#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

WAAROM JE NIET MOET VERTROUWEN OP DE CALORIETELLERS OP CARDIO APPARATEN IN DE GYM

Calorietellers op cardio apparaten moet je niet vertrouwen, ik vertel je waarom!

“YES! Een extra pizzapunt verdiend vandaag met die 300 verbrande calorieën op de loopband”. Of toch niet? Ik denk dat menig sportschoolganger het volgende gevoel wel herkent, je hebt jezelf net lekker een half uur of langer in het zweet gewerkt en de calorieën teller op je cardio apparaat geeft een mooi aantal weer. BAM ! Dat was een goede work-out, die extra snack heb je zeker verdiend…denk je… Maar geeft zo’ n apparaat eigenlijk wel de juiste informatie?

In short: Vertrouw de calorieën teller op je cardio apparaat niet! 

Waarom dan niet?

  1. Omdat het apparaat uit gaat van gemiddelden. De teller staat zo ongeveer ingesteld op een gemiddelde man: gemiddeld actief, gemiddeld gewicht, gemiddelde lengte, gemiddeld eetpatroon, gemiddelde spiermassa etc. Ben je langer, korter, zwaarder, lichter, gespierder, actiever of luier dan het gemiddelde dan klopt er al vrij weinig meer van.
  2. Er zit ook nog een ander sneaky trucje in het apparaat dat je doet geloven dat je meer hebt verbrand dan daadwerkelijk het geval zal zijn. Zo tellen de meeste apparaten niet enkel de calorieën die je verbrand tijdens het cardio-en, maar het telt ook de calorieën erbij op die je sowieso wel zou hebben verbrand in rust. Dat is niet helemaal fair.
  3. Daarnaast houdt zo’ n cardio apparaat geen rekening met je hartslag, je vetpercentage, je sportniveau, en meer belangrijke zaken die invloed hebben op het aantal calorieën dat je verbrandt.
  4. Bovendien vinden de meeste mensen het interessant om hun aantal verbrande calorieën te zien omdat ze willen afvallen, en dan hebben we het meestal over het verliezen van vetmassa. Maar zo’ n cardio apparaat houdt er helemaal geen rekening mee of je een duurtraining doet of juist een HIIT training. Hij kan eenzelfde aantal verbrande calorieën weergeven, terwijl je met een HIIT training vaak meer vet verbrand en ook nog na de training langer vet blijft verbranden.

Oke en nu?

Nu ben je hopelijk ietsje wijzer wat betreft cardio apparaten en calorieën tellers en zul je hopelijk niet zo gauw weer een stuk taart kopen vanwege het fantastische aantal calorieën dat je volgens het cardio apparaat hebt verbrandt. Wil je weten hoeveel je werkelijk verbrandt dan kun je hiervoor een sporthorloge of sportband/activity tracker aanschaffen. Je hebt ze van verschillende merken, in verschillende uitvoeringen waarbij het aantal calorieën wordt gemeten aan de hand van onder andere je gewicht, lengte en hartslag. Zelf gebruik ik de Tom-Tom Spark (lees mijn review van de Tom-Tom Spark hier).

Sportse!

Liefs,
Suzanne

Follow me on Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin for moreee!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (24 MAART T/M 30 MAART)

Newfoundlanders knuffelen & pannenkoeken eten in het Amsterdamse bos, een ochtendje Tango dansen met Paez, proteïne ijsjes proeven, voorbij de...

Sluiten