#FOODwithsuus

DRIE DAAGSE DETOX

Een drie daagse detox..? Wat houdt een detox eigenlijk in? Waarom doe je dit? Hoe heb ik het precies gedaan? Waarom heb ik het gedaan en natuurlijk: Hoe is het gegaan? In dit artikel lees je alles over de drie daagse detox ook wel ‘cleanse’ genoemd die ik de afgelopen drie dagen samen met mijn vriend (Tjarko) heb gedaan of beter gezegd: doorstaan!

detox

Afgelopen maandag was het dan zover, mijn vriend en ik gaan de uitdaging aan om samen drie dagen geen vast voedsel te eten en onze dagen door te komen op 6 sapjes en 1 shotje…Because couples who cleanse together, stay together?! 

 

But first, wat is detoxen nu eigenlijk en waarom doen mensen dit?! 

Detoxen lijkt een nieuwe modetrend. Je hoort steeds vaker mensen die een dagje of zelfs een week detoxen. Maar wat doen deze mensen dan? En wat doet dit met hun lijf?

In principe stellen wij ons lichaam bij een normaal voedingspatroon alsnog dagelijks bloot aan allerlei giftige stoffen. Deze zitten voornamelijk in bewerkte voeding met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen (ook bekend als E-nummers). Maar je vindt ook een hoop giftige stoffen in niet biologisch vlees, groenten en fruit door bijvoorbeeld de antibiotica die de dieren krijgen en de pesticiden die worden gebruikt bij de groente- en fruitteelt. En dan hebben we het nog niet eens over de uitlaatgassen en andere luchten die we inademen zoals deodorant en schoonmaakmiddelen.

Het menselijk lichaam is redelijk goed in staat deze giftige stoffen uit ons lichaam te werken. Maar op een gegeven moment kan ons lijf al die giftige stoffen niet meer aan. In plaats van ze te verwijderen, slaat het lichaam ze op in vetcellen waar ze soms jaren kunnen blijven hangen. En dat lijkt misschien niet heel problematisch maar deze giftige stoffen die in het lichaam blijven hangen veroorzaken vaak ziektes en aandoeningen.

Detoxen is een manier om van deze giftige stoffen af te komen. Wanneer je op een juiste manier detoxt zal je lichaam de vetcellen met de daarin opgeslagen toxische stoffen gaan afbreken en afvoeren.

En alhoewel je de laatste tijd opeens wel erg vaak hoort of leest over detoxen is dit zeker geen hip verschijnsel of iets dat nu pas wordt ontdekt. Al eeuwen lang is detoxen een belangrijke methode in de natuurgeneeskunde. Alleen de laatste jaren blijken ook steeds meer reguliere medici zich te kunnen vinden in het nut van detoxen.

Een andere reden waarom veel mensen detoxen is om af te vallen. Een detox kuur kan inderdaad een handig middel zijn. Maar er zijn gemakkelijkere, minder zware opties als je wilt afvallen.

 

Hoe en waarom heb ik het gedaan? 

Persoonlijk ben ik van mening dat je nooit te snel mag oordelen. Ik wil dingen altijd eerst zelf proberen en ervaren voordat ik me er een mening over vorm. Ook ik hoorde steeds vaker mensen om mij heen die een detox gingen doen of ik las het weer ergens op internet en ik vroeg me simpelweg af hoe dit zou zijn. Ik ben deze kuur dan ook uit pure nieuwsgierigheid gestart. Als fanatiek sportster ben ik dagelijks bewust met mijn lichaam bezig en ik geloof er wel in dat het goed is om je lijf zo af en toe even te resetten.

Anders gaat het op de automatische piloot en daar word je lui van denk ik. Wanneer je lichaam leert wat “honger” is en wat tekorten zijn zal het daarna ook weer meer alert reageren op goede voedingsstoffen en deze gauw gaan opslaan en beter opnemen. Een beetje zoals bij sportvasten waarbij atleten volgens een bepaalde trainingsmethoden hun lichaam leren om meer vet te verbranden dan suikers. Door te vasten en te trainen zullen je spieren de suikervoorraad helemaal benutten en dwing je je lijf daarna om de vetreserves te gaan aanspreken. Deze prikkel maakt je lichaam sterker en moet er dan uiteindelijk voor zorgen dat je duursporten langer volhoudt, sneller hersteld en minder de behoefte hebt aan suikers. Het is een beetje alsof je eerst door een dal moet om er daarna weer sterker uit te komen. Ik ben dan ook niet bang voor het feit dat ik mijn spieren even te weinig voedingsstoffen zal geven en dat mijn sportprestaties daardoor achteruit zullen gaan. Misschien dat dit even het geval is op de korte termijn, maar ik denk juist dat ik er daarna extra sterk weer uit kom.

Als sporter vind ik het ook gewoon een uitdaging om fysieke/mentale nieuwe dingen te proberen waar ik eigenlijk best bang voor ben. Ik zag een detox dan ook altijd als iets super heftigs omdat ik normaal gesproken erg veel koolhydraten eet en gewoon dol ben op eten in het algemeen. De keuze om dit eens te proberen was dan zeker ook een mentale uitdaging. Trek ik dat honger gevoel? Hoe sterk is mijn lichaam? Kan ik uberhaupt nog sporten als ik al 2 dagen niet heb gegeten? Daar was ik benieuwd naar.

Ik ben van mening dat het af en toe prikkelen van je lichaam goed is. Natuurlijk moet je niet te vaak zulke dingen doen. Maar ik had nog nooit een detox gedaan dus ik ging op onderzoek uit en kwam na het vergelijken van verschillende kuren uit op de ‘ cleanse ‘ van Juice Brothers (Good to know: Ik krijg niet betaald door JuiceBrothers voor deze post. Ik heb dit echt gedaan uit persoonlijke overwegingen!)

Ik koos voor deze cleanse omdat deze bestaat uit cold-pressed sappen welke vol zitten met mineralen en vitamines zodat ik tenminste nog wel iets binnenkrijg wat goed is voor mijn lichaam. Nu zul je je misschien afvragen waarom ik heb gekozen voor een detox met enkel vloeibare sappen? Dat heb ik gedaan omdat je daarmee je verteringgssysteem ook de tijd geeft om tot rust te komen. Wanneer je nog vast voedsel blijft eten worden veel voordelen van een detox teniet gedaan en zal je gestel minder goed gereinigd worden. Bovendien zijn alle sappen in de cleanse organisch, rauw, veganistisch, vrij van zuivel en vrij van soja en gluten. Dat leek mij gewoon een hele goede reset voor mijn lichaam. Drie dagen alleen maar super gezonde sappen en verder niets.

 

Hoe zag mijn cleanse er precies uit?

Ik had de keuze uit 3 soorten cleanses : Deep, deeper, deepest. Ik ging voor level 1: Deep. Dat wordt ook aangeraden wanneer je het nog nooit eerder heb gedaan. Op level 1 (deep) mag je 6 sappen en 1 shot per dag drinken. Deze zijn specifiek uitgezocht en je moet ze ook drinken in onderstaande volgorde om de 2 á 2,5 uur afhankelijk van hoe laat je opstaat en gaat slapen:

– FLU shot (alkaline water, citroen, limoen, honing, gember, cayenne, oregano olie, vitamine C)
– Master Cleanse (alkaline water, ahornsiroop, citroen, cayenne)
– Easy Going (appel, komkommer, spinazie, selderij, boerenkool, limoen)
– Dragons Breath (peer, appel, wortel, grapefruit, biet, citroen, gember)
– Dutch Spice (ananas, sinaasappel, grapefruit, wortel, kurkuma, goji, cayenne)
– Sweet Green Brasil ( ananas, komkommer, selderij, spinazie, bloemkool, basilicum)
– Vanilla Sky (amandelmelk, kokosbloesemsuiker, vanillepoeder, himalaya zout)

Alle flesjes (behalve de shot) zijn 420 ml

Met deze cleanse krijg je zo’n 1240 calorieën per dag binnen. Een enorme hoeveelheid minder dan ik op een gemiddelde normale dag binnenkrijg. Hoe dat me verging lees je hieronder!

Hoe is dit me vergaan ?!

DAG 1

Op maandagochtend was het dan zover…mijn vriend en ik gaan samen onze drie daagse detox beginnen. Ja samen, want de gehele maand januari loopt er een korting bij Juice Brothers waarbij je 15% korting ontvangt als je samen gaat cleansen dus als echte hollander ging ik dan natuurlijk een ander slachtoffer zoeken. En ik had bedacht dat als we dit samen konden doen we elkaar ook konden helpen en erover konden praten als we het zwaar zouden hebben. Bovendien leek het me gewoon te lastig als hij thuis wel gewoon zou eten en ik dat niet zou mogen. I mean, die verleiding zou me hoogstwaarschijnlijk teveel zijn geworden dus ik verplichtte hem een soort van om ook mee te doen. Nee grapje, bij het eerste voorstel was hij eigenlijk gelijk super benieuwd en enthousiast. Niet wetende hoe zwaar het zou worden hahaha. Arme jongen.

Het leek ons in ieder geval ook wel een ultieme partnerchallenge om dit samen te doorstaan dus let’s go!

Om 7:30 uur zitten we met een lege maag op de fiets naar het dichtstbijzijnde JB filiaal om onze detox kuur op te halen. Alles is vers en vanwege deze versheid heel kort houdbaar dus vandaar dat we dit niet eerder konden ophalen.

We moeten beide werken dus nemen apart van elkaar een pakket mee en dan begint de dag met een paar slokken lauw water. Een half uurtje later shot ik de FLU naar binnen en weer een half uur later de Master Cleanse. Verder moet ik gewoon werken vandaag dus ik ga mijn gang. En eerlijk gezegd kom ik de dag onwijs gemakkelijk door. Ik vond de sappen lekker, wat ik niet had verwacht want ik hoorde van tevoren ook wel mensen die met name de groene sappen niet te pruimen vonden. Dus stiekem was ik heel bang toen ik het eerste groene flesje voor het eerst aan mijn mond zette. Maar hee, dat viel toch best mee? Waar zeurden al die mensen over? En ook het tweede groene flesje was best te doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de groene varianten het minst lekker vond van allemaal. Maar zeker niet vies.

Als ik klaar ben met werken ga ik zelfs nog een rondje hardlopen. Dit valt me redelijk zwaar, maar ik denk niet dat dit per se komt door de cleanse, eerder door de 24km run die ik een paar dagen terug liep. Dus ik ren een klein rondje en ga dan lekker douchen.

Tegen het einde van de dag blijkt mijn vriend het zwaar te hebben. Hij appt vanaf werk over eten en honger. Hmm. Ik heb dat eigenlijk helemaal niet en stel voor om uit werk samen even gezellig de stad in te gaan als afleiding. Boodschappen halen en eten koken hoeven we immers niet. Aldaar kom ik erachter dat hij de groene varianten zelfs het allerlekkerste vind én dat ik een flesje ben vergeten #oops.

‘HOE DAN SUUS?’ vraagt hij. ‘Hoe kun je nu geen mega honger hebben en zelfs een flesje vergeten in te nemen?‘Ik weet het eigenlijk ook niet’ antwoord ik…

Wat wel zo is, is dat je eigenlijk de dagen voor de cleanse langzaam moet afbouwen met ongezonde producten en je lichaam al een beetje moet laten wennen. Dit hebben wij niet gedaan omdat ik jarig was en ik wilde per se eten wat ik wilde op mijn verjaardag en ook tijdens het vieren met vrienden wilde ik gewoon pizza mee kunnen eten. De dagen voor de cleanse heb ik daarom meer gegeten dan gebruikelijk waardoor ik wellicht nog gewoon genoeg voorraad had en daar nog een beetje vol van zat. Ik besluit de drankjes niet te gaan overhaasten en er geen twee tegelijk naar binnen wil gieten. Met het oog op de dagen die nog komen gaan bedenk ik me dat hij wellicht als extraatje bewaard kan worden voor morgen of overmorgen (maar uiteindelijk heb ik deze niet meer opgedronken in de dagen erna).

Met een prima eerste dagje zonder mega honger of moeilijkheden ga ik uiteindelijk slapen met zo’n 1000 calorieën binnen aan vloeibare vitaminen en mineralen.

DAG 2: 

We hebben beide heerlijk geslapen en staan op met: TREK! Ja een ontbijtje zou er nu wel ingaan. Sterker nog, een heel ontbijtbuffet zal me prima smaken nu. Kom maar op! Maar nee, we houden ons keurig aan het plan en beginnen met een halve mok lauw water gevolgd door het shotje. Ik druk me een paar keer op en pak wat andere buikspier oefeningen mee als kleine fysieke test voor mezelf. Yes, dit gaat aardig lekker. Laten we dag 2 beginnen!

Omdat het internet eruit ligt zie ik mezelf genoodzaakt wat dingen buiten de deur te gaan doen. Ik moet een behoorlijk eind fietsen om spullen af te leveren bij 3 adresjes in Amsterdam. En op de één of andere manier lijkt het alsof ik nog niet helemaal wakker ben. Ik ben een beetje duizelig en dromerig. Zo fiets ik langzaam mijn afspraken af en als ik thuis ben giet ik gauw het volgende drankje naar binnen. Ik merk dat ik daar een enorme boost van krijg en weer helemaal back ben.

Omdat Tjarko vanmiddag vrij is besluiten we samen gezellig te gaan sporten. Bewegen werd ons aangeraden want zo laat je lichaam de giftige stoffen eerder los. Wel moesten we het natuurlijk niet te intensief maken. Maar lekker even bewegen was goed dus we gingen een klein uurtje gezellig zwemmen. En dat ging eigenlijk ook super goed. Ik had totaal geen honger gevoel of last ergens van.

Tjarko had dit wel, hij voelde zich slapjes en begon telkens over eten. Wat hij als eerste wilde eten als ie weer mocht eten en hij vertelde dat ie op werk had gedacht aan gebakken eieren. Ook miste hij koffie. Tijdens een detox en ook 3-5 dagen voor en na een detox is het verstandig GEEN cafeïne en alcohol tot je te nemen. Alcohol en koffie gelden namelijk als zwaar belastend voor het lichaam en de combinatie met een detox ga je meestal niet zo lekker op. Toch heeft ook hij een chill uurtje gezwommen en daarna fietsen we samen naar huis voor een nieuw flesje…Het is de beurt aan de Dutch Spice welke ik overigens één van de lekkerste vindt. Een goede beloning na zo’n workout dus!

Wel erg koud! De sappen zijn natuurlijk koud, het is buiten koud en…ik heb waarschijnlijk gewoon te weinig brandstof om me warm te houden haha. Ik merk dat ik vanaf dit punt koud ben en moeite heb mezelf warm te houden dus ik trek een extra trui aan en ga dan weer aan het werk.

Tegen het einde van de dag zijn Tjarko en ik alweer beland in een gesprek over eten. Van visburgers tot pasta en van friet tot pizza en havermoutjes. Het komt allemaal aan bod. Hij stelt zelfs voor om foodvideo’s te gaan kijken bij gebrek aan eten voor onszelf. Maar dat lijkt me geen goed idee haha. We bespreken uitvoerig wat we straks als eerste zouden willen eten wanneer we dat weer mogen en ook wat we werkelijk zullen eten. Het liefste zou ik namelijk een goed gevulde pasta carbonara naar binnen werken. Dat lijkt me echt ultiem, mega fantastisch. Maar er is ons aangeraden voorzichtig weer te starten met eten en het in het begin te houden bij fruit en groenten. Dus we hebben besloten dat we op donderdag zullen starten met een acai/fruit bowl met een beetje granola. Want aan koolhydraten hebben we beide de meeste behoefte. Ik heb helemaal geen cravings naar ongezonde dingen zoals pizza, patat of chips maar juist naar brood, pasta en noten. Tjarko daarentegen zou het liefste wel een dikke vette hamburger naar binnen werken maar ook op een goede bol (koolhydraten cravings) hahaha.

Na een uitvoerig gesprek over eten slurpen we het toetje van vandaag naar binnen: De Vanilla Sky! En dan gaan we zo’n twee uur later lekker slapen. De vanilla sky is overigens mijn ultieme favoriet!

DAG 3: 

Ik sta eigenlijk vol energie op en heb totaal geen honger. Daar waar ik gister nog wel een mega ontbijt naar binnen wilde werken kijk ik bijna uit naar mijn drankje. Oke, dat is ook weer overdreven. Maar het gaat super prima. Ik ga gelijk na mijn eerste drankje lekker een rondje rennen. Ik besluit niet te ver te gaan omdat dat me onverstandig lijkt en ik mijn lichaam ook niet teveel wil uitdagen. Maar tijdens het lopen gaat het zo goed dat ik twijfel om toch nog wat verder te gaan. Maar nee, ik besluit dat ik me gewoon aan mijn plan houdt en maximaal 5 km mag rennen. Uiteindelijk kom ik uit op 5,5 km, maar hee dat was meer een inschattingsfout van m’n rondje dan bewust.

Ik ben super trots op mijn lichaam dat op deze derde dag zonder eten toch maar weer even doet wat ik van der vraag. En zonder pijntjes of nare gevoelens. Van tevoren hadden ze ons gewaarschuwd voor eventuele misselijkheid, hoofdpijn en energieloosheid. Maar van niets van dat alles heb ik last en ik ga ook vandaag lekker aan het werk. Wel met twee paar sokken en twee truien over elkaar heen, want ik heb het nog steeds erg koud. Maargoed, als dat het enige is waar ik last van heb…daar zou ik van tevoren voor getekend hebben.

En voor ik het weet is de derde dag voorbij. Ook Tjarko heeft deze derde dag helemaal vol gehouden en we zijn apetrots. Wel heeft hij het zwaarder dan ooit op deze laatste dag. Hij zou eigenlijk nog voetballen maar zegt dit af en in plaats daarvan chillen we op de bank. Ik moet wel zeggen dat ik er ook echt klaar mee ben. Ik heb geen gillende honger, maar ben de sapjes gewoon zat en heb zin om te kauwen.

Zelf ben ik stom verbaasd over het feit dat ik dus totaal geen hongerklap heb gehad. Normaal gesproken eet ik zo’n 2500-3000 calorieën op een dag en nu zat ik dus op minder dan de helft waarvan enkel vloeibaar voedsel. Dat geeft me normaal gesproken een veel minder verzadigd gevoel dan wanneer ik kauw en echt iets eet. Maar al met al heeft deze drie daagse detox me versteld doen staan van de kracht van mijn eigen lijf. Het was zoveel minder zwaar bij mij dan wat ik bij Tjarko zag en hoorde. En het was daarnaast lekkerder dan ik had verwacht, ik voelde me VEEL sterker dan verwacht en ik heb het volgehouden wat ik stiekem niet had verwacht.

Van tevoren ging ik er heel open en relaxt in en ik had ook met mezelf af gesproken dat wanneer ik het niet meer trok, niet meer leuk vond of het nut ervan niet meer zou inzien ik er gewoon mee zou kappen. Maar die gedachte is gek genoeg geen één keer in me opgekomen. Natuurlijk waren er momenten waarop ik liever een boterham naar binnen had willen werken dan een zoveelste koud sapje, maar de drang of het hongergevoel zijn nooit zo groot geweest dat ik het echt niet meer trok of er naar van werd.

Rond een uurtje of 20 drinken we onze laatste Vanilla Sky met een trots gevoel op en gaan we slapen. We spreken af te dromen over ons ontbijt van morgen! #yesbijnaweereten

Eindresultaten?! 

Concreet ben ik in 3 dagen tijd 2,5 kg kwijt geraakt, is mijn vetpercentage met 2,3% gezakt, mijn spiermassa relatief met 1,2 % toegenomen en het vochtgehalte ook toegenomen met 1,4 %. Je zou het een vrij efficiënte manier van afvallen kunnen noemen dus! Al deed ik het daar zelf dus niet voor.

Bij Tjarko zijn de cijfers ongeveer gelijk. Hij is 2,7 kg kwijt, zijn vetpercentage is gedaald met 2,2%, zijn spiermassa is relatief met 1,8% gestegen en het vochtgehalte is gestegen met 1,6%.

Suzanne:
-2,5 kg
-2,3% vet
+1,2% spiermassa
+1,4% vocht/water

Tjarko:
-2,7 kg
-2,2% vet
+1,8% spiermassa
+1,6% vocht/water

Nu op de ochtend van de vierde dag voel ik me verder prima, ik heb zin in de dag en energie genoeg om straks lekker te gaan sporten. Een geslaagde detox if you ask me! Al ben ik ook wel benieuwd naar de lange termijn resultaten en of ik straks daadwerkelijk verschil merk in bijvoorbeeld mijn sportprestaties. We shall see.

Nu ga ik eerst lekker mijn fruitbowl eten:)

Hopelijk vonden jullie het een leuk en interessant artikel om te lezen. Sorry als het wat lang was, ik wilde alle vragen beantwoorden die er mogelijk zouden zijn en duidelijk omschrijven hoe ik me voelde en hoe het ging. Mocht ik iets vergeten zijn te vertellen, vraag het me gerust alsnog hieronder of via Instagram. Mocht je jouw detox ervaring willen delen dan lees ik dat ook heel graag, ik ben benieuwd hoe anderen het ervaren hebben!

Mocht je zelf nou ook zo’n detox willen proberen, het is nog januari dus er geldt nog steeds een korting van 15% (als je met z’n tweeën de uitdaging aan gaat)! Als je alleen wilt detoxen krijg je 10% korting.

Liefs,
Suzanne

Volg me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ! 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Melanie
  januari 18, 2018 at 11:05

  Hoi Suzanne, interessant artikel! Een vraagje: mag je onbeperkt water/thee drinken? Of is het de bedoeling dat je echt alleen de juices drinkt? Alvast bedankt voor je reactie 🙂

  • Reply
   Suzanne
   januari 18, 2018 at 11:20

   Hi Melanie,

   Goede vraag, dat heb ik er inderdaad niet bij verteld! Je mag inderdaad gewoon water en verse thee (liever geen zakjes thee) naast de juices drinken! Zelf had ik aan 2 koppen warm water op een dag voldoende erbij.

 • Reply
  Marlies
  januari 18, 2018 at 13:15

  Lijkt me echt tof om eens te proberen! Helaas een beetje te duur om als student te doen.

  • Reply
   Suzanne
   januari 18, 2018 at 15:04

   Dat snap ik. Toen ik nog studeerde had ik dit ook niet kunnen doen denk ik:(
   Het scheelt al wel 15% als je het met iemand anders doet. En anders een goede om te onthouden voor later een keer..

 • Reply
  Mira
  januari 18, 2018 at 15:13

  Leuk om je ervaring te lezen! Klinkt als heel geslaagd, echt top als je lichaam zo lekker doorgaat! Ik kan me iets meer identificeren met je vriend hihi. Ik Ben er dan ook van overtuigd dat er voor elk lichaam een andere manier het beste werkt. Wel echt een aanrader voor iedereen om eens te proberen. Sinds mijn kuur drink ik elke dag groentesapjes omdat ik echt ervaren heb dat het me energie oplevert:) Oke, heel lul verhaal van mij weer, Goed artikel!

  • Reply
   Suzanne
   januari 18, 2018 at 15:39

   Hoi Mira, bedankt voor je enthousiaste reactie! Alleen maar super leuk:D Ja precies, dat is helemaal waar. Ieder lijf reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen en perioden van verandering. Ik ging dus best prima op die sappen maar wie weet reageert mijn lijf heel heftig op een ander soort dieet. Maar jij ging zo te horen ook goed op de groente sapjes! Ik kreeg er dus ook echt positieve energie van dus ik denk dat ik ze ook regelmatiger ga inplannen in mijn dagelijkse voedingspatroon. Fijne dag vandaag! Voorzichtig met de storm. x

 • Reply
  Renate Detox
  april 3, 2018 at 11:26

  Wow wat super goed om te lezen allemaal! Mag ik vragen hoe het zit met de kilo’s die eraf zijn, komen die er na de detox kuur meteen ook weer terug aan of valt dat wel mee?

  • Reply
   Suzanne
   april 3, 2018 at 11:29

   Hi Renate,

   Dat ligt er helemaal aan hoe je er zelf mee omgaat na de Detox. Het is natuurlijk logisch dat je na de Detox een extra hongerig gevoel ervaart en het is daardoor verleidelijk extra veel te gaan eten en vooral ook toe te geven aan alles wat je tijdens de detox niet mocht zoals chips, koekjes, hamburgers etc. Op die manier heb je de kilo’s er dan ook zo weer aan. Maar het beste is het om je eetschema langzaam weer op te bouwen. Dus de eerste dag na de detox niet gelijk vlees, vis, snoep, koek en andere vette of zware producten te gaan eten. Beginnen met groenten, fruit, noten dat soort dingen. En als je dat doet en daarna vasthoudt aan een gezond en gevarieerd eet patroon dan blijft het natuurlijk stabiel:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  stappen
  5 TIPS OM ELKE DAG VOLDOENDE STAPPEN TE ZETTEN

  Er wordt gesteld dat wij mensen 10.000 stappen per dag zouden moeten zetten. Lang niet iedereen haalt dit aantal. Dat...

  Sluiten