#FITwithsuus Hardlopen Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten Yoga Zwemmen

SPORTIEVE DOELEN BEREIKEN: 3 GEHEIMEN

doelen bereiken

Het lijkt onmogelijk om 10 kilometer binnen 50 minuten of zelfs 40 minuten te rennen? Je wilt afvallen maar het lukt je maar niet? Een (halve) marathon rennen staat al jaren op je sportieve wishlist, maar je hebt geen idee hoe je dit kan bereiken? Met deze keiharde tips ga je je sportieve doelen bereiken!

DOELEN BEREIKEN

Als voormalig Nederlands Kampioen open water zwemmen weet ik hoe het is om te vechten voor een doel. Ik weet hoe het voelt om sociale activiteiten op te moeten geven, ik weet hoe het is om zonder alcohol, feestjes en onbeperkt snoepen door het leven te gaan, ik weet hoe pijnlijk tegenslagen kunnen zijn en ik weet hoe onmogelijk het soms lijkt om je doel toch nog te halen. Maar ik weet ook hoe fantastisch het is om uiteindelijk datgene te bereiken waar je weken, maanden, soms jaren keihard voor hebt gewerkt. Bloed, zweet en tranen zijn er soms voor nodig om datgene te bereiken wat je zo graag wilt. Maar als het eenmaal lukt…

Dat gevoel is niet te beschrijven en wil je ervaren!

Maar hoe blijf je gemotiveerd?

Van afvallen tot regelmatig willen trainen. Van iemand die voor het eerst een 5 km wil rennen tot iemand die een triatlon wil finishen in een bepaalde richttijd. Wat je doel ook mag zijn en op welk niveau dit doel zich ook bevindt. Je MOET er voor gaan!

Je dacht in dit artikel wellicht hét geheim te vinden om snel en gemakkelijk ook jou doelen te bereiken? Spoiler alert: You’re not gonna find it! Er is geen quick fix! Er bestaan geen trucjes om op een gezonde en eerlijke manier je doel snel en gemakkelijk te bereiken! En ondanks alle websites en sociale pagina’s die beweren dat je met hun 30 dagen challenge een killerbody kunt krijgen, gaat het je niet lukken op die manier. In 30 dagen een killerbody? Was het maar zo’n feest!

Er is geen makkelijke en snelle manier naar succes! Voor een gezond, gelukkig en sterk lichaam waarin jij je doel kunt behalen zul je elke dag keihard moeten werken. Dus stop met het zoeken naar slimme tricks om snel af te vallen, gadgets die het je gemakkelijker zullen maken of trainingsschema’s waarbij je met zo min mogelijk effort zogenaamd een fantastisch doel kan bereiken. Zulke middelen zijn niet genoeg! Om werkelijk progressie te maken zul je jezelf elke dag tot het gaatje moeten pushen! No days off! Natuurlijk zijn er dagen waarop je even wat minder fanatiek hoeft te trainen en gerust uit eten kunt of een reep chocolade kunt eten. Maar een serieus sportief/fysiek doel bereiken vereist een gedisciplineerde levensstijl zoals die van een topsporter.

Een eigenwijze, ijzersterke en een egocentrische mentaliteit, discipline en de kracht om te willen vechten tot het gaatje zijn nodig om het maximale uit jezelf te halen en je doel te bereiken. Het hoeft niet als dat teveel gevraagd is. Maar als je het echt wilt..dan kunnen onderstaande tips je wellicht helpen!

Ze helpen mij in ieder geval om 7 dagen per week gemotiveerd te trainen en verantwoord te eten! Eerder heeft het me geholpen de nationale titel te pakken in het open water zwemmen en mooie tijden neer te zetten op de 5km (19 minuten), 10km (40 minuten) en halve marathon (anderhalf uur).

Want to kick some ass too?

Daag jezelf uit!

Stel een doel op waarvan je nu alleen nog maar durft te dromen. Uiteraard mag dit best een beetje eng voelen en onhaalbaar, zolang het maar niet geheel onrealistisch is! Een doel dat je binnen een maand hebt bereikt is ook maar saai toch? Streven naar meer en beter helpt je om ook daadwerkelijk beter te worden. Wees dus een beetje streng voor jezelf en ben niet te snel tevreden. Als je te lief voor jezelf blijft dan zul je sneller trainingen afzeggen, sneller geneigd zijn terug te vallen in oude patronen qua voeding en sneller lak hebben aan je schema en doel. Soms is het nodig jezelf een schop onder je hol te geven in plaats van jezelf te trakteren. Je zult jezelf nadien dankbaar zijn!

Wees een beetje egoïstisch!

Het draait niet enkel om je doel, maar vooral om wat je bereid bent daarvoor te laten! De weg ernaartoe is vele male zwaarder dan het leveren van de prestatie op zich zelf! Gedurende het proces moet je namelijk voortdurent keuzes maken. Keuzes tussen sociaal gedrag en het behalen van je doel. Ga je vrijdagavond stappen en de kroeg in of op tijd slapen zodat je zaterdag fris kunt trainen? Naar de verjaardag van je oom op de dag van een belangrijke voorbereidende training/wedstrijd of kies je voor jezelf? Ga je mee uit eten met je vriendinnen of kies je toch voor je gezonde maaltijd thuis?

Als sportieve/fysieke doelen makkelijk te behalen waren dan deed iedereen het wel. Juist dit soort keuzes maken het ontzettend moeilijk! Het aan de kant zetten van sociale activiteiten en 100% focussen op jezelf en je doel is niet voor iedereen weggelegd. En dat geeft ook niet. Als je het moeilijk vind of als je simpelweg die keuze niet wilt maken omdat je je vrienden belangrijker vind dan is dat natuurlijk helemaal goed. Maar dan moet je ook accepteren dat je waarschijnlijk niet het maximaal mogelijke resultaat zult bereiken.

Stop met klagen!

Je wilde dit zelf toch? Twijfel je of wil je stoppen? Doe dat dan! Maar ben je er zeker van dat je nog steeds je doel wilt bereiken? Ga er dan voor en zeur er niet over! Het is zwaar, het is soms kut, maar dat hoort er bij! Hoe groter jij het maakt, hoe groter het ook zal voelen. Wees dus niet teveel bezig met alle nadelen en dingen die je ervoor moeten laten. Neem ze als vanzelf sprekend en probeer er niet zoveel over na te denken. Uiteindelijk zul je er alleen maar sterker en harder uitkomen.

Mensen kunnen soms de hele dag op hun werk opkijken tegen een zware training die ze gepland hebben staan. Je hebt dan een vervelende dag en de stap om uit werk te gaan trainen zal veel moeilijker zijn dan wanneer je gewoon accepteert dat het erbij hoort en er verder niet over piekert. En oké, soms heb je nu eenmaal van die dagen. Het voelt zwaar, alles voelt even kut en het is niet zo leuk. Dat heeft iedereen. Maar geef dan niet op! Denk aan je eindbestemming en dat niemand anders behalve jij dit kan volbrengen. Uiteraard zijn er mensen aan je zijde die je kunnen oppeppen, stimuleren of helpen met randzaken. Haal daar je positiviteit uit maar maak jezelf niet afhankelijk van hun support. Het is jouw doel en JIJ bent uiteindelijk degene die het moet doen. So go for it or quit with it! Up to you!

Zorg ten alle tijde dat het ‘leuk/gezond’ blijft

Last but not least! De grens tussen geobsedeerd werken aan een doel en gedisciplineerd werken aan een doel is een kleine lijn. Zolang je sociale leven en jouw geluks gevoel er maar niet TE veel gaan lijden onder het doelen bereiken. Een feestje af en toe afzeggen is nodig, maar je vrienden helemaal nooit meer zien is natuurlijk ook overdreven. Het vinden van de juiste balans is daarbij erg belangrijk.

SUCCES!

Liefs,
Suzanne

Foto: @suzannebrummel

Kleding: s.Oliver
Headset: JBL via Coolblue 

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (10 NOVEMBER T/M 16 NOVEMBER)

Een regenachtige en droevige week die vrij letterlijk in het water viel. Ja, zulke weken zitter er ook tussen. Maar...

Sluiten