Steeds meer fietsers ontdekken de voordelen van indoor fietsen aka ‘tacxen’. Maar welke Tacx fietstrainer (wordt ook wel indoortrainer genoemd) kun je nu het beste kopen?
Twijfel jij nog over indoor fietsen? Bekijk dan eerst: De voordelen van het fietsen op een Tacx fietstrainer
In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van alle Tacx indoortrainers en laat ik je de verschillen en overeenkomsten zien én vertel ik mijn eigen ervaring met de Tacx Flux 2, de Tacx Neo 2T en Tacx Neo 3M.
Welke Tacx fietstrainer moet ik kopen?
Verschillen tussen de Tacx trainers
Er bestaan dus verschillende Tacx indoortrainers en die verschillen hebben vooral betrekking op:
1. De manier waarop je je fiets bevestigd.
2. De mate van ‘smart’ koppelingsmogelijkheden met mobiele apparaten.
3. De mate van simulatie.
4. De mate van gevorderde trainingsmogelijkheden.
Dat betekent dus ook dat het niet zoveel uitmaakt wat voor type fietser je bent of welk niveau je hebt; er is voor iedereen wel een geschikte indoortrainer te vinden. Je moet alleen even weten wat precies de verschillen zijn en wat de voordelen van bepaalde indoor fietstrainers zijn. Hieronder worden bovenstaande 4 punten uitgebreider besproken:
1. De manier waarop je je fiets bevestigd
Er zijn verschillende Tacx trainers. Rollerbanken, wheel-on en trainers met een direct drive functie. Je hebt ze vast wel eens gezien. Op de rollerbanken zet je beide wielen op een rollerbank, dus voor- en achter. Op een trainer met een wheel-on functie plaats je, zoals de naam al verraad, je fiets met je achterwiel op een roller. Deze rol laat het achterwiel van jouw fiets draaien. Je voorwiel staat dan gewoon op de grond. Bij een direct drive trainer moet je je achterwiel uit je fiets halen en zet je je fiets vast op de trainer.
Persoonlijk zou ik altijd voor een direct drive trainer gaan. Die maakt minder herrie, je achterband slijt er niet van en het fietst stabieler/fijner.
Maar de Wheel-on trainers zoals de Tacx Boost zijn prima voor de beginnende fietser, of de fietser die geen behoefte heeft aan smart functies. Dit soort trainers zijn tevens vaak de goedkoopste optie.
2. De mate van ‘smart’ koppelingsmogelijkheden met mobiele apparaten
Binnen de collectie Tacx fietstrainers bestaan er basic trainers (zoals de Tacx Boost) en Smart Trainers (zoals de Tacx Flux 2).
Bij de basic trainers zul je zelf aan de slag moeten met een workout. De Tacx Boost kun je nog enigszins smarter maken door te kiezen voor de bundel. Deze heeft dan een snelheidssensor. Deze kun je via bluetooth koppelen met bijvoorbeeld Zwift, zodat je alsnog virtueel kunt fietsen, omdat er beweging/snelheid wordt gemeten.
Met een smart trainer kun je de virtuele fietswereld in via connected apps zoals Zwift of de Tacx app. Je kunt met een smart trainer dus ook online fietsen met/tegen anderen en hebt veel meer opties voor het delen en analyseren van data maar ook de opties voor het fietsen en trainen zelf zijn vele malen uitgebreider (en als je het mij vraagt ook leuker).
Persoonlijk zou ik dus altijd een smart trainer aanraden boven een basic trainer.
3. De mate van simulatie
Binnen de smart trainers bestaan er vooral verschillen in de mate van simulatie.
De Tacx Neo 2T en Tacx Neo 3M hebben de meest uitgebreide mate van simulatie en ride feel dankzij sterke magneten. Door de samenwerking van die magneten simuleert de trainer bijvoorbeeld de ondergrond waarop je rijdt, gravel, koppelstones, kasseien. Je voelt dan echt de trillingen van die ondergrond. Daarnaast simuleren beide modellen beklimmingen tot 25% stijging en beschikken ze over afdaling-simulatie en een nauwkeurigheid die binnen de 1% afwijking valt.
De Neo 3M heeft daarbij ook nog eens ingebouwde Motion Plates waardoor de Tacx ook daadwerkelijk in verschillende richtingen beweegt en het gevoel van buiten fietsen realistischer nabootst. Je zit dan dus niet stil en statisch op je fiets. Als je bijvoorbeeld aanzet om een sprintje te trekken zal je ook echt even naar voren en achteren bewegen.
BEKIJK HIER MIJN REVIEW VAN DE TACX NEO 3M
De Flux S Smart heeft de minst uitgebreide mate van simulatie en mist de afdalings-simulatie, maar biedt alsnog tot 10% simulatie in de beklimmingen.
En dan is er nog de Tacx Flow Smart. Dit is een smart wheel-on trainer. Je zet hierbij je achterwiel met 2 klikken vast. Deze trainer heeft een kleiner vliegwiel, maar je hebt toch het gevoel dat je buiten fietst. En deze kan een hellingsgraad tot wel 6% te simuleren.
Als beginnende en mid-level fietser kun je waarschijnlijk meer dan prima uit de voeten met de Flux S of Flow Smart trainer van Tacx.
Voor de fietsers die afdalings-simulatie niet per se nodig vinden en tevreden zijn met een ruime 15% simulatie voor de beklimmingen, is de Tacx Flux 2 een zeer prima middenoptie. Dat is tevens het model waar ik als eerst op begonnen ben en ik nog steeds regelmatig erg fijn op train. Een aanrader voor fanatieke beginners en gevorderde fietsers.
4. De mate van gevorderde trainingsmogelijkheden
De smart trainers van Tacx bieden de meest gevorderde trainingsmogelijkheden. Binnen de smarttrainers is het net als bij de mate van simulatie. De Tacx Neo 2T heeft de meest uitgebreide opties. Zo kun je je pedaalslag analyseren en kan die tot 2200 Watt aan vermogen aan. Ter vergelijking: De Taxc Flux 2 kan tot 2000 Watt aan en de Flux S tot 1500 Watt.
De verschillende modellen op een rij:
Persoonlijk
Mijn eigen ervaring is dat het fietsen met een direct drive smart trainer het fijnste en leukste fietst. Maar daarbinnen zou ik eigenlijk iedere indoortrainer van Tacx kunnen aanbevelen. Het is écht afhankelijk welke functionaliteiten (denk aan power- en pedaalslaganalyse) en simulatie je wilt gebruiken/nodig hebt en wat je fietsniveau is. Voor het overgrote deel van de fietsers is de Tacx Flux S meer dan genoeg.
Ben je echt een fanatieke (wedstrijd)fietser of triatleet en fiets je ook graag (veel) en zo realistisch mogelijk in de bergen, dan kunnen de Flux 2 en de Neo 2T allicht een betere fit zijn. Wil je echt het beste van het beste dan is de Neo 3M jouw Tacx. De Neo 3M biedt tot in detail de beste simmulatie en beweging + data-analyse, is erg stil en je kunt er veel vermogen mee wegtrappen.
Mijn Tacx
Zelf ben ik begonnen op de Flux 2 en daarna over gegaan op de Neo 2T en weer anderhalf jaar later overgestapt op de Neo 3M. Het grootste voordeel voor mij van de Neo 2T ten opzichte van de Flux 2 was voor mij vooral dat hij nog stiller was dan de Flux 2. En de uitgebreidere trainingsmogelijkheden. Vervolgens vond ik de ingebouwde motion plates het grootste voordeel in de overstap van de Neo 2T naar de Neo 3M. Daarnaast vond ik ook het handvat en de inklapmogelijkheid heel praktisch en vind ik de looks van de Neo 3M mooier.
Ik rijd dus momenteel zelf op de beste Tacx die er is maar als ik heel eerlijk ben, betekent dat in de praktijk ook dat ik van sommige mogelijkheden geen gebruik maak. Zo merk ik geen verschil tussen het maximale wattage verschil van 2000 (Flux 2) en de 2200 (Neo 3M). Daar kom ik (met mijn krappe 50kg en pas korte fietservaring) namelijk (nog) lang niet bij in de buurt. De bergsimulatie van 25% vind ik zeker ook een enorm pluspunt, maar is niet iets waarvan ik zou zeggen dat dit de reden is dat je de Neo 2T of Neo 3M zou moeten kiezen boven bijvoorbeeld een Flux. Maar dat is mijn mening. Iedere fietser heeft zijn eigen voorkeuren. Toch hoop ik dat ik je met dit artikel en mijn ervaring een eindje op weg heb kunnen helpen bij je keuze welke Tacx indoortrainer te kopen.
BEKIJK HIER MIJN UITGEBREIDE REVIEW VAN DE TACX NEO 3M.
Ik zou het leuk vinden als je het laat weten als je geslaagd bent en waar jouw keuze op gevallen is.
Veel fietsplezier!
Sportieve groetjes,
Suzanne
Ik hoop dat je het leuk vond dit artikel te lezen. Voor meer sportieve content kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? Dat is gratis en op die manier verschijnen nieuwe video’s in je scherm en hoef je geen video te missen!