILOMETERS
4. Oefen buiten op een rustige plek
Ook bij deze stap hoef je nog steeds de weg niet op om echt te gaan fietsen. Wanneer je stap 2 snapt en dat een aantal keer hebt geprobeerd kun je het vervolgens ook oefenen door hele kleine stukjes te fietsen en dan te oefenen met stoppen en uitklikken.
Het kan fijn zijn dit op een grasveldje te doen zodat als het misgaat je zacht land. Ook een afgelegen industrieterrein of doodlopend woonerf met weinig tot geen verkeer kunnen fijne plekken zijn. Vind je het spannend? Oefen eerst eens met 1 kant. Klik bijvoorbeeld alleen je rechtervoet in en laat je linkervoet de hele tijd uitgeklikt. Oefen net zo lang tot je het gevoel hebt de techniek te beheersen en probeer dan eens zowel rechts als links in-en uit te klikken. Beheers je de techniek en voel je je zeker? Dan ben je klaar om de weg op te gaan!
5. Bepaal je ‘uitklik-voet’
Wanneer je het technische gedeelte beheerst zul je het vervolgens in de praktijk moeten gaan toepassen. Je moet natuurlijk in staat zijn met beide voeten uit te kunnen klikken wanneer de situatie daarom vraagt. Maar in de meeste gevallen is het uitklikken van 1 voet voldoende. Denk maar aan hoe dat gaat met je gewone stadsfiets. Vaak blijft 1 voet op je pedaal rusten en de ander zet je aan de grond. Wanneer je bij een verkeerslicht of kruispunt moet stoppen zet je automatisch vaak hetzelfde been aan de grond. Op je gewone stadsfiets ben je je daar waarschijnlijk helemaal niet bewust van, maar let er maar eens op. Op die manier kun je namelijk bepalen met welke voet je het beste standaard kunt uitklikken. In mijn geval dacht ik de eerste ritten bij ieder naderend verkeerslicht “linkervoet los”.
6. Oefen met het maken van noodstops
Heb je je eerste kilometers gemaakt en lukt het om voor stoplichten op tijd in-en uit te klikken? Probeer dan ook eens of het lukt snel een stop te kunnen maken. Het beste kun je dit oefenen op een lang stuk rechte weg zonder verkeer (met name achter je). Maak goede vaart en knijp vervolgens in je remmen en klik tegelijkertijd snel los. Wanneer je een verkeerslicht nadert heb je vaak even de tijd te anticiperen en rustig te remmen en uit te klikken. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je in een noodsituaties snel je voeten uit de klikpedalen moet halen. Daarom is het goed dit ook een aantal keer te oefenen.
7. Ga op pad met een ervaren wielrenner
Omdat je als beginnende fietser vaak nog wat gespannen op je fiets zit en met meerdere zaken tegelijk bezig bent, kan het zijn dat je vergeet dat je ingeklikt zit of niet goed weet in te schatten wanneer je nou moet uitklikken. Het kan daarom enorm fijn zijn te gaan fietsen met een ervaren wielrenner die je kan vertellen hoe situaties in te schatten, je kan herinneren aan het uitklikken en je ook de timings daarvan laat zien en ervaren.
Zelf heb ik dit ook gedaan en ik vond het super fijn dat mijn fietsmaatje steeds ruim op tijd en overdreven liet zien of letterlijk hardop vertelde wat de handelingen waren die ze maakte bij ieder naderend kruispunt of stoplicht.
Geef niet op, wielrennen is leuk!
Na mijn eerste poging vervloekte ik klikpedalen en vroeg ik me hardop af waarom er in vredesnaam geen andere manier bestond efficiënter te kunnen fietsen. Maar na bovenstaande stappen uitgebreid te hebben doorlopen kan ik zeggen dat het écht went. Heb vertrouwen in jezelf, blijf oefenen met klikpedalen en geniet van de fietssport want het is echt leuk!
Hoe was jouw eerste rit ingeklikt? Aan welke tip of oefening heb jij het meest gehad?
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer fiets gerelateerde content kun je je alvast (gratis) abonneren op mijn Youtube kanaal waar ik regelmatig triathlon gerelateerde content deel én uiteraard vind je meer over mijn eigen sportieve avonturen op mijn Instagram.