#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten Yoga

OPEENS SCHEETJES MOETEN LATEN TIJDENS HET SPORTEN?! DIT IS WAAROM!

Windjes, scheetjes, poepertjes…hoe je deze stinkende darmgassen ook noemen wilt. Het kan behoorlijk vervelend en awkward zijn als ze opeens komen opzetten tijdens je groepsles yoga of je krachttraining. Je spant je intensief in, squat naar beneden en dan…#ffrrttt….glipt er opeens iets uit wat niet helemaal de bedoeling was… Oopsie poepsie. Maar waarom gebeurt dit toch telkens in de sportschool of juist tijdens het hardlopen?

Er zijn meerdere oorzaken waarom er echte ‘ scheet aanvallen’ kunnen opkomen tijdens je work-out. Allereerst heeft dit te maken met de inspanning die je levert. Je lichaam wordt in een soort stroomversnelling geduwd. Je hart gaat sneller kloppen, je bloed gaat sneller stromen, en ook je spijsvertering wordt versneld in gang gezet…tja en dat heeft tot gevolg dat er gassen vrijkomen in je darmkanaal waarvan je windjes moet laten.

Sporten waarbij je ook nog eens heel veel op en neer beweegt en je organen in je buik heel erg laat schudden, zoals met aerobics, hardlopen of sommige vormen van dansen stimuleren dit scheetproces nog eens extra. Iegh.

Maar waarom heb je er dan ook last van als je bijvoorbeeld je armen traint in de sportschool? Je spant je dan anders in als met bepaalde vormen van cardio en ook schud je niet per se met je lichaam. Toch gebeurt er wel iets waardoor je scheetjes zult opwekken. Je spant namelijk je spieren aan. En of je nu armen, schouders of benen traint. Veelal gebruik je hierbij ook je romp-/buikspieren. Door deze continue aanspanning en ontspanning wordt je dikke darm samengeperst als het ware en kunnen er nare luchtjes ontsnappen.

Oke, oke, dan maar Yoga? Wrong! Ook met Yoga bestaat er de kans op het vrijkomen van onaangename scheetjes. Of werkelijk vieze ruften #yogafarts! Met Yoga focus je namelijk heel erg op je ademhaling. En volgens Niket Sonpal (Touro College of Osteopatic Medicine) is juist de zware ademhaling tijdens het trainen de oorzaak van sportscheten. Je ademt vaak lang en diep in, waardoor er extra lucht (meer dan normaal) wordt ingeademd dat voor een deel in je spijsverteringskanaal terecht komt. En dat kan er maar op één manier uit…Via je poepgaatje!

Uh, en nu?

SCHETEN MAAR!  Gewoon laten gaan die vervelende windjes!

Iedereen heeft er namelijk last van en ook al is het misschien niet zo’ n smakelijke geur voor je mede-sporters…Het ophouden van een scheet kan zorgen voor hevige buikkrampen, een opgeblazen en onaangenaam gevoel en uiteindelijk zal een ingehouden scheet voor een deel in je bloedbaan terecht komen. Via je bloedbaan komen de gassen uiteindelijk in je longen terecht en zul je ongeveer 20% van je scheet gaan uitademen…#BLEGH! Stinken doe je dus toch wel!

Follow me on Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin for moreee!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (21 APRIL T/M 27 APRIL)

Als jullie mijn Instagram pagina de afgelopen week in de gaten hebben gehouden dan hebben jullie al aardig wat activiteiten,...

Sluiten