De meeste vrouwen fietsen fijner op een vrouwenzadel. Maar wat is dan precies een vrouwenzadel. Of anders geformuleerd, wat is het verschil tussen vrouwenzadels en mannenzadels en waar moet je bij het uitzoeken van een zadel op letten? Je leest het in dit artikel.
Een standaard zadel op je fiets
In eerste instantie moest ik wennen aan het idee dat racefietsen worden geleverd zonder pedalen. Je koopt een dure fiets en dan is ie geen eens ‘af’ want dan moet je daar zelf nog pedalen bij kopen (heel vreemd vond ik dat in het begin). Inmiddels begrijp ik waarom dat is. Al snap ik dan niet waarom racefietsen dan vaak wel worden geleverd mét zadel. De kans dat het bijgeleverde zadel past bij de fietser die de fiets koopt is zo ontzettend klein. Er bestaat namelijk geen ideaal zadel dat voor iedereen fijn zit. Bovendien zijn de meeste zadels mannenzadels, zelfs als je een vrouwenfiets koopt krijg je vaak een mannenzadel bijgeleverd. Ik begrijp dat niet en met name dat laatste kan ik me als vrouw zelfs een beetje boos overmaken. Daarom schrijf ik nu speciaal een artikel over het vrouwenzadel.
Ik heb links toegevoegd ter idee, voornamelijk naar Selle Italia zadels omdat zij gespecialiseerd zijn in allerlei soorten zadels en ik momenteel zelf ook fijn rijd op zo’n zadel maar dit is natuurlijk super persoonlijk. Zoek vooral uit wat goed voor jou werkt!
Wil je meer lezen over specifieke zadelpijn en zadelklachten bij vrouwen, eerder schreef een artikel over vrouwelijk zadelleed: 9 must-read tips tegen zadelpijn en ander zadelleed bij vrouwen
Negatieve fietservaring
De eerste ervaring van heel veel vrouwen met fietsen is vaak negatief. Wellicht komt het scenario je bekend voor: Mannelijke fietser (vaak partner maar regelmatig ook een vriend/kennis, vader of broer) wil vrouwelijke fietser enthousiast maken voor de fietssport en heeft ergens nog wel een oude fiets van hem in de schuur staan. Het zadel wordt omlaag gezet en jullie kunnen volgens hem wel even een proefritje maken. Er zijn nu 3 opties mogelijk:
- Na ongeveer een half uur begint het te branden en pijn te doen daar beneden maar je geeft natuurlijk niet zo gauw op. Bovendien voelt het ongemakkelijk daar iets over te zeggen, dat hoort er vast bij. De zadelpijn verdwijnt niet en na een uur geef je het toch op, ‘zullen we teruggaan’. Je conclusie: Dat fietsen (lees; die pijn) is niets voor jou.
- Tijdens het fietsen heb je nog niet gelijk in de gaten hoe erg de wrijving van je zadel is totdat jullie even stoppen en daarna weer opstappen of totdat je thuis onder de douche staat of gaat plassen. Au…Dat fietsen (maar eigenlijk: dat zadel) was toch niet best voor je zitvlak. Dat hoeft niet gauw nog eens.
- Je hebt onwijs geluk gehad en geen of weinig zadelklachten ervaren. Lucky you. Scenario 1 en 2 zijn veel voor de hand liggender en helaas wat het meeste in de praktijk gebeurt.
De eerste negatieve ervaring van vrouwen met fietsen komt vaak doordat ze starten op een mannenzadel. En vrouwen zijn nu eenmaal anders daar beneden. Zo zitten de zitbotjes vaak verder uit elkaar (waardoor de meeste vrouwen een breder zadel nodig hebben) en hebben we andere (druk op onze) edele delen (een zadel met een gat in het midden en/of zonder einde kan helpen).
Het vrouwenzadel
Zoals het woord al doet vermoeden is een vrouwenzadel een zadel dat specifiek is aangepast aan de vormen van het vrouwelijk lichaam. Gelukkig zijn er steeds meer fietsmerken die zo’n vrouwenzadel op de markt brengen.
Het grootste verschil met een mannenzadel is dat een vrouwenzadel vaak breder is omdat de zitbotjes bij vrouwen vaak verder uit elkaar staan. Maar het kan ook heel goed voorkomen dat zo’n breder zadel fijner voor je is als man. Omdat een breder zadel ervoor zorgt dat je meer druk krijgt op het bredere achterste gedeelte van het zadel en daarmee minder op je voorste edele delen. Het heet daarom ook niet altijd specifiek ‘vrouwenzadel’. Waar het vooral om gaat is dat je een zadel uitzoekt dat specifiek past bij jouw lichaam. Of je nu man of vrouw bent.
Het ideale vrouwenzadel
Zoals ik in vorige artikelen over zadelpijn ook al aangaf bestaat hét ideale zadel niet. Ook niet iedere vrouw is gelijk geholpen met ieder willekeurig vrouwenzadel. Want ook iedere vrouw heeft net een andere bouw en mobiliteit. Het belangrijkste is natuurlijk dat je een zadel vind dat past bij jouw lichaam! Het ligt voor de hand te denken dat hoe breder en zachter het zadel hoe beter. Maar dat is helaas niet hoe het werkt. Sowieso is het een heel individuele kwestie maar ik zal hieronder toch enkele algemene tips delen die je kunnen helpen bij het vinden van het juiste zadel.
En voor de mannen die dit lezen: Ook voor mannen verschilt het per individu welk zadel fijn fietst. Onderstaande tips kunnen dan ook zeker handig zijn voor mannen. Laat je niet afschrikken door het woord ‘vrouwenzadel’.
Wil je iemand kennis laten maken met de fietssport? Laat je vriend(in), zus of collega alsjeblieft niet (te lang) op jouw zadel fietsen als kennismaking met de fietssport! De kans dat het fietsen dan enorm tegenvalt is zo ontzettend groot en zonde. Want met een passend zadel is het fietsen gelijk een stuk leuker!
Tips om op te letten bij het uitkiezen van je (vrouwen)zadel
-
Breedte
Zoals eerder genoemd zijn vrouwenzadels vaak breder dan mannenzadels maar hierbij geldt niet hoe breder hoe beter. Zorg ervoor dat je zadel en met name de voorkant niet té breed is. Daar krijg je als vrouw namelijk flink last van. Heb je veelvuldig last van schuurplekken rond je dijen dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat je fietst met een te breed zadel.
2. Hardheid
Het ligt voor de hand te denken dat een zacht zadel comfortabeler fietst als vrouw maar niets is minder waar. In een zachter zadel kunnen je zitbotjes namelijk gemakkelijker wegzakken. Sommige vrouwen zijn alsnog gebaat bij een wat zachter zadel maar kies niet automatisch voor de zachtste, soms ben je toch echt beter gebaat bij een wat harder zadel om juist de druk op het voorste gedeelte te verminderen.
3. Uitsparing
Veel vrouwenzadels (en ook sommige mannenzadels) hebben een gat en/of uitsparing om de edele delen te ontlasten. Probeer eens uit of dit voor jou ook prettig fietst. Met name wanneer je veel last hebt van druk op je voorste genitale delen (en dus minder aan je zitvlak zelf) kan zo’n zadel uitkomst bieden. Een bijkomend voordeel van deze zadels is dat ze beter ventileren en je daardoor minder zweet daar beneden.
Voor veel triatleten is dit ook een fijne oplossing omdat je bij een triathlon fiets vaak meer voorover gebogen zit en dus nog meer druk krijgt op je voorste delen en minder of niet op je zitbotjes kan steunen. Er zijn hiervoor zelfs speciale triathlonzadels met een kortere of stompere voorkant of helemaal geen voorkant.
4. Bolling
Tot slot kan ook de bolling van je zadel nog van invloed zijn op je zadelleed. Het ene vrouwenzadel is vlak, het andere is wat ronder. Over het algemeen geldt dat vlakke vrouwenzadels geschikt zijn voor vrouwen die heel stil op de fiets kunnen blijven zitten. Hoe meer je eigenlijk (met je lijf) heen en weer beweegt op de fiets, hoe meer je gebaat zult zijn bij een iets ronder/boller zadel. Wanneer je last hebt van stijvere hamstrings bijvoorbeeld kan een meer s-vormig zadel uitkomst bieden dat je helpt je bekken iets te kantelen.
Conclusie:
Inmiddels is het denk ik wel duidelijk dat je vooral verschillende (vrouwen)zadels moet uitproberen om te testen wat voor jou werkt. Dat kan bijvoorbeeld met een bikefitting. Dat is sowieso aan te raden als je veel last hebt van zadelpijn omdat de pijn ook veroorzaakt kan worden door je positie op de fiets. Soms is dan enkel het verstellen van je fiets voldoende om van de zadelpijn af te komen.
Zie ook: WAAROM IEDERE FIETSER EEN BIKEFIT ZOU MOETEN DOEN
Ook de meeste goede fietszaken geven je de mogelijkheid een zadel eerst te testen alvorens je hem aanschaft.
Fiets jij al op een vrouwenzadel?
Groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?