#FITwithsuus

HOE JE MENTAAL STERKER WORDT DOOR LICHAMELIJK ACTIEF TE ZIJN!

calvin klein sneakers

Dat ons lichaam en geest met elkaar verbonden zijn weten we al eeuwen. Maar dat we deze connectie ook kunnen gebruiken om ons fitter en mentaal gezond te voelen is nog niet bij iedereen bekend. 

Wanneer ik me down voel ga ik rennen of wandelen. Als ik onrustig in mijn hoofd ben zoek ik vaak de gym op. En wanneer ik enorm gestresst ben neem ik een duik in het zwembad. En 9 van de 10 keer voel ik me daarna stukken beter. Wanneer ik vroeger tentamens of examens had ging ik altijd extra sporten in de dagen ervoor. Waar menig klasgenoot me dan raar aankeek vond ik het eigenlijk heel logisch en fijn. Waarom ik mijn tijd niet investeerde in het leren maar aan fysiek bezig zijn was bij mijn klasgenoten een raadsel.

“Hoezo zou je de avond voor je examens twee uur gaan zwemmen? Je kunt die tijd beter investeren in het leren toch… ”

Of toch niet…Want soms kun je gevoelens van stress, zenuwen en/of druk het beste te lijf gaan, jawel met je lijf! Je gebruikt letterlijk je lichaam om je geest te kalmeren en om daarna met meer concentratie en rust er weer tegenaan te kunnen.

HOE JE MENTAAL STERKER WORDT DOOR LICHAMELIJK ACTIEF TE ZIJN!

1. Wandelen (voornamelijk tegen depressies en negatieve gevoelens)

Je hoeft niet per se een halve marathon te gaan rennen om mentaal sterker te worden. Een half uurtje wandelen per dag kan al enorme voordelen hebben! Verschillende studies hebben aangetoond dat regelmatig wandelen de symptomen van depressies kan doen verminderen. Door 200 minuten per week te wandelen verbeterde de kwaliteit van het leven volgens de onderzoekers dusdanig dat het evengoed werkte als antidepressiva!!

En als je niet depressief bent geeft het wandelen je een positieve oppepper. Na een wandeling zal je geest weer helemaal fris en fruitig zijn. Klaar om te knallen, creatief na te denken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Weten jullie nog dat ik het vorige maand had over de Calvin Klein dad sneakers die ik zo graag wilde? Ik schreef in ‘ ÉÉN VAN DE GROOTSTE SNEAKER TRENDS VOOR DE WINTER VAN 2018‘ dat ze op mijn wishlist stonden en heb er deze week al meer dan 15 km op gewandeld! HEER-LIJK!

Het was na afgelopen weekend klaar met het mooie weer en dan ben ik gauw geneigd binnen te blijven en een beetje down te worden. Dit paar nieuwe schoenen gaf me toch de motivatie om de deur uit te gaan en elke dag even die stappen te zetten om vervolgens weer helemaal vol nieuwe energie thuis te komen!

Het zijn dat soort kleine dingetjes in het leven die je kunnen helpen. You can’t buy happiness, but you can buy new shoes! En in deze situatie…was dat haast gelijk aan elkaar!

dad sneakers

2. Krachttraining (tegen angst, piekeren, stress en slapeloosheid)

Wanneer je wel eens angstig bent, regelmatig piekert en daardoor bijvoorbeeld slapeloosheid ervaart kan krachttraining helpen. Het werkt zowel via je brein als via je lichaam. Na een goede krachttraining ben je waarschijnlijk mentaal te moe om nog zoveel te piekeren en zul je ook sneller in slaap vallen. Daarnaast komen er verschillende hormonen zoals adrenaline, endorfine, serotonine en dopamine vrij in je hersenen door het fanatiek sporten. Deze hormonen zullen zorgen voor een vrolijk en gelukkig gevoel. Omdat je na het sporten blijer bent helpt het je ontstressen en zul je minder piekeren.

Dus heb je morgen een tentamen, deadline of belangrijke werkafspraak waar je een beetje van in de stress zit? Pak gewoon die sporttas en wandel naar de gym !

Mentaal sterker worden en jezelf uit een dipje of stressvolle situatie trekken gaat niet enkel over je mindset en je geest. Je fysieke toestand bepaald ook voor een groot deel hoe je je voelt! Soms kunnen kleine veranderingen in je dagelijkse beweging al een hoop voor je mentale gezondheid betekenen!

3. Yoga (voornamelijk tegen stress, PTSS en ter bevordering van de concentratie)

In principe werken alle sporten en vormen van lichamelijke beweging goed tegen stress. Je bent namelijk even bezig met je lichaam en niet met datgene wat de stress veroorzaakt. Daardoor maak je niet alleen je hoofd leeg. Je raakt ook fysiek moe waardoor je minder energie over hebt om gestresst te zijn.  Toch schijnt yoga je brein meer te stimuleren en stress sterker tegen te gaan dan bijvoorbeeld hardlopen. Dit komt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Physical Activity and health.

Datzelfde onderzoek beschreef ook hoe yoga migraine aanvallen kan verminderen en hoe het mensen met een Post Traumatische Stress Stoornis kan helpen zich beter en rustiger te voelen. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met de ademhaling, waar je tijdens yoga heel bewust mee bezig bent. Naast bovenstaande voordelen verbetert ook je concentratie wanneer je goed en bewust in- en uitademt. Wanneer je je beter kunt concentreren ben je mentaal vaak ook in staat betere prestaties te leveren, kun je rustiger nadenken en ervaar je minder een gevoel van chaos in je hoofd.

skechers

De speciale yoga schoentjes op de foto zijn van skechers.

Veel beweeg plezier!

Liefs,
Suzanne

 

VOLG JIJ ME OOK AL VIA Instagram & Facebook ?! 

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Rachel
  oktober 17, 2018 at 22:11

  Ik hou ook echt van Yoga ik moet het alleen weer wat vaker gaan oppakken! Plus ik wil hardlopen onder de knie gaan krijgen

  • Reply
   Suzanne
   oktober 18, 2018 at 09:44

   Hi Rachel, wat leuk om te lezen:) Yoga is ook echt fijn om te doen! Als je wilt starten met hardlopen vind je misschien hulp in een van mijn hardloopschema’s. Je kunt ze vinden onder #fitwithsuus en dan bij ‘workout schema’s! Succes ! Liefs, Suzanne

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  HIKEN: WAT NEEM JE MEE EN WAT HOEFT ER NIET OP DE PAKLIJST?!

  Stel je gaat hiken, wat moet je dan echt meenemen en wat kun je beter thuis laten? Omdat ik naar...

  Sluiten