#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

DIT IS WAAROM JE JEZELF NIET MOET VERGELIJKEN MET ONLINE INFLUENCERS

online influencers

Wekelijks zien we honderden ‘perfecte’ plaatjes uit het leven van onze favoriete bloggers, vloggers, topsporters en modellen via sociale media voorbijkomen. Maar hoe echt zijn deze plaatjes eigenlijk? En hoe realistisch is het om jezelf met deze online influencers te vergelijken? 

De eerste zonnestraaltjes zijn een feit en de plaatjes van slanke, gespierde en super goed geklede bloggers in de mooiste zomerjurkjes, sportoutfits en bikini’s vliegen je om de oren. Jezelf niet vergelijken met deze plaatjes is knap lastig.  We zien immers dagelijks wel een aantal inspirerende foto’s van strakke, gespierde en slanke lichamen voorbij komen waar we stiekem een beetje jaloers van worden. Het zit voor een deel ook gewoon in onze menselijke aard om onszelf continue met anderen te vergelijken. Maar het te vaak bekijken van deze ‘perfecte plaatjes‘ kan helaas ook voor een hoop onzekerheid zorgen.

Je laten inspireren en motiveren door jou favoriete ‘online influencers‘ is prima, zolang je jezelf maar niet laat leiden door deze afbeeldingen. Het lijkt namelijk een stuk vrolijker, fijner en perfecter dan het daadwerkelijk is. Want deze ‘online influencers’ hebben ten eerste veel vaker dan je denkt ook gewoon te maken met lange, drukke werkdagen, vervelende privé situaties en minder fijne/leuke perioden. Het perfecte plaatje dat zij laten zien is slechts een heel klein gedeelte uit hun leven.

Ten tweede is het belangrijk realistisch te blijven waarnemen als we het hebben over foto’s op Instagram en Facebook. Het is ook belangrijk te kijken naar hoe zo’n foto en/of het lijf op zo’n foto tot stand komt. Afgezien van de nabewerking en eventuele foto editing trucjes hebben de meeste influencers  ook gewoon veel meer tijd om te werken aan hun lichaam. Sterker nog, er zijn ook een hele hoop ‘influencers’ (waaronder natuurlijk modellen en sommige artiesten) die betaald krijgen om er zo uit te zien. It’s simply part of their job. Ze kunnen als zelfstandig ondernemer hun eigen tijd indelen en zijn daardoor flexibeler met het inplannen van workouts. Daarnaast krijgen modellen vaak gratis personal coaching en hebben ze soms zelfs een diëtiste die hun ten alle tijde kan helpen. Een hele hoop fashionbloggers hebben juist een team van stylisten en make-up artists om hun heen en worden vaak speciaal gestyled en opgemaakt voor fotoshoots. Bedenk je dit goed op een eventueel volgend “I wish I was her” momentje. We hebben ze allemaal, en zeker wij vrouwen kunnen er wat van. Maar realiseer je goed dat het een stuk zwaarder is om na een lange dag werken nog even te gaan sporten dan wanneer je sportmomentje zit inbegrepen bij je werkdag. Het is daarom ook totale waanzin jezelf of je lichaam te willen vergelijken met iemand die ervoor betaald wordt strak, slank en gespierd uit te zien zoals bijvoorbeeld Romee Strijd. Om maar even een bekende ‘online influencer‘ te noemen.

Ten derde kan het zorgen van deze vergelijking eigenlijk alleen maar voor teleurstellingen zorgen. Jij bent immers jij en zij is zij. Je zult nooit worden zoals de ander. Hoe graag je dit misschien ook zou willen.

Ik schrijf dit artikel omdat ik mezelf stiekem ook wel eens betrap op zulke vergelijkingsmomentjes. En hoewel ik ook een beetje in het wereldje zelf zit ben ik toch heel bewust bezig met alles wat er gebeurd en probeer ik zo echt en eerlijk mogelijk te blijven. Ik gebruik daarom bewust geen photoshop en zou ook niets aan mijn uiterlijk willen veranderen. Ik heb haast geen bovenlip en dat vind ik soms best jammer als ik op Instagram selfies zie van knappe meiden met volle lippen. Maar de stap om hier iets aan te doen in de vorm van bijvoorbeeld fillers zou ik nooit maken. Toch zijn er een hoop jonge meiden/vrouwen in deze wereld die wel iets aan hunzelf hebben laten veranderen. Denk aan borstvergrotingen, botox, fillings, neuscorrecties etc. En begrijp me goed, ik heb hier niet per se iets op tegen! Als jij dat wilt doen dan is dat natuurlijk prima. Wel vind ik het belangrijk dat mensen dit beseffen en dat het meer en vaker gebeurd dan de meeste jonge vrouwen weten. Niet elke influencer is hier open en eerlijk over en sommigen creëren een beeld van perfectie op sociale media dat eigenlijk gewoonweg gekocht is. Hoe eerlijk is de vergelijking nog als jij jou gezicht of lichaam vergelijkt met dat van iemand die voor honderden of zelfs duizenden euro’s aan zichzelf heeft laten ‘verbouwen’… Precies, totaal oneerlijk!

Dus mocht je jezelf stiekem betrappen op zo’n vergelijkings momentje: ” Wauw, ik zou haar lichaam wel willen hebben”, ” Waarom heb ik niet van die abs?” , ” Haar armen zijn zoveel mooier dan die van mij”…denk dan nog even terug aan bovenstaande dingen:

 • Veel bloggers, modellen en Instagrammers gebruiken bewerkingsprogramma’s om zichzelf mooier, slanker en/of gespierder te laten lijken
 • Wat je ziet op internet is niet altijd hoe het werkelijk is. Ook online influencers kennen negativiteit, verdriet, teleurstelling en vreetbuien
 • Een steeds grotere groep online influencers laat (kleine) dingetjes aan zichzelf veranderen
 • Het is voor de meeste online influencers onderdeel van hun werk om te werken aan hun uiterlijk
 • Je zult nooit de persoon worden waarmee je jezelf vergelijkt en daarom is het zinloos jezelf met haar te vergelijken. Want jij bent jij en zij is zij.

Wees realistisch en ben vooral trots op jezelf! Want ook jij bent uniek! En wat jij hebt bereikt is gezien jou mogelijke tijd en middelen misschien nog wel knapper! Ik vind het eigenlijk bijna jammer dat het voelt alsof  ik een artikel als deze moet schrijven. Maar ik merk dat heel veel jonge meiden opkijken tegen grote Instagrammers en daar soms heel onzeker van worden. En daarom vind ik het ontzettend belangrijk om eerlijk en open te blijven op sociale media en om juist als online influencer dit soort dingen uit te leggen en te delen.

Ik hoop dat jullie dit artikel waarderen en laat het me vooral ook weten als op- en/of aanmerkingen hebt!

 

OOK INTERESSANT : DE NAAKTE WAARHEID ACHTER DE PERFECTE INSTAGRAM PLAATJES

Liefs, xx Suzanne
Volg je me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?! 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sam
  april 18, 2018 at 17:59

  Echt heel goed en fijn om te lezen. kan deze reality check niet genoeg voorbij zien komen. Dank daarvoor!

  • Reply
   Suzanne
   april 18, 2018 at 18:01

   Hi Sam, bedankt voor je lieve bericht! Heel fijn om te lezen! En ik denk dat iedereen stiekem af en toe zo’n reality check heel goed kan gebruiken(A) Een zonnige avond nog<3

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  paardrijden goed
  5 REDENEN WAAROM PAARDRIJDEN GOED VOOR JE IS

  In dit artikel lees je 5 redenen waarom paardrijden goed voor je is. En dat heeft niet alleen met je...

  Sluiten