De technologische ontwikkelingen vliegen vooruit, zo ook in de sportwereld. Iedere keer worden er weer nieuwe gadgets en functies geïntroduceerd waaronder op het gebied van fietscomputers. De afgelopen tijd heb ik met de nieuwste fietscomputer van Garmin gefietst: de Garmin Edge 830. In dit artikel lees je mijn review. Benieuwd naar wat de Edge 830 onder andere kan en de plus- en minpunten? Lees dan gauw verder voor een uitgebreide review van de fietscomputer.
Fietscomputer ?
Nu dacht ik met mijn sporthorloge (de Garmin Fenix 6Pro Solar) al helemaal klaar te zijn voor het fietsen, maar volgens wielerfanaten om mij heen kon het nog beter met een speciaal daarvoor ontwikkelde fietscomputer.
In eerste instantie was ik nog niet overtuigd. Met mijn horloge kon ik immers mijn snelheid, afstand en route ook opmeten. Maar van Garmin kreeg ik de kans de Edge 830 te testen dus die greep ik natuurlijk aan. En na één rit fietsen met de Edge830 snapte ik wat ze bedoelden. Het kijkt echt veel veiliger en makkelijker op een schermpje op je stuur dan op je pols en bovendien was er nog veel meer mogelijk wat met het horloge niet of minder uitgebreid kan (waaronder de uitgebreide navigatiefuncties). Ook fietsspecifieke informatie zoals rpm, vermogen en normalised power kan ik aflezen vanaf mijn fietscomputer en dat kan niet vanaf het horloge. Eigenlijk kan de fietscomputer alles tot aan het punt dat ik niets meer te wensen heb. Dat verraad ook al een beetje mijn algehele oordeel over de Garmin Edge 830 fietscomputer. Ik ben er namelijk HEEL erg blij mee. Maar waarom nog meer? En zijn er ook minpunten? Daar ga ik in deze review dieper op in.
Positieve punten van de Garmin Edge 830
Gebruiksvriendelijk
De fietscomputer is heel gebruiksvriendelijk. Zelf houd ik niet zo van nieuwe gadgets installeren en uitvinden. Maar hier hoef je eigenlijk niets voor te doen. Aanzetten en de rest wijst zich vanzelf. Zelfs het navigeren en routes maken is mega simpel. Een kind kan de was doen.
Scherm
Het scherm is duidelijk in alle omstandigheden en kleurt mee. Als je bijvoorbeeld door een tunnel fietst wordt het scherm automatisch lichter.
Accurate GPS
De GPS is snel gevonden en werkt onderweg ook nauwkeurig en snel. Wanneer je je fietsstuur wat draait, zie je je pijltje op de route ook gelijk al draaien.
Batterijduur
De batterij gaat lang mee (tijdens mijn fietstocht van Amsterdam naar Duitsland is de batterij nog niet eens voor de helft leeg gegaan). Volgens Garmin zelf zou de Edge830 zo’n twintig uur meegaan. Dat is wel veel als je volop gebruik maakt van de navigatie en alle trainingsfuncties want dan is de batterij zeker sneller leeg. Hoe meer functies je aanzet, hoe meer batterij hij nodig heeft, maar een hele dag (minimaal 12 uur) fietsen met gebruik van alle functies redt ie sowieso.
Batterijspaarstand
Er is een speciale batterijbespaarmodus. Als je die aanzet, dan schakelt het scherm zich uit tijdens het fietsen en gaat de batterij 20 uur mee (of langer). Je kunt zelfs inschakelen dat je wel een melding krijgt als je af moet slaan. Dan blijft de navigatie werken, maar zie je niet continu de kaart op je scherm.
Veel en duidelijke trainingsstatistieken
Hij geeft veel en duidelijke statistieken door en inzicht in je trainingen. Een groot deel kan je op de fietscomputer zelf terugkijken, een groot deel in de Garmin Connect app op je telefoon of laptop.
Ingebouwde veiligheidsfuncties
Er zit een veiligheidsfunctie ingebouwd die ingestelde contacten waarschuwt bij ‘ongevaldetectie’ en/of een geluidssignaal maakt als de fietscomputer wordt verplaatst terwijl het anti diefstal alarm is ingeschakeld.
Waarschuwingen
Hij waarschuwt je op tijd (als je dat wilt) voor gevaarlijke kruispunten of scherpe bochten.
Als je een route rijdt op navigatie piept ie bij een naderende afslag waardoor je geattendeerd wordt af te slaan ook als je even niet op je scherm kijkt. En er loopt op je scherm ook een soort balkje mee zodat het extra duidelijk is wanneer je moet afslaan (hij telt ook het aantal meters daarbij af)
Bijgeleverde accessoires
In de verpakking zitten verschillende accessoires (oplader, koortje voor extra veiligheid) en twee type houders bijgeleverd. Eén voor als je hem op je stuur wilt plaatsen en één voor plaatsing in het verlengde van je stuurpen zoals ik heb hem geplaatst.
Touchscreen
De touchscreen werkt prettig, ook in de regen. Tijdens het fietsen wil je natuurlijk niet continue op je scherm hoeven te drukken, maar als het eens nodig is, wil je ook dat ie gelijk goed reageert en dat doet hij. Je hoeft niet drie of vier keer te drukken of te swipen voor je het scherm krijgt wat je wilt. Je kunt de touchscreen ook vergrendelen als je dat fijner vindt.
Snelle bluetooth koppelingen
Hij koppelt direct en snel met andere bluetooth accessoires die je wilt verbinden of al hebt verbonden. Zelf heb ik hem eenmalig gekoppeld met mijn powerpedalen en hartslagmeter en sindsdien verbindt ie automatisch bij het aanzetten. Ik hoef dus niet iedere rit opnieuw connectie te zoeken.
Schermen en gegevensvelden opties
Er zijn echt enorm veel mogelijkheden qua schermen en gegevensvelden. Je kunt eigenlijk alles wat je maar wilt, zien of weergeven zoals jij dat wilt. Wil je een scherm met enkel je snelheid dan kan dat. Wil je een scherm met je route én je snelheid dan kan dat. Of wil je een scherm met je snelheid, hartslag, rpm (cadans), power (wattages) en de afstand dan kan dat ook. Je kan het allemaal bij elkaar schuiven en slepen zoals je wilt. Zo kun je ook schermen maken met gemiddeldes of alle gegevens van je laatste ronde (handig bij intervaltrainingen).
Gericht trainen
Het is heel makkelijk om van tevoren gemaakte trainingen in te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld TrainingPeaks gekoppeld hebt, vraagt hij bij het aanzetten of je je training van die dag wilt doen. Wanneer je dan op ‘rijden’ klikt laat ie al je stappen zien en met een grafiekje ook of je op je doel zit. Dat doel kan een bepaalde snelheid, cadans of rpm zijn bijvoorbeeld. Zo kun je tijdens het fietsen ook heel goed zien hoe je je training doet. Met name bij intervaltrainingen heel handig. Hij telt dan bijvoorbeeld af wanneer je weer een interval moet doen en geeft aan wanneer de interval klaar is. Je kunt dan ook tijdens de interval alles zien wat je maar wilt zien.
Telefoonmeldingen
Je kunt je telefoonmeldingen koppelen. Zelf heb ik dat uitstaan maar als je bijvoorbeeld weermeldingen of smsjes wilt ontvangen, kan dat.
Routes
Je kunt met het apparaat zelf routes maken, maar je kunt ook heel gemakkelijk externe routes die je hebt gemaakt in bijvoorbeeld Komoot of Strava heel gemakkelijk gebruiken. Als je bijvoorbeeld je Strava account hebt gekoppeld aan je Garmin Connect en je maakt op je telefoon of computer een route in Strava die je opslaat, dan staat de route automatisch in je fietscomputer de eerstvolgende keer dat je hem aanzet. Je hoeft daarvoor niet eens wat te exporteren of met kabeltjes te werken, het gaat allemaal vanzelf.
Climb Pro-functie
De Climb Pro-functie heb ik helaas nog niet kunnen testen want hierbij gaat het om bergfuncties (en ik heb nog niet in de bergen gefietst) Maar ik vind het wel fijn te weten dat deze functies erop zitten, mocht ik toch nog eens in Limburg of het buitenland gaan fietsen. Met Climb Pro kun je tijdens het klimmen zien, hoe de stijging van die helling is en wat je nog te wachten staat. Goed om tijdens de rit rekening mee te houden. Dat is wel echt een pluspunt vind ik.
De GroupTrack functie
Dit is mega handig als je met iemand wilt fietsen en je allebei van een andere kant komt (om elkaar te vinden). Of wanneer je samen fietst, maar toch ieder op zijn eigen tempo dezelfde ronde wil afleggen, maar je wel gezamenlijk wilt lunchen bijvoorbeeld. Met deze functie kun je elkaar in de gaten te houden op de fietscomputer. Je kan op de kaart zien waar de anderen rijden (die moeten dan natuurlijk ook wel met een Garmin fietscomputer rijden met die functie ingeschakeld).
Val proof
De fietscomputer kan tegen een stootje. Ik heb hem per ongeluk al een paar keer laten vallen (één keer echt heel hard #oops) en hij is nog steeds niet beschadigd of stuk.
Minpunten:
Laat ik voorop stellen dat ik over het algemeen vooral heel positief ben over de Garmin Edge 830. En ook het langste heb gedaan over dit gedeelte van de review, omdat ik echt diep moest nadenken over wat ik nu minpunten vind. Ik wil namelijk ten alle tijden een 100% eerlijke review schrijven en niet alleen maar alle positieve punten opnoemen. Maar ik moest wel echt lang nadenken en dat zegt denk ik ook al veel. Bovendien zijn onderstaande minpunten relatief kleine details waar je eigenlijk amper echt last van hebt.
De twee onderste knopjes
De twee knopjes onderaan de fietscomputer hebben wat speling wanneer je ze indrukt. Daarmee bedoel ik dat ik ze relatief ver moet indrukken zegmaar voordat ie ‘klikt’. Dat is niet heel erg want die knopjes gebruik je bijna niet. Dit is ook bewust gedaan, omdat je ook niet wilt dat er per ongeluk een activiteit wordt gestopt of gepauzeerd. Ze zijn dus opzettelijk wat minder gevoelig, maar wel minder gevoelig. Je moet dus heel bewust het knopje indrukken.
Ongevallendetectie gaat soms af zonder ongeval
Met de ongevaldetectie functie wordt er een bericht naar een contactpersoon gestuurd met jouw coördinaat/ GPS gegevens. Maar soms detecteert ie een mogelijk ongeval terwijl er niets aan de hand is. Je zou kunnen zeggen ‘Beter een melding teveel dan te weinig’ maargoed het is wel vervelend als je naasten zich zorgen maken om niets. Al heb je gelukkig nog wel 30 seconden de tijd om het verzenden te annuleren. Wil je dit niet, dan kun je deze functie ook uitzetten. Het idee dat iemand een melding krijgt als er iets met je gebeurt is wel heel erg fijn. Je bent tenslotte niet altijd met z’n tweeën of in een groep aan het fietsen.
De veiligheidsfuncties
De ongevallen detectie en het diefstal-alarm werken alleen als je je telefoon bij je hebt.
Het diefstalarm
Het alarm tegen diefstal is niet mega luid en daardoor had het denk ik nog effectiever kunnen zijn als dat echt hard zou zijn. Nu gaat er wel een piep geluid af maar als ik op terras zou zitten en dit geluid zou horen dan zou ik zelf eerder denken aan een soort ringtone of wekker van iemands telefoon dan dat ik zou denken dat er iets gestolen wordt.
CONCLUSIE
De Garmin Edge 830 is echt mijn nieuwe beste vriend op de fiets. Hij is snel, laat precies zien wat ik wil zien en navigeert me overal probleemloos naartoe. Het is daarnaast super fijn hoe goed en snel de fietscomputer te koppelen is met externe accessoires en apps. En bovenal helpt ie je een betere fietser te worden doordat je zoveel statistieken kunt zien en op een praktische manier kunt gebruikt waardoor je heel gericht kunt trainen. Met name voor intervaltrainingen en routes (navigeren) is het echt heel praktisch. Je kunt heel gericht echt blokjes fietsen op een bepaald tempo, hartslag, rpm of wattage (wat jij wilt). Wel vond ik de mogelijkheden in het begin wat overweldigend, maar omdat de fietscomputer zo gebruiksvriendelijk is, ontdek je dat eigenlijk allemaal vanzelf op een heel natuurlijke manier. Je hebt eigenlijk helemaal geen handleiding nodig. Wel heeft de Garmin Egde 830 zoveel functies dat ik nog niet eens alles heb kunnen proberen. Zo heb ik alle mountainbike, berg- en gravel functies bijvoorbeeld nog niet eens gebruikt.
Via mijn Instagram ontving ik een hoop vragen over mijn fietscomputer, tevens één van de redenen waarom ik deze uitgebreide review schrijf. Het is immers een product met een prijskaartje (al vind ik de prijs/kwaliteitverhouding erg goed!) en dan is het fijn om reviews van anderen te lezen voor je besluit zoiets aan te schaffen. Ik hoop dat ik de meeste vragen heb beantwoord. Mocht je toch nog een vraag hebben, stel hem gerust!
Groetjes,
Suzanne
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Garmin. Meer info over deze Edge 830 fietscomputer vind je dan ook op de Website van Garmin.
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram .En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
2 comments
Hoi Suzanne, ik google me al een tijdje suf voor het antwoord. Maar weet jij of je op de Garmin Edge 830 tijdens de navigatie ook de wattage / cadans kan instellen? Ik kan alleen maar afstand tot volgende punt en dat soort dingen instellen. Zo kan ik net niet mijn trainingen makkelijk volgen als ik ook een route volg.
Hi Lauren,
Je hebt verschillende gegevensschermen op de Garmin fietscomputers. Je moet dan even je gegevensschermen aanpassen. Je kunt onder je kaartje inderdaad nog 2 schermen toevoegen en dit bijvoorbeeld je wattage en cadans maken.