#FITwithsuus Hardlopen Kracht/Fitness Weetjes, tips en andere sporten Zwemmen

HOEVEEL MOET JE DRINKEN TIJDENS HET SPORTEN?

drinken tijdens het sporten

Hoeveel moet je nu eigenlijk drinken tijdens het sporten? En is water voldoende of kun je beter voor een sportdrankje gaan? In dit artikel vind je alle antwoorden op jouw vragen over drinken tijdens het sporten! 

Waarom is het verstandig om te drinken tijdens het sporten?

Tijdens het sporten verlies je (onopgemerkt) veel vocht. Het is belangrijk dat dit vocht op tijd wordt aangevuld zodat er geen tekort ontstaat. Daarom is het belangrijk om ook al te drinken tijdens het sporten. Je lichaam heeft tijdens een intensieve inspanning namelijk baat bij een goede vochtbalans. Het verkleint de kans op kramp, blessures en hoofdpijn. Zeker op warme plekken zoals in een zwembad of tijdens het rennen in de zomer heeft je lichaam extra vocht nodig om de prestatie te kunnen leveren die je vraagt zonder daarna last te krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn. Daarnaast bevordert een goede vochtbalans de sportprestaties.

In de ideale situatie zou je je voor en na de training moeten wegen en zou je gewicht hetzelfde moeten zijn. Als je wel bent afgevallen na een training dan betekent dit dat je teveel vocht bent verloren en niet voldoende hebt gedronken.

drinken tijdens het sporten

Wat kun je het beste drinken tijdens het sporten?

Water of sportdrank? Dat is een van de meest gestelde vragen als het gaat om drinken tijdens het sporten. En als het antwoord ‘sportdrank’ is…welke dan? Er zijn immers tientallen sportdranken en poedertjes te koop.

Als je sport op recreatief niveau (niet langer dan 90 minuten achter elkaar) om fit te worden/blijven en/of om gewicht te verliezen dan is water het beste om te drinken tijdens het sporten. Je kunt nadien eventueel een eiwitshake drinken en/of fruit eten om verloren mineralen weer aan te vullen en spierpijn te voorkomen.

In principe bevatten sportdranken voornamelijk suikers. Daarom heb je deze enkel nodig bij een zwaardere, langdurige inspanning (90 minuten of langer). Wanneer je regelmatig intensief sport voor langere tijd (+90 minuten) verbrandt je lichaam veel calorieën én verliest het veel vocht in relatief korte tijd. In dat geval kan je tijdens het sporten aanvulling gebruiken. Je verliest dan niet alleen veel vocht maar bijvoorbeeld ook zout en andere belangrijke mineralen. Denk hierbij aan lange fietstochten, triatlons, maar ook langere wandeltochten zoals de Nijmeegse Vierdaagse of (halve) marathons. Een sportdrank kan je dan helpen het sporten beter vol te houden. En het zorgt ervoor dat je vochtbalans niet in gevaar komt. In het geval dat je langer dan anderhalf uur gaat sporten is het wel belangrijk dat je al vanaf het begin begint met aanvullen en niet pas na een uur bijvoorbeeld.

Welke sportdrank moet ik kiezen bij zware inspanningen?

Je kunt in de meeste gevallen het beste kiezen voor een hypotone (6 gram suiker per 100ml) of isotone (tot 8 gram suiker per 100ml) sportdrank. Check dus altijd de ingrediëntenlijst. Deze twee soorten sportdranken kun je gebruiken als dorstlesser. Bovendien zullen de suikers snel worden opgenomen in de bloedbaan tijdens het sporten.

Pas op met hypertone sportdranken (meer dan 8 gram suiker per 100ml). Deze sportdranken bevatten dusdanig veel suikers dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn om te drinken tijdens het sporten. Ze kunnen zelfs maagproblemen veroorzaken. Alleen bij extreem zware inspanningen (denk aan marathons, volledige triathlons of bepaalde wielrentourtochten +100km) kunnen deze dranken eventueel praktisch zijn.

Hoeveel water moet je drinken tijdens het sporten?

Dit is een hele lastige vraag omdat het antwoord van vele factoren (zoals het weer, de luchtvochtigheid, het inspanningsniveau, de lengte van de training en het gewicht van de sporter) afhankelijk is.

Als vuistregel geldt: Drink tussen de 150 en 300 ml water per 15 minuten inspanning.

Maar je merkt zelf het beste of dit wellicht teveel of te weinig is. Pas het dan ook aan op je eigen behoeften.

Het beste kun je vlak voor je training niet al teveel meer drinken om een klotsbuik, steken, misselijkheid en veel toiletbezoeken tijdens het sporten te voorkomen. Als je gedurende de hele week elke dag voldoende drinkt kan dat ook prima.

Als sporter moet je in ieder geval zorgen dat je gedurende de hele dag voldoende drinkt. Ook op dagen dat je niet sport.

Hoe weet je of je voldoende drinkt ?

Zorg dat je urine in de meeste gevallen (met uitzondering van je eerste ochtendurine) lichtgeel van kleur is. In ieder geval 1 liter lichtgele urine per dag. Als je vaak donkere urine hebt mag je best wat meer water drinken. Helemaal waterige/doorzichtige urine duidt erop dat je misschien wel iets teveel water drinkt. Meer drinken heeft dan geen zin meer. Het lichaam kan toch maar ongeveer 1 tot 1,5 liter per uur verwerken.

Wanneer je zorgt dat je eigenlijk altijd al voldoende drinkt is het tijdens het sporten een kwestie van bijhouden. Zorg dan in ieder geval dat je geen dorst krijgt want dan ben je eigenlijk al te laat met drinken. Dorst is namelijk een signaal van je lichaam dat je liever wilt voor zijn.

Echte wedstrijdsporters en atleten kunnen zich het beste een specifiek advies laten aanmeten op basis van hun persoonlijke omstandigheden. Als je dit zelf grof wilt berekenen kun je je gedurende een tijdje voor en na een training wegen om te kijken wat je gemiddeld aan vocht verliest. Dit is dan ook wat je gemiddeld zou moeten bij drinken tijdens het sporten. (Als je drinkt tijdens de meet trainingen moet je het gedronken vocht natuurlijk wel meenemen in je berekening om te bepalen hoeveel vocht je bent verloren). Als je het heel specifiek wilt berekenen moet je de weeg methode natuurlijk ook toepassen tijdens verschillende soorten trainingen, weertypen en inspanningsniveaus. De ene training is de andere niet. Daardoor verschilt ook de hoeveelheid water die je zou moeten drinken tijdens het sporten telkens.

Conclusie

Het verschilt voor iedereen wat de ideale hoeveelheid is om te drinken tijdens het sporten.
Je kunt grofweg bepalen hoeveel je moet drinken tijdens het sporten door je een tijdje te wegen voor en na je workout. Zo kan er dan bepaald worden hoeveel vocht je verliest en hoeveel je dus moet drinken tijdens het sporten.
Je drinkt voldoende als je urine veelal lichtgeel van kleur is.
Eigenlijk ben je te laat met drinken als je dorst hebt.

ZIE OOK: 3 PERFECTE POWERFOODS OM TE ETEN VOOR JE WORKOUT

Sportieve groet,
Suzanne

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!  

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
pilates
5 X WAAROM PILATES GOED VOOR JE IS

Pilates is een sport waarbij je verschillende oefeningen uitvoert op een matje of op een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat. Het...

Sluiten