In deze review neem ik je mee in de wondere wereld van de nieuwe Tacx Neo 3M indoortrainer en bespreek ik de belangrijkste voordelen van de Tacx Neo 3M. Ook komen de verschillen en overeenkomsten met andere Tacx modellen aan bod én vertel ik over mijn eigen ervaring met de Tacx Neo 3M.
REVIEW: De Tacx NEO 3M
Sinds een maand heb ik mijn Tacx Neo 2T verruild voor de nieuwste indoortrainer in de Tacx familie van Garmin: De Tacx Neo 3M. Op mijn Instagram deelde ik eerder al de unboxing video met deze Tacx en wat enthousiaste posts over deze nieuwe Tacx. Waarom ik zo enthousiast ben over deze nieuwe Tacx kun je in dit artikel zeker terugvinden. Hieronder vind je mijn review waarbij ik eerst de belangrijkste voordelen van de Tacx Neo3M op een rijtje heb gezet (in volgorde van wat ik zelf het belangrijkste vind).
Belangrijke voordelen van de Tacx NEO 3M:
Ingebouwde motion plates
Dit is voor mij denk ik het belangrijkste voordeel en tevens grootste verschil met de Tacx Neo 2T (die ik hiervoor gebruikte). Want de Tacx Neo2T is ook al een mega fantastische indoortrainer met eigenlijk alles wat je nodig hebt als fanatieke fietser. Als je toch beweging in de Tacx Neo 2T wilde ervaren kon je hier Motion Plates onder zetten. Dit had ik zelf ook sinds een jaartje en vond ik heel erg fijn. Je zit dan net wat minder statisch op je Tacx en het fietsen komt dichter in de buurt van wat je ervaart als je buiten fietst.
De nieuwe ingebouwde Motion Plates op de Neo3M brengen dit als het ware naar een next level. Ze geven een comfortabeler en realistischer rijgevoel en bewegen in meerdere richtingen. Bovendien kun je de Motion Plates heel eenvoudig in- en uitschakelen met twee draaiknoppen aan de onderkant van de Tacx.
Direct klaar om te fietsen
De Neo 3M is het eerste Tacx model dat komt met een vooraf geïnstalleerde SHIMANO/SRAM 11 speed cassette. En dat is mega praktisch en fijn, dan hoef je niet zelf nog een losse cassette aan te schaffen (zoals bij andere Tacx trainers wel het geval is).
Direct Drive smart trainer
Het is een direct drive smart trainer. Dit betekent min of meer dat je je achterwiel uit je fiets haalt en je fiets direct op de Tacx Neo 3M bevestigt. Hierdoor slijten je banden minder snel.
Stil
De Neo 3M is buitengewoon stil. Hij maakt bijna geen geluid en zeker een stuk minder herrie dan rollerbank trainers/niet direct drive trainers. De magneetmotor van de Neo 3M beperkt trillingen tot een minimum.
Geen kalibratie nodig
Kalibratie is met de Neo 3M smart trainer niet meer nodig, want deze Tacx is direct klaar voor de rit zodra je je fiets installeert. Ideaal en naar mijn mening ook echt een voordeel ten opzicht van eerdere Tacx modellen.
ERG-Modus
De ERG-modus zat ook al op mijn Tacx Neo 2T maar vind ik écht één van de belangrijkste functies van de Tacx. Wat deze modus doet is dat hij je als het ware op koers in je training houdt dankzij automatisch aangepaste vermogensdoelen tijdens work-outs.
Stel je hebt een intervaltraining en wilt bijvoorbeeld 20 x 1 minuut op 130 watt fietsen gevolgd door 1 minuut op 200 watt. Als je de Erg-Modus inschakelt dan regelt de Tacx voor jou de weerstand en gaat ie automatisch zwaarder na die ene minuut op 130 watt en gaat de weerstand na de minuut op 200 watt weer naar beneden naar 130. Doordat je Tacx dit automatisch voor je doet hoef je zelf niet te schakelen. En dat is ideaal, met name bij korte intervallen maar ook als je ondertussen een serie kijkt bijvoorbeeld (dan hoef je niet heel de tijd op te letten en te schakelen).
Handvat en gebruiksgemak
Een belangrijk verschil met andere Tacx modellen is dat de Neo 3M ingeklapt kan worden én een handvat heeft en daardoor veel gemakkelijker te verplaatsen/op te tillen is. Oudere Tacx modellen zoals de Flux maar ook mijn Neo 2T kon ik als vrouw van 158cm zelf nooit tillen. De nieuwe Neo 3M heeft een uitermate praktisch in-en uitklapsysteem wat het heel simpel en praktisch maakt de Tacx zelf op te zetten en/of weer op te ruimen. Dat gecombineerd met het handvat maakt dat ik deze Tacx ook helemaal zelf kan tillen en zelfstandig kan opzetten.
Oppervlakte simulatie
De NEO 3M smart trainer is voorzien van het innovatieve, virtuele Tacx® vliegwiel, dat het rijden op verschillende soorten wegen nabootst, zoals kinderkopjes en gravel. Zo kun je virtueel trainen op verschillende oppervlakken. Stel dat je in de Tacx app of op Zwift over een houten bruggetje fietst dan zal de Tacx echt gaan trillen en bewegen en voelt het alsof je daadwerkelijk over een houten bruggetje fietst.
Looks
Voor velen misschien ondergeschikt maar bij mij staat de Tacx in mijn woonkamer en dan vind ik het toch ook echt wel een pluspunt dat de nieuwe Neo 3M helemaal zwart (met een beetje zilver) is. Dat past eigenlijk in ieder interieur en vind ik veel chiquer staan dan de andere Tacx modellen met veel blauwe details. De ingebouwde LED-indicator geeft met verschillende kleuren aan hoe hard je trapt en vind ik ook een leuk detail.
Met én zonder connectie
Uiteraard is er met de Neo 3M weer naadloze integratie mogelijk met allerlei trainingsapps zoals de Tacx Training™ app, TrainerRoad en Zwift. Ook upload de Tacx je ritgegevens daarna automatisch naar de Garmin Connect app. Maar dit was natuurlijk bij de andere Tacx modellen ook al het geval. Maar wanneer de Tacx Neo 3M niet is verbonden met een platform, simuleert deze een vlakke weg, waarbij de weerstand toeneemt naarmate je sneller fietst. Je kunt dus met de Neo3M zelfs zonder snoer fietsen en trainen.
Gesimuleerde hellingen
De bergsimulatie van 25% vind ik zeker ook een leuk pluspunt. Tegelijkertijd zat dit ook al op de Tacx Neo 2T. Wat deze functie doet is eigenlijk zo realistisch mogelijk hellingen en afdalingen simuleren met een stijgingspercentage tot 25% . Het is een leuk voordeel maar geen functie waarvan ik zou zeggen, daarvoor MOET je echt een Neo 3M kopen. De ingebouwde Motion Plates vind ik bijvoorbeeld veel interessanter.
Sprinten op hoge wattages
De Tacx Neo 3M biedt maximale stabiliteit, zelfs tijdens explosieve sprints, tot 2200 watt. Dankzij de 32 geïntegreerde neodymium-magneten is deze trainer opgewassen tegen krachtig remmen en een groot vermogen. Er is geen Tacx die grotere krachten aan kan dan de Neo 3M. Zelf kom ik met mijn 158cm en 50kg nooit in de buurt van dit soort bizarre wattages en dus staat dit voordeel voor mij onderaan omdat ik qua wattages ook meer dan genoeg heb aan een andere Tacx. Maar ik wilde dit voordeel ook niet onbenoemd laten omdat er ook grote, sterke mannen zijn die dit soort wattages wel kunnen halen en dan dus met deze Tacx beter uit de voeten kunnen.
Mijn persoonlijke mening en ervaring
Mijn ervaring met de nieuwe Tacx Neo 3M is onwijs positief. Omdat ik eigenlijk al verwend was met de Tacx Neo 2T had ik van tevoren een beetje mijn vraagtekens of deze nieuwe Tacx nou echt zo’n verschil ging maken. Want laten we eerlijk zijn, de Neo 2T is echt al een supersonische fantastische smart trainer. En zeker met de Motion Plates die ik daaronder had gezet had ik niets te klagen.
Toch hebben enkele belangrijke verbeteringen en functionaliteiten van de Neo 3M me volledig overtuigd en ben ik zeer positief verrast. Met name het gemak waarmee ik nu ook zelf de Tacx kan optillen, verplaatsen en uitklappen maar ook de ingebouwde Motion Plates en looks hebben me over de streep getrokken vanaf nu op de Neo 3M te willen blijven fietsen. Ik ben dus zeer positief over deze nieuwe Tacx.
Tacx keuze
Maar binnen het Direct trainer assortiment van Tacx zou ik nog steeds iedere Tacx kunnen aanbevelen. Het is namelijk écht afhankelijk welke functionaliteiten (denk aan power- en pedaalslaganalyse) en simulatie je wilt gebruiken/nodig hebt en wat je fietsniveau is. Voor het overgrote deel van de fietsers is bijvoorbeeld een Tacx Flux S al meer dan genoeg en dat scheelt je dan weer in de portemonnee ten opzicht van een Tacx Neo model.
Maar ben je echt een fanatieke (wedstrijd)fietser of triatleet, fiets je ook graag (veel) en zo realistisch mogelijk binnen en heb je daar financieel wat voor over? Dan zou ik deze Tacx zeer zeker aanraden. De Neo 3M biedt hele fijne beweging middels de ingebouwde motion plates, heeft (samen met de 2T) veruit de beste data-analyse, is erg stil en je kunt er heel veel vermogen mee wegtrappen. Als je voor het beste van het beste wilt gaan dan is de Neo 3M simpel gezegd dé optie.
Twijfel jij nog over indoor fietsen? Bekijk dan eens: De voordelen van het fietsen op een Tacx fietstrainer
Twijfel je welke Tacx fietstrainer nu het beste voor jou zou zijn? Bekijk dan eens: Welke Garmin fietstrainer past bij mij?
Sportieve groetjes,
Suzanne
Ik hoop dat je het leuk vond dit artikel te lezen. Voor meer sportieve content kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? Dat is gratis en op die manier verschijnen nieuwe video’s in je scherm en hoef je geen video te missen!