#FITwithsuus #FLYaroundtheworldwithsuus Sportieve reizen

5 HIKES IN NOORWEGEN VOOR OP JE BUCKETLIST

Ga of wil je (ook) op vakantie naar Noorwegen? Dan zijn deze 5 hikes wellicht ook wat voor jou!

Het zijn stuk voor stuk unieke hikes op uiteenlopende locaties en in verschillende landschappen. Daarom denk ik dat er voor iedereen wel een hiking trail bij zit die je zal aanspreken. Of misschien vind je het net als ik juist heel gaaf om ze allemaal te doen. De hikes staan niet op volgorde van leukst naar minst leuk of van meest uitdagend naar gemakkelijkst. Maar op volgorde van wanneer ik ze gedaan heb. Ik begon dus met de Trolpikken hike en eindigde met de Himakånå hike.

In ‘Een actieve vakantie in Noorwegen ‘ vertelde ik al wat meer over mijn tripje naar Noorwegen. Maar in dat artikel kon ik niet te diep in gaan op alle hikes. Vandaar dat ik in dit artikel de 5 hikes wil uitlichten waarvan ik denk dat ze zeker een plekje verdienen op je bucketlist als je plannen hebt om ook naar Noorwegen te gaan.

Wij hebben ons voor een groot deel laten leiden door de Ionic Hikes in Fjord Norway. Op de website van Fjord Norway vind je nog veel meer informatie over onder andere deze hikes, maar ook nog een aantal andere hikes en mogelijke routes die je kunt maken om bijvoorbeeld deze 5 hikes of een aantal andere Ionic Hikes met elkaar te verbinden zodat je ze in een kleine week allemaal kunt doen.

5 HIKES IN NOORWEGEN VOOR OP JE BUCKETLIST

Trolpikken hike

Afstand: 3,8 km
Duur: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

De Trolpikken hike staat bekend om zijn bijzondere rotsformatie waaraan de hike ook zijn naam te danken heeft. In het Nederlands betekent het letterlijk ‘de pik van de trol’. Dit fenomeen is ontstaan in de laatste ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden. Dit rotsblok is op de een of andere manier niet volledig verschoven maar klem komen te zitten en ook in deze positie blijven steken nadat al het ijs was gesmolten.

De rotsen waar het omgaat zijn van anorthosiet, een gesteente soort dat is gevormd door magma (gesmolten steen) diep onder een enorme bergketen. Dit gesteente komt ook voor op de maan en is weinig vruchtbaar. Vandaar ook dat je tijdens de hike een beetje het gevoel hebt door een maanlandschap te wandelen. Dat was letterlijk mijn allereerste gedachte bij deze hike. Ik ben natuurlijk nog nooit op de maan geweest, maar ik moest wel gelijk aan het woord ‘maandlandschap’ denken. Toch kom je tijdens de hike genoeg vegetatie en leven tegen. Prachtige meertjes, watervalletjes en schattige heideplantjes. En ook zie je geregeld stieren en bergschapen.

Na ongeveer een uur wandelen kom je aan bij de ‘Trolpikken’.

trolpikken

Kjerag hike

Afstand: 11-14 km
Duur: 6-10 uur
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

De Kjerag hike is seizoensgebonden en kun je als toerist eigenlijk alleen van mei tot en met september doen. Buiten het wandelseizoen wordt de provinciale weg tussen Sirdal en Lysebotn namelijk gesloten voor toeristen. Omdat het simpelweg te gevaarlijk is om buiten het seizoen (in de wintermaanden) alleen de bergen in te gaan daar. De sneeuw is er diep, de rotsblokken glad en de tocht is heftig. Ik heb deze hike in de eerste week van oktober mogen maken en dat betekende dat ik een van de laatste ben geweest die dit seizoen de Kjerag hike heeft gedaan. De weersomstandigheden waren helaas al zo slecht (sneeuw, regen en ijzel + slecht zicht door dichte mist) dat ik verplicht met gids op pad moest.

Maar dat was achteraf gezien maar goed ook! Op sommige stukken zou ik zelf geen idee hebben gehad welke kant ik had moeten oplopen en een gids weet precies welke route het meest praktisch is om te nemen. Zo loop je zeker niet in een rechte lijn naar de top maar ga je al zigzaggend naar boven. Daarnaast weet een gids ook wanneer het verantwoord is om door te lopen en wanneer het gewoon beter is om terug te gaan. Dat gaf mij een heel veilig gevoel. Daardoor heb ik onderweg ook echt kunnen genieten van de prachtige natuur en wildernis. Deze hike is zwaar, uitdagend maar bovenal prachtig. Je hebt echt het gevoel een te zijn met de natuur om je heen en er komt een soort oermens in je naar boven.

Het hoogteverschil tussen de start en de top is ongeveer een kilometer en vanwege het ruige parcours moet je een goede basis conditie hebben om deze bergwandeling te kunnen maken. In de zomer zal het allemaal wat gemakkelijker gaan, maar zeker in de maanden met regenachtig weer is het raadzaam om je goed te laten adviseren mocht je van plan zijn deze bergwandeling te willen gaan maken. De route kan namelijk erg glad worden.

Om bij het hoogtepunt van de hike te komen ‘de Kjerag bolten‘ moet je 3 bergen op. De eerste en derde berg zijn het moeilijkst, de tweede berg is prima te doen. Op de derde berg (zo’n 1085 meter boven zeeniveau) is er een bergplateau van waaraf je prachtig uitzicht hebt en de beroemde Kjerag kogel kunt zien. Een rotsblok dat klem zit tussen twee bergen. Dit fenomeen is super populair onder toeristen en bergbeklimmers. Een foto erop maken levert je gegarandeerd veel likes op, maar pas wel op! Het is namelijk echt gevaarlijk! Bij regenachtig weer is de rots glad en zou ik het ten alle tijde afraden op de rots te gaan staan of zitten.

kjerag

Preikestolen hike

Afstand: 6 km
Duur: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld/Moeilijk

De preikestolen hike is de bekende hike van Ryfylke en Rogaland en de top steekt ruim 600 meter boven de Lysefjord uit. Je loopt langs het meer door een bosrijke omgeving omhoog naar een groot plateau van waaraf je een adembenemend uitzicht te wachten staat. Vroeger heette dit plateau ‘Hyvlatånnå’ (de afgesleten tand). Deze rotsformatie is net als de Trolpikken ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd door scheuringen in het gesteente als gevolg van de ijstijd.

De flora en fauna van deze hike is weer heel anders dan bij de vorige twee hikes. Het deed me een beetje denken aan het gebied op de Veluwe waar ik vandaan kom. Alleen dan met veel meer hoogteverschil, ander gesteente en indrukwekkendere uitzichten.

Je wandelt namelijk door een meer bosrijke omgeving waar je beschutter loopt en naast rotsen ook veel vegetatie in de vorm van bomen en struiken tegenkomt. Je kunt er in sommige tijden van het jaar zelfs bessen en paddestoelen plukken. Er stroomt ook een riviertje door de route waarlangs je lekker kunt uitrusten. Verder kun je onderweg stappen op boomwortels, met mos begroeide rotsen en kom je kleine vennetjes tegen.

Van april tot oktober is deze hike prima om zelf te bewandelen. Omdat de tocht wel aardig stijl omhoog gaat en relatief lang is kan het wel uitdagend zijn voor mensen die niet gewend zijn om veel te wandelen. Een goede basis conditie is dus wel fijn als je besluit om deze hike te willen gaan doen.

Een ander groot pluspunt aan deze hike vond ik dat er een hotel/restaurant aanwezig is direct op het startpunt. Bij de vorige twee hikes is dat niet het geval. Dan moet je een stukje rijden. Ik vond het persoonlijk heel erg relaxt om voor de hike en na de hike even rustig wat te kunnen eten en drinken in de mountain lodge bij het startpunt en daar ook te slapen.

preikestolen

Langfossen hike

Afstand: 1,8 km
Duur: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld/Moeilijk

De Langfossen hike was misschien wel de meest indrukwekkende hikes van allemaal. Je loopt namelijk steil omhoog langs een waterwal die vanaf 640 meter naar beneden stort. Deze langfoss waterval is super indrukwekkend en behoort dan ook niet voor niets tot een van de tien mooiste watervallen ter wereld! Vanaf het startpunt (je kunt er heel gemakkelijk je auto parkeren bij een kioskje) is de waterval al prachtig te zien. Het pad dat je omhoog loopt is oorspronkelijk een oude bergweg naar een bergboerderij gelegen op het plateau boven de waterval. Het begin is super steil en ik kan me haast niet voorstellen hoe de mensen daar vroeger met zware ladingen boter en kaas van de boerderij op en neer hebben gelopen.

De flora en fauna van deze hike is vergelijkbaar met die van de Preikestolen hike. Veel dennebos, superveel stenen, gras/mos en enkele prachtige uitkijkpunten.

Van juni tot en met oktober kun je deze bergwandeling maken. Maar bij regenval kan het nog wel eens gevaarlijk glad zijn. Goed oppassen moet je natuurlijk altijd, maar omdat deze hike relatief steil omhoog gaat is het extra oppassen geblazen.

In de zomer is de Langfossen hike een heuze toeristische trekpleister. Ik was er de eerste week van oktober en er was letterlijk niemand. Onze auto was de enige op de hele parkeerplaats en gedurende de hike zijn we niemand tegengekomen omhoog of naar beneden. Het regende die dag ook constant en heel hard. Maar ondanks de regen had ik deze hike nooit willen missen! Ik kan me wel voorstellen dat het een heel andere ervaring moet zijn in de zomer als het er stikt van de toeristen. Een goede tip is dus om buiten het seizoen (april-jun/sept-okt) te gaan.

langfossen

Himakånå hike

Afstand: 6 km
Duur: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk/Gemiddeld

De Himakånå hike wordt ook wel de kleine trolltunga hike genoemd. Trolltunga is een van de meest spectaculaire rotsformaties in Noorwegen. Elk jaren komen er duizenden toeristen van over de hele wereld om foto’s te maken van de bijzonder uitstekende rots en het adembenemende uitzicht op het Ringedal meer, zo’n 700 meter daaronder.

De uitstekende Himakånå-rotsformatie lijkt hier een beetje op en steekt ook boven een meer (Lysevatnet meer) uit. Maar is net iets kleiner, en ligt ‘maar’ 350 meter boven zeeniveau. Daar waar de Trolltunga hike 10-12 uur duurt ben je binnen een uur bij de Himakånå-rotsformatie. Ideaal voor als je op zoek bent naar een leuke hike met een fantastisch hoogtepunt maar niet de hele dag kwijt wilt zijn. Beter geschikt voor gezinnen dan de trolltunga hike en vooral ook voor mensen waarvan de basis conditie niet super goed is. Daar waar de trolltunga hike wellicht te zwaar zou zijn is deze hike prima te doen. Het is echt een relatief gemakkelijke hike die je in 2 uur kunt wandelen, maar de natuur en het uitzicht is zeker niet mis.

Het is een prachtige hike waarbij je stukken door bos loopt maar ook stukken over grasvlakten en bergweiden wandelt. Onderweg kan het daardoor soms modderig en glad zijn. Verder kom je er veel schapen tegen en mogelijk een stier. De rotsformatie was er altijd al, maar pas sinds een aantal jaar is er bijzondere aandacht voor waardoor het aantal toeristen enorm toeneemt. Ook daarom is deze hike aan te raden in het naseizoen. Ik ben er in de eerste week van oktober geweest en het aantal mensen dat ook de hike deed was op 1 hand te tellen.

himakana

ZIE OOK: 5 SPORTIEVE BUCKETLIST ACTIVITEITEN!

Ik ben super benieuwd welke hikes jou het meeste aanspreken en waarom? Of misschien heb je zelf ook nog een leuke andere hike tip?! Deel deze vooral! Sharing is caring:)

Liefs,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  oktober 12, 2018 at 17:27

  Wow het lijkt mij zo gaaf om hier te hiken!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  actieve vakantie
  EEN ACTIEVE VAKANTIE IN NOORWEGEN

  Vorige week vetrok ik samen met mijn vriend richting het prachtige Noorwegen voor een actieve vakantie. Ik deelde enkele van...

  Sluiten