In dit artikel ga ik het hebben over bloeddruk meten en waarom dat voor iedereen nuttig kan zijn. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen hun bloeddruk meten. Van nieuwsgierige sporters (zoals ik), tot ouderen met gezondheidsproblemen en mensen met een risico op een hoge bloeddruk die op doktersadvies hun bloeddruk regelmatig moeten meten. In dit artikel vertel ik graag waarom het meten van je bloeddruk nuttig kan zijn.
WAAROM BLOEDDRUK METEN NUTTIG KAN ZIJN
Bloeddruk
Wat is je bloeddruk eigenlijk? Heel simpel gezegd is het letterlijk de druk op je bloedvaten. Het hart pompt bloed met een bepaalde kracht de slagaders in zodat het alle spieren en organen in het lichaam kan voorzien van zuurstof. Hierdoor ontstaat er een bepaalde druk op de bloedvaten. En dat noemen we bloeddruk. Deze bloeddruk bestaat altijd uit een onderdruk en een bovendruk.
De bovendruk is de hoogste meetwaarde die ontstaat wanneer je hart samentrekt. De druk op de vaatwanden is op dat moment het hoogst omdat je hart met veel kracht al het bloed richting de slagaders pompt.
De onderdruk is dan logischerwijs de laagste meetwaarde die ontstaat wanneer het bloed is weggepompt. Je hart ontspant zich en de druk op de vaatwanden neemt af. Deze rustfase is dus het korte moment tussen 2 hartslagen in.
De bloeddruk wordt gereguleerd door de spiertjes die rond de bloedvaten liggen. Deze kunnen samenknijpen waardoor het bloed minder snel door kan stromen en de bloeddruk stijgt. Wanneer de spiertjes minder aangespannen zijn stroomt het bloed dus sneller door en daalt de bloeddruk.
Een te hoge of te lage bloeddruk
Er bestaat niet zoiets als een ideale bloeddruk. Wel bestaat er een grens vanaf wanneer een bepaalde bloeddruk gevaarlijk voor je gezondheid kan zijn.
Voor een te lage bloeddruk zijn er geen bepaalde waarden vast te stellen. Er wordt daarom pas gesproken van een te lage bloeddruk als die zo laag is, dat iemand er echt last van heeft. Dit kan bij de ene persoon dus bij andere waarden zijn dan bij de andere persoon. Wanneer klachten als duizeligheid, licht in het hoofd en flauwvallen ontstaan kan dit komen door een te lage bloeddruk. Niet alle delen van het lichaam krijgen dan voldoende bloed en daarmee zuurstof aangevoerd.
Bij een hoge bloeddruk staan de bloedvaten steeds onder druk. Dit kan tot schade leiden in verschillende delen van het hart en de rest van het lichaam. Terwijl je niets van zo’n hoge bloeddruk merkt. En dat is gelijk het gevaarlijke aan te hoge bloeddruk. Je merkt het niet maar het kan wel schade aanrichten aan de wanden van je bloedvaten en organen zoals je nieren en ogen.
Er is sprake van een hoge bloeddruk (hypertensie) als de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger is
Bloeddruk meten
Zoals hierboven kort uitgelegd is een te hoge bloeddruk schadelijk voor de gezondheid zonder dat je dit merkt. Maar gelukkig kunnen we deze meten. Regelmatig bloeddruk meten kan dus zeer nuttig zijn om, indien nodig, op tijd in te kunnen grijpen en de kans op hart-en vaatziekten te beperken. Factoren als stress, ziekte, medicijngebruik, orale anticonceptiemiddelen en voeding kunnen een rol spelen bij de hoogte van je bloeddruk.
Andersom kan het dus ook nuttig zijn om te checken. Wanneer je regelmatig je eigen bloeddruk meet dan weet je wat voor jou ongeveer de standaard waarden zijn. Natuurlijk verschillen deze altijd iets omdat zo’n meting ook maar een momentopname is. Maar je waarden zullen meestal wel tussen twee bepaalde uitersten in schommelen. Als dit plots niet het geval is weet je dus dat er wat aan de hand is en kun je actie ondernemen. Dit hoeft echt niet gelijk een bezoek aan de arts te zijn. Misschien ben je gestresst, ziek of heb je de hele week heel ongezond gegeten en weinig geslapen.
Mijn benadering
Op die manier kijk ik zelf in ieder geval naar mijn bloeddruk en ook hartslag. Wanneer mijn hartslag in rust of bloeddruk plots beduidend hoger is kan het zijn dat ik ziek aan het worden ben. Sowieso denk ik dat het als fanatiek sporter goed is om je gezondheid nauwlettend in de gaten te houden. Je leeft als fanatiek sporter vaak al op een bepaald randje doordat je dagelijks veel van je lichaam vraagt. Je wilt die grens niet overschrijden en ziek worden of bepaalde blessures oplopen. Als mijn waarden opeens anders zijn probeer ik die dag rustiger aan te doen of ik sla mijn training voor die dag over. En ik ga altijd even bij mezelf na of ik inderdaad gestresst, vermoeid of ziekjes ben.
Door op die manier mijn trainingsintensiteit aan te passen aan mijn lichamelijke gesteldheid hoop ik te voorkomen dat ik écht ziek wordt of onnodige blessures oploop. En tot nu toe werkt dat voor mij heel erg goed. Daarnaast vind ik dit soort dingen ook gewoon heel interessant. Ik ben een statistiekenfreak, niet enkel met hardlooptijden en gezwommen afstanden. Maar ook met het meten van dit soort waarden en het beter leren kennen van mijn eigen lijf. Dat vind ik leuk en interessant. Zo ontdekte ik ook bepaalde patronen en ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat mijn hartslag in rust en bloeddruk beduidend lager zijn in de weken dat ik ongesteld ben. Er bestaat een soort 4 weken cyclus van mijn hartslag en bloeddruk waar ik vervolgens op in speel.
Zo weet ik door het regelmatig meten van mijn waarden dat ik in de week voordat mijn maandelijkse periode begint juist hogere waardes heb en minder belastbaar ben. Mijn trainingen gaan dan ook altijd minder goed en ik houd daar rekening mee.
Bloeddrukmeter
Je kunt je bloeddruk bij een arts laten meten als je daar een goede reden voor hebt. Maar als je het net als ik gewoon interessant vind dan kun je ook gewoon heel eenvoudig thuis je bloeddruk meten met een thuismeter. Zelf gebruik ik daarvoor de Medisana BU 542 Connect . Door middel van een speciale ‘VitaDock’ app op mijn telefoon koppelt de meter mijn gegevens aan mijn telefoon zodat ik daar alles kan terugkijken wanneer ik wil. Daarnaast berekent dit apparaat automatisch ook mijn gemiddelde bloeddruk over verschillende metingen.
Verder meet mijn thuismeter ook mijn hartslag en geeft een uitleg bij beide. Wanneer je hartslag onregelmatig is dan geeft hij bijvoorbeeld ook een melding. Je hoeft dus niet alles zelf te interpreteren. Verder kan mijn thuismeter van 2 gebruikers meer dan 250 geheugenplaatsen onthouden. Daarmee kun je dus echt over langere perioden de meetwaarden bijhouden en terugzien van 2 personen. En zo kon ik dus ook concluderen dat ik een bepaalde 4 weken cyclus heb. Deze bloeddrukmeter meet via een speciale band die je om je bovenarm bevestigt. Je hebt ook bloeddrukmeters die via de pols meten, maar dat is minder nauwkeurig.
Mocht je ook een thuismeter willen aanschaffen zal ik daarom altijd een bovenarm meter aanraden. Ik heb de mijne gekregen maar zulke apparaten zijn vaak helemaal niet duur. Deze van Medisana daar ben ik in ieder geval heel tevreden over maar ze hebben ook nog heel veel andere modellen via bijvoorbeeld Coolblue.nl. En daar kan je vaak net zoals op de mijne, met meerdere mensen gebruik van maken.
Thuis meten
Als je thuis je bloeddruk wilt meten is het wel belangrijk dat je dit steeds op dezelfde manier meet. 30 minuten voor de meting kun je je beter niet inspannen en ook geen koffie drinken of roken. Je moet echt even een paar minuten rustig zitten voordat je gaat meten. Ben je rechtshandig, dan meet je links en andersom. De band om je arm moet ter hoogte van je hart worden bevestigd en de arm waarmee je meet moet ondersteund worden door bijvoorbeeld een stoelleuning of tafel. Verder zit je gewoon rustig en mag je niet praten tijdens de meting voor een zo betrouwbaar mogelijk meting.
Ik hoop dat jullie het een leuk/interessant artikel vonden om te lezen en ik ben benieuwd wie er nog meer wel regelmatig zijn bloeddruk meet?
Volg je me ook al via Instagram ? Ik zie je graag daar! Liefs, Suzanne
6 comments
handig artikel! Ik ga denk ik ook maar een bloeddrukmeter kopen, toch wel handig als je kunt controleren hoe hoog je bloeddruk nu eigenlijk echt is..
Groet,
Anne
Hoi Suzanne, Eerst wil ik zeggen dat ik het een erg leuk artikel vind. Ook vroeg ik mij af of je dan ook bepaalde trainingen traint met een hartslagmeter voor een optimale training. Ik ben daar erg geïnteresseerd in, maar ben benieuwd hoe jij hiertegenover staat.
Hi Katja,
Dankjewel voor je lieve reactie. En een goede vraag! Ik train inderdaad met een hartslagmeter. Ik schrijf daar al een klein beetje over in de blogs die gaan over mijn hardlooptraject. Maar ik zal daar een uitgebreider artikel over schrijven in april met daarin waarom ik op basis van hartslag train, waarom dat je kan helpen om beter te trainen en hoe ik dat doe:)
Oh leuk! Ik zal je blog nog meer in de gaten houden 🙂 Cannot wait
Goed artikel over de bloeddruk.
Zelf controleer ik als hartpatiënt mijn bloeddruk regelmatig. Handig, ook als ik forse ritmestoornissen heb gehad. Informatie die artsen ook fijn vinden om te hebben. Groetje, Henk
Bedankt voor de fijne reactie Henk! Minder leuk natuurlijk om te lezen dat het bij u echt noodzaak is om de bloeddruk in de gaten te houden. Maar wel goed dat het thuis kan en dat die mogelijkheden er tegenwoordig zijn!