#FITwithsuus #FLYaroundtheworldwithsuus Sportieve reizen Weetjes, tips en andere sporten

HIKEN: WAT NEEM JE MEE EN WAT HOEFT ER NIET OP DE PAKLIJST?!

Stel je gaat hiken, wat moet je dan echt meenemen en wat kun je beter thuis laten? Omdat ik naar aanleiding van mijn hike vakantie in Noorwegen veel van dit soort praktische vragen kreeg kom ik vandaag met een speciale hike paklijst en wat extra tips zodat ook jij goed voorbereid aan je eventuele hike trip beginnen!

Hiken is eigenlijk niets anders dan avontuurlijk wandelen. Toch heb je juist vanwege dit avontuurlijke aspect wel wat meer voorbereiding nodig dan een goed paar wandelschoenen. Zeker omdat het hiken vaak plaats vind in bergachtige gebieden kan het weer nogal eens wispelturig zijn. Vandaar dat het raadzaam is om rekening te houden met verschillende soorten weertypen.

Uiteindelijk zul je misschien niet alles daadwerkelijk gebruiken, maar het is zeker goed om onderstaande items en tips mee te nemen!

PRAKTISCH PAKLIJST EN -TIPS VOOR ALS JE GAAT HIKEN!

Geschikte schoenen

Misschien een open deur, maar speciaal schoeisel is zeker een must als je gaat hiken! Het uitzoeken van de juiste wandelschoen kan al een hele uitdaging op zich zijn. De keuze van de ideale bergschoen is mede afhankelijk van wat voor soort hikes je gaat doen (denk aan hoogtemeters, soort ondergrond, lengte van de hikes, bepakking etc.) maar natuurlijk ook van de vorm van jouw voet en je persoonlijke voorkeur. Neem hier dus goed de tijd voor en investeer. Want goede wandelschoenen zijn niet goedkoop. En neem hier dan ook gelijk passende wandelsokken bij! Liefste geen katoen maar synthetisch of wol.

Laat je adviseren in een speciale outdoor winkel of ga daar in ieder geval passen ook al bestel je ze later ergens online. De laatste belangrijke tip wat betreft het schoeisel: Koop je wandelschoenen op tijd! Ze moeten namelijk van tevoren ingelopen worden om blaren en pijnlijke voeten tijdens je hike vakantie te voorkomen.

Zelf kocht ik in 2012 al deze LOWA bergschoenen en daar ben ik nog steeds erg tevreden over.

Naast goede hikeschoenen is het natuurlijk handig om in ieder geval nog 1 paar platte sportschoenen bij je te hebben voor de momenten waarop je niet aan het hiken bent.

lowa hike schoenen

Geschikte hike kleding

Dat het niet zo praktisch is om te gaan hiken in een leuk zomerjurkje is misschien wel duidelijk, maar wat is dan wel praktische hike kleding? Als eerste is het belangrijk om te werken in laagjes. Vooral aan de bovenkant kun je werken met eerst een hemd, dan een pully, dan een fleece en dan nog een windproof jack / softshell of winterjas. Afhankelijk van de temperatuur kun je dan laagjes uitdoen of aantrekken. Je begint vaak in een dal waar het nog aardig warm kan zijn, maar hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt.

Zorg dat je voorbereid bent op alle weertypen en dus zowel een waterproof winterjas als luchtig zomerjack bij je hebt. Tenzij je zeker weet dat het in de regio waar jij heen gaat een bepaalde temperatuur gaat zijn natuurlijk, dan kun je daar rekening mee houden.

Handig qua materiaal zijn fleece vesten en softshell jacks. Op onderstaande foto’s zie je de mijne die ik mee had naar Noorwegen.

Tip: Gebruik in koude omstandigheden wollen kleding en draag dit dicht op je lichaam. Zo kun je als eerste laag een wollen pully en legging nemen die strak op de huid aansluiten. Daarover kun je dan gaan voor een dikke broek en/of fleece.

Hike accessoires

Handig om op je paklijst te zetten zijn handschoenen, een muts, een pet, zonnebril, zonnebrand, waterfles/bidon, telefoon+powerbank, een zakmes + een kleine EHBO kit (because you never know).

Het kost je niet extreem veel ruimte om deze accessoires mee te nemen maar je hebt er wel heel veel baat bij als je ze daadwerkelijk nodig blijkt te hebben.

hiken in noorwegen

Regenpak

Ongeacht wat voor hike kleding je allemaal meeneemt moet er sowieso een regenpak op je paklijst staan. Regenproof kleding is super belangrijk want als je eenmaal nat bent tijdens het hiken wordt je koud en is de lol er volledig vanaf, bovendien kan het dan zelfs gevaarlijk worden. Zorg ervoor dat je een regenpak hebt dat je over je verschillende lagen nog kunt dragen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een regenpak dat qua maat eigenlijk 2 maten te groot is. Maar op die manier past hij over mijn winterkleding en wordt niets nat. Handig daarbij zijn regenpakken die je bij je enkels, taille en mouwen nog apart kunt verstellen zodat je broek niet afzakt en er geen wind en water naar binnen kunnen glippen bij je mouwen en onderkant van je benen.

Tip: Zorg dat je ook altijd nog een droog setje kleding bij je hebt. Zelfs de allerbeste regenpakken worden na ongeveer 5 a 8 uur nat als je er continu mee door de regen loopt. En ook al ben je droog gebleven van de regen dan ben je misschien daaronder alsnog nat van het zweet. Dus het is altijd fijn als je dan voor op de terugweg in de auto wat droogs aan kan trekken.

Rugzak + eventuele beschermhoes

Wanneer je een hele (of halve) dag gaat hiken zul je eten en drinken mee moeten nemen. Daarnaast is het dus raadzaam om altijd een regenpak + enkele accessoires bij je te hebben. Het is dus verstandig om een fijne rugzak bij je te hebben.

Als je een korte hike gaat doen dan volstaat een ‘normale’ rugzak als deze prima! Maar zodra je wat langer gaat lopen is een speciale dagruzak toch wel fijn. Die bieden vaak extra (heup)ondersteuning en sluiten beter aan om je lichaam waardoor je het gewicht niet enkel op je schouders draagt. Sommige rugzakken hebben dan ook nog de mogelijkheid om een waterzak te bevestigen waardoor je niet telkens je rugzak af hoeft te doen om wat te drinken.

Een model tussen de 15 liter en 30 liter zou in principe genoeg moeten zijn om alle benodigdheden mee te kunnen nemen. Hoe groter de rugzak, hoe onnodig voller je hem vaak stopt en hoe zwaarder de tocht.

Je kunt natuurlijk gelijk een waterdichte rugzak kopen (al worden ook de beste waterdichte rugzakken na verloop van tijd nat als je urenlang door de stromende regen blijft lopen). Maar misschien koop je liever een goedkopere rugzak + beschermhoes  of enkel een beschermhoes. Dat heb ik zelf gedaan tijdens onze hike vakantie in Noorwegen. Een fijne rugzak had ik namelijk al alleen was deze niet 100% waterdicht, een regenhoes voor je rugzak kost ongeveer €20 en was voor mij een goedkopere optie dan een volledig nieuwe rugzak aan te schaffen.

preikestolen

Eten&drinken

Ook al ben je van plan om niet de hele dag te gaan hiken. Het is altijd verstandig om iets van eten en drinken bij je te hebben. Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren waardoor het opeens toch langer duurt dan gepland. Neem altijd meer mee dan je daadwerkelijk van plan bent om te gaan eten en drinken. Het kan zwaarder en langer duren dan gepland en dan ben je goed voorbereid. Neem bijvoorbeeld sportrepen mee van thuis, een banaan uit de supermarkt of koop op locatie iets voedzaams. Het spreekt voor zich dat het niet praktisch is om items als chips en popcorn mee te nemen. Niet alleen omdat ze geen energie leveren maar ook omdat de verpakking veel ruimte in beslag neemt.  Ga voor minimaal 2 liter water per persoon en voedzame koolhydraat rijke producten.

Wat je lekker thuis kunt laten

Laat vooral je high fashion items, hakken en sierraden thuis. Je hebt ze simpelweg niet nodig tijdens een hike vakantie. Ook de accomodaties en restaurants in gebieden waar veel wordt gehiked vinden het normaal als je daar in sportieve kleding/chill kleding aanschuift voor het diner. Het is dus echt niet per se nodig om speciaal daarvoor nog een nette blouse of jurk mee te nemen. Maar doe het vooral als je het niet laten kan en er nog ruimte in je koffer is. Zolang je bovenstaande tips in ieder geval maar bij je hebt:)

Ik hoop dat jullie het weer een leuk, interessant artikel vonden:)? Laat het me vooral weten als je nog vragen of opmerkingen hebt!

Liefs,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

 

ZIE OOK: EEN ACTIEVE VAKANTIE IN NOORWEGEN

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Matthijs
  oktober 29, 2018 at 19:35

  Hi je vergeet nog een dingetje in ge van nood. Een resccue bivy (een bivak zak voor 1a 2 pers) of iets simpeler een rescue blanket. Beide met hetzelfde doel mocht het weer je overvallen en het koelt snel af en je moet wachten of erger nog moet overnachten dan kunnen deze je leven redden. Ze zorgen dat je lichaamswarmte niet te snel afkoelt want de folie in beide reflecteerd je lichaamswarmte en houd je zo warm. Het neemt bijna geen ruimte in en zou die zeker meenemen.

  • Reply
   Suzanne
   november 2, 2018 at 11:14

   Hi Matthijs, Bedankt voor je reactie. Dat is inderdaad een hele goede! Gelukkig zijn wij niet in zo’n situatie terecht gekomen. Ik had er ook nog niet van gehoord moet ik eerlijk zeggen. Goede tip voor de volgende keer:) Bedankt!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (5 OKTOBER T/M 11 OKTOBER)

  De eerste week weer thuis na een fantastische reis in Noorwegen. Wat waren mijn eerste workouts? Hoe zagen mijn maaltijden...

  Sluiten