#FITwithsuus Sportieve reizen Weetjes, tips en andere sporten

MIJN ALLEREERSTE WINTERSPORT

wintersport

Op vakantie naar winter wonderland… Jetzt geht lossss! Of in mijn geval: Oui, oui Allons-y! Want mijn allereerste wintersport vakantie ging naar de Franse Alpen!! Ben je benieuwd naar mijn eerste wintersport avontuur? Het skigebied Les Gets? en/of hoe het afloopt met mij op ski’s? Kijk dan gauw even verder. In dit artikel vertel ik je alles over de afgelopen week in de Franse alpen mét uiteraard ook veel beelden! 

De eerste keer..

Je vraagt je misschien af hoe het kan dat ik als sportfanaat nog nooit op wintersport ben geweest? Het lijkt allicht wat vreemd maar die verklaring ligt eveneens in de sport. Als zwemster in de Nederlandse top wilde ik het risico gewoon nooit lopen op blessures. En wintersport is nu eenmaal erg blessure gevoelig #thatsucks. Bovendien vielen de schoolvakanties waarin je kon wintersporten (Kerst- en voorjaarsvakantie) altijd net verkeerd zodat het ook nooit een goede timing was om op vakantie te gaan vanwege naderende kampioenschappen en/of belangrijke trainingsperioden.

Maar toen ik stopte met zwemmen op nationaal niveau begon het stiekem toch wel te kriebelen. Alleen…ik kon het niet. Ik kon niet skiën, ik kon niet snowboarden, ik had geen materiaal en bovendien was ik student. Om de Master te kunnen doen die ik wilde en mijn studentenkamer te kunnen betalen leende ik geld dus je kunt je voorstellen dat er geen extraatje was voor een duur grapje als wintersport. Toch bleef het kriebelen, zeker wanneer mijn vriend afgelopen jaar dol enthousiast thuis kwam van zijn wintersport met vrienden…

Ik wilde dat ook zo graag eens… dus een kleine maand geleden besloot ik in een spontane bui gewoon eens te kijken.. het einde van het seizoen naderde immers alweer voor dit jaar en anders zou er weer een jaar voorbij gaan zonder wintersport…Dus diezelfde middag hakte ik een knoop door. Uitstellen kan altijd nog, laten we het gewoon doen. En dan zie ik later dit jaar wel weer of een zomervakantie ook nog mogelijk is of niet. Maar dan kan ik dit in ieder geval van mijn bucketlist afstrepen.

Diezelfde middag boekte ik gewoon twee tickets voor mij en mijn vriend. ” Schat, we gaan op wintersport” was de mededeling toen hij thuis kwam. Hij vond het natuurlijk superleuk en regelde gelijk vrij op werk!

De heenreis

En daar gingen we dan, een kleine twee weekjes later. Bepakt en bezakt, nee oke dat viel best mee. Allebei onze eigen handbagage en gezamenlijk 1 koffer waarvan zijn skischoenen ongeveer al de helft van de koffer in beslag namen… Best netjes toch?!

Op naar Genève! Omdat we zondagavond erg laat vlogen had ik in Nederland al een taxi geboekt via skitransfers.com. Het was namelijk nog bijna 100 km naar ons appartement en het OV was geen optie. Om er zeker van te zijn dat we snel en goed aan zouden komen had ik de rit vast geboekt.  Dat was prima geregeld. Ze stonden keurig te wachten met onze namen en brachten ons veilig en snel naar ons appartement. Goedkoop was het natuurlijk niet, het is een vrij prijzig gebied en taxi’s zijn in Zwitserland en Frankrijk net als in Nederland niet goedkoop. Maar relatief gezien brachten ze ons voor een keurige prijs naar het appartement.

wintersport

De eerste dagen! 

De volgende ochtend zijn we ondanks de lange nacht alweer vroeg wakker. JAAAAAAA klaar voor!

We gaan gelijk de deur uit om skipassen te regelen en lessen te boeken! Mijn vriend heeft namelijk ook pas 1 keer eerder les gehad en toen was hij 16..meer dan 10 jaar geleden dus. Wel heeft hij daarna nog 2 keer geskied met vrienden zonder lessen te nemen. En ik? Dat is een vrij simpel verhaal: Ik heb nog nooit op een piste gestaan dus goede lessen zijn van harte welkom! De skipassen zijn vrij vlot geregeld maar dan slaat het noodlot toe..

ALLE lessen zijn fully booked…#huilen . Letterlijk alle klassen blijken vol en de privé instructeurs zijn ook volledig volgeboekt. Er zijn zelfs vanuit het toeristen bureau extra instructeurs gevraagd vanuit andere gebieden om aan de vraag hier te kunnen voldoen.  Ik leg uit dat ik nog nooit geskied heb en echt HEEL graag les wil, als is het maar 1 keer…maar vol is vol.

Er zit niets anders op dan het knopje om te zetten en er dan maar zelf voor te gaan! Geen gejammer en gezeur maar gaan met die banaan! Ski’s huren en de berg op!

Ondertussen leef ik in een soort sprookje..het is ZO ontzettend mooi hier! De schattige houten hutjes, het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen, de zon die scheen. Somehow deed het me denken aan Disney..Het avontuur is nog geen dag begonnen maar ik denk dat ik toen al verliefd was op het fenomeen wintersport. Gewoon vanwege het prachtige plaatje en de heerlijke sfeer.

Aan dat dromerige sfeertje komt vrij abrupte een einde als ik voor eerst bovenaan een beginnerspiste sta hahahah. Tjarko leert me de beginselen. Iets met een pizzapunt en remmen en sturen met je dalski..All right then! Met trillende beentjes maak ik mijn eerste afdalingen…uiteraard een blauwe beginners piste. Maar JA dat was eng. Mega eng. Ik had totaal niet het gevoel dat ik controle had over het materiaal en over hoe ik naar beneden ging. Maar ik bleef wel gewoon overeind staan en kwam toch telkens prima beneden…tijd voor een hogere afdaling? Ik vond van niet..maar Tjarko sleurde me mee: ” Je kan dat best”.

Ik ben echt een enorme control freak en wil pas naar een volgend level als ik zeker weet dat ik het kan en dat het goed gaat. Het liefste wil ik zegmaar high score halen op het vorige level en dan door..snapje?

Maar nu nam hij me mee omhoog terwijl ik het gevoel had nog niet eens 50% van het vorige level te hebben voltooid. Toch ging ik mee..ik ben verdorie geen watje en ga dit leren ook.

Leren loslaten en je overgeven is zeker iets dat ik deze vakantie heb geleerd. En dat pakte positief uit. Eerlijk is eerlijk, ik vond het in het begin eigenlijk helemaal niet zo tof dat hij me mee had genomen het gebied in. Maar nu ben ik hem er dankbaar voor. Op die manier heb ik het gewoon onwijs snel opgepakt. En hij bleef telkens rustig en geduldig. Als ik viel dan hielp ie me overeind en als ik vragen had dan beantwoordde hij deze.

Maar niet teveel vragen, gewoon doen! Ik wil altijd alles weten. Waarom moet je dit doen? Waarom moet het zo? Ook zo’n typisch dingetje. Maar hij zei af en toe gewoon: Niet vragen nu maar gewoon gaan! Well and that worked!

Want na 2 dagen had ik toch echt het gevoel dat ik controle had en ging ik met vertrouwen naar beneden. YES! Dit is leuk:D Toen kon ik ook weer genieten van de omgeving en alles om me heen. PRACHTIG!

wintersport wintersport

wintersport

Next level vakantie!

De eerste twee dagen zijn we eigenlijk alleen maar aan het oefenen geweest en zijn we ook niet gestopt bij hutjes of restaurants. We hadden ons eigen eten mee en dat was prima voor die dagen. Maar nu ik het wat beter beheers en de rust gevonden is kunnen we ook anderen dingen doen. Het gebied is namelijk prachtig en heeft meer te bieden dan enkel skiën.

Zo zijn we bijvoorbeeld een ochtendje gaan schaatsen, gewoon om even iets anders gezelligs te doen. Dat was superleuk. Daarna zijn we gaan lunchen op een hoge berg en naar beneden geskied.

Na het skiën zijn we ook nog een avondje naar de SPA geweest. Even heerlijk bijkomen in het zwembad en de sauna. SUPER chill! Het was onderdeel van een hotel waar wij niet verbleven, maar je kon ook los entree kopen voor deze SPA. Mocht je ooit naar Les Gets gaan. De SPA heette céréni-cîmes  en je kunt er vanaf eigenlijk alle hotels en appartement lopend heen!

Les Gets is namelijk een heel klein dorpje. Ver lopen naar de piste hoef je dus sowieso niet. Bovendien kun je je gehuurde materiaal gewoon telkens in de shop laten staan bij de piste. Wij hadden materiaal gehuurd bij een winkeltje genaamd: L’harfang des Neiges.  Dat zat ongeveer aan de piste en was dus ideaal. Zo liepen we s’ochtends gewoon op onze normale schoenen naar de winkel, pakte ons materiaal dat elke dag keurig klaar stond, lieten onze eigen schoenen daar en wandelde zo de piste op. En aan het einde van de skidag brachten we het weer terug. Heel ideaal. Dan hoefde we in ieder geval niet met onze ski’s en op skischoenen naar ons appartement te lopen. Niet dat dat zo ver was, maar lopen op skischoenen is nu eenmaal niet zo chill. Dus hoe korter hoe beter.

Over lopen gesproken, de ena laatste dag plande wij een snow shoe wandeling in! We verzamelden bij een sport winkel waar we speciale sneeuwschoenen kregen en ijzers voor onzer deze schoenen. Daar ontmoette we ook onze gids voor vandaag: Dominique! Een zeer enthousiaste man die ons meenam naar de bergen verderop. Zo’n 20 minuutjes rijden met zijn busje en dan stappen we uit. We gaan door de sneeuw door een prachtig bosgebied! De sneeuwschoentjes geven een super grappig effect. Het maakt een geluid alsof je chips aan het eten bent en ziet er vrij lomp uit. Maar het werkt wel super praktisch. We gaan echt steile hellingen op en af en ik heb constant grip. Ideale schoensystemen!
In het bos spotten we nog gemzen en drinken we warme thee! Het uitzicht is werkelijk prachtig. Ook komen we onderweg veel sporen van dieren tegen en stromende beekjes. Echt een sprookjes landschap!

wintersport

schaatsen

De laatste dagen

De laatste dagen besef ik me vooral hoe ontzettend gelukkig ik ben. Ik ben zo blij, vrolijk en dankbaar tegelijk. Ik vind het gewoon echt fantastisch en geniet volop.

Het skiën gaf me een adrenaline boost waar ik heel goed op ging. De laatste dagen ging het zelfs zo goed dat we stukken apart gaan skiën. Tjarko gaat zijn weg en ik ga mijn eigen weg. En stiekem wil ik eigenlijk wel heel graag een stapje verder. Dus ik klik mijn ski’s vast en neem gewoon vastberaden de lift naar boven waar ik van de rode piste naar beneden wil skiën. Niet teveel denken en gewoon doen, dat was mijn plan. En dat deed ik. En dat ging super goed. Het was onwijs leuk en leerzaam.

Met een heel blij en stiekem toch ook wel beetje trots gevoel sluiten we onze eerste skivakantie samen af met een gezellige kaasfondue!

 

wintersport wintersport wintersport wintersport

Naar huis

Tja wat kunnen we hierover zeggen haha. Ik werd er bijna een beetje emotioneel van dat we weer naar huis moesten. Maargoed, we konden wel op een hele mooie week terugkijken.

Om 7:30 uur zou de taxi service ons komen ophalen. Dat hadden we via sms en e-mail de vorige dag door gekregen. Dus wij stonden keurig op rijd buiten met onze koffers.. Maar geen taxi… wel een telefoontje zo’n 10 minuten later. De taxi bleek bevroren brandstof te hebben en er was een ander busje op weg om ons op te halen. Maar dit ging volgens de centrale nog wel even duren dus we konden beter nog even binnen wachten. And so we did. Een half uur later arriveerde het busje en stapten we in. De chauffeur was ENORM gestresst. We snapten dit niet helemaal want ondanks de vertraging zouden we onze vlucht toch wel halen. Maar het bleek dat wij niet de enige passagiers waren die mee moesten in het busje en dat de vlucht van degene die we nog moesten oppikken al over een uur zou gaan…ai. Dat zou inderdaad een race tegen de klok worden. Een jong gezien met twee kinderen stapt in. Leuke mensen, rustige kinderen. Althans, ze zijn spelletjes aan het spelen op hun telefoons dus je hoort ze niet. Totdat het jochie aangeeft zich niet zo lekker te voelen. Tja, het is natuurlijk ook niet het beste idee om op je telefoon te zitten terwijl je door de bergen rijdt. Daar wordt iedereen vroeg of laat misselijk van. Maargoed, hij geeft aan dat ie zich echt niet oke voelt..maar stoppen daar is eigenlijk geen tijd voor want ja…die vlucht moest gehaald worden. En dan… jeps, je raad het al..kotst hij in de taxi alles onder. Voornamelijk over zichzelf gelukkig en de rest op de bekleding van de auto. Maar het stinkt natuurlijk wel..:O

But we survived. En als we eenmaal aankomen op de luchthaven blijkt onze vlucht ook nog eens ruim vertraagd .. Niet de meest ideale terugreis dus. Maar hee, niet alles kan perfect zijn.

Al met al was het wel een super leuke, sportieve en leerzame vakantie waar ik met een fijn gevoel op terug kijk. Sterker nog, vanaf nu wil ik elk jaar op wintersport want ik ben helemaal om! Hard werken en centjes sparen dus haha(A).

Dus kom maar door met die wintersport tips! Leuke gebieden? Handige weetjes? Ik ben benieuwd!

En als jij door mijn verhaal nog dingen wilt weten? Of als je na het zien van de afbeeldingen enthousiast bent geraakt over Les Gets, vraag me dan ook gerust om meer informatie!

 

Sportieve groetjes, xx
Suzanne

Volg je me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?! 

Benieuwd naar de items die ik draag?

Rode jas, zwarte broek, helm, handschoenen, witte muts, Wed’ze bril en grijze pully: Decathlon! 
Wit/Blauwe jas + blauwe broek: Colmar 
Zwarte muts, witte jas: Protest
Grote bril: Dragon Alliance!
Outfits schaatsen: AboutYou 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (16 FEBRUARI T/M 22 FEBRUARI)

Een heuze boottocht met kapitein Iglo op visvrijdag en een sneak peek van mijn allereerste keer wintersport!

Sluiten