Steeds meer mensen willen beginnen met zwemmen. Deze vorm van beweging wordt snel populairder en dat is natuurlijk niet voor niets. Zwemmen kent een hele lage blessuregevoeligheid en is de perfecte manier om aan je conditie te werken terwijl je tegelijkertijd al je spieren gebruikt. Mede hierdoor starten ook steeds meer hardlopers en krachtsporters met zwemmen als hersteltraining naast hun gebruikelijke trainingen (zie ook: ‘Waarom hardlopen en zwemmen zo goed samen gaan‘). En dan is er ook nog de triatlon trend. Kortom, beginnen met zwemmen is razend populair! Maar wat moet je weten voordat je gaat beginnen met deze sport? In dit artikel kom ik als voormalig Nederlands Kampioen zwemmen met enkele bruikbare tips voor iedereen die wil beginnen met zwemmen!
Degenen die mij volgen via Instagram zullen sommige tips wellicht herkennen. Zo ben ik altijd te zien in een badpak als ik ga trainen en eigenlijk nooit in een bikini (tenzij een speciale trainingsbikini). En verder zie je ook regelmatig een bidonnetje voorbij komen op mijn Instagram. Maar waarom precies en nog meer handige tips lees je in dit artikel.
Meer tips, techniekuitleg, trainingsschema’s en nog veel meer zwem gerelateerde informatie vind je in mijn boek ‘Zwem.‘
5 PRAKTISCHE TIPS VOOR ALS JE WILT BEGINNEN MET ZWEMMEN:
1. Hydratatie
Zorg dat je ALTIJD een flesje water of bidon met water bij je hebt. Tijdens het zwemmen zul je namelijk onopgemerkt veel gaan transpireren. In een zwembad is het vaak erg warm maar omdat je in het water bent heb je dit zelf niet door. Toch ben je aan het sporten en zul je veel vocht verliezen. Om dit vochtverlies te compenseren is water drinken erg belangrijk en ook voldoende. Energiedrankjes of andere vruchtensappen zijn meestal niet nodig (tenzij je langer dan 90 minuten aan een stuk gaat zwemmen) en bevatten vaak een hoop overbodige suikers. Wanneer je te weinig drinkt tijdens het zwemmen kun je nadien last krijgen van hoofdpijn die erg lang kan aanhouden of je voelt je voor langere tijd slap en energieloos.
2. Materiaal
Wanneer je serieus baantjes wilt gaan zwemmen is het raadzaam een goed badpak of strakke zwembroek/bikini aan te schaffen. Fashionable bikini’s waarmee je in de zomer op het strand ligt of lange wijde zwembroeken zullen je tijdens het baantjes zwemmen vooral in de weg zitten en je zwemprestaties niet bevorderen. Zo’n lange wijde zwembroek zorgt bijvoorbeeld voor een enorme extra weerstand en werkt totaal niet gestroomlijnd waardoor je ook minder goed aan je techniek kunt werken. Voor de vrouwen geldt dat ‘normale’ bikini’s vooral erg onhandig zullen zijn. Wanneer je ook maar een beetje harder gaat zwemmen zullen ze gaan schuiven en/of afzakken. Een badpak/ballenknijper/speciale trainingsbikini zorgt ervoor dat je je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken over je materiaal en je je beter kunt focussen op je ligging in het water en je zwemslag.
Daarnaast is het natuurlijk fijn om een goed zwembrilletje te hebben zodat je gerust met je hoofd in het water kunt zwemmen en na je workout niet met rode, prikkende ogen op school/werk verschijnt.
Voor degene met wat langer haar zou ik een badmuts ook zeker aanbevelen. Zo’n muts kost vaak nog geen tientje en je hebt er heel veel baat bij. Je kunt je haar natuurlijk in een staart of vlecht dragen. Maar wanneer je een beetje fanatiek baantjes gaat zwemmen zul je al gauw merken dat er plukken los raken en alsnog voor je gezicht gaan irriteren. Daarbij raakt je haar daardoor mega snel in de knoop en is dat chloorwater ook niet zo goed voor je haar. Zeker voor mensen met geverfd haar is chloorwater niet zo’n feestje. Een badmuts biedt uitkomst. Voor de meesten in het begin even wennen, maar daarna kunnen ze niet meer zonder.
Bovenstaande materialen kun je vaak halen bij een sportzaak of online. Het merk Arena is gespecialiseerd in de zwemsport en zou ik dan ook aanbevelen op dit vlak. Op de website arenabenelux.nl ontvang je ook nog korting met de code “Suzanne10”
3. Eten
Eet niet (te)veel voordat je gaat zwemmen. Baantjes trekken met een volle maag kan namelijk vervelend zijn en je kunt gemakkelijker kramp krijgen. Wanneer je langer dan een half uur gaat zwemmen is het wel raadzaam in ieder geval iets (kleins) te eten. Denk aan een banaan, krentenbol of energiereep. Na het zwemmen hebben de meeste mensen vaak meer trek dan normaal. Met zwemmen gebruik je al je spieren waardoor je lichaam wel wat extra eiwitten kan gebruiken. Een eiwitrijke maaltijd na het zwemmen is dus goed.
4. Warming up & cooling down
Ook al is het vaak erg warm in een zwembad, het is alsnog belangrijk dat je je lichaam even opwarmt en je spieren even wakker maakt voordat je gaat zwemmen. Het water is namelijk vaak wel koud! Bouw je zwemtraining dan ook rustig op en begin op de kant al even met het opwarmen/rekken van je spieren. Wanneer je het water in gaat start dan ook rustig en ga niet gelijk het eerste baantje zo hard mogelijk naar de overkant. Door een goede warming-up zorg je ervoor dat je spieren op de juiste spanning komen en voorkom je blessures en kramp. Ook na het zwemmen kun je het beste nog even een paar baantjes heel rustig uitzwemmen. Laat je hartslag dalen, adem bewust in en uit en je lichaam langzaam herstellen van het zwemmen. Zo voorkom je eveneens blessures maar ook spierpijn/stijve spieren.
5. Denk in kleine stappen
Zwemmen is een enorm technische en lastige sport. Daarom is het goed te weten dat je niet binnen een week de borstcrawl perfect zult beheersen of snel enorme vooruitgang zal boeken qua tijden. Het is in ieder geval al heel goed dat je wilt beginnen met zwemmen en die kilometers en snelle tijden komen later wel. Een eerste doel kan bijvoorbeeld zijn om een maand lang elke week 1 of 2 keer te gaan zwemmen. Probeer je in het begin vooral te focussen op de techniek, daardoor zul je wellicht (voor je gevoel) wat langzamer gaan, maar uiteindelijk betaald dit zich wel uit! Kijk bijvoorbeeld naar de slag van betere zwemmers of volg een cursus. In bijna alle zwembaden worden bepaalde borstcrawllessen gegeven of worden er speciale trimzwemlessen georganiseerd. Daarbij is er altijd een trainer of zwembadmedewerker aanwezig die je de zwemslag beter zal leren.
Of ga zelf aan de slag met één van mijn zwemschema’s voor beginners of gevorderden.
Je kunt natuurlijk ook lid worden bij een zwemvereniging. Maar onthoud dat echt leren zwemmen tijd kost en haak niet te snel af als het je binnen een maand niet lukt, want doorzetten wordt beloond. Alle begin is moeilijk, maar bedenk je dan dat je ontzettend goed bezig bent! Het is namelijk een fantastische sport, heel goed voor je lichaam en als het je na een wat langere tijd wel lukt dan is het nog heerlijker om te doen.
Zie ook: WAAROM ZWEMMEN DE IDEALE SPORT IS
Ik hoop dat jullie het een nuttig artikel vonden en benieuwd of er lezers zijn die op het punt staan om daadwerkelijk te beginnen met zwemmen? Of wellicht doe je het al een tijdje maar zat er toch nog een tip tussen die je kunt gebruiken? Ik ben benieuwd! Voor vragen kun je altijd een reactie achterlaten hier of op mijn Instagram.
Sportieve groetjes,
Suzanne
Volg je me al op Instagram – Youtube– FACEBOOK – Bloglovin ?!
14 comments
Hai Suzanne,
Ik ben Audrey, 53 jaar en wil beginnen met zwemmen. 1-2 keer per week. Eigenlijk kan ik alleen schoolslag . Het is erg interessant wat je schrijft en wil buiten dat ik 3 kg wil afvallen aan mijn algehele conditie en alle spiergroepen werken. Je moet een keer beginnen niet waar? Door de overgang ontwikkelt er een randje om mijn buik en daarom denk ik dat het nu de tijd is om te starten. Mijn vraag aan jou: kan ik met schoolslag gedijen of beter met de tijd een cursus BC doen? Ook weet ik dat ik mijn motivatie moet proberen vasthouden. Ik ben geneigd om als ik geen zin heb een excuus te verzinnen voor mezelf. Daar zal ik zelf aan moeten werken! Groet Audrey
Hi Audrey,
Wat leuk dat je wilt gaan zwemmen! Schoolslag is toch prima, hartstikke leuk! Het enige nadeel kan zijn dat je weinig kunt variëren als je geen andere slagen zwemt en je misschien wat eerder verveeld raakt OF dat je last krijgt van je knieen omdat de schoolslag het meest belastend is voor de knieën. Het kan bovendien superleuk zijn een borstcrawl cursus te doen, een nieuwe uitdaging, wat nieuwe energie. Maar het is zeker niet per se nodig hoor. Wel leuk:)
Ha Suzanne, bijna naamgenoot. Ik zwem pas en ben erg geinteresseerd in een opbouw schema. Jij lijkt er een te hebben, maar dan mis ik wat kennis: wat is ES en wat BC (borstcrawl?). Met groet Susanne
Hi Susanne,
Wat leuk! ES staat voor Eigen slag (dus lekker zelf kiezen waar je zin in hebt) en BC staat inderdaad voor Borstcrawl.
Hoi Suzanne,
Met veel belangstelling jouw tips en schema gelezen.
Hoe onthou je wat je moet zwemmen volgens het schema? Heb je daar een tip voor? Is er een goed horloge voor o.i.d?
Hartelijke groet en dank voor alle fijne informatie!
Hi Karin,
Leuk om te lezen! Ik leer het meestal uit mijn hoofd (maar ik onthoud gemakkelijk). Er zijn ook zwemmers die het op een briefje meenemen en dit op hun bidon plakken bijvoorbeeld. En de nieuwste smartwatches van o.a. Garmin hebben de functie dat je het erin kunt zetten:) Maar dat doe ik zelf dus nooit. Het kost mij meer tijd het in het horloge te zetten dan het uit mijn hoofd te leren.
Mvg,
Suzanne
Hallo
Ik zwem sinds kort twee keer per week en heb altijd veel honger nadien. Je schrijft dat na het zwemmen een eiwitrijke maaltijd goed is, maar misschien een rare vraag, wat is dat precies en kun je voorbeelden geven?
Dank!
Hi Henny,
Wat goed en leuk! En begrijpelijk, met zwemmen verbrand je immers veel. Mocht je uitgebreid meer willen weten over zwemmen en voeding voor- en na het zwemmen en ook over het zwemmen zelf. In mijn boek ZWEM. (verkrijgbaar via bol.com) vind je uitgebreid voedingsadvies, tips, recepten, zwemtips, trainingsschema’s en techniekuitleg. Maar eiwitrijke producten zijn bijv. kwark, noten, avocado, kip/rund, peulvruchten, bonen, pindakaas. Je zou dus voor een belegde boterham met kip, tonijn, rund of pindakaas kunnen gaan of een salade met eiwitrijke toevoegingen of een bakje kwark met fruit en noten bijv. Er zijn veel opties:)
Goede dag Suzanne,
Even voorstellen. Ik heet Paul en ben 61 jaar. ik heb < 40 jaar gewerkt, nooit gesport , veel gerookt, veel gegeten enz. Sinds 3 jaar ga ik 's morgens baantjes zwemmen. Eerst ging ik 2x per week na de fitness lekker ff zwemmen.
Omdat ik steeds blessures kreeg bij het sporten ging ik niet meer sporten, maar nog wel zwemmen. ik merkte dat mijn blessures nu heel snel binnen 2 weken waren verdwenen. Als kind vond ik zwemmen al leuk en krijg nu steeds meer lol in het zwemmen. Op dit moment zwem ik 4 à 5 keer per week een uurtje. Ik zwem dan tussen de 40 en 50 baantjes. Ik zwem nu alleen schoolslag. 3 jaar geleden was ik blij als ik aan de andere kant van het bad was. (25 meter). Nu merk ik dat ik al flink vooruit ben gegaan. Ik rook sinds 2 jaar niet meer, maar ben wel wat te dik. Ik wil er een paar kilo af hebben. Dat lukt op dit moment aardig. Nu vraag ik me af wat ik voor het zwemmen het beste kan doen. Ik neem nu alleen een kopje koffie en eet later pas na het zwemmen. Dan eet ik vaak een boterham met een eitje. wat fruit enz. Mijn vraag aan jou is. Wat eet ik het beste voor ik ga zwemmen? Helemaal niets of beter toch iets? En zo ja wat dan?
Groetjes Paul
Hi Paul,
Wat ontzettend leuk om je verhaal te lezen! Erg inspirerend! Goed bezig!
Het is inderdaad beter om vooraf wel iets te eten, je lichaam moet immers ergens de energie vandaan halen. En het is beter voor je herstel en de rest van je energielevel gedurende de dag als je van tevoren wat eet zodat je niet het rood in gaat. Het hoeft niet veel te zijn maar denk aan een boterham met jam, appelstroop of pindakaas en/of een banaan. Zelf ontbijt ik vaak met een banaan + een beetje kwark en rood fruit (gemixt als smoothiebowl). En dan na het zwemmen iets van eiwitten en koolhydraten. Maar dat doe je al lees ik:)
Veel zwemplezier!
fijn geschreven!
Dank:)
Ik weet niet eens meer hoe ik hier terecht kwam. Maar ik ben er wel door getriggerd en herken direct wat hindernissen. Ik ga aan de slag met je tips. Vooral de zere kop na het zwemmen kan ik nu eindelijk verklaren, terwijl ik al zoveel rondgevraagd had!
tnks!
Hi Marijn, bedankt voor het achterlaten van een berichtje. Wat goed om te lezen dat je aan de slag gaat met de tips en hopelijk heb je voortaan geen hoofdpijn meer na het zwemmen:)!