#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

WAT TE DOEN TEGEN SPIERPIJN?!

wat te doen tegen spierpijn

Help! Wat te doen tegen spierpijn? Heb je je uitgesloofd in de sportschool of een zaterdag iets te lang in de tuin geklust. Ai, dat kan de volgende dag nog wel eens vervelend zijn: Spierpijn! In dit artikel kom ik met enkele tips bij spierpijn!

Wat is spierpijn?

Om te weten wat te doen tegen spierpijn en wat de pijn vermindert zul je natuurlijk in eerste instantie moeten weten wat de spierpijn veroorzaakt. En dat is spierschade die je hebt opgelopen tijdens een training of andere lichamelijke inspanning. Deze spierschade bestaat uit kleine scheurtjes in je spieren. Maar geen paniek, deze kleine scheurtjes kunnen je spieren prima zelf herstellen, echter voel je dit wel: Spierpijn!

De pijn die je voelt in je spieren is eigenlijk een signaal van je lichaam dat je iets teveel van je spieren hebt gevraagd. Ze laten je weten dat ze aan het herstellen zijn. Intussen kun jij aan de slag met onderstaande tips om te zorgen dat je zo snel mogelijk van je spierpijn af komt!

Wat te doen tegen spierpijn:

Allereerst is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zie daarvoor het artikel: 7 TIPS OM SPIERPIJN TE VOORKOMEN!

Maargoed, wanneer je dit artikel leest dan is het waarschijnlijk al te laat en ben je vooral op zoek naar tips die je spierpijn van nu zo snel mogelijk verlichten. Dus let’s go:

Voeding

De beste manier om zo snel mogelijk te herstellen is om te zorgen dat je spieren de juiste bouwstenen hebben om te kunnen herstellen. Dit zijn eiwitten, koolhydraten en bepaalde fruitsoorten zoals bosbessen die het proces van afvalstoffen afvoering versnellen.  Eiwitten helpen je spieren vooral bij het herstellen. Een bak kwak of boordje kipfilet met avocado worden je spieren dan ook heel blij van. Koolhydraten zorgen er verder voor dat de eiwitten sneller kunnen worden opgenomen en ze vullen je glycogeen voorraad aan zodat je ook sneller weer hersteld. Kortom, eet bewust en voorzie je spieren van goede bouwstenen om de scheurtjes te kunnen repareren.

Vocht

Naast de juiste voeding hebben je spieren ook voldoende vocht nodig om snel te kunnen herstellen. Drink dus voldoende water! Je drinkt kort door de bocht voldoende wanneer je urine lichtgeel van kleur is. Is je urine echt geel of zelfs donkergeel van kleur dan is er werk aan de winkel. Je krijgt dan te weinig vocht binnen en het vocht dat je binnen krijgt zal gebruikt worden om uitdroging te voorkomen en niet om je spieren te herstellen. De spierpijn zal dan dus alleen maar langer duren.

(Actieve) Rust

Simpel maar effectief. Je spieren zijn nu eenmaal beschadigd en dus moet je ze rust gunnen om te herstellen. Maar blijf wel in beweging. De hele dag op de bank hangen bevordert het herstel ook niet want daar worden je spieren stijf van. Het is belangrijk dat je je bloedcirculatie wel een beetje op gang houdt want dat stimuleert het herstelproces.

Denk aan kleine afstanden rustig wandelen of zwemmen. Dit versterkt de bloedsomloop en houdt de toevoer van bouwstoffen naar je spieren op gang. Zwemmen is daarbij een perfecte workout die pijn verlichtend kan werken en geen verdere schade aanricht bij heftige spierpijn. Dat heeft te maken met de druk van het water en dat je lichter bent. Een rustige yoga sessie kan ook fijn zijn, let er dan wel op dat je niet te gek doet en vooral niet te ver stretcht. Het gaat er nu om dat je in beweging bent en niet dat je bepaalde poses per se haalt.

Een warm bad kan ook een verlichtend gevoel geven. Dit is wel per persoon verschillend. Sommige mensen vinden die warmte juist onprettig bij spierpijn.

Ga vooral niet te gauw weer écht trainen/sporten. Want dan heb je binnen no-time weer opnieuw spierpijn en als je niet uitkijkt ook nog een blessure. Neem zeker 24-48 uur rust en als je dan echt niets meer voelt kun je rustig een training beginnen. Als je nog last hebt, neem dan voor de zekerheid nog 24 uur extra rust!

Slaap

Als er iets is dat vaak wordt onderschat is het slaap. Je kunt immers prima een halve marathon rennen op 5 uur slaap. Maar het herstel van spierpijn zal je tegenvallen wanneer je te weinig slaapt. Wanneer je slaapt heeft je lichaam namelijk de tijd om écht te kunnen herstellen en maakt het stoffen en hormonen aan die je de volgende dag helpen met je herstel.

Wanneer je last hebt van spierpijn dan is het aan te raden minimaal 8 uur te slapen en het liefst natuurlijk nog een beetje meer voor extra snel herstel.

Eventueel pijnstillers

Zelf ben ik hier geen fan van! Ik wil het gebruik van pijnstilling dan eigenlijk ook helemaal niet noemen omdat ik het gevoel heb dat ik het dan een beetje promoot als hulpmiddel.

Toch hoor ik van andere sporters dat het hen soms helpt en daarom wil ik jullie deze tip niet ontnemen.

Het verzachten van spierpijn op deze manier is dus een optie maar denk wel na als je je afvraagt wat te doen tegen spierpijn hoe erg je spierpijn je dagelijkse leven beperkt. Als je een beetje last hebt kun je prima de dag doorkomen met bovenstaande andere tips. Als je echt ontzettend veel last hebt kun je de pijn onderdrukken met pijnstillers die een licht ontstekingsremmende werking hebben zoals paracetemol. Verder zijn er ook nog spierwrijfmiddelen zoals tijgerbalsem en allerlei sportgels van bijvoorbeeld Weleda die een pijnstillende werking kunnen hebben. Dit soort gels kunnen heel prettig zijn. Pijnstilling is niet mijn ding, maar daar is genoeg over te vinden op andere websites mocht je dit graag willen testen.

Ik hoop dat dit artikel een bevredigend antwoord heeft kunnen geven op je vraag ‘wat te doen tegen spierpijn? ‘

Mochten jullie zelf nog andere tips hebben, deel ze vooral! #sharingiscaring

Sportieve groet,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
wat is spierpijn
WAT IS SPIERPIJN + 7 TIPS OM SPIERPIJN TE VOORKOMEN

Wat is spierpijn en hoe voorkom je dat eigenlijk? In deze blog ga ik 7 tips met jullie delen om...

Sluiten