#FOODwithsuus Snacks

5 VERANTWOORDE SNACKS VOOR NA HET SPORTEN

verantwoorde snacks

Wat voor snacks kun je nu het beste tot je nemen na het sporten? Dat een zak chips leeg eten niet de beste optie is zal iedereen zich nog wel kunnen bedenken. Maar waarom eigenlijk niet? En wat zijn dan wel verantwoorde snacks voor na het sporten? 

5 VERANTWOORDE SNACKS VOOR NA HET SPORTEN

Of je nu een rondje hebt hardgelopen, een uur op de crosstrainer hebt gestaan, een rondje krachttraining in de sportschool hebt gemaakt of een half uur baantjes hebt gezwommen. Je lichaam heeft een sportieve inspanning geleverd en energie verbrandt. Daarom is het belangrijk deze verbruikte energie aan te vullen om optimaal van je training te kunnen profiteren. Je workout alleen is niet genoeg, hetgeen je eet en drinkt ervoor en erna is minstens zo belangrijk voor het herstel en de opbouw van je spieren.

Als je je spieren niet geeft wat ze nodig hebben zullen ze ook niet sterker worden. Hoe vaak en hoe hard je ze ook traint. Daarom is het belangrijk binnen 2 uur (dan worden voedingsstoffen het snelst opgenomen) na je training goede voedingsstoffen tot je te nemen. Dit kan met behulp van verantwoorde snacks. Met verantwoorde voedingsstoffen worden in dit geval voornamelijk eiwitten en koolhydraten bedoeld. Deze vetten en eiwitten moeten namelijk zorgen voor herstel en opbouw!

De volgende 5 verantwoorde snacks bevatten weinig slechte vetten en zijn rijk aan goede koolhydraten en eiwitten en daarom uitermate geschikt om te eten na je workout!

  1. Vifit Sport herstel reep

Na een pittige workout smeekt elke spier in je lijf om eiwitten. Je hebt trek als een paard en wilt zo snel mogelijk iets eten. No worries. Dat hoort erbij. Maar tijd om uitgebreid te koken heb je niet of het duurt te lang. Om je ‘hangry’ humeur voor te zijn is het goed altijd een eiwitreep bij je te hebben in je sporttas. Deze kun je onderweg naar huis tot je nemen zodat je in ieder geval voldaan en zonder enorm knorrende buik thuis komt. Ik ben al een tijdje fan van de Vifit repen. 1 reep bevat 20 gram eiwit en dat is eigenlijk precies de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft voor juist spierherstel.

Bovendien vind ik de smaken en textuur van de reep veel lekkerder dan bij vele andere eiwitrepen. En ik vind het fijn dat ze geen kunstmatige zoetstoffen, smaken of kleuren bevatten! De cranberry variant is overigens mijn favoriet mocht je je dat afvragen en de peach/yoghurt en lemon/yoghurt staan op een gedeelde tweede positie! Je kunt de Vifit repen overigens gewoon bij Jumbo kopen of online bestellen. Het is denk ik voor iedere sporter goed om zulke repen standaard in huis te hebben en ze onderdeel uit te laten maken van je trainingsregime.

Zo voorkom je dat je uit ‘nood’ koekjes of ongezondere repen gaat snacken. Eventueel kun je na een hele zware workout zoals het rennen van een (halve) marathon de reep zelfs nog combineren met een kant-en-klare eiwitshake uit de Vifit Sport lijn. Lekker, gemakkelijk en verantwoord!

verantwoorde snacks

2. Handje dadels met noten

Wanneer je behoefte hebt aan een snack momentje na je workout kun je ook gaan voor een mix van dadels met ongezouten noten (denk aan walnoten, amandelen, cashews). Met één portie kom je dan al gauw aan 10 gram eiwitten en 10 gram koolhydraten. De dadels bevatten daarbij ook nog relatief veel kalium dat ook goed is voor het herstel. Kalium helpt je lichaam om overtollig zout en opgeslagen vocht af te voeren. En bovendien zijn dadels van nature heel zoet en daarmee proeven ze bijna als snoepjes.

3. Een appel of banaan met pindakaas 

Als je van pindakaas houdt dan ben je vast blij om te lezen dat deze notenpasta je ook nog kan helpen bij je herstel! In pindakaas zitten namelijk veel goede vetten en het is ook nog eens rijk aan eiwitten! Maar pas wel op! Want aan veel potten pindakaas is onnodig veel zout en suiker toegevoegd, uiteraard zijn deze potten pindakaas minder geschikt! Zoek een pindakaas die voornamelijk bestaat uit gemalen pinda’s. Dit zijn overigens helemaal geen noten maar peulvruchten. Toch worden pinda’s vanwege hun samenstelling en voedingswaarden vaak tot noten gerekend.

Voor meer inspiratie met pindakaas check dit artikel: 5 pindakaas gerechten die je moet proberen<3

Voor een lekkere frisse bite kun je dit combineren met een appel waar je dan weer koolhydraten (zo’n 10-15 gram), vitaminen en ook kalium uit kunt halen. Of met een banaan voor als je behoefte hebt aan nog meer extra koolhydraten. Een banaan is niet per se het gezondste fruit, maar wel heel goed om te eten als sporter.

4. Proteïn Fluff

Wanneer je wel de tijd hebt om thuis iets te bereiden kun je gaan voor een proteïn fluff! Het kost je iets meer tijd, maar dan heb je ook wat! Proteïn fluff is in principe niets meer dan (caseïne) eiwitpoeder gemixt met bevroren fruit of ijsklontjes met water of zuivel (melk/kwark/yoghurt). Je kunt helemaal zelf kiezen wat voor ingrediënten je gebruikt zolang je maar zorgt voor de goede verhoudingen en dat er altijd caseïne eiwitpoeder bij zit, dit zorgt er namelijk voor dat het fluffy wordt. En niet geheel belangrijk dat je spieren langdurig aminozuren kunnen opnemen, waardoor spieropbouw kan plaatsvinden. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een proteïn fluff van bevroren banaan met aardbeien, melk en strawberry caseïne eiwitpoeder. Of maak gebruik van dit recept voor proteïn fluff dat ik eerder postte.

verantwoorde snacks

5. Kwark 

Kwark wordt ook wel ‘het wondermiddel’ genoemd door veel sporters! Zoals hierboven ook al genoemd is het ideaal om na het sporten zo’n 20 gram eiwitten tot je te nemen. Dit is precies wat er in 1 portie (200-250 gram) kwark zit. Daarnaast vult het gewoon lekker en is het een gemakkelijke manier van eiwitten tot je nemen. Je hoeft immers niet nog een uur in de keuken te staan om deze snack te bereiden. Je kunt het na een extra intensieve workout natuurlijk ook combineren met nummer 3 en er wat noten of dadels doorheen mengen! Kwark is overigens niet per se beter dan yoghurt of melk qua zuivelvorm, maar het bevat per 100 gram wel de meeste eiwitten en daarom is het als snack na het sporten wel geschikter dan yoghurt en/of melk!

Ik ben benieuwd wat jullie favoriete verantwoorde snacks zijn! Of wellicht snack je iets dat hier niet tussen staat? Let me know:D

Liefs,
Suzanne

 

LEES OOK: 5 VERANTWOORDE SNACKS DIE JE KUNT ETEN TIJDENS DE LIJN 

Volg me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ! 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vifit Sport.

 

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (2 FEBRUARI T/M 8 FEBRUARI)

Mijn 'swimming come back' ..?! Een super gezellige sunday afternoon tea in het grand café Krasnapolsky, mijn allereerste wintersport reis...

Sluiten