#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

OPDRUKKEN IS OOK VOOR VROUWEN!

opdrukken

Zo ontzettend vaak wordt er nog gedacht dat vrouwen niet kunnen opdrukken. In groepslessen, tijdens bootcamps of op andere sportieve evenementen wordt er (naar mijn mening) nog veel te vaak op voorhand geroepen: “Vrouwen mogen op hun knieën”. Afgelopen week maakte ik dit ook weer mee en het frustreerde me zo erg dat ik er een stukje over plaatste op mijn Instagram:

 

Mijn Instagram post:

“WAT IS JOUW MENING?!

Is het oké om tegen een groep sportieve vrouwen te zeggen “Jullie mogen
wel op je knieën” als het gaat om push-ups? Een tijdje geleden was ik op een bootcamp event. We waren met een grote groep sportieve mensen (het was immers een vrijwillig sport event) en
aan het einde van de bootcamp vond er een push-up challenge plaats.

Superleuk een beetje competitie erin. Er was zelfs een prijs voor degene die het langste kon opdrukken.
Dat de mannen en vrouwen werden gescheiden vond ik meer dan logisch. Maar dat er op voorhand bij de vrouwen werd gezegd: “Jullie mogen wel op de knieën”..

Ik voelde me op dat moment gelijk beledigd, hoezo mogen wij op onze knieën? Wij vrouwen kunnen gewoon opdrukken! We zijn niet zo sterk gebouwd als mannen, feit. Maar daarom zijn we toch al van hen gescheiden in de challenge?

Ik vond het echt vreemd. Natuurlijk kun je later altijd nog tegen iemand zeggen die het niet kan, oke jij mag op je knieen. Maar op voorhand tegen een groep vrouwen zeggen: “Jullie mogen wel op je knieen…?” En het feit dat vervolgens ook alle vrouwen op hun knieen starten maakte me extra boos. WAAROM ladies? Ik weet namelijk zeker dat er in die groep een hele hoop gewoon konden opdrukken!

Het maakte me zo boos dat ik als enige besloot gewoon op mijn tenen en handen op te drukken, want JA ik kan opdrukken! En nee ik wil niet op mijn knieen! Ik won de challenge maar toch bleef ik een beetje zitten met die zin “Jullie mogen wel op je knieën”. Vandaar dat ik super benieuwd ben hoe jullie hierover denken.

Ben ik nu extreem feministisch of is het oprecht een beetje denegrerend om er op voorhand vanuit te
gaan dat er enkel in de groep vrouwen enkelen zullen zijn die niet kunnen opdrukken en dat de hele groep dan maar op hun knieen mag? Want tegen de mannen werd dit niet gezegd…”

Opdrukken is ook voor vrouwen!

Binnen no-time ontving ik super veel privé berichtjes, mailtjes en ook fantastische comments van andere vrouwen, en ook mannen die het hiermee eens zijn!

Natuurlijk is het oké om op je knieën te gaan als je het nog niet zo goed kunt, als je blessures hebt of als je om wat voor reden dan ook niet op je tenen en handen wilt of kunt. En natuurlijk is het oké om DIT als docent/trainer aan te geven. Maar de manier waarop is enorm belangrijk!

Want het feit dat er op voorhand al zoiets wordt gezegd is niet alleen denigrerend, het is ook vrouw onvriendelijk, ouderwets en demotiverend.

Ook al kun je maar 3 keer opdrukken op je handen en tenen. GO FOR IT! Laat het zien! Want stapje voor stapje zul je sterker worden en groeien! En dat is altijd nog beter dan gelijk op te geven als je die optie krijgt en er dan maar 30 op je knieën te doen!

Hetzelfde geldt voor de mannen! Want als je als trainer bij een groep vrouwen aangeeft dat zij indien nodig op hun knieën mogen dan moet je dat ook bij de mannen doen!! Het kan namelijk heel vervelend zijn voor de mannen dat enkel de vrouwen deze optie krijgen. Want ook al zijn mannen van nature sterker gebouwd het is lang niet voor iedere man vanzelf sprekend om te kunnen opdrukken! Toch wordt ook dat met deze opmerking voor enkel vrouwen gesuggereerd. En dat kan dus ook voor mannen heel vervelend zijn!

Dus, als er een volgende keer op voorhand tijdens een groepsles, bootcamp of evenement wordt gezegd: “Vrouwen/Jullie mogen wel op de knieën”…denk dan even aan dit artikel en kom voor jezelf op!  Op welke manier dan ook! Laat zien dat je het wel kunt en/of spreek de trainer hierop aan (ook als man zijnde)!! SAMEN STERK!

 

Sportieve groetjes,
Suzanne

Zie ook: DE NAAKTE WAARHEID ACHTER INSTAGRAM PERFECTIE

Volg jij me al op deze kanalen? Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Marlies
  juli 13, 2018 at 13:41

  Groot gelijk! Ik had dit ook eens in een sportklas van mij dat er meteen werd gezegd pompen op de knieën. Ik vond dit zo jammer want ik ben zelf dan wel geen held in pompen maar ik wil toch altijd eerst gewoon op handen en voeten proberen tot ik niet meer kan om dan over te schakelen. Ze zouden dat ook zo moeten zeggen! Gewoon de keuze laten aan de mensen zelf hoe ze het willen doen.

  • Reply
   Suzanne
   juli 13, 2018 at 13:46

   Bedankt voor je reactie Marlies! Precies wat je zegt, eerst proberen dan afhaken als het echt niet lukt:)!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (8 JUNI T/M 14 JUNI)

  De afgelopen week gaf ik twee Open Water clinics, was ik aanwezig op Healthy Fest en ik ging naar Parijs...

  Sluiten