#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

WAAROM EEN LESJE SPINNING ZO GOED VOOR JE IS!

spinning

Een van de meest Nederlandse vormen van lichaamsbeweging, fietsen, blijkt in de vorm van spinning een heuse killer workout! En het voordeel is, dat je het gewoon lekker warm binnen kunt doen! Dus ben je (ook) een mooi weer fietser of heb je geen racefiets om buiten je kilometers te maken. Probeer dan eens een lesje spinning! Waarom deze workout zo goed en effectief is lees je in dit artikel (inclusief mijn persoonlijke ervaring)! 

spinning

Wij kaaskoppen lijken echte fietsers. Daar waar ze in andere landen al gauw met de auto naar familie, vrienden, de supermarkt, school en/of werk gaan pakken wij vaak de fiets. Toch wordt de fiets in de meeste gevallen helaas ook enkel voor die redenen gebruikt. Puur praktisch dus om van A naar B te komen. Maar fietsen is ook een ontzettende goed workout!

Je traint niet alleen je uithoudingsvermogen maar pakt ook een stukje kracht mee voor de benen, billen en rug. Bovendien is fietsen minder belastend voor je gewrichten en knieën dan bijvoorbeeld hardlopen. Toch gaan velen niet voor hun plezier een rondje fietsen. En ik moet eerlijk toegeven dat ik dat zelf ook niet doe op mijn ‘normale’ fietsje.

Een racefiets is helaas te duur en bovendien woon ik in de stad waar het ook niet heel fijn is om buiten keihard rond te gaan fietsen. Buiten het feit dat je telkens moet stoppen voor ander verkeer en/of verkeerslichten  zijn er ook teveel hobbels en bochtjes in de weg. Je bent dan meer aan het slalommen, opletten en uitwijken dan aan het fietsen. Ik denk dat iedereen die in de stad woont het begrijpt: just no option!

En daarom maakte ik de afgelopen jaren ook enkel fietskilometers om van A naar B te komen.

Tot een ruime week terug. In de Fit For Free club waar ik sport viel mijn oog opeens op een poster voor een les spinning! Maart is de maand van de groepslessen bij Fit For Free. En naast bodypump, Zumba en Sh’Bam wordt ook spinning aangemoedigd.

En ik zou ik niet zijn als ik niet even ging informeren. I mean, je moet toch af en toe iets nieuws proberen. Dat houdt het sporten leuk en uitdagend. Bovendien was ik ook wel benieuwd naar de intensiteit. Ik zie wel eens mensen spinning doen en 9 van 10 zijn dan helemaal bezweet. Staan, zitten, staan , zitten en allerlei houdingen op die fiets…het ziet er altijd zo heftig uit. Dat wil ik dan ook wel eens proberen!

De virtuele lessen zijn gratis en de groepsles met instructeur mocht ik als lid gewoon een keertje vrijblijvend proberen. Als ik het leuk zou vinden dan kon ik later ‘groepslessen’ bij mijn abonnement op laten zetten en daarmee dan vaker spinning volgen of meedoen aan andere lessen. Dus ik bedacht ik me geen moment en ging de uitdaging aan! Ik volgde een lesje spinning en vond het super leuk! Echt weer even wat anders dan dat ik normaal doe en daarom een uitdaging! De sfeer was gezellig en serieus tegelijk.

Ik vond het super grappig en to be honest ook nog best pittig. Uiteraard had ik hem ook op een zwaar verzet gezet. Maar het was echt een uitdaging. Zowel conditioneel als voor mijn beentjes.

Toen ik eenmaal begonnen was kon ik ook niet meer stoppen. En ik wilde mezelf blijven pushen en beslist de weerstand van de fiets niet omlaag hoeven te doen. De opzwepende muziek die aanstond werkte daarbij ook heel erg motiverend.

De intervallen in de weerstand en de snelheid van het trappen maken het soms heel pittig. Maar dat is dan ook gelijk waarom het zo goed voor je is:

 • Je werkt aan je conditie én kracht
 • Je verbrandt in korte tijd relatief veel calorieën
 • Je traint je billen, benen en rug tegelijk
 • Je vergroot je longinhoud
 • Je versterkt je hart- en bloedvaten

spinning

Deze week wilde ik sowieso weer een uurtje spinnen, maar de groepsles kwam precies niet uit met mijn werkschema. Maar bij Fit For Free kan je ook ieder uur meedoen met een digitale spinningles. En daar kom ik dan na 3,5 jaar sporten bij deze club pas achter #oops. Zo’n les duurt 45 minuten en je wordt begeleid door een ‘virtuele’ instructeur. Hij/Zij motiveert je en geeft instructies. Je kunt zelf bepalen op welk ‘level’ je fietst. Ook kun je een soort training zelf kiezen. Ik koos voor een etappe uit de Tour de France. I mean, ja als we dan toch op die fiets zitten kunnen we het maar beter gelijk goed doen toch.

Ik heb nu enkel twee lesjes spinning uitgeprobeerd  (virtueel en groepsles) maar ik wil het zeker nog eens vaker gaan doen dus ik ga per 1 april een add on ‘groepslessen’ aanschaffen:) Dus als jullie nog tips hebben voor leuke groepslessen die ik ook MOET proberen, let me know! En hebben jullie al ervaring met spinning? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten hier of via Instagram!

En voor degenen die het (ook) nog nooit gedaan hebben en bij Fit For Free sporten! Elk uur start er een virtuele les! En op de website kun je alles checken over de live groepslessen van spinning.

 

Wanneer ga jij (weer) spinnen?!

 

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?! 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Brigitte Brummel-Elenbaas
  maart 16, 2018 at 19:32

  Geloof het óf niet maar dát heb ik redelijk vaak gedaan , écht motiverend ! In groepsverband mét muziek!

  • Reply
   Suzanne
   maart 20, 2018 at 09:38

   Echt? Wat leuk ! Wist ik niet.. waar dan?:)

 • Reply
  Sybille
  maart 17, 2018 at 19:51

  Ik vind het wel lekker, dit jaar voor het eerst naar de sportschool en vooral eigenlijk alleen maar voor het spinnen. In het begin 2x krachttraining en 1x spinnen. Was het krachttraining al snel zat en zit nu op 3x per week 60 minuten spinnen. Over 2 weken loopt mijn abonnement af en ga ik 4x per week buiten fietsen en maak ik weer minimaal 150km op mijn racefietsje in de week

  • Reply
   Suzanne
   maart 20, 2018 at 09:38

   Oh jeetje een echte ervaren spinner dus! Wat superleuk! Waar doe je dat:)? Ook bij Fit For Free? En ga je dan je abonnement pas in de winter weer verlengen?

 • Reply
  Kirsten
  maart 24, 2018 at 19:41

  Lekker bezig Suzanne! Je woont in Amsterdam, toch? Daar kan je heel goed fietsen op je racefiets hoor ;). Er zijn ook groepen die vanaf een centraal punt vertrekken en dan gezamenlijk de polder in gaan. Zeker de moeite waard om eens te proberen! Als je vaker gaat spinnen raad ik je wel een fietsbroek aan, zit echt een stuk comfortabeler :).

  Ik train 3x per week in de sportschool en als het straks weer warmer wordt 3x per week op de fiets. Dan maak ik net als Sybille 150 km in de week haha.

  • Reply
   Suzanne
   maart 26, 2018 at 09:50

   Hi Kirsten!

   Ja dat klopt, ik woon in Amsterdam. Het probleem is meer dat ik geen racefiets hier kwijt kan. We hebben geen schuur en ik wil zoiets niet op straat zetten. En ons appartement is te klein om hem binnen aan de muur te hangen ofzo.

   En als ik wil gaan fietsen dan doe ik dat liever ook alleen(A). Maar thanks voor de tip!

   Wat super knap hee 150 km per week:O Echt een bizarre afstand!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (9 MAART T/M 15 MAART)

  Van een yoga event op grote hoogte tot een bezoekje aan de tandarts. Van een ochtendje voetballen en training geven...

  Sluiten