#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

EEN KANT VAN BODY SHAMING DIE JE WELLICHT NOG NIET KENDE..

body shaming

Op sociale media lijkt body shaming tegenwoordig de norm. Het klakkeloos bekritiseren van andermans lichaam gebeurt constant. Het lijkt zelfs onderdeel geworden van de lijst met reacties die verschijnt onder foto’s van bekende personen, bloggers en YouTubers. En helaas blijft het daar vaak niet bij. Steeds vaker worden ook in de privé sfeer comments geplaatst over iemands uiterlijk. Subtiel wordt er gevraagd of de persoon in kwestie wel eens naar de sportschool gaat of the other way around, of de persoon in kwestie wel eens een frietje mayo besteld. En juist die andere kant, skinny-shaming, wil ik vandaag extra benadrukken!

Wanneer er wordt gesproken over bodyshaming gaat het eigenlijk al heel lang over fat-shaming. Al best een tijdje nemen mensen het steeds vaker op voor wat vollere mensen. En dat is top! Want je weet niet waarom iemand wat voller is. Misschien heeft iemand problemen met zijn stofwisseling, misschien is diegene ziek (geweest). En misschien eet de persoon in kwestie ook wel gewoon teveel en/of beweegt te weinig. Maar wat de reden ook mag zijn, het is niet oké om deze persoon te vernederen of hier iets negatiefs over te zeggen. Ik denk dat bijna iedereen het hier mee eens is en het ook voor een ander zou opnemen in zo’n situatie.

Echter ben ik enorm verbaasd over de hoeveelheid negatieve reacties over slankere (gespierde) vrouwen. Daarover mag je tegenwoordig blijkbaar alles schrijven en commenten zonder dat iemand het voor je opneemt of dat je raar wordt aangekeken. Terwijl body shaming tegenwoordig juist ook vaak skinny-shaming betreft. En ook dat is naar én vervelend. Dat het niet oké is om iemand uit te schelden voor dik-zak lijkt welbekend, maar het plaatsen van kwetsende reacties zoals ‘plattie’, ‘ ga eens eten’ en ‘onvrouwelijk’ onder foto’s van bekende atleten en fit-bloggers lijkt heel normaal. Deze mensen werken vaak heel hard voor hun lichaam en zijn dagelijks heel bewust bezig met sporten en voeding. Juist voor deze personen kan zo’n opmerking ontzettend kwetsend zijn.

Vandaag de dag zijn velen teveel bezig met het kijken naar wat er verkeerd is aan iemand en aan zich zelf. Een grote groep mensen lijkt letterlijk geobsedeerd door een ideaalbeeld dat vaak ook op sociale media wordt gecreëerd. Maar wat levert dit je op? Het plaatsen van een negatieve comment komt vaak voort uit jaloezie, onzekerheid of verdrietige emoties. De body-shaming zorgt er voor dat de persoon in kwestie zich op dat moment even sterk voelt en zich niet kwetsbaar hoeft op te stellen. Tegelijkertijd wordt er iemand kei-hard beledigd. En dit kan onwijs kwetsend zijn waardoor deze persoon zich ook verdrietig of onzeker gaat voelen, gaat twijfelen over zijn/haar lichaam en dan kan precies hetzelfde gebeuren en belanden we in een negatieve vicieuze cirkel.

Natuurlijk is het menselijk om een mening te hebben, maar deze hoef je niet te pas en te onpas overal te droppen. Niemand schiet daar werkelijk iets mee op. Persoonlijk ben ik best wel geschrokken van de hoeveelheid negatieve comments die ook ik regelmatig ontvang via sociale media. En het gebeurt niet eens altijd bewust en direct. Hieronder een mini selectie van reacties die ik de afgelopen tijd ontving en mijn gedachten daarover:

‘Eet jij wel eens pizza?’ – SKINNY SHAMING ! oh en btw, Ja ik eet pizza, best regelmatig ook. Maar ehm, waar bemoei jij je eigenlijk mee? Als je stiekem iets wilt zeggen over dat je me te dun vind houd het dan lekker voor je. Ik ben namelijk blij met mezelf. #selflove

‘Zij heeft makkelijk praten met der cup A’ – BODY SHAMING! First of all, het is een B maar dat terzijde. Ja het is inderdaad fijn met sporten dat ik niet zulke grote borsten heb…but is it really necessary om het op deze manier te commenten? I mean, wat als ik heel onzeker was geweest over de grootte van mijn borsten? Het is niet alsof ik ze voor  het uitkiezen had…met zo’n opmerking kun je iemand nog onzekerder maken. Dus houdt het lekker voor je. Als je last hebt met sporten van je eigen borsten omdat ze groot zijn en jaloers bent op de mijne, ga dan eens op zoek naar een goede sportbh of plastisch chirurg die je wellicht kan helpen met jouw probleem. Don’t make it mine:)

‘Pfff echt niets vrouwelijks meer aan dit lichaam’ – SKINNY/MUSCLE SHAMING! En wat is dan precies vrouwelijk? Volgens het woordenboek verwijst het het begrip ‘vrouwelijk’ namelijk nog steeds naar het geslacht dat normaal gesproken eieren of vrouwelijke geslachtscellen produceert. Het zegt niets over het uiterlijk van een vrouw. En wie of wat een vrouw dan is blijkt ook nog eens heel ingewikkeld dus misschien kun je beter je mond houden. Een vrouw kan in allerlei vormen en maten voorkomen en wanneer zij zich zelf vrouw voelt dan is er toch geen probleem?!

‘Ik vind jouw lichaam er niet gezond uit zien’ – SKINNY SHAMING! Gezondheid heeft met veel meer te maken dan je uiterlijk. Gezondheid staat niet gelijk aan een bepaald uiterlijk. But, FYI ik voel me topfit en rete gezond. Ik sport 7 dagen per week, ren halve marathons met twee vingers in mijn neus en spring met liefde de Amstel in op een regenachtige dag. Oh en ik ben al in geen tijden energieloos en down geweest. Ik denk dat het met die gezondheid van mij wel goed zit, denk je ook niet dat je stiekem gewoon een beetje jaloers of onzeker was over je eigen lichaam of levensstijl toen je deze comment plaatste?  Work on it girl! Ik wil je ook altijd helpen, mits je voortaan wat vriendelijker reageert.

 

En zo kan ik helaas nog wel even doorgaan. Maar wat ik hiermee vooral wil laten zien is dat body-shaming niet eens altijd heel obvious en bewust gebeurt en dat het heel naar en vervelend kan zijn voor degene die wordt bekritiseerd.

Daarom denk ik dat het tijd is om de aandacht te vestigen op diversiteit in positieve zin. Al veels te lang werd er op een negatieve manier gekeken naar diversiteit. Maar het is prachtig dat er zoveel verschillende lichaamstypes en -vormen bestaan! Mooi zijn staat niet gelijk aan een bepaalde dunheid, gespierdheid of lengte. Er komt veel meer bij kijken en het begint van binnen!

Ronde vormen of wat strakker, fleeky face of no make-up, wel of geen zichtbare abs. Dat moet iedereen lekker voor zichzelf weten. Het gaat erom dat jij je lekker voelt in jouw lichaam en daar trots op kan zijn! YOU ROCK YOUR OWN WAY! Wees trots op jezelf, en laat anderen ook in hun waarde! En als het even kan, zeg dan eens iets liefs/positiefs. DAAR word je nu werkelijk een mooier mens van!

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Zonderzooi
  oktober 7, 2017 at 16:26

  Super mooi dat je hier zo’n uitgebreid en open artikel over schrijft Suzanne, you go girl! Iedereen moet elkaar lekker in z’n waarde houden en vooral doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Mooi artikel.

  • Reply
   Suzanne
   oktober 7, 2017 at 16:29

   Heee meis, wat leuk om een reactie van jou hier te lezen:) Bedankt! Lief!

 • Reply
  alexa
  oktober 7, 2017 at 22:58

  Ik had je berichtje natuurlijk al gelezen maar nu ik het artikel lees ben ik nog veel verbaasder. Of mensen nou dik of dun zijn het kan aan zoveel dingen liggen. Mensen hebben gewoon een bepaalde vorm van jaloezie. Het is alleen zo jammer dat het tegenwoordig normaal is om alles te zeggen wat je denkt. Terwijl of je nou onzeker bent of niet het best kut is om te horen. (Ik kan het weten, vroeger werd ik altijd anorexia patiënt genoemd terwijl ik gewoon heel dun was….) Suuz, gewoon verder gaan met je #selflove. Je ziet er prachtig uit en mensen moeten is leren hun mond te houden. Houd je mening lekker voor je of zeg die tegen iemand anders. O en je ziet er prachtig uit, kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.

  • Reply
   Suzanne
   oktober 8, 2017 at 10:03

   Hi Alexa, wat superlief dat je ook hier nog even een reactie achter laat! Wat naar om te horen dat je het helaas uit eigen ervaring herkent. Maar ook heel mooi om te zien dat je nu zo sterk erover kan schrijven! En je hebt helemaal gelijk, iedereen moet lekker zichzelf zijn en anderen in hun waarde laten:) Als we alleen dat al met zijn alleen eens zouden kunnen bereiken…dan zou de wereld al een stukje mooier zijn<3

 • Reply
  Jessica van Erkelens
  oktober 10, 2017 at 10:12

  Diepe buiging! Ik vind je prachtig. En niet alleen om hoe je er uit ziet, maar omdat je aan jezelf werkt én trots bent op hoe je er uitziet en hoe je je voelt.

  • Reply
   Suzanne
   oktober 10, 2017 at 10:14

   Hoi Jessica, Bedankt voor je support en super lieve reactie ! Dat waardeer ik enorm:) ! Fijne dinsdag!

 • Reply
  Dirk
  oktober 10, 2017 at 20:21

  Een paar stevige armen en benen (en met stevig bedoel ik mooi gespierd), een strakke buik, duidelijk een lichaam dat er goed verzorgd uitziet. Mensen die vinden dat je er niet gezond uitziet moeten dringend naar de oogarts … of zijn gewoon jaloers 😉
  Dus bij deze: je ziet er prima uit! Laat de onwetenden maar zagen!

  • Reply
   Suzanne
   oktober 12, 2017 at 09:49

   Bedankt voor je reactie Dirk:)! Fijne donderdag.

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (29 SEPTEMBER T/M 5 OKTOBER)

  Een rustig weekje terug naar de basis na een week ziek te zijn geweest. Een week met fijne work-outs, gezonde...

  Sluiten