#FITwithsuus Hardlopen Workout schema's

EEN YASSO 800 TRAINING: WAT, HOE EN WAAROM?!

yasso 800 training nut voordelen waarom

In de voorbereiding naar mijn eerste marathon liep ik vandaag een yasso 800 training. Een speciale hardloop training ontwikkeld door ultra marathon loper Bart Yasso. En ik ben zeker niet de enige die deze training doet in de voorbereidingen naar een marathon. Maar wat is een yasso 800 training? Hoe voer je hem goed uit? En waarom wordt deze training zoveel gebruikt door hardlopers? Je leest het in deze blog.

WAT IS EEN YASSO 800 TRAINING?

Een yasso 800 training is een speciale (marathon) intervaltraining. De training bestaat in originele vorm uit het lopen van 10 x  800 meter waarbij je rusttijd overeenkomt met de tijd waarin je een 800 meter loopt.

Deze training wordt voornamelijk gebruikt door lopers in de voorbereiding naar een marathon. Maar uiteraard kun je de training ook doen als je geen marathon gaat lopen. Het is namelijk in het algemeen een effectieve intervaltraining. En zeker wanneer je hem bijvoorbeeld om de maand uitvoert een goede graadmeter om te kijken hoe het gaat.

HOE VOER JE EEN YASSO 800 TRAINING UIT?

Voordat je begint met de yasso 800 training is het belangrijk om even goed warm te lopen. Een yasso 800 training is namelijk een pittige interval training.

Als je goed bent ingelopen (zelf loop ik vaak 2 tot 3 km heel rustig in voor pittige intervaltrainingen zoals deze) is het tijd voor het kernprogramma: de yasso 800’s.

Een volledige yasso 800 training bestaat uit 10 keer een 800 meter die je zo snel mogelijk loopt. Maar het is aan te raden om niet gelijk met 10 herhalingen te beginnen. Bouw het op door bijvoorbeeld eerst eens een halve yasso 800 training te doen (5 x 800 meter).

Je rusttijd is bij de originele training gelijk aan de tijd waarin je de 800 meter loopt. Je kunt in plaats van gewoon maar zo hard mogelijk die 800 meters rennen ook je richttijd voor de marathon nemen, maar dan in minuten. Stel je wilt de marathon in 4 uur 30 lopen, dan is je streeftijd per 800 meter 4 minuut 30.

Idealiter doe je de yasso 800 training 2 tot 3 weken voordat je de marathon gaat lopen. Op die manier geeft de training het meest realistische beeld van waar je staat en wat je ongeveer kunt verwachten. Zelf heb ik de eerste yasso training, om op te bouwen zo’n 3 maanden voor de marathon gedaan. Een maandje daarna heb ik weer een yasso training gedaan met 2 extra 800m erbij en vandaag ( 1,5 week voor de marathon) heb ik de volledige yasso 800 training gedaan. Zelf liep ik hem wel net ietsje anders dan in de originele versie en startte elke 5 minuut 30. Dat betekent dus iets minder rust dan dat ik over de 800 meters liep.

Wanneer je alle snelle 800 meters hebt voltooid is het belangrijk voor het herstel om ook nog even rustig uit te joggen.

WAAROM ZIJN YASSO 800’s ZO POPULAIR ONDER HARDLOPERS?

De yasso 800’s zijn zo populair omdat ze op een relatief eenvoudige manier een goed beeld geven van waar je staat ten opzichte van de tijd die je graag zou lopen op de marathon. Met de gelopen tussentijden op de 800 meters kun je namelijk ongeveer voorspellen hoe snel je de marathon kunt lopen.

Loop je de serie van 800 meters gemiddeld in 3 minuut 29 dan zou je de marathon in 3 uur 29 kunnen lopens volgens de theorie. Wil je graag onder de 4 uur finishen op de marathon dan zal je de 800 meters dus in 4 minuten moeten kunnen afleggen.

Een heel hoop hardlopers zweren bij deze training en geloven 100% in de voorspellende waarde van deze training. In heel veel gevallen klopt de voorspelling namelijk ook of komt heel dicht in de buurt.

Die voorspellende waarde klinkt voor mij persoonlijk nog iets te mooi om waar te zijn. Ik liep mijn eerdere twee yasso sessie in 2.58 en 3.02 gemiddeld. Vandaag, precies anderhalve week voor de marathon, kwam ik uit op een gemiddelde van 2:56 per 800m.

Dit zou volgens Yasso’s theorie betekenen dat ik de marathon onder de 3 uur zou kunnen lopen. Dat lijkt mij voor alsnog wat te hoog gegrepen. Zeker gezien het gegeven dat ik New York ga lopen dat niet bepaald bekend staat als snel parcours door de bruggen.

Toch vond ik het fijn om vandaag samen met mijn trainer weer een yasso 800 training te doen. Niet om me vervolgens vast te klampen aan die bepaalde streeftijd voor de marathon. Maar wel omdat ik geloof dat de yasso 800’s een heel goede en effectieve training in het algemeen is. En om te meten of ik vooruit bent gegaan de afgelopen tijd. Dat vind ik het allerbelangrijkste en fijnste om te zien, progressie. Over anderhalve week gaan we zien op wat voor tijd ik uiteindelijk daadwerkelijk zal uitkomen tijdens mijn eerste marathon..En in hoeverre de theorie van Yasso ook op mij van toepassing blijkt..

To be continued…

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

ZIE OOK: 3 intervaltrainingen om sneller te worden met hardlopen


Meer sportieve avonturen en verhalen kun je vinden op mijn Instagram & Youtube ?!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Brigitte Brummel
  oktober 23, 2019 at 16:31

  Pittig hoor!

 • Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  mizuno halve marathon amsterdam tcs
  RACEVERSLAG: MIZUNO HALVE MARATHON AMSTERDAM

  Zaterdagavond 22:47 uur: "Ik wil niet dat je helemaal tot de max. gaat. Maandag moet je gewoon weer rustig je...

  Sluiten