Zadelpijn, dat hoort er een beetje bij als je gaat fietsen toch? Dat is althans wat ik dacht toen ik begon met fietsen en last kreeg van zadelleed. Maar inmiddels weet ik dat zulke zadelpijn een no-go is en dat het er helemaal niet per se bij hoort. Ja, je zult moeten wennen aan het fietsen en ja je zult af en toe wat voelen daar beneden. Maar heftige huidirraties, bulten, ontstoken haarzakjes en extreme roodheid: Nee! Dat hoort zeker niet en in deze blog deel ik daarom 7 tips tegen zadelpijn.
Wat is zadelpijn?
Zadelpijn is zoals het woord zelf al beschrijft pijn die je ervaart door het zitten op een zadel. Op het moment dat je zadelpijn ervaart is de druk op je zitvlak te hoog of de wrijving te groot. Om zadelpijn tegen te kunnen gaan wil je dus druk en wrijving verminderen.
Wat te doen tegen zadelpijn?
Hoe je dat het beste kunt doen verschilt per individu. Het ideale zadel of de ideale oplossing bestaat namelijk niet omdat ieder lichaam anders is gebouwd en anders beweegt. Daarom zijn er vaak ook verschillende oorzaken van zadelpijn en dus ook verschillende oplossingen. Zo heeft ook iedere fietser baat bij een ander (soort) zadel.
Als je dusdanig veel pijn hebt dat je op dit moment überhaupt niet meer normaal kunt zitten is de enige tip om in ieder geval fietsrust te nemen totdat het pijnlijke gebied weer pijnvrij is. Zorg ervoor dat je in de tussentijd het pijnlijke gebied schoon en droog houdt. Mocht je last hebben van extreme huidirritatie of zelfs pijn hebben als je niet zit door bijvoorbeeld een ontstoken haarzaakje dat is uitgegroeid tot een steenpuist dan kan het verstandig zijn contact op te nemen met de huisarts. Zeker wanneer je ook koortsachtige klachten ervaart kan het zijn dat je te maken hebt met een ontstoken zweer en dan is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts.
7 tips tegen zadelpijn
Zadelpijn voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en daarom 7 tips tegen zadelpijn.
-
Investeer in een goede fietsbroek met naadloze zeem.
Mijn favoriet zijn fietsbroeken met bretels. Ze zijn vaak wat prijziger maar ze zakken niet af en fietsen heerlijk. Maar ontdek vooral wat voor jou werkt:)
-
Draag géén onderbroek of string onder een fietsbroek!
Het klinkt misschien vreemd voor beginnende fietser maar het voorkomt een hoop problemen. Zeker wanneer je veel zweet of het vochtig is buiten gaat het zo gemakkelijk schuren en kunnen er wondjes en irritaties ontstaan. Het wordt pas écht vervelend als die gaan vollopen met zweet en bacteriën. Dus onthoud: ondergoed onder je fietsbroek: no-go!
-
Was je fietsbroek na iedere rit.
Denk niet dat je na een hele korte avondrit de volgende ochtend best diezelfde broek nog eens aan kan. En zeker als vrouw niet! Je fietst immers zonder ondergoed en ook al heb je voor je gevoel wellicht niet veel gezweet, er komen altijd lichaamssappen op de zeem terecht die je beter gelijk kunt uitwassen.
-
Blijf nooit langer in je bezwete broek zitten dan nodig is.
Om dezelfde reden als dat je je broek moet wassen. Zweet en vocht kan gaan irriteren en broeien en dat wil je niet. Verwissel je broek, spring op tijd onder de douche en als dat niet kan zorg dan dat je de boel droog en schoon houdt.
-
Gebruik speciale antiwrijvings crème.
Een van de bekendste en meest gebruikte crèmes in fietsersland is Chamois Creme speciaal bedoeld om wrijving te verminderen. En een goede anti wrijvingscréme bevat ook nog eens natuurlijke antibacteriële ingrediënten die infecties helpen voorkomen. Je brengt de créme in principe op je huid aan op de plakken waar je normaliter last hebt van wrijving of waarvan je bang bent dat er wrijving zal ontstaan. Eventueel zou je ook nog wat op de zeem kunnen smeren als extra zekerheid bij heel lange ritten of ritten in de regen.
Tip: gebruik als vrouw geen standaard of unisex chamois cremes maar ga voor de variant speciaal voor vrouwen zodat je PH balans niet in de war wordt gebracht.
-
Probeer eens een vrouwenzadel.
Blijf je klachten houden dan heb je allicht een verkeerd zadel. Of anders gezegd, een zadel dat niet past bij jouw lichaam en manier van bewegen op de fiets. Er bestaan speciale vrouwenzadels waarbij de drukverdeling anders is.
ZIE OOK: ALLES OVER HET VROUWENZADEL (+tips om het juiste zadel te vinden)
-
Doe een bikefit.
Een heel groot deel van de zadelpijn wordt veroorzaakt door een verkeerde houding op de fiets. Denk aan een zadel dat net te hoog of juist teveel naar voor of naar achter gekanteld staat waardoor er wrijving ontstaat die je niet wilt. Of een stuur dat te laag staat waardoor er teveel druk op andere delen komt te staan. Met een goede bikefit voorkom je dit soort onnodige wrijving en zadelpijn.
Bekijk ook: Alles over een bikefit én waarom iedere fietser een bikefit zou moeten doen!
HAPPY CYCLING!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
2 comments
Ik heb een vraag over dit onderwerp:
Als je maandverband gebruikt om je vagina te beschermen tegen zadelpijn, omdat je bv met de fiets van A naar B moet om de 4daagse te lopen is dat een goede oplossing of zijn er andere tips?
Hi Marieke,
Oe maandverband zou ik juist afraden, daardoor gaat het juist sneller broeien/schuren daar beneden en krijg je juist sneller last van je huid! Gebruik liever de andere tips! Én succes met het lopen van de vierdaagse!!