Bekijk hier een uitgebreide review van de Garmin Fenix 7 Sapphire Solar editie! De Fenix 7 sapphire solar is op het moment van dit schrijven (september 2022) het nieuwste model uit de Fenix lijn van Garmin. Benieuwd naar wat dit horloge kan en wat de verschillen zijn met de vorige Fenix modellen? Kijk dan gauw even verder voor deze uitgebreide review van dit horloge.*
Review: GARMIN FENIX 7 Sapphire Solar
De Garmin Fenix serie
Zoals de meeste vaste volgers/lezers van mijn blog weten ben ik al jaren fan van de Fenix serie van Garmin. Deze liefde startte in 2018 toen ik voor het eerst kennis maakte met een sporthorloge uit de Fenix serie: de Fenix 5S Plus. Ik vond dit toen al zo’n fijn sporthorloge dat ik in 2020 ging voor de opvolger: De Garmin Fenix 6 Pro Solar (bekijk hier mijn review over de Garmin Fenix 6 Pro Solar uit 2020). Intussen al velen malen meer dan een sporthorloge met onwijs veel extra praktische functies en leuke snufjes. En nu, september 2022 draag ik met nog meer enthousiasme de Fenix 7 Sapphire Solar. Maar wat maakt de Fenix serie nu zo goed en wat zijn de verbeteringen van de Fenix 7 ten opzichte van de Fenix 6. In dit artikel ga ik daar dieper op in.
De Garmin Fenix Serie dieper ingezoomd
Garmin heeft natuurlijk verschillende soorten smartwatches en sporthorloges. De Fenix Serie is hét outdoor horloge van Garmin en een échte alleskunner. De Fenix serie is gemaakt om 24/7 te dragen en heeft zowel een hoop smartwatch functies als praktische sportfuncties. En met de Solar versies heb je dankzij het bijladen vanuit zonne-energie een extra lange batterijduur. Naast de smartwatch en sportfuncties kun je met de Fenix 7 ook makkelijk navigeren met de vooraf ingeladen kaarten. En is het mogelijk multisporten zoals triathlon te tracken. De Fenix serie is dan ook zeer geschikt voor de échte fanatieke buitensporters (denk ook aan skiën, hiken en verschillende berg- en watersporten) en professionele sporters.
Omdat je met een horloge uit de Fenix serie echt onwijs veel mogelijkheden hebt en ik in deze review niet op alle functionaliteiten in kan gaan zal ik enkel op de meest opvallende punten ingaan en met name ook de dingen die het meest gevraagd worden via mijn Instagram over mijn sporthorloge.
De Fenix 7 als opvolger van de Fenix 6
Één van de meest gestelde vragen die ik kreeg, toen ik op mijn Instagram deelde dat ik mijn Fenix 6 pro solar had ingeruild voor de Fenix 7 sapphire solar, was: Wat zijn nu de verschillen en/of verbeteringen?
Naar mijn idee was het vrij onmogelijk om een (voor mij) bijna perfect horloge (zo ervaarde ik de Fenix 6 pro solar) nóg beter te maken. Toch denk ik dat het Garmin is gelukt. Zeker weten zelfs. Hieronder een korte opsomming van de verschillen/verbeteringen ten opzichte van de Fenix 6:
Touchscreen
Hetgeen ik direct merkte als eerste verschil: de Fenix 7 heeft touchscreen! Maar, de vertrouwde knopbediening werkt ook nog altijd exact hetzelfde. Je kunt er dus voor kiezen de touchscreen te gebruiken, maar je kunt de touchscreen functie ook volledig uitzetten OF gedeeltelijk uitzetten bijvoorbeeld dat ie altijd aanstaat en tijdens workouts en slapen automatisch uitgaat. Deze touch functie werkt top en doet het ook gewoon goed wanneer het regent. In het zwembad (dus met zwemactiviteiten) doet de touchscreen het automatisch niet. Gelukkig maar want anders zou het water wellicht dingen aantikken die je niet wilt. Onder de douche was het enige moment dat ik de touchscreen echt handmatig uit moest zetten omdat ie anders dingen ging doen die ik niet wil.
Batterijduur
De levensduur van de batterij van alle fenix7-horloges is weer wat verlengd ten opzichte van de fenix-6 serie. En als je voor de optionele Solar editie gaat (die ik dus heb) kunt je de levensduur van de batterij nog iets langer rekken. Je hebt uiteraard ook weer verschillende batterijmodus opties. Zo kun je hem in de spaarspand zetten voor meerdaagse tochten en avonturen maar kun je hem ook op 1 seconde nauwkeurigheid zetten voor bijvoorbeeld interval runs. Ter idee: Ik mijn Fenix 7 standaard op 1 seconde nauwkeurig staan, dit is de meest batterij slurpende optie. Ik draag het horloge 24/7 en train meerdere keren per dag. Kortom, ik gebruik hem maximaal in de minst zuinige stand en ik hoef hem meestal maar 1 keer per week op te laden.
De GPS
Hier zegt Garmin zelf niets over (dus het zou niet per se verbeterd zijn) maar naar mijn idee is de GPS van de Fenix 7 sneller dan die van de Fenix 6. Wat ik daarmee bedoel is dat wanneer ik op een nieuwe plek GPS wil vinden deze sneller gevonden is maar ook wanneer ik vanuit mijn eigen huis ga hardlopen dat ik veel sneller een groen gps balkje heb dan eerder. Het kost nu vaak nog geen 5 seconden voordat ik voldoende GPS ontvangst heb. Daarnaast heb ik ook het idee dat GPS van de Fenix 7 oprecht nauwkeuriger/beter is dan die van de Fenix 6. MAAR laten we wel even duidelijk zijn dat we het hier dan over details hebben, want de gps van de Fenix 6 was al prima. Het enige waar ik de GPS niet verbeterd mee vind is met Open Water zwemmen.
Zaklamp
De zaklamp functie is serieus een handige toevoeging (zit overigens niet op alle Fenix 7 modellen dus even opletten mocht je deze functie per se willen welk Fenix 7 model je besteld). Hij kan zelfs wit en rood knipperen en je kunt hem ook aanzetten terwijl je rent, zelfs afgestemd op je cadans. En mocht je in nood zijn zou je er SOS mee aan kunnen geven. Maar je hebt natuurlijk ook nog de écht SOS/nood functie en ongevallendetectie op de Fenix modellen (dat laatste zat ook al op de vorige modellen)
Scherm
Het eerste wat opvalt is natuurlijk dat het scherm nu touchscreen heeft. Maar daarnaast is het scherm ook lichter en iets anders van ontwerp. Het ultralichte scherm heeft een helder 1,2″, 1,3”of 1,4” display en 42mm, 47mm of 51mm behuizing. Verder voldoet de Fenix 7 serie aan de Amerikaanse militaire normen voor temperatuur-, schok-en waterbestendigheid.
Functies
De functielijst van dit horloge is echt BIZAR lang! Je kunt het zo gek niet bedenken of dit horloge kan het. Toch word ik veel gevraagd naar de functies van het horloge. Daarom hieronder een lijst met functies die ik het meest gebruik en handig vind (er zijn dus nog veel meer mogelijkheden en functies met dit horloge, twijfel je of de Fenix 7 een bepaalde functie heeft, vraag het gerust) :
Slaaptracking
Garmin is naar mijn idee super ver op het gebied van sleep tracking. Ook bij de vorige modellen kreeg je al een volledig beeld van je lichte, diepe en REM-slaapfasen met tijden heel overzichterlijk weergegeven. Ook meet het horloge je Pulse Ox2 en ademhaling (hoe vaak je ademt per minuut). Deze gegevens zie je de volgende ochtend gelijk terug na synchronisatie in de garmin connect app. Naast een slaapscore (nummeriek 0-100) krijg je ook in woorden uitgelegd hoe je hebt geslapen die nacht en waarom je slaap ‘uitstekend’,‘matig’ of juist ‘zeer slecht’ was.
Smartphonemeldingen
Je kunt whatsapp berichten oproepen en andere meldingen zoals van sociale media op je horloge ontvangen en je kunt zelf instellen welke meldingen je wel/niet wilt ontvangen en/of wanneer wel/niet (bijv. standaard wel maar niet tijdens workout of standaard wel maar niet tussen 21 uur en 07 uur)
Muziek
Je kunt muziek download en afspeellijsten van je Spotify op het horloge zetten. Het is dus mogelijk zonder telefoon naar muziek luisteren via je horloge. Je hebt dan wel een draadloze koptelefoon nodig. Het horloge zelf maakt geen geluid.
Garmin Pay
Je kunt betalen met het horloge als je je rekening koppelt. Ideaal als je geen portemonnee bij je hebt.
Pulse OX
Ten behoeve van hoogteacclimatisatie of slaapmonitoring gebruikt een PulseOx2 sensor lichtstralen op je pols om te meten hoe goed je lichaam zuurstof absorbeert.
Oneindige lijst sportfuncties
Ondersteuning van letterlijk bijna alle sporten. Denk aan de standaardsporten zoals fietsen, zwemmen, hardlopen en fitness maar ook combinaties/multisporten zoals triathlon, duathlon en aquathlon. Maar ook OFF-PISTE SKIËN, surfen, mountainbiken etc. Hij kan je helpen onderscheid te maken tussen skiën en klimmen en geeft gegevens weer die specifiek zijn voor stijgen of afdalen.
Dagelijkse workout suggesties
Ideaal wanneer je geen coach hebt en/of geen trainingsschema. Het horloge geeft je trainingsbegeleiding waarbij rekening wordt gehouden met jou en jouw fitnessniveau. Op basis van jouw individuele gegevens krijg je dagelijkse hardloop- en fietsaanbevelingen op basis van je huidige trainingsbelasting en trainingsstatus. Zoals je hieronder kunt zien geeft ie een bepaald advies, en als je daarop in wilt gaan kun je op de voorgestelde training klikken en dan zul je de specifieke training kunnen doen. Hij geeft dan ook aan welke intervallen op welk tempo/in welke zone die aanraad etc.
Hersteltijdadvies
Na elke workout laat de functie Hersteltijd je weten wanneer je volgens het horloge weer klaar bent voor een volgende zware workout. Deze functie houdt zelfs rekening met trainingsintensiteit en factoren zoals stress, dagelijkse activiteit en je slaap.
Trainingsfitheid
De trainingsfitheid functie meet factoren zoals slaap, hersteltijd, trainingsbelasting, stress en HSV status om te bepalen hoe goed je in staat bent op dat moment te trainen. Je krijgt een score van 0 – 100 die aangeeft wat je trainingsfitheid op dat moment is maar ook een beoordeling daarbij in woorden met korte uitleg. Zie voorbeeld hieronder.
Energiebewaking met body battery
Optimaliseer je energiereserves aan de hand van meetgegevens over hartslagwisselingen, stressniveau, slaap en andere gegevens, zodat je kunt bepalen wanneer jij je weer kunt inspannen en wanneer je moet rusten.
Tracking van menstruatie
Door maandelijks je menstruatie te tracken krijg je voorspellingen en advies over je workouts, voeding en slaap op basis van je menstruatie cyclus. Bijvoorbeeld wanneer het volgens je cyclus het moment is om een nieuw pr neer te zetten of wanneer het juist praktisch is wat rustiger aan te doen en/of meer eiwitrijk te eten bijvoorbeeld. Ook maakt de menstruatietracker op basis van je vorige menstruaties een inschatting van wanneer je volgende menstruatie zal plaatsvinden.
Ademhaling
Je kunt zien hoe je overdag, tijdens je slaap en tijdens ademhalings- en yoga-activiteiten ademt.
FAQ
Hieronder beantwoord ik kort nog een aantal veel gestelde vragen die ik via mijn Instagram binnenkreeg:
-Zou je voor de Forerunner 955 gaan of de Fenix 7?
Persoonlijk ging mijn voorkeur altijd uit naar de Fenix 7 op basis van vooral het uiterlijk en de afmetingen. Qua functies en (dus inhoudelijk) zijn de genoemde modellen voor mij gelijk. Alles was ik met de Fenix 7 kan en wil doen zou ik in principe ook met de Forerunner 955 kunnen. Maar omdat ik het horloge 24/7 draag en ik de Fenix 7 veel mooier/chiquer vind én omdat er bij de Fenix een kleiner model is en ik erg kleine/smalle polsen heb ging mijn voorkeur daar jaren naar uit. Het voordeel wat ik zou noemen van de Forerunner 955 ten opzichte van de Fenix is het gewicht, de Forerunner draagt lichter om de pols. En de prijs, de forerunner 955 is goedkoper dan de Fenix 7.
Inmiddels is de Forerunner 965 uit en ben ik overgestapt van de Fenix naar de Forerunner, in dit artikel: GARMIN FENIX 7 VERUS FORERUNNER 965 kun je lezen waarom.
-Is de Fenix 7 makkelijk in gebruik?
100% ja! Ondanks de vele functies is het horloge enorm gebruiksvriendelijk en wijst het zich allemaal vrij vanzelf.
-Hoe nauwkeurig is de hartslagmeting?
Om eerlijk te zijn gebruik ik de polsmeting van horloges nooit tijdens trainingen omdat polsmeting per definitie nooit de meest accurate manier van hartslag meten is. Tijdens workouts gebruik ik daarom altijd een borstband: dat is nauwkeuriger en pakt ook sneller veranderingen in hartslag op zoals bijvoorbeeld tijdens een intervaltraining. In dagelijks gebruik (dus niet tijdens het trainen) is de polsmeting verder top!
-Zou je de Fenix 7 aanraden als zwem horloge?
Ja! De Fenix 7 werkt fantastisch tijdens het zwemmen. Ik werk zelf het liefste met de laptoets waarmee ik iedere interval apart track. Dat hoeft niet, je kunt hem ook gewoon aanzetten als je erin duikt en stoppen als je klaar bent. Maar door met de laptoets te werken zie je nadien en eventueel als je wilt ook tijdens het zwemmen je intervallen en als je aan de kant staat je rusttimer.
Wel is het zo dat Garmin ook andere opties heeft met goede zwemtrack mogelijkheden die minder kosten zoals de Garmin Swim 2. Als je dus niet per se gebruik zou maken van alle overige functies van de Fenix 7 en enkel een zwemhorloge zoekt zijn er goedkopere opties.
Meer vragen?
Heb je naar aanleiding van deze review nog steeds een vraag of is er een nieuwe vraag bij je opgekomen. Stel hem gerust in de reactie sectie hieronder of via Instagram.
Conclusie
De Fenix 7 Sapphire Solar is een fantastisch horloge voor fanatieke buitensporters en professionele atleten. Naast de zeer geavanceerde metingen en ontelbare sportieve functies is er bij de Fenix ook nog steeds rekening gehouden met de looks en draagcomfort. Zo zijn er kleinere modellen voor dames (en/of heren) met een smallere pols en verschillende opties qua materiaal en kleur van de behuizing en de bandjes.
Interesse en meer weten, klik hier om naar de Fenix 7 pagina op de website van Garmin te gaan:)
Dit horloge behoort naar mijn mening in ieder geval echt tot de top notch van de sporthorloges en smartwatches.
Enthousiast? Je kunt de Garmin Fenix 6 of 7 bijvoorbeeld hier bestellen.
Sportieve groet,
Suzanne
* Al meerdere jaren werk ik prettig samen met Garmin. Deze review is dan ook een onderdeel van mijn samenwerking met Garmin Nederland.
Voor nog meer sportieve content en andere artikelen op het gebied van gezond leven kun je mij ook volgen op op Instagram . En ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal?
2 comments
Hallo,
Heb je zelf de Fenix7 of de 7s ??
Groetjes
Hi Toine,
De Fenix 7s