#FITwithsuus EK's KAMPIOENSCHAPPEN Zwemmen

EK ZWEMMEN 2018

EK zwemmen 2018 duiken wedstrijdzwemmen

In dit artikel vind je alle info over het EK Zwemmen dat van vrijdag 3 augustus 2018 tot en met zondag 12 augustus 2018 gehouden zal worden in Glasgow. 

EK ZWEMMEN 2018

Als zwemster is dit natuurlijk het EK onderdeel waar ik het allermeest naar uitkijk. Er wordt zowel gestreden om Europees eremetaal in het zwembad als in het open water. Zelf heb ik gedurende mijn jeugd vooral binnenwater gezwommen en ben ik op latere leeftijd ook open water gaan zwemmen met als mooiste resultaat de Nederlandse titel en de overwinning van het Algemene Klassement (ss) in 2014/2015. Natuurlijk was het ooit ook mijn droom om op zo’n EK zwemmen te mogen staan. Maar nu kijk ik vooral met een grote glimlach naar alle anderen.

Mijn aandacht zal de komende 10 dagen dan ook het allermeeste uitgaan naar de Nederlandse Zwemploeg. Niet alleen omdat ik zo’n fan ben van de sport. Maar natuurlijk ook omdat ik de meeste zwemmers ken.

Daar waar de meeste Nederlanders vooral zullen kijken naar Ranomi Kromowidjojo kijk ik vooral naar de wat jongere zwemmers en zwemsters waar ik zelf nog mee en tegen heb gezwommen.

Leuk om in de gaten te houden:

-Tess Schouten (geboren in 2000) geldt als Nederlands grootste talent op (mijn favoriete onderdeel) de schoolslag.

-Kira Toussaint (van mijn leeftijd, geboren in 1994) blinkt net als haar moeder uit op de rugslag. Haar moeder, Jolanda de Rover won tijdens de Olympische Spelen van 1984 goud op de 200m rugslag. Ook Kira plaatste zich al eens voor de Olympische Spelen (in 2016 ging ze mee naar Rio). Een hoop potentie dus. Ik ben benieuwd wat zij dit EK kan laten zien.

Marjolein Delno (ook van 1994) een echte alleskunner in het water waartegen ik vroeger altijd in de competitie zwom. Zij is gedurende haar jeugd lang getraind door haar vader, eveneens voormalig topzwemmer. Tijdens regionale kampioenschappen deelden we regelmatig het podium en nu ga ik met popcorn voor tv zitten kijken als zij aan de start staat voor beide vrije slag estafettes. Leuk!

Esmee Vermeulen (geboren in 1996) zij en haar jongere zusje (Tessa Vermeulen) komen trouwens beide in actie dit EK. Esmee gold jarenlang als een van de meest veelbelovende jeugdtalenten in het zwembad waar ze altijd goed was op de vrije slag en rugslag (tevens de specialiteit van haar zusje). Inmiddels heeft zij de overstap naar het open water gemaakt en zal dit EK dan ook starten op de 5 en 10 km in het open water. En daarnaast komt ze in actie op de estafette (4x200m vrije slag) in het zwembad.

Voorspellingen

Waarschijnlijk is de locatie van de open water wedstrijd de koudste locatie in de geschiedenis van de EK open water zwemmen. Wanneer de temperatuur onder de 18 graden komt zal er gezwommen worden met wetsuits en dat maakt het extra spannend want dat is een andere manier van zwemmen. De Nederlandse ploeg heeft uiteraard getraind op deze omstandigheden en in wetsuits dus ik ga er vanuit dat er zeker wat successen behaald zullen worden.

Je moet voor de grap eens een kijkje nemen op de Instagram pagina van Sharon van Rouwendaal. Als je wel eens baantjes zwemt kunt je begrijpen hoe ziek het is wat voor trainingen zij doet. Zij traint echt als een bijna onmenselijke machine. Ik zet mijn punten dan ook volledig op Sharon van Rouwendaal voor het open water. Er is geen Nederlandse zwemmer of zwemster die meer kilometers maakt dan zij. Ik ga er vanuit dat zij minimaal met één gouden plak naar huis gaat, maar wellicht wel meer. Bij de mannen denk ik dat Ferry Weertman een goede kans zal maken op het goud.

Voor in het zwembad hoop ik natuurlijk op zoveel mogelijk Nederlandse records, pr’s en verbeteringen. De ploeg is nog relatief jong en wie weet waar dit naar toe kan groeien op weg naar Tokyo!

PROGRAMMA EK ZWEMMEN 2018

Hier stond het speelschema van een toernooi dat  inmiddels al geweest is.

MEER EK’S, zie ook: HET EK WIELRENNEN

Nederlandse deelname:

In het zwembad:

Mannen:

Jesse Puts: 50 vrije slag,100 vrije slag, 50 vlinderslag,
Ties Elzerman: 50 schoolslag, 100 schoolslag
Arno Kamminga: 50 schoolslag, 100 schoolslag en 200 schoolslag
Mathys Goosen: 50 vlinderslag en 100 vlinderslag
Joeri Verlinden: 100 vlinderslag, 50 vlinderslag
Arjan Knipping: 200 wisselslag, 400 wisselslag
Nyls Korstanje: 50 vlinderslag, 100 vrije slag, 50 vrije slag
Stan Pijnenburg: 4×100 vrije slag en 4×200 vrije slag, 100 vrije slag, 200 vrije slag
Kyle Stolk: 4×100 vrije slag en 4×200 vrije slag, 100 vrije slag, 200 vrije slag
Dion Dreesens: 4×100 vrije slag en 4×200 vrije slag, 200 vrije slag
Maarten Brzoskowski: 4×200 vrije slag, 200 vrije slag
Ferry Weertman: 4×200 vrije slag

Vrouwen:

Ranomi Kromowidjojo: 100 vrije slag, 50 vrije slag en 50 vlinderslag
Kim Busch: 100 vrije slag, 50 vlinderslag en 50 vrije slag
Femke Heemskerk: 100 vrije slag en 200 vrije slag
Kira Toussaint: 50 rugslag en 100 rugslag
Tessa Vermeulen: 100 rugslag, 50 rugslag, 200 rugslag
Tes Schouten: 50 schoolslag, 100 schoolslag
Maaike de Waard: 50 rugslag, 100 rugslag, 50 vlinderslag
Tamara van Vliet: 50 vrije slag
Kinge Zandringa: 100 vlinder, 50 vlinderslag
Marjolein Delno: 4×100 vrije slag en 4×200 vrije slag, 200 vrije slag
Robin Neumann: 4×200 vrije slag, 200 vrije slag
Esmee Vermeulen: 4×200 vrije slag
Loulou Vos: 4×200 vrije slag, 200 vrije slag

In het open water:

Mannen: Ferry Weertman (10km) en Pepijn Smits (5 en 10km)
Vrouwen: Sharon van Rouwendaal (5, 10 en 25 km) en Esmée Vermeulen (5 en 10km)

WAAR TE VOLGEN?

De wedstrijden van zowel het binnenwater als open water worden in ieder geval allemaal live uitgezonden op LEN TV. Veel series kun je ook bekijken via BBC1. Het commentaar is dan wel in het Engels. De (halve) finales waar Nederlanders op uit komen mogelijk ook op NPO 2 en Eurosport.

Wat ze bij de NOS wel en niet zullen uitzenden is nog niet helemaal bekend. Er zullen van het binnenwater in ieder geval redelijk wat onderdelen live worden uitgezonden. Echter is dit voor een deel ook nog afhankelijk van de prestaties en wat er op dezelfde tijdstippen gebeurd bij de andere sporten. De zender zal logischerwijs kiezen voor evenementen en prestaties waarvan zij denken dat ze op dat moment de meeste kijkers opleveren. Het kan dus zijn dat er een finale niet live wordt uitgezonden. Wel zal deze dan later ergens terug te zien zijn in een schakelprogramma, samenvatting of online. Het open water toernooi lijkt op basis van de voorlopige uitzendplanning van de NOS niet live te volgen.

Bij Eurosport zenden ze ook grote delen van het EK zwemmen live uit.

Het EK Glasgow is ook nog te volgen via de sociale media kanalen van de KNZB. Via KNZB_live wordt er  twitterverslag gedaan en op Facebook en Instagram laten ze ook het een en ander zien.

ZIE OOK: ALLES OVER DE EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN 2018

Volg je me al via Instagram Youtube, en Facebook – ??

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tjarko
  augustus 2, 2018 at 22:21

  Wauw!! Al die EK’s, allemaal uitgeschreven. Lekker bezig hoor. ?

  • Reply
   Suzanne
   augustus 3, 2018 at 09:34

   Haha thanks, #bloedzweetentranen maar superleuk om te doen als sportfreak!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  EK wielrennen fiets
  EK WIELRENNEN 2018

  In dit artikel vind je alle info over het EK wielrennen dat van donderdag 2 augustus 2018 tot en met...

  Sluiten