#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

DE 6 MEEST GEBRUIKTE SPORTSCHOOL EXCUSES + WAAROM DEZE ONZIN ZIJN!

sportschool

De sportschool, een plek waar velen een haat/liefde verhouding mee lijken te hebben. De plek waar je individueel aan al je spieren kunt werken en ook in groepsverband gezellige en sportieve lessen kunt volgen. En toch telkens weer: Smoesjes, smoesjes, smoesjes.

We verzinnen ze allemaal wel eens om ergens onderuit te komen. Maar excuses verzinnen om onder je work-out uit te komen lijkt vandaag de dag wel HEEL vaak voor te komen! Misschien herken je het zelf ook wel, je hebt geen zin om te sporten en opeens lijk je weer last te hebben van die knieblessure of ben je plots te moe. Het regent, je sportkleding zit in de was of je hebt te weinig tijd. Je bent niet de enige! Hieronder vind je de meest gebruikte smoesjes om niet naar de sportschool te gaan EN belangrijker, wat je kunt doen om deze smoesjes de deur uit te trappen en jezelf WEL naar die gym te slepen!

Ik ben niet sterk genoeg voor de sportschool

Sinds wanneer moet je sterk zijn om naar de sportschool te mogen? Oke, je ziet misschien gespierde mannen en vrouwen op de sportschoolflyers of sociale media, maar stiekem weet je net zo goed als iedereen dat dat niet de realiteit is van de binnenkant van de sportschool. Bovendien gaan veel mensen toch juist naar de sportschool omdat je sterker/fitter wilt worden. En aldaar kun je elk apparaat verstellen naar een gewicht dat het beste bij jou krachtniveau past. Dit gaat vaak al vanaf 2,5 kilo tot een maximum van ergens rond de 200 kilo dus je gaat mij niet vertellen dat er niets voor je bij zit of dat je niet sterk genoeg bent! Dit excuus moet je verbannen door je goed te bedenken dat het helemaal niets uitmaakt als jij misschien wat minder sterk bent dan anderen. Of dat jij een oefening met minder gewicht doet dan anderen. Je sport voor jezelf en niet voor iemand anders! Focus je dan ook op je eigen training en je eigen vooruitgang. F*ck others! En juist wanneer je de stap zet om wel te gaan zul je vanzelf sterker worden, waarschijnlijk sterker dan je zelf ooit voor ogen hebt gehad!

Bovendien draait het in de sportschool niet enkel om kracht. In de meeste sportscholen zijn er ook genoeg andere activiteiten zoals groepslessen yoga en dansen. Iedereen is welkom en van jong tot oud kun je lekker bewegen.

Ik ben veel te druk om naar de sportschool te gaan
Hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is om even stoom af te blazen en lichamelijk actief te zijn. Sporten en in het bijzonder krachttraining is namelijk heel goed tegen stress.

Een uurtje krachttraining of een fijne Zumba les kan je helpen je hoofd leeg te maken. Sporten maakt je niet drukker maar juist rustiger. Je zult namelijk merken dat wanneer je ondanks je drukke leven toch ruimte maakt om regelmatig te sporten je je beter kunt concentreren, fijner zult slapen en meer energie zult hebben gedurende de dag! Skip liever je dagelijkse social media uurtje of je avondje met vrienden (of sluit later aan). Ga ipv samen eten + bankhangen bijvoorbeeld eens samen een groepsles doen en daarna gezellig gezond eten. Er zijn zoveel opties als je bereid bent tijd vrij te maken om te sporten.

sportschool

Ik ben te oud voor de sportschool
Ehm, yeah right. Dit is een typisch gevalletje van je leeftijd misbruiken om onder iets uit te komen waar je eigenlijk geen zin in hebt of wat je eng vind. En ergens begrijp ik het ook wel, want fitnessen is echt iets van nu. Vroeger was het nog niet zo hip waardoor je je waarschijnlijk niet goed kan voorstellen hoe het is in zo’n sportschool en wat je daar dan moet doen. Je gaat er al snel van uit dat het niets voor jou is omdat je kinderen en/of kleinkinderen het doen. Daar hoor jij toch niet tussen? Nou dan heb ik nieuws voor je. Van jong tot oud, iedereen is welkom en ook alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigt! Sterker nog, in de sportschool waar ik sport, zie ik regelmatig groepjes ouderen (45+) die samen een groepsles volgen of samen gaan fitnessen in plaats van koffie drinken. Gezellig, sportief en goed! En juist wanneer je wat ouder bent is het zo ontzettend belangrijk om aan lichaamsbeweging te blijven doen en al je spieren te blijven gebruiken! In de sportschool kun je heel gemakkelijk al die spiergroepen aanspreken en zijn er geen gevaarlijke obstakels die je vaak buiten de sportschool wel kunt ervaren. Bovendien kun je alles op je eigen tempo doen en zullen er altijd mensen zijn om te helpen! Dit excuus is simpelweg onzin en moet je gewoon de deur uit trappen! Mocht je het toch eng vinden die drempel over te gaan, spreek dan eens af met een vriend/vriendin en ga samen!

Ik heb een blessure

Je hebt een blessure, ai dat is vervelend. Maar gelukkig zijn er in de sportschool heel veel verschillende oefeningen ontwikkeld waarmee je allerlei verschillende spiergroepen kunt trainen. Dus heb je last van je knie? Dan train je toch gewoon je armen, schouders, rug, buik en core? Wat nou ik kan niet trainen want ik heb last van mijn knie? Juist de sportschool is ideaal voor iedereen die kampt met een blessure aan een bepaald lichaamsdeel. Door de verschillende apparaten en opties kun je dat lichaamsdeel of die spiergroep heel gemakkelijk vermijden en je andere spieren wel fit houden. Dat is ook nog eens heel belangrijk ! Want als je je andere spieren ook laat verslappen wordt de kans op een blessure aldaar ook groter! Dit excuus verbannen we door ons simpelweg te focussen op het fit houden van de spiergroepen waar we geen blessure aan hebben. Je kunt ook altijd overleggen met de fysio. In de meeste sportscholen is er ook een aparte fysio ruimte waar je kunt vragen welke oefeningen je wel mag/kunt doen ondanks je blessure. Je zult merken dat er genoeg oefeningen zijn die je alsnog kunt doen.

Ik zie er nou niet bepaalt uit als een fitness iemand
Hoe ziet een ‘fitnesser’ er dan uit? Want dé ‘fitnesser’ bestaat namelijk helemaal niet. Mensen in allerlei soorten en maten doen namelijk aan fitness. Jij hebt misschien dat perfecte plaatje in je hoofd van die slanke lenige vrouw op de cover van een fitness blad. Maar dat is eerder een uitzondering dan de regel.  Je hebt absoluut geen perfect figuur of een strakke buik nodig om aan fitness te doen. Get over that image and go!

sportschool

Ik vind de sfeer nogal intimiderend
Deze smoes is begrijpelijk en ook fair wanneer je nog nooit in een fijne sportschool bent geweest. Er zijn namelijk sportscholen die inderdaad een beetje intimiderend kunnen overkomen qua sfeer. Dit zijn vaak de hippe, fancy sportscholen in de grote steden. Daar waar veel BN’ers, bloggers, of andere super gespierde en sportieve blaaskaken trainen. Het kunnen ook de privé sportscholen in kleine dorpjes zijn waar bepaalde kliekjes van mensen komen. Op zich niets mis met deze scene, maar zo’n sfeertje is gewoon niet prettig voor iedereen. Hoe je dit excuus uit de weg gaat? Zoek gewoon een sportschool die wel bij je past! Niet elke sportschool is hetzelfde! Een sportschool waar niet iedereen op elkaar let en waar mensen met zichzelf bezig zijn is veel fijner. De sportschool is geen catwalk, al denken ze daar in sommige sportscholen anders over. Ga eens kijken bij verschillende sportscholen en neem een gratis proefles. Ga vervolgens gewoon op je gevoel af en kies een sportschool waar niemand je vreemd aanstaart wanneer je een maatje meer hebt of nog even niet zo goed weet wat je moet doen. Je zult je in zo’n sportschool eerder op je gemak voelen en hulp durven vragen. In de meeste sportscholen is er trouwens ook altijd personeel aanwezig dat je graag helpt.

Waar wacht je nu nog op? Stop met het verzinnen van excuses en probeer het gewoon (weer) eens. Pak je fijnste setje sportkleding in, vul een bidon, (regel een sportmaatje) en go! Respecteer daarbij jouw niveau en daag jezelf uit dat niveau op te krikken!  Uiteindelijk zul je zien dat ook jij het naar je zin kunt hebben in de sportschool! Er zijn zoveel verschillende opties dat je voorlopig in ieder geval nog niet uitgekeken kunt zijn!

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (22 september t/m 28 september)

Een weekendje Disney, een halve marathon én heftige buikgriep. Rijstwafels, ongewenst gewichtsverlies en ook nog twee supertoffe events! Het zat...

Sluiten