#FITwithsuus Hardlopen Weetjes, tips en andere sporten Zwemmen

3 X WAAROM HARDLOPEN EN ZWEMMEN ZO GOED SAMEN GAAN

hardlopen

Hardlopen en zwemmen gaan goed samen! Waarom deze combinatie zo goed werkt lees je in deze post!

Want of je nu aan het trainen bent voor de (halve) marathon of graag een persoonlijke recordtijd wilt neerzetten op de 10 km. Een frisse duik kan je helpen! Uiteraard zullen hardlooptrainingen je basis zijn, maar wist je dat zwemmen je hardloopprestaties ook kan bevorderen? Hoe en waarom? Kijk gauw verder!

ZWEMMEN EN HARDLOPEN

-Voor meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie: Reserveer mijn boek ‘Zwem.‘ Deze zal in april 2020 officieel verschijnen, maar kun je nu al pre-orderen via BOL.com –

1. HERSTEL

Daar waar hardlopen een zware belasting voor je spieren en botten is, is zwemmen als training een stuk vriendelijker voor je gewrichten. Tegelijkertijd blijf je wel aan je conditie werken. Omdat je spieren en gewrichten lichter/minder belast worden heb je een veel kleinere kans op blessures. Tijdens het hardlopen is de kans op blessures vaak groot, een zwemsessie kan ervoor zorgen dat (opkomende) blessures en pijntjes lekker worden los gezwommen waardoor je er minder last van hebt of krijgt. Zwemmen is dus een perfecte hersteltraining na een lange afstandsrun of interval training!

2. FLEXIBILITEIT

Zwemmen zorgt er niet alleen voor dat je je spieren lekker los zwemt. Het helpt je bij het los maken van eigenlijk je hele lichaam. Het maakt je namelijk wat flexibeler. Wanneer je op vaste basis regelmatig zwemt zul je merken dat met name je enkels en schouders flexibeler zullen worden. De pezen die je enkels moeten ondersteunen tijdens het hardlopen ondervinden hier voordeel van en worden door het zwemmen versterkt. Uiteindelijk heb je ook hierdoor tijdens het hardlopen minder kans op blessures.

3. LONG INHOUD

Regelmatig zwemmen kan je helpen je ademhaling en uithoudingsvermogen tijdens het hardlopen te verbeteren. Omdat je tijdens het zwemmen kort en snel moet ademen zal je lichaam hier aan wennen en meer lucht opslaan. Wetenschappers uit Scandinavië hebben aangetoond dat je longcapaciteit al met maarliefst 6% kan stijgen na 12 zwemtrainingen! Door regelmatig te zwemmen zul je dus effectiever gaan ademhalen en daarmee het hardlopen ook beter volhouden!

Kortom, voor alle hardlopers met ambities (op welk niveau dan ook): Maak zwemmen een vast onderdeel van je work-out schema voor een ideale training mix en betere prestaties!

LEES OOK: ZWEMSCHEMA TRIATHLON

Follow me on Instagram – Facebook – Bloglovin – Youtube

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Anke
  november 15, 2017 at 20:25

  Ik zit er echt al een hele tijd over te denken om te gaan zwemmen naast het hardlopen. Ben alleen bang dat ik voor schut sta omdat ik het niet echt snel kan en alleen schoolslag. Maar ja gewoon niet geven en toch maar een keer gaan denk ik haha.

  • Reply
   Suzanne
   november 16, 2017 at 10:06

   Hi Anke, Wat leuk om te lezen dat je er al een tijdje over nadenkt om ook te gaan zwemmen. Ik zou zeggen: GEWOON DOEN! Het valt juist op als je wel heel goed kunt zwemmen. Want bijna niemand kan echt snel en goed zwemmen tijdens de banen zwem uren. Er zijn maar weinig mensen die de borstcrawl goed beheersen. Als je gaat zul je merken dat er vooral mensen rustig schoolslag zwemmen. Vaak alleen of met een vriend/vriendin. En als je toch de borstcrawl wilt leren zou ik zeker eens kijken bij de cursussen die het zwembad bij jou in de buurt aanbiedt, sommige zwembaden bieden bijvoorbeeld een borstcrawl cursus aan (vaak voor een prikke )! Of als je in Amsterdam woont: de swimgym.

 • Reply
  Anke
  november 16, 2017 at 20:01

  Bedankt voor je reactie, stelt me toch wat meer gerust! Het leuke is dat ik inderdaad via studentensport gratis zo’n cursus zou kunnen doen (en ook onbeperkt vrij kan zwemmen dus dat is het punt niet). Ik wil er wel echt mee beginnen en dan als het bevalt die cursus doen. Nu alleen nog even op zoek naar een badpak (en badmuts? is dat nodig?)

  • Reply
   Suzanne
   november 19, 2017 at 12:31

   Oooh maar dan is het helemaal ideaal en moet je zeker starten! Top geregeld toch:)?!
   Een badpak is zeker een must, zwemmen in een bikini is gewoon niet zo fijn. Alles schuift en beweegt heen en weer. Met een badpak hoef je je gewoon geen zorgen te maken tijdens het zwemmen. Een badmuts is fijn, ik kan als zwemster niet zonder, maar ik denk dat als jij je haar vlecht of in een staart doet het niet per se heel erg nodig is. Een brilletje daarentegen zou ik zeker wel aanraden. Zwemt toch wat lekkerder en ben je niet continue bezig met water uit je gezicht/ogen halen. Voor beide raad ik Speedo or Arena aan als merk! Veel succes:D

 • Reply
  Jantine
  november 20, 2017 at 06:40

  Hallo. Je schrijft over regelmatig zwemmen. Is dat één keer per week of twee keer per week?

  • Reply
   Suzanne
   november 20, 2017 at 17:51

   Hi Jantine,

   Goede vraag! Het gaat erom dat het in balans is. Het hangt er dus vanaf hoe actief je rent. Als je 3 of 4 keer per week rent zou ik aanraden 2 keer per week los te zwemmen. Als je 1 of 2 keer per week rent, is 1 uurtje zwemmen per week wel voldoende:)

   Heb ik zo je vraag goed beantwoord?

   Fijne avond!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  vegetarische snack
  VEGETARISCHE SNACK: KOKOSBANAAN

  Op zoek naar een vegetarische snack of ontbijttraktatie waar je vrolijk van wordt? Zoek niet verder! Met deze kokosbanaan met...

  Sluiten