#FITwithsuus Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten

HOE IK MEZELF UIT BLIJF DAGEN IN DE SPORTSCHOOL

sportschool

Wanneer het nieuwe jaar zich aandient lijkt regelmatig naar de sportschool gaan en jezelf eens lekker uitdagen niet zo moeilijk. Duizenden mensen starten gemotiveerd met hun goede voornemens en dagen zich zelf uit om bijvoorbeeld  vaker te gaan sporten en/of gezonder te gaan eten. Nu, in maart, blijkt een groot deel van deze mensen helaas niet zo vaak meer te vinden in de sportschool. Hoe kan dat nou? En waarom is het zo lastig om dat sporten op regelmatige basis vol te houden?

Er zijn vaak meerdere redenen waarom het uiteindelijk toch (weer) niet lukt.

Maar één van de belangrijkste redenen is dat het sporten voor veel mensen saai wordt. Er zit geen uitdaging meer in en dan is het over met de pret! Toch?

Of toch niet…?  Ik krijg regelmatig diezelfde vraag in een ander jasje voorgeschoteld: Hoe houd je het  vol om elke dag te sporten en/of hoe blijf je jezelf uitdagen?  En daar wil ik vandaag in dit artikel op in gaan! Op basis van mijn ervaring en manier van sporten geef ik 3 uitgebreide tips waarmee jij hopelijk ook snel weer zult werken aan je eigen uitdaging! En wellicht sta je dan ook weer regelmatig gemotiveerd in de sportschool of ren je straks lekker door de eerste zonnestraaltjes van de lente.

 

So here we go!

 

  1. Mijn drijfveer

Denk na over jou motivatie om te willen sporten. Persoonlijk vind ik het gewoon heerlijk om mezelf uit te dagen. Het geeft me een kick en trots gevoel wanneer ik een persoonlijk record verbreek. Dat gevoel van overwinnen geeft me genoeg energie om telkens weer te gaan. Daar wil ik meer van. Ik wil nog sterker worden, nog fitter zijn, nog meer energie krijgen. Bovendien geeft het ook een stukje ontspanning. Ik merk dat ik na het sporten beter de dag kan beginnen, geconcentreerde kan werken en fijner in mijn vel zit. Dat is waar ik het voor doe. Maar jou drijfveren kunnen natuurlijk anders zijn. Wellicht wil je fitter worden om gezond oud te kunnen worden, wellicht omdat je gaat trouwen en er graag op je mooist en fitst wilt uitzien, wie weet krijg of heb je kinderen waar je graag fanatiek mee wilt zijn waarvoor je je conditie wilt opkrikken. Wat het ook is, zorg dat je weet waarvoor je het doet! Alleen dan kun je jezelf blijven uitdagen en stimuleren.

Wanneer ik al weken blijf haken op een bepaalde gewicht in de sportschool probeer ik mezelf uit te dagen door gewoon eens een zwaarder gewicht te pakken.  En daarbij denk ik dan continue aan het doel dat ik voor ogen heb. En als het niet lukt? Opnieuw. En als het dan nog niet lukt? Dan ga ik voor meer herhalingen met het oude gewicht net zolang tot ik uiteindelijk de oefening wel zwaarder kan. Als ik maar een stapje verder ga dan voorheen. Door continue een hoger doel te stellen dan hetgeen waar ik nu op zit blijf ik mezelf uitdagen. Ik ben altijd hongerig naar meer en beter.

 

2. Een vast onderdeel van mijn leven

Of je het nu een vast onderdeel binnen de week, maand of dag maakt. Het is belangrijk dat het sporten een onderdeel wordt van je routine. Bij mij is dit de dagelijkse routine. Net zoals eten, drinken, tanden poetsen en aankleden behoort sporten tot mijn dagelijkse routine. Maar je kunt het ook zo doen dat je zorgt dat het wekelijkse routine wordt. Wanneer je bijvoorbeeld met jezelf afspreekt om elke zaterdag te gaan sporten en dit een aantal weken volhoudt dan zullen die weken daarna als het ware vanzelf gaan. Het is dan namelijk onderdeel geworden van je zaterdag. En dan pas kun jezelf IN het sporten uitdagen. Waar voorheen het naar de sportschool gaan al een uitdaging op zich was kun je nu gaan werken aan sportieve uitdagingen in de sportschool zelf! Bij Fit For Free (waar ik nu al zo’n 3 jaar sport) helpen ze je ook graag met het samenstellen van een trainingsschema (op maat) bijvoorbeeld.

Om mijn routine zo goed als mogelijk vast te houden zorg ik dat ik vaak de avond van tevoren mijn tas al in pak en mijn sport outfit klaar leg.

Op die manier hoef ik me eigenlijk alleen maar te focussen op mijn uitdagingen in het sporten zelf. En ik denk dat doordat het een routine dingetje is, ik er dagelijks ook op een uitdagende manier mee bezig ben in mijn hoofd. Vandaag ging onderdeel A misschien niet zo lekker, maar dan focus ik me morgen op B en dan hoop ik over twee dagen dat A weer beter zal gaan. Ik blijf mezelf dus ook uitdagen door niet te gemakkelijk op te geven, af en toe even iets anders te gaan doen en dan weer terug te komen bij het begin. Als ik bijvoorbeeld een aantal dagen onderdeel A oversla dan ben ik daarna extra gemotiveerd om te knallen.

sportschool

3. Ik vind het leuk! 

En dit punt staat niet voor niets onderaan. Dat komt namelijk mede door bovenstaande punten. Doordat ik mijn trainingen plan, goed voorbereid ben, een duidelijk plan heb en graag wil toewerken naar mijn persoonlijke doel/uitdaging wordt het leuk! Zoals ik al schreef is sporten echt een onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine net als tanden poetsen, douchen en mijn lenzen in en uit doen. Het klinkt misschien vreemd, maar dat maakt het ook leuk en fijn. De sportschool (en dan specifiek Fit For Free Rai Amsterdam) is voor mij een soort gezellig clubhuis geworden waar ik graag heen ga in plaats van een nare plek. Omdat ik er regelmatig kom bouw je ook een sociale band/connectie op met anderen die er ook regelmatig rond dezelfde tijden komen en je hebt dan een beetje aanspraak wat je sportschool momentje net even wat gezelliger maakt. Maar in the end ben ik er natuurlijk wel voor mezelf en mijn eigen doel.

Als ik denk aan mezelf uitdagen dan doe ik dit vaak in mijn hoofd. Vaak lig ik in bed al te bedenken dat ik morgen wil proberen om weer net wat meer herhalingen te doen als vandaag, of een iets zwaarder gewicht te pakken dan gister en dan ben ik gemotiveerd en heb ik zin om naar de sportschool te gaan. En wat ik eerder zei, als het even niet zo lekker gaat in de sportschool dan focus ik me wat meer op hardlopen of zwemmen en als ik dan een aantal dagen niet in de sportschool ben geweest heb ik daarna juist extra veel zin en dan ligt de focus weer wat minder op bijvoorbeeld rennen.

En op dagen dat die motivatie voor sporten in het algemeen wat minder is om mezelf te verbeteren vind ik het gewoon lekker om eventjes ontspannen te gaan sporten. Maar ik zie het ALTIJD als iets leuks, iets dat ik in ieder geval altijd zelf wil en waardoor ik me fijner ga voelen in plaats van iets dat MOET. Op het moment dat je sporten gaat zien als een ‘moetje’ dan is het niet meer leuk.

Dus misschien is dat al een uitdaging op zich…zorgen dat je het leuk vindt en dat het leuk blijft. Eerlijk toegegeven is ook lang niet alles altijd even leuk. Maar je moet het voor jezelf leuk maken!

En dat is een kwestie van bovenstaande factoren én zoeken naar de juiste balans van af en toe even doorbijten en iets doen wat je misschien net even wat minder leuk vindt maar waarmee je wel werkt aan je doel, en af en toe toch ook vooral doen waar je zin in hebt zonder dat dit per se bijdraagt aan je doel. En soms moet je dan kiezen voor het leukste binnen een rijtje van dingen die je eigenlijk allemaal geen ’10’ vindt. Maar juist daar wordt je sterker van! En uiteindelijk maakt dat het leuk! Het overwinnen van die minder leuke dingen.

Ik zal niet degene zijn die zou zeggen: Als je een oefening niet leuk vind dan moet je het maar nooit doen.  Dat is de makkelijke weg, en daar ben ik niet zo van. Als die oefening je kan helpen om je doel te bereiken dan moet je je daar soms over heen zetten. Er zijn mensen die om die reden (“ik vind het niet leuk”) tot vier keer stoppen met een opleiding, telkens wisselen van baan of nooit gaan sporten omdat ze niets leuk vinden. Dat kan, begrijp me niet verkeerd ik heb niets tegen deze mensen…maar zo ben ik niet. Ik ben van mening dat het leven niet altijd alleen maar leuk kan zijn en dat je juist door af en toe dingen te doen die je iets minder leuk vindt, meer gaat inzien en waarderen wat je wel leuk vindt. En soms dan zelfs de minder leuke dingen gaat leuk vinden.

Hoe stom het ook klinkt, soms ga je dingen ook pas leuk vinden nadat je door de periode van ‘ik vind het niet leuk’ bent gegaan. De eerste keren naar de sportschool gaan vond ik ook geen 10 waard…Eerlijk is eerlijk, bepaalde oefeningen vond ik zelfs HEEL stom. Voornamelijk omdat ik het dan nog niet goed kon, ik voelde me een beetje een sukkel, liep onzeker door de sportschool en was maar keer op keer aan het struggelen met die gewichten en apparaten. Maar door mijn kopje niet te laten hangen en toch elke keer te beginnen en eindigen met iets wat ik dan wel goed kon en leuk vond  trok ik het om ergens in het midden van de training dan toch die minder leuke oefening te voltooien. En uiteindelijk, is dat nu één van mijn lievelings oefeningen geworden.

Dus hoe cliché ook, zorg dat je het leuk gaat vinden! Haak niet gelijk af als je denkt dat je het niet leuk vindt, maar ga op ontdekking en vraag waar nodig hulp aan het personeel. Daar zijn ze voor en ze helpen je graag! Dat proces alleen al zul je leuk gaan vinden! Probeer verschillende kracht oefeningen uit, ga aan de slag met je eigen lichaamsgewicht, ontdek de cardio apparaten en ga ook gewoon eens een groepslesje mee doen. Lekker buiten je comfort zone stappen op zijn tijd want variatie en nieuwigheid houden het namelijk ook leuk! Zo sport ik dus al jaren bij Fit For Free maar probeerde ik pas afgelopen maand voor het allereerst een lesje spinning (zie ook: Waarom iedereen een keertje aan spinning zou moeten doen) .  En ik vond het zo leuk dat ik dan toch weer blij de sportschool uit kom en zin heb om snel weer te gaan! En deze week deed ik een lesje Body Pump mee. En zoals je op de actie foto kunt zien werd ik ook daar erg happy van:D

En jij?  Waar doe jij het eigenlijk voor? En hoe blijf jij jezelf dan uitdagen? Ik ben benieuwd naar jullie maniertjes en hoop dat jullie wat aan mijn 3 tips hebben !

Sportieve groetjes,
Suzanne

Volg je me ook op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?! 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
5 TOFFE EN SPORTIEVE KAPSELS VOOR TIJDENS JE WORKOUTS

Op zoek naar inspiratie voor sportieve kapsels ? Kijk dan gauw even verder voor 5 te gekke, relatief simpele sportieve...

Sluiten