#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

IS PAARDRIJDEN SPORT ?

paardrijden sport

Is paardrijden sport? Het lijkt een oneindige discussie te zijn geworden tussen het kamp dat stelt dat het paard alles doet en het kamp van de zogenaamde paardenmeisjes die paardrijden wel degelijk zien als sport. Maar hoe zit het nou werkelijk? Hoe zwaar is paardrijden eigenlijk? En wat houdt deze activiteit überhaupt precies in? Er bestaan zoveel vooroordelen rondom paardrijden dat ik besloot het zelf maar eens uit te proberen! 

 

Het vooroordeel dat ruimschoots op nummer één staat als we het hebben over paardrijden is toch denk ik wel dat het geen sport is. En dat wilde ik als fanatieke sportster zelf wel eens ervaren. Stiekem wilde ik vroeger altijd al paardrijden, maar mijn ouders vertelden me dat paardrijden een sport voor rijke mensen was. Ik denk dat dit gelijk vooroordeel nummer twee is wanneer we het hebben over paardrijden. Dat paardrijden niet de goedkoopste activiteit is, dat is zeker een feit. Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Een eigen paard hebben is natuurlijk erg prijzig, maar met een verzorg pony of paard scheelt het al enorm. En wat betreft de kleding en accessoires kun je het ook zo gek of goedkoop maken als je zelf wilt.

Zeker wanneer je een nieuwe sport wilt uitproberen, zoals ik nu, koop je vaak niet gelijk alles nieuw. Ik besloot daarom eens op Marktplaats te kijken. Vaak staan er nog heel goede tweede hands spullen op die je dan voor een leuk prijsje kunt kopen.  En tot mijn vreugd vond ik ook gewoon binnen 2 dagen een toffe rijbroek, paardrij laarzen, een cap en speciale handschoentjes. Voor super weinig geld dus ik was helemaal blij. Wat ik niet wist is dat je met de nieuwe ‘gelijk oversteken‘ functie van Marktplaats ook gewoon met iDEAL kunt betalen en vanuit huis kunt bestellen. Daardoor zocht ik niet alleen in de buurt op items die ik zou kunnen ophalen, maar kon ik het zoekgebied gewoon op heel Nederland zetten waardoor ik supersnel had gevonden wat ik wilde. En het voelde ook een stuk prettiger. Want het geld wordt tijdelijk vastgehouden op een rekening en pas als ik de items ook daadwerkelijk binnen had werd het geld van de tussenrekening naar de verkoper overgemaakt.

Dus een aantal dagen later kwam ik volledig paardrijproof aan bij de boerderij waar ik zou gaan rijden. Maar daar werd ik toch een beetje vreemd aangekeken, die rij laarzen kon ik beter eerst nog even uit doen. Want rijden, dat gaat zomaar niet. Holy moly wat een werk… Allereerst moet de stal uitgemest worden en de kruiwagen vol mest naar de mesthoop worden gereden. Vervolgens moest de stal klaar worden gemaakt om daar zo dadelijk het paard op te kunnen zadelen. Wanneer de stal eindelijk klaar is moest het paard uit de wei worden gehaald (ook nog best een opgave!), vervolgens moest het paard geborsteld worden en uiteindelijk opgezadeld. Voordat ik op het paard zat had ik stiekem al een beetje besloten daar paardrijden wel degelijk een sport is. Je bent potverdorie al dik een half uur tot een uur druk bezig voordat je überhaupt kunt gaan rijden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het voeren en water halen. Die emmers en kruiwagens bleken een stukje zwaarder dan de gewichten die ik normaal gesproken in de sportschool pak!

paardrijden sport

Maargoed, na een tijdje gaan we dan toch echt rijden. YES! Een beetje spannend vind ik het wel. Maar vol zelfvertrouwen stap ik op Wienja. Een stevige Fjord. Al gauw merk ik dat het best wat inspanning kost om mooi recht te blijven zitten. Daarbij moeten ook mijn onderbenen stevig aan de bak om dit paard van toch een paar honderd kilo te laten doen wat ik wil. Maar dit gaat eigenlijk supergoed en ik vind het fantastisch. Hoe harder we gaan, hoe zwaarder het voor mij wordt. In stap kost het me weinig energie, maar mijn core en benen worden veel meer aan het werk gezet in draf, en in galop schijn je al gauw 200 calorieën te verbranden met zo’n 40 minuten paardrijden. Dit is niet extreem veel, maar wel degelijk een prima lichamelijke activiteit. En als we daar alle bijkomende activiteiten zoals het poetsen, stal mesten en opzadelen nog bijrekenen is paardrijden wel degelijk een échte workout! Je bent al gauw 2 uur actief bezig en gebruikt daarbij bijna je hele lichaam.

paardrijden sport

Ik vond het een super leuke sport om eens uit te proberen en weet zeker dat het niet de laatste keer is geweest ! Dus die spullen verkoop ik niet weer door via Marktplaats, maar ik houd ze lekker zelf:)

Heb jij wel eens paardgereden? En wat vond jij ervan? Ik ben heel benieuwd!

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

Volg je me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ! 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Marktplaats. 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Brigitte Brummel-Elenbaas
  december 29, 2017 at 16:46

  Ben érg nieuwsgierig wat de volgende probeer sport wordt!

 • Reply
  Esther
  december 29, 2017 at 19:16

  Hoop dat die sporen alleen voor de foto waren?

 • Reply
  Silke
  december 29, 2017 at 21:17

  Ik rijd zelf minstens 3x per week paard op Mn verzorg pony, en ik word altijd helemaal gek van alle vooroordelen en ‘het is geen sport’ opmerkingen!Hoe gevorderder je wordt hoe zwaarder het wordt, dus ik vind het zeker een sport! Ik rijd nu al bijna negen jaar paard en ben 15 dus het is zeker mijn ding ?

  • Reply
   Suzanne
   januari 2, 2018 at 12:12

   Hi Silke, thanks voor je comment! Wat super leuk om te lezen dat je al zolang paard rijdt! Jeetje, gewoon je hele leven al eigenlijk. Heel tof! Snap dat je af en toe helemaal gek kan worden van die opmerkingen, gelukkig weet je zelf beter! Wat voor verzorg pony heb je:)?

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  slank slapen
  JEZELF SLANK SLAPEN? YES LADIES, DAT KAN!

  Jezelf slank slapen? Yes ladies, geloof het of niet, maar slapen is een onwijs belangrijke factor van onze lijn!  Soms...

  Sluiten