#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten Zwemmen

WAAROM ZWEMMEN DE IDEALE SPORT IS

zwemmen

Als kind hebben we bijna allemaal zwemles gehad en daarna met plezier nog vele duiken genomen. Met kinderfeestjes en op vakantie ging je waarschijnlijk door het dolle heen wanneer de activiteit op de planning stond. Maar waarom doen we dit op latere leeftijd dan niet zoveel meer? Want het is nog steeds super leuk! En buiten dat is zwemmen één van de gezondste sporten om te beoefenen. Er zijn maar weinig sporten zo goed voor je lichaam als zwemmen! Lees onderstaande 4 voordelen van zwemmen als workout en grote kans dat je net als vroeger weer staat te popelen om een duik te nemen. 

VOORDELEN VAN ZWEMMEN

-Voor meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie: Reserveer mijn boek ‘Zwem.‘ Deze zal in april 2020 officieel verschijnen, maar kun je nu al pre-orderen via BOL.com –

1. Conditioneel

Net als rennen is zwemmen een vorm van cardio. Een van de beste voordelen van zwemmen is dat je er je conditie mee traint. Ook verbrand je er veel calorieën mee. Hoe vaker je gaat zwemmen, hoe beter je zult merken dat je ook andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld traplopen of zware boodschappen tillen, steeds beter en langer kunt volhouden. Zwemmen is namelijk heel intensief waardoor je al snel je longinhoud zult verbeteren. In het begin zul je wellicht na een paar baantjes al buiten adem zijn, maar geef niet op en blijf regelmatig gaan! Dan merk je hoe snel je eigenlijk al werkt aan je conditie. Je bloedsomloop en longinhoud zullen je dankbaar zijn. Bovendien is het altijd lekker warm in een zwembad en kun je op een heel chille manier aan je conditie werken door bijvoorbeeld samen met een goede vriendin te gaan baantjes trekken.

2. Spieren

Tijdens het zwemmen gebruik je niet enkel je beenspieren zoals bij fietsen en hardlopen. Je hele lichaam wordt gebruikt en al je spieren zullen worden aangesproken. Daarbij ben je lichter in het water wat ervoor zorgt dat je spieren als het ware worden gedragen door het water en daardoor niet zo snel overbelast zullen raken. Je traint alle spieren namelijk automatisch evenwichtig. Een ideale sport voor beginners om conditie op te bouwen en voorzichtig spiermassa op te bouwen.

Daarnaast ook een perfecte sport om te combineren met krachtsport. Wanneer je al een getraind lichaam hebt en bijvoorbeeld een zware legday hebt gehad is het niet zo verstandig weer een zware work-out in de gym of een run te doen. Een half uurtje tot een uurtje zwemmen kan je dan juist helpen je lichaam nog wat extra shape te geven. Het helpt je tegelijkertijd de spierpijn eruit te zwemmen. De kans van overbelasting met zwemmen is zo goed als nihil.

3. Verbranding

Afhankelijk van hoe intensief je baantjes trekt, kun je met zwemmen 500 tot 750 calorieën per uur verbranden. En dat is veel in vergelijking met vele andere sporten! Dit komt natuurlijk omdat je tijdens het zwemmen gebruik maakt van veel verschillende spieren. Doordat zwemmen een snelle vetverbranding op gang helpt is het ook een goede sport voor iedereen die wat wil afvallen op een leuke manier.

Hardlopen en fietsen worden vaak gezien als zware sporten door mensen met overgewicht. Door overgewicht kunnen deze sporten ook daadwerkelijk zorgen voor last aan de gewichten en/of blessures. Zwemmen is dan een perfecte sport als eerste stap. Want van baantjes trekken krijg je geen last van je gewrichten en toch bouw je relatief snel aan een fitter lijf. Actief bezig zijn in het water voelt voor veel mensen dan ook niet als sporten, maar als een plezierige manier van bewegen. Zeker wanneer je met een zwemmaatje gaat en gezellig kletst terwijl je continue baantjes blijft trekken, is het uur zo voorbij.

4. Blessures

Zwemmen kun je ALTIJD! Een van de meest gebruikte excuses om niet te sporten of waarom het mensen niet lukt om af te vallen is: ik heb een blessure. En inderdaad, met blessures kan je vaak niet hardlopen of naar de sportschool. Maar je kunt dus wel zwemmen! Sterker nog, het is juist heel goed om te gaan zwemmen als je een blessure hebt! Je kunt er zelfs weer sneller fit en sterk van worden.

Het is niet voor niets dat veel artsen zwemmen aanraden als revalidatiemethode nadat mensen iets gebroken hebben of een zwaar ongeluk hebben gehad. Wanneer je echt specifieke lichamelijke beperkingen hebt is het altijd wel even goed om een arts of je fysio raad te plegen. Maar in de meeste gevallen zal ook deze beamen dat je prima kunt zwemmen! Misschien dat je bepaalde slagen beter even kunt laten, maar dan zijn er altijd nog genoeg opties over! Zwemmen kan je niet alleen helpen met een bestaande blessure. Omdat de sport zelf totaal niet blessuregevoelig is, is het ook een heel goede optie als hersteltraining na een (halve) marathon of zware training in de sportschool. En uiteraard zeer geschikt voor blessure gevoelige personen om toch lekker regelmatig te kunnen blijven bewegen.

Deze voordelen van zwemmen werken natuurlijk wel alleen als je ook daadwerkelijk regelmatig gaat. Eens per maand een keertje baantjes trekken zet natuurlijk weinig zoden aan de dijk. Voor beginners is het goed om eens of misschien twee keer per week een uurtje te gaan. Je zult al snel merken dat je conditie verbetert en dat je wellicht ook al steeds meer baantjes in een uur kunt halen. Een vast tijdstip op een vaste dag in de week afspreken met een zwemmaatje helpt je misschien om te blijven gaan. Het maakt het natuurlijk ook extra gezellig.

ZIE OOK: WAAROM ZWEMMEN EN HARDLOPEN ZO GOED SAMEN GAAN!

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nienke
  december 15, 2017 at 19:52

  Zwemmen is zo heerlijk. Ik voel me altijd als herboren. Het vermoeid ook niet zo erg als sporten in de gym of hardlopen maar het effect merk je wel achteraf.

  • Reply
   Suzanne
   december 16, 2017 at 10:37

   Precies dat! Het is zo’n fijn gevoel:)

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  instagram perfectie
  DE NAAKTE WAARHEID ACHTER INSTAGRAM PERFECTIE

  Dagelijks scrollen we via Instagram, Facebook en andere sociale kanalen langs perfecte foto's. Instagram perfectie: Foto's van strakke lichamen, vrolijke...

  Sluiten