#FOODwithsuus

EEN WEEK OP EEN RAUW VOEDSEL DIEET

Wat gebeurt er als je een week enkel op een rauw voedsel dieet leeft?! Precies dat vroeg ik mij dus ook af… En daarom ben ik het een week gaan doen! Benieuwd hoe het me is vergaan en wat ik allemaal heb gegeten?! Je leest het in dit artikel!

Een tijdje geleden volgde ik een Raw food kookworkshop in een schattig restaurantje in Amsterdam waar de eigenaresse me enthousiast vertelde over het rauwe voedsel dieet dat zij al 6 jaar volgde. En alsof me dat nog niet genoeg shockeerde bleek ook al het personeel in de zaak enkel rauw voedsel te eten, waarbij sommige zelfs zo ver gingen dat zij enkel nog leven op fruit en groenten die je rauw kunt eten. Ik vond het super heftig maar vooral HEEL interessant om te horen. Deze mensen deden me denken aan de vrouw die een aantal jaren geleden in het landelijke nieuws kwam omdat zij haar zoontje enkel rauw voedsel te eten gaf. Jeugdzorg kwam erbij en er ontstond veel ophef over dit rauwe voedsel dieet in de media.

Mensen oordelen en veroordelen helaas heel snel. Natuurlijk mag iedereen zijn eigen mening vormen, maar ik vind het wel belangrijk dat deze ergens op gebaseerd is . Want ik had ook zeker een mening over een fruitarisch/raw food dieet alvorens ik deze week startte, maar deze was op mijn kennis van het menselijk lichaam en voeding gebaseerd en niet op ervaring. En ik ben van mening dat ervaring ook een belangrijke kennisbron is en ik wil niet zomaar oordelen voor ik iets zelf heb geprobeerd. Ik was gewoon HEEL nieuwsgierig en benieuwd. Hoe voel je je tijdens zo’ n strikt dieet? Verlang ik naar andere voeding tijdens het dieet? Mis ik iets? Hoe gaat het sporten?

Dit rauwe voedsel dieet fascineerde me zo ontzettend dat er nog veel meer vragen ontstonden, want waarom doen mensen dit? Hoe voel je je dan? Heb je dan vaak honger? Mis je dan geen voedingsstoffen? Heb je dan wel genoeg energie gedurende de dag? En is het gemakkelijk vol te houden ? Is het niet ontzettend eenzaam en anti-sociaal?

Er zat maar 1 ding op, het zelf te gaan proberen!

Maandag 7 november (alweer een tijdje terug) startte ik aan mijn allereerste rauwe voedsel week. En hieronder lees je uitgebreid wat ik de eerste 3 dagen at en hoe ik me daarbij voelde:) Ik heb alleen de eerste drie dagen uitgebreid omdat niemand denk ik zit te wachten op een boekwerk. De dagen 4 tot en met 7 beschrijf ik wat korter.

Dag 1

Mijn ontbijt bestond deze dag uit een banaan en een mandarijn. Daarna ging ik naar de sportschool voor een twee uur durige work-out. Gek genoeg ging dit helemaal prima. Normaal gesproken ontbijt ik met zo’ n 700 à 800 calorieën die ik meestal haal uit kwark, yoghurt, havermout of brood. Dit maal at ik niet meer dan 300 calorieën en het sporten ging net zo goed. Ik had energie genoeg om 2 uur te knallen. Maar het is natuurlijk pas de eerste ochtend dus veel valt er nog niet te concluderen. ‘ s middags maak ik een rauwe witlof salade met twee handjes rozijntjes, twee handjes ongezouten (ongebrande) noten, een kiwi, een appel en 20 witte druiven. Ik heb na de helft van de salade geen trek meer en neem het overige deel mee naar mijn werk waar ik het rond 17 uur op eet. Rond een uurtje of 19 krijg ik weer enorme trek en ik besluit een zak wortels leeg te eten. Als ik tussendoor nog steeds trek heb neem ik nog wat noten. Ik heb dus wel telkens trek…maar dat heb ik eigenlijk altijd. Ook als ik een bord vol pasta met groenten en kip heb gegeten heb ik ‘ s avonds zin om iets te snacken. Dus abnormale trek heb ik nog geen last van gehad op deze eerste dag.

Summary:

-1400 calorieën
-120 min work-out
-energielevel: as usual
-een beetje trek
-prima dag

Dag 2: 

Op deze regenachtige en koude dinsdagmorgen word ik wakker zoals altijd, met trek. Ik eet een appel, 20 witte druiven en een bak noten met rozijnen. Heel veel noten met rozijnen! Dan ga ik 60 minuten zwemmen. Na het zwemmen heb ik gek genoeg helemaal geen honger meer. Ik maak toch een salade klaar van rucola sla, een tomaat, een stuk komkommer, een ui, een rode paprika en een avocado. Ik stop er lekker veel in, want behalve de avocado is alles super low-calorie. Ook deze salade krijg ik niet helemaal op en ik bewaar de rest voor tijdens het werken. Rond een uurtje of 15 krijg ik een enorme honger klap en eet ik niet alleen het overgebleven deel van de salade op, maar maak ik nog zo’ n salade. Genoeg producten in de koelkast gelukkig. Ook eet ik er weer noten bij. Dit doe ik heel bewust om maar lekker die eiwitten aan te blijven vullen, en in noten zitten natuurlijk ook veel calorieën. ‘ s Avonds moet ik een avonddienst draaien en ik neem een grapefruit mee. Ik eet hem op rond 19:30 uur en daarna heb ik ook de hele avond geen trek meer gehad.

Summary:

-1950 calorieën
– 60 minuten work-out
– energielevel: iets minder energiek dan gister, maar prima genoeg om de dag door te komen
– wisselende buien qua hongergevoel

Dag 3:

Vandaag stond ik op met eigenlijk helemaal niet zoveel trek. Ik ga eerst even een buikspier kwartiertje doen en natuurlijk daarna wel ontbijten. Ik pak een banaan en een appel. En dan opeens…heb ik nog veeeel meer trek! Dus ik besluit nog twee handjes rozijnen en ongezouten noten te eten. Dan spring ik op de fiets omdat ik afspraken heb. En HOE TOEVALLIG is het als ze bij het eerst bedrijf waar ik langs moet raw food bites hebben klaarstaan. YAY! Me was so happy. Ik nam een soort gebakje dat gemaakt was van dadel met kokos en het smaakte heerlijk. Daarbij stond er nog een schaal met aardbeien. Daar heb ik ook aardig wat van genomen. En ohja ik snoepte nog reepjes van komkommer met een soort gekruide rauwe humoesdressing. Ik weet niet wat het precies was, maar het was rauw en daar ging het om:D
Voor lunch neem ik een grote banaan en wat noten. Ik heb vandaag nog steeds geen extreme honger gehad. Als ik mensen brood zie eten dan baal ik wel. Maar dat is vooral omdat ik het nu niet mag. En als je iets niet mag dan wil je het extra graag toch?!  Ik bedenk me wel steeds…gelukkig test ik dit maar een weekje. Ik zou er op dit moment niet aan moeten denken nooit meer brood te eten :O
Om 18 uur ga ik met mezelf uit eten. Ik heb namelijk pauze van werk tussen 16 en 18:30 uur en het regent HEEL, HEEL hard. Naar huis fietsen is 30 minuten heen en 30 minuten terug…dus daar had ik echt geen zin in. Lopend met een paraplu durf ik wel wat restaurantjes af. Gewoon om te kijken of dit überhaupt kan met een raw food dieet. Nou…NEE of in ieder geval HEEEEL lastig! In bijna alle restaurants staat er geen enkel gerecht op de kaart dat volledig voldoet aan mijn raw food wensen. Wel zou ik natuurlijk in sommige restaurants een salade kunnen bestellen en daarbij vragen of ze een aantal producten eruit laten. Maar ik denk dat dan het hele idee van die smakencombinatie van die salade ook weg is. Bovendien zijn het vaak de basis ingrediënten van zo’ n gerecht die je er dan uit wilt laten. Zoals ei, geroosterde zoete aardappel, geitenkaas, kip, zalm of tonijn. Uiteindelijk beland ik bij een tentje in de Pijp dat bekend staat om haar healthy food. Ze verkopen hier enkel suikervrij, glutenvrij en vegan voedsel. Misschien dat ik daar terecht kan…Met zoveel vegan voedsel moet er toch ook wel iets rauws tussen zitten..? En jawel! Er staat een salade op de  kaart:O Wow, als je dus dacht dat vegan lastig was…Er was een hele vegan kaart. Van vegan hamburgers tot vegan pasta’ s en salades. Maar dus maar 1 gerecht dat past binnen een raw food dieet. Dit gerecht bestel ik dan ook. Het was een salade van rauwe zoete aardappel met komkommer, amandelen, wortel, tomaat en sesamzaadjes. En ik moet eerlijk toegeven, dit was een juiste keuze!  Het vulde, het was smaakvol en leuk opgemaakt dus missie geslaagd. Maar ze deden er nog een schepje bovenop! Ze hadden namelijk ook een toetje dat past binnen mijn dieet #YaY #altijdplekvoortoetjes. Het is een avocado limoen taart waarbij de bodem van dadel en noten is gemaakt. Ik nam dit stuk taart mee naar mijn werk voor later op de avond.

– 2100 calorieën
– 15 minuten work-out + ruim 30 km gefietst vandaag
– energielevel: as usual: dik in orde
– geen hongergevoel
– ik voel me in control en chill

Dag 4 tot en met 7:

In deze dagen voelde ik mij eigenlijk zoals in de eerste 3 dagen: PRIMA ! Wel vond ik het saai worden dat ik telkens maar fruit, groenten en noten at. Ook omdat je natuurlijk anderen om je heen brood, salades met van alles en goed gevulde pasta’ s ziet eten krijg je juist extra trek in die dingen die je niet mag. Althans, zo ervoer ik dat. Ik had genoeg energie, ik kon lekker sporten, werken en alle andere dingen doen die ik wilde doen en ook sliep ik goed.  Op dag 7 liep ik zelfs een halve marathon op enkel groenten en fruit en dat bewees voor mij dat ik prima kan leven op enkel rauw voedsel. Althans, voor een weekje. Ik heb het niet langer geprobeerd dus ik weet niet of ik na een maand ook nog zo easy 21,5 km zou rennen. Behalve de eerste dag at ik elke dag meer dan 2000 calorieën, ik denk ook dat dat een grote rol heeft gespeeld bij mijn goede gevoel en energielevel. Welk voedsel miste ik het meest? Alles met koolhydraten, af en toe een stukje vlees en kaas. Ik hunkerde vooral naar brood, pasta’ s en rijstgerechten. Maar daar hunker ik eigenlijk altijd naar. Om nog even terug te komen op wat vragen die ik in het begin stelde. Ja, ik vond het gemakkelijk vol te houden, MAAR dit kwam vooral omdat ik wist dat het maar voor een weekje was. Ik had een einddatum en ik moet eerlijk toegeven dat ik heel blij was toen die week voorbij was. Ik leefde echt naar dag 7 toe. Voor een langere tijd denk ik niet dat ik dit dieet zou willen volhouden. Het kan wel, dat heb ik zelf ervaren, maar dan moet je wel heel bewust elke dag met dit dieet bezig zijn. Ik vind het ook een redelijke anti-sociaal dieet. Het is onwijs lastig om dit vol te houden als je veel sociale activiteiten met anderen hebt. Samen eten, uit-eten, verjaardagsfeestjes en noem maar op. Overal zul je je eigen eten mee moeten brengen en je zal nooit eten wat de groep eet. Op zich hoeft dit natuurlijk ook niet en kun je zelf de keuze maken om dit te doen. Maar persoonlijk vind ik dat teveel moeite.

Wat ik heb geleerd deze week:

Deze week heb ik geleerd nog bewuster bezig te zijn met eten. Normaal gesproken probeer ik heel erg te letten op mijn vleesconsumptie, let ik op mijn zuivelinname, eet ik veel groenten en fruit, maar kies ik ook heel gemakkelijk voor een pasta of een rijstgerecht gewoon omdat het lekker, easy en goedkoop is. Of omdat ik er zin in heb. Ik pak ook heel gemakkelijk een broodje op de hand die ik dan ff snel beleg met pindakaas bijvoorbeeld. De afgelopen week heb ik meer geluisterd naar mijn lichaam. Ik at enkel wanneer ik echt trek had en ik vroeg mezelf af waar ik nu behoefte aan had. Voelde ik een behoefte aan suiker dan nam ik zoet fruit en/of dadels. Had ik behoefte aan eiwitten na het sporten dan nam ik avocado of noten (uiteraard ongezouten,ongebrand). En voelde ik me zwakjes dan vulde ik dit gat op met koolhydraten uit bijvoorbeeld banaan. Daarnaast was het dieet heel simpel en dat vond ik ideaal. Normaal gesproken loop ik soms een half uur door de supermarkt, of zit ik een kwartier te bedenken wat ik nou vanavond eens wil eten. Nu was er eigenlijk zo weinig keus dat ik het altijd wel wist. Verder dan de groente&fruit afdeling hoefde ik namelijk niet. Je eet namelijk sowieso een bepaalde combinatie van groenten en fruit. En als je dan nog trek hebt of iets wilt snacken kun je gaan voor dadels, rozijntjes, of noten bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd heb je ook weer best wel veel keus. Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar ik verbaasde me erover hoeveel combinaties ik kon maken en hoe lekker die waren. Ik bedoel, ik zou uit mezelf nooit rauwe zoete aardappel eten met wortel en komkommer. Maar dat bleek dus echt een top combinatie! Ik besefte me ook hoe weinig ik eigenlijk maar nodig heb om toch energiek en met een vol gevoel mijn week door te komen. Ook heb ik geleerd dat het een redelijk anti-sociaal dieet is. Traktaties op mijn werk kon ik niet aannemen, samen eten met vrienden/familie was geen optie zonder mijn eigen eten mee te nemen. Uit eten zou eventueel kunnen maar dan zouden je vrienden per se naar dat ene restaurant mee moeten waar ze iets rauws op de menu kaart hebben staan.

Oh en ik ben nog meer van bananen gaan houden dan ik al deed en dat mag iedereen weten! #bananalover

img_1984-2

Begrijp ik nu waarom mensen een rauw voedsel dieet volgen? 

In het kort: Ja en Nee!

Let me explain:

Mensen die een rauw voedsel dieet volgen geloven dat dit het gezondste is voor je lichaam omdat alle gezonde voedingsstoffen op die manier behouden blijven. Door voedsel te verwarmen en/of koken worden er enzymen afgebroken die volgens hen noodzakelijk zijn voor mensen. En dat zou je lichaam veel energie kosten. Daarnaast zou het zorgen voor een gezond gewicht.

Het klopt inderdaad dat er bij het verwarmen van voeding soms voedingsstoffen verloren gaan. Maar ten eerste kan het menselijk lichaam deze afgebroken enzymen zelf opnieuw aanmaken en ten tweede  betekent dit niet dat deze producten opeens ongezond zijn. Bovendien is het zo dat sommige producten (zoals een tomaat) juist gezonder worden NA het koken. Dus dit eerste argument vind ik een beetje zwak. Dat het zou zorgen voor een gezond gewicht is natuurlijk ook bull-shit. Een gezond gewicht bereik je gewoon door ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te eten aan calorieën. Eet je meer dan je verbruikt dan kom je aan en eet je minder dan je verbruikt dan val je af. Als jij met een rauw voedsel dieet 4000 calorieën op een dag naar binnen werkt zul je net zo goed aankomen.Van teveel fruit en groenten kunnen we ook gewoon dik worden. Het gaat er dus vooral om hoeveel je eet. En oke, dat is met een rauw voedsel dieet wel wat gemakkelijker want je moet heel wat groenten en fruit naar binnen werken om die dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te overschrijden, maar een rauw voedsel dieet zorgt niet per definitie voor een gezond gewicht. Dit heb je nog altijd zelf in de hand.

Ik ben het eens met de stelling dat fruit en groenten gezond zijn, en hoe meer fruit&groenten er binnen je dagelijkse voeding passen hoe beter, MAAR ik denk dat je voeding niet enkel uit rauwe producten zou moeten bestaan. Af en toe moet het ook aangevuld worden met bijvoorbeeld een stukje vis of vlees, een ei, en/of wat granen/vezels.  Vitamine B12 en Vitamine D zitten namelijk niet in rauw voedsel. En dat is denk ik een gemis. Ook moet je heel erg oppassen dat je geen ijzer, calcium, jodium of omega-3 tekort opbouwt met zo’ n rauw voedsel dieet. Want ook deze nutriënten zitten maar weinig in rauw voedsel.

Als laatste kan ik het lastig begrijpen omdat het zo anti-sociaal is. Dat lijkt me gewoon heel moeilijk. Je moet heel vaak ‘ nee’  zeggen tegen mensen. Als ik bij mensen op bezoek ben of met vrienden ben en we gaan samen eten wil ik niet degene zijn die altijd bepaald wat er wel en niet gegeten wordt. Ik wil ook niet altijd wat anders moeten eten dan de rest. Ik vind het gezellig om samen pizza, pasta of een salade te eten waar iedereen blij van wordt. En dat ik mee uit eten kan met mijn (schoon) familie of vrienden zonder dat het problemen veroorzaakt. Maar dat is hoe ik het persoonlijk prefereer. Als je per se enkel rauw wilt eten dan is het natuurlijk wel mogelijk. Je moet dan wel heel gedisciplineerd met dit dieet bezig zijn.

Conclusie:

Ik denk dat het rauwe voedseldieet een hele mooie basis kent, maar net iets te ver is doorgeschoten. Een rauw voedsel dieet in combinatie met af en toe wat vlees, vis, zuivel en/of granen zou ik zeker WEL begrijpen en ook toejuichen!

Dat was hem dan alweer, mijn verslag van een week rauw voedsel eten! Mocht je nog vragen hebben? Of een tip wat voor soort dieet ik de volgende keer kan proberen. Laat een comment achter en mail me gerust!

Lieefs,
Suzanne

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Malou | Blonde Blossom
  februari 2, 2017 at 12:31

  Wat tof dat je dit hebt geprobeerd! Ik snap alleen niet helemaal, at je op dag een pasta? Mag dat met een raw food diet? Ik vind het bijzonder dat je best veel energie had, ik zou denk ik echt chagrijnig worden na een tijd. Misschien ga ik het ook ooit eens een weekje proberen. Malou x

  • Reply
   Suzanne
   februari 2, 2017 at 14:23

   Hi Malou!

   Wat leuk dat je even een reactie achterlaat:D! Neeeee…uiteraard heb ik geen pasta gegeten in deze week…;) Dat mag inderdaad niet tijdens Raw food dieet #jammergenoeg haha. Ik maakte in het stukje tekst van dag 1 een vergelijking met pasta. Ik vertelde dat ik nog wat trek had na het avond eten van enkel raw food, maar dat ik dit niet vreemd vond aangezien ik dat normaal gesproken ook na een bord pasta met kip en groenten heb. Het is dus een normale trek die ik altijd heb. Snapje? Jaaa, maar dat dacht ik dus ook! Ik dacht dat ik super energieloos zou zijn, en erg veel moodswings enzo zou hebben. Maar dat was dus totaal niet zo! Misschien kan het bij jou ook heel anders zijn dan je nu denkt! Ik zou zeggen probeer het ook eens een weekje, ik bedoel…wat heb je te verliezen? En als je wel last krijgt van chagrijnige buien of energieloosheid (is dat een woord..?) dan kun je altijd stoppen toch?! Lieefs, xoxo

 • Reply
  Come-Moda
  februari 2, 2017 at 20:42

  Wow niks voor mij, knap hoor!

  • Reply
   Suzanne
   februari 2, 2017 at 21:21

   hihi thanks moppie! <3

 • Reply
  Laura Vonk
  februari 3, 2017 at 16:57

  Super interessant om te lezen! Wat een uitdaging lijkt het mij, maar wel super gezond! 🙂

  • Reply
   Suzanne
   februari 5, 2017 at 15:40

   Hi Laura,

   Bedankt voor je leuke berichtje! Het is inderdaad wel een hele uitdaging:) Helemaal gezond is het op de lange termijn naar mijn mening ook niet, maar voor zo een weekje is het denk ik wel goed ! Zou je het ook eens proberen of nooit haha? Fijne zondag<3

 • Reply
  Willy
  juli 20, 2019 at 14:08

  He Suzanne, leuk dat je dit een keer hebt geprobeerd. Wat dronk je zo’n week?? Koffie? Thee en water?

  • Reply
   Suzanne
   juli 21, 2019 at 16:23

   Hi Willy, Enkel water en thee (ik drink sowieso nooit koffie, dat lust ik niet)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  gezonde wafels
  RECEPT VOOR GEZONDE WAFELS

  Wafels eten tijdens de lijn, dat kan gewoon met deze gezonde variant! Met enkel 3 basis ingrediënten, en wat toppings...

  Sluiten