#FOODwithsuus

STAP 1 VOOR HET VOLHOUDEN VAN EEN DIEET

Moeite met het volhouden van een dieet? Kijk hier voor de gouden tip!

Haallloooo zomerse temperaturen, halloooo bikini én voor velen dan ook: halllooo dieet!

Zoals elk jaar zullen er weer velen van ons zichzelf tot doel hebben gesteld om deze zomer een stukje gezonder te gaan leven en wat kilo’ s / vet kwijt te raken om zelfverzekerd(er) in bikini te kunnen verschijnen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je dit dieet ook kunt volhouden? Meer sporten? Minder (ongezond) eten? Ja dat weten we inmiddels allemaal wel dat dat helpt. En de meeste van ons staan dan ook regelmatig te zweten in de sportschool en slaan de dagelijkse toetjes over. Toch laat dat gewenste fitte lichaam nog even op zich wachten. Wellicht is het jou ook (nog) niet gelukt om af te vallen… Of in ieder geval, niet om je dieet plan vol te houden voor langere tijd. Maar vandaag kom ik met dé gouden tip om je dieet nu echt eens te kunnen volhouden!

Er blijken namelijk veel meer factoren een rol te spelen bij het behalen van jou gewenste lichaam. En één van die factoren heeft te maken met onze emoties. Het klinkt misschien wat zweverig, maar de psychologische relatie tussen wat we innemen en hoeveel we bewegen is enoooorm belangrijk! Heel veel mensen eten namelijk onbewust vanuit hun gevoelens, en bepaalde gevoelens kunnen er voor zorgen dat je de neiging hebt om je goede voornemens even helemaal los te laten! En daarom is het super belangrijk dit eerst van jezelf te herkennen en je bewust te worden van je emoties voordat je een voedingsplan en bewegingsplan voor jezelf opstelt.

Er bestaan eigenlijk 5 soorten emotie-eters. Deze ga ik hieronder kort bespreken. Het kan zijn dat jij jezelf herkent in één van deze groepen maar het is helaas niet zo dat jij per se binnen één van deze groepen valt. Het kan namelijk zelfs zo zijn dat je in elke categorie valt #pooryou. Sommige mensen zijn nu eenmaal echte emotie-eters en hebben bij verschillende gevoelens de neiging naar bepaald (ongezonder) voedsel te grijpen.

Los van dit alles wil ik voor het bespreken van de 5 soorten emotie-eters nog even zeggen dat emotie-eten niet altijd fout is! It’ s all about the balance. Soms mag je best even toegeven aan je emotionele bui. Zoals ik dat ook deed op bovenstaande pizza pic. De zon scheen, mijn werk was klaar en het was een mooie week geweest. Ik voelde me intens gelukkig en blij. Ik kan op zo’ n zonnige vrijdagavond dan oprecht genieten van een dikke vette kaas pizza terwijl ik in mijn bikini geniet van de laatste zonnestraaltjes langs de Amstel. Pizza eten omdat ik happy ben en omdat ik zin had in pizza!!  Wanneer je echter wilt afvallen is het wel belangrijk je bewust te zijn van de reden waarom je naar dit voedsel grijpt! Voor mij was dat in dit geval zeker variant 1:

1.Blijdschap eters: 

Aaaaaah je hebt ein-de-lijk dat ene tentamen gehaald waar je zo ontzettend hard voor hebt geleerd, je bent uitzinnig omdat je promotie hebt gekregen op je werk of je bent zo verliefd dat je je geluk niet op kan. Dat is allemaal heel erg fijn en feestelijk, maar PAS OP! Er zijn een hele hoop mensen die in dit soort situaties naar ‘party voedsel’  grijpen om hun blijdschap te vieren. Taart, chips, champagne en andere alcoholische dranken zijn dan ook geen uitzondering bij dit soort gevoelens. Als je net onwijs leuk nieuws hebt gekregen, of je bent gewoon zomaar intens gelukkig, bedenk je dan dat je vanwege deze gevoelens bepaald eten prefereert. Dit komt omdat er vaak taart wordt gegeten bij feestjes en dan breng je dat feestelijke voedsel in verband met je blije gevoel. Als je dit merkt dan kun je er ook bewust voor kiezen iets leuks te gaan doen om het te vieren dat minder ongezond is. Ga bijvoorbeeld lekker de stad in om te shoppen, of plof op de bank met je favo fruit en kijk je lievelingsfilm of serie.

2.Verdriet eters:

Een verbroken relatie, een onvoldoende op school, een ruzie of gewoon een flinke baaldag. Allemaal redenen om je opeens super rot en verdrietig te voelen…EN volgens onderzoek ook reden voor junk food. Want als je verdrietig bent dan heb je helemaal geen zin om goed voor je zelf te zorgen. Je hebt geen zin om boodschappen te halen, geen zin om te koken en ook geen zin om na te denken over je dieet. Je hebt ‘schijt aan alles’ en je troost jezelf liever met some comfort food via thuisbezorgd.nl of de plaatselijke cafetaria/pizzeria. In deze situatie is het heeeel lastig om vast te houden aan je gezonde doelen. Maar het kan ook anders als je je heel bewust bent van het feit waarom je nou grijpt naar junk food. En als dat is omdat je niet zo lekker in je vel zit en verdrietig bent, is het juist zaak om gezond te eten zodat je er ook sneller weer uit komt. Wat nog beter is:  een goed gesprek met je bestie. Ga uithuilen bij je bff of bel je moeder. En als je toch liever alleen bent en even niemand spreekt, trakteer je zelf dan op een beauty avondje met maskertjes en lekkere body lotion, lak je nagels en/of neem een warm bad en daarna? Lekker op tijd slapen. It’ s just a bad day, not a bad life. Morgen is er weer een dag en dan ben je in ieder geval trots op jezelf dat je niet hebt toegegeven aan dat junk food. Dat is toch een goed begin van je nieuwe dag!

3.Frustratie eters

O M G, deze is zo hard van toepassing op mezelf. Als ik boos ben of gefrustreerd omdat iets me niet lukt dan ga ik eten. Dan wil ik gewoon iets te snaaien om het snaaien. En dan eet ik net zo lang tot ik niet meer kan, en dan ben ik nog meer gefrustreerd omdat ik me zo heb laten gaan. Pfff. That circle. Als jij jezelf hierin ook herkent dan is dat alleen maar goed want dan kun je er iets aan doen. Het belangrijkste is natuurlijk om te kijken waar de woede/frustratie vandaan komt en dit op te lossen. Dus ga een rondje rennen of ga naar de sportschool en denk er eens over na. Dit werkt voor mij het allerbeste. Daarna ben ik gek genoeg vaak al een stuk minder gefrustreerd. Als je al gesport hebt die dag of geen zin hebt om nu te sporten dan kun je ook langs een vriend of vriendin gaan om je frustraties er even uit te gooien en wellicht komt hij/zij wel met dé oplossing. Geen zin om de deur uit te gaan of bestaat er geen oplossing omdat iets gewoon helemaal verpest is? Kijk dan een aflevering van je favo serie of speel een spelletje. Zorg dat je gedachten even afdwalen zodat je niet direct grijpt naar friet, pizza en chocolade. Het is gebeurt en je kunt er dan toch niets meer aan doen, ook ongezond eten zal je probleem niet oplossen en morgen zul je je nog rotter voelen als je daardoor ook nog eens je dieet hebt losgelaten.

4.Bange/Zenuw eters

Als laatste zijn er mensen die ongezonde voeding gebruiken als een soort afleiding tegen hun angst en/of zenuwen. Zeker wanneer mensen voor een grote groep moeten spreken of iets moeten presenteren zijn ze vaak geneigd om van tevoren te snacken als afleiding. Het grappige is dat mensen in angst vaak grijpen naar zoete snacks. Dus junkfood in de vorm van friet, burgers, pizza en chips is hier vaak niet aan de orde. Als mensen bang zijn, eten ze snoep, koek en andere zoetigheid. Maar het maak je angst niet minder. Probeer beter je angst onder ogen te zien en te accepteren dat je bang of zenuwachtig bent en daar iets tegen te doen. Je moet je weer op je gemak gaan voelen. Wellicht kun je je nog wat beter voorbereiden voor die presentatie, en als dat niet kan of je bent ergens anders bang voor misschien helpt het om met iemand te praten, of ga mediteren of yoga doen. En als je dit nog nooit gedaan hebt probeer het dan eens met youtube filmpjes desnoods. Ook al vind je het misschien verschrikkelijk of lukt het niet eens. Het is wel een vorm van afleiding waardoor je in ieder geval geen snoepwinkel naar binnen werkt. Zoek bij deze vorm van emotie eten dus vooral afleiding in andere dingen dan zoete troep!

5.Stressss eters

Of stress echt een emotie is weet ik eigenlijk niet, maar ik schaar het vandaag wel even onder deze groep omdat ik het wel een gevoel/emotie vind. Ook deze variant is helaas van toepassing op mij en velen anderen. Het grappig met deze variant is eigenlijk dat mensen OF heeel erg veel gaan eten, OF juist veel te weinig gaan eten. Mijn vriend is bijvoorbeeld een aantal kilo kwijt geraakt in de periode dat hij zijn scriptie moest afronden en veel stress had. Zelf ben ik helaas zo’ n persoon die in tijdens van stress alles eet wat los en vast zit. Maar inmiddels weet ik dit van mezelf en kan ik het beter onder controle houden. Wanneer ik gestrest ben en de neiging heb om weer een zak chips los te trekken bedenk ik me dat ik die chips niet nodig heb om mijn stress te verminderen. Met stress is het vaak zo dat je voor je gevoel nog teveel moet doen en daarvoor te weinig tijd hebt. Ik bedenk me tegenwoordig dat als ik ongezond eet dat ik dan ook nog extra moet sporten en dat kost alleen nog maar meer kostbare tijd die ik dus beter in hetgeen kan stoppen waar ik zo gestrest over ben. Ik beloof mezelf dat wanneer ik deze dag gewoon gezond eet, ik morgen die work-out over kan slaan en dan heb ik extra tijd om aan mijn stresspuntje te werken. Dat is een win-win situatie waarin ik én meer tijd hebt voor mijn project/doel én ik toch gezond bezig blijf.

Dussss, heb je opeens onwijze trek in bepaald ongezond, vet voedsel. Vraag jezelf dan eerst eens af of je niet gewoon super verdrietig, blij, boos, bang of gestrest bent. In veel gevallen is dit namelijk zo en dan kun je beter kiezen voor afleiding dan ongezond voedsel.

Ik hoop dat jullie wat aan deze post hebben gehad en ik zie jullie hopelijk snel weer!

Lieefs, xoxo
Suzanne

Volg me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin voor meer recepten, work-outs en andere inspirerende posts! 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Emma
  oktober 4, 2017 at 13:27

  Ik val zelf onder de categorie, ik-verveel-me-eter geloof ik. Alleen zodra ik me verveel eet ik veel haha.

  • Reply
   Suzanne
   oktober 4, 2017 at 15:06

   hahahaha me tooo! (A)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (26 mei t/m 1 juni)

  Van eten in een sterrestaurant tot een frietje van de FEBO. Van een twee uur durende fietstocht naar het strand...

  Sluiten