#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

8 HANDIGE TIPS VOOR ALS JE VOOR HET EERST OP SURF VAKANTIE GAAT

surf vakantie

Surfen wordt steeds populairder en daarmee ook het aantal surf vakanties. Steeds vaker wordt er gekozen voor een sportieve surf vakantie in plaats van een standaard jongeren reis of luie strand vakantie. Maar wat moet je nou eigenlijk allemaal meenemen op zo’n surf vakantie? En wat is handig om even van tevoren te checken?

In dit artikel 8 handige tips voor iedereen die voor het eerst op surf vakantie gaat!

Zoals jullie misschien hebben gezien via mijn Instagram ben ik net terug van een heerlijke surf trip in Portugal. Dit jaar was ik goed voorbereid en daardoor kon ik extra genieten van het surfen zelf. Hoe anders was dat toen ik 3 jaar terug voor het eerst op surf vakantie ging. Toen wist ik eigenlijk helemaal niet zo goed wat het allemaal inhield, wat ik mee moest nemen en waar ik aan moest denken. En omdat ik wil dat iedereen onbezorgd kan genieten van zijn/haar surf vakantie kom ik vandaag met een aantal handige tips voor als je voor het eerst op surf vakantie gaat!

FUNCTIONELE BEACHWEAR

Ondanks dat je haast nooit in enkel je bikini of badpak surft is het soort beachwear dat je draagt wel degelijk belangrijk. Omdat je een wetsuit over je bikini of badpak aantrekt is het fijn als deze geen onnodige versiersels bevat. Leuke toevoegingen zoals kralen, ijzeren ringen, dikke versiersels of andere 3D aanhangselen kunnen eigenlijk alleen maar gaan irriteren, drukken of pijn doen wanneer je wetstuit er strak over heen gaat of wanneer je een smak maakt op de surfplank. Bovendien is het fijn om beachwear uit te zoeken die snel droogt en nauw aansluit. Surfen is een sport, en net als bij andere sporten wil je dat alles goed op zijn plaats blijft. Een stevige bikini top en een lekker zittend broekje zijn dus aan te raden. Verder is een shirtje van lycra ook altijd fijn tegen het verbranden!

Tip

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het merk Protest. Zij ontwikkelen al hun beachwear voor professionele wakeboarders en surfers. Maar uiteraard ook voor de boarders en beginnende surfers die gewoon plezier willen hebben en er goed uit willen zien. De materialen, ritsen, borduursels, steeksels, stoffen, texturen, afwerkingen en wassingen zijn allemaal gemaakt om comfortabel en fashionable mee te surfen, bodyboarden en wakeboarden. Dan weet je in ieder geval zeker dat je goed zit en je tijdens je vakantie niet ergert aan je surfkleding.

surf vakantie

CASH GELD

Tegenwoordig zijn we zo gewend dat we overal kunnen pinnen dat we vaak vergeten om contant geld mee te nemen. Dit is wanneer je op surf vakantie gaat vaak extra handig. In veel gevallen zit je hele dagen op een afgelegen strand. Surfspots zijn meestal niet gelegen bij super toeristische stranden met een grote boulevard waar je kunt pinnen (uitzonderingen daargelaten). Er is vaak 1 hutje waar je wat water kunt kopen, wetsuits kunt huren of als je geluk hebt een ijsje kunt scoren. Maar veel van dit soort tentjes zijn nog niet zo modern dat je er kunt pinnen.

WETSUITS

Surfen doe je eigenlijk nooit in een bikini of badpak maar altijd in een wetsuit. Zeker als beginner is dit eigenlijk nooit anders. In de meeste gevallen is de zee niet eens warm genoeg om er zonder wetsuit in te gaan. Maar ook als de zee wel warm genoeg is wordt er eigenlijk altijd gesurfd in wetsuits. Check dus van tevoren hoe dat zit bij jou geboekte reis. Heb je surflessen geboekt of een all-in surf reis? Kijk dan even goed of de wetsuit huur al bij je boeking in zit of dat je deze op locatie zelf nog moet regelen.

Zelf aanschaffen?

Wat je ook kunt doen is zelf een wetsuit aanschaffen. Zelf heb ik dat dit jaar pas voor het eerst gedaan. Het is mijn 3e jaar nu en ik weet inmiddels dat ik vaker ga surfen en zwemmen in het open water dus dan is een eigen wetsuit toch wel fijn.  Op die manier kan je ook buiten de surflessen om nog even het koude water in om bijvoorbeeld te gaan snorkelen of even te zwemmen.

surf vakantie

SNEAKERS

Op surf vakantie moet  je vaak een stuk door de duinen, het bos of zelfs over de rotsen lopen voor je bij een goede surfspot bent. Dan is het toch wel fijn om een paar lekkere sneakers te dragen in plaats van dat je op je teenslippertjes loopt te struggelen over die oneffen en soms gladde wegen.

Uiteraard wil je wel een sneaker die praktisch is. Het is vaak warm en dan zijn dichte, stevige sneakers van leer bijvoorbeeld vaak geen pretje. Ga dus voor een licht, snel en modern ontwerp die tegen wat zand en eventueel water kunnen en die je ook gemakkelijk kunt wassen.

Tip van mij:

Kijk eens naar de Adidas NMD modellen. Deze had ik zelf mee op surftrip en zijn me heel goed bevallen! Deze modellen hebben allemaal een comfortabele en flexibele zool waarmee je goed over stenen en zand(weggetjes) kunt lopen en tegelijkertijd de juiste steun bieden. Daarnaast hebben alle NMD modellen een primeknit bovenlaag welke ideaal is voor op een surftrip. Dit laagje is namelijk gemaakt van licht, gebreid materiaal. Stof dus en dat buigt fijn mee is lekker luchtig en niet zo warm/verstikkend! Je krijgt dus niet zo snel zweetvoeten in deze sneakers en bovendien drogen ze snel, mochten je toch natte voeten krijgen. Er zijn echt onwijs veel NMD modellen dus er is er altijd wel eentje die bij je past qua kleur en vibe. En een leuke bijkomstigheid is dat deze schoenen ook gebruikt kunnen worden als hardloopschoen. Zelf had ik deze Adidas Ultra Boost mee.

SUNBLOCK

Surfen gebeurt vaak op locaties waar het nog warmer is dan in Nederland en waar de zon nog feller op je huid schijnt. Daarnaast gebeurt het natuurlijk op het water waardoor je extra snel verbrandt. Het feit dat je een wetsuit aan hebt wil niet zeggen dat je niet kan verbranden. Veel beginnende surfers vergeten hun nek, voeten, enkels en gezicht (met name neus&oren) in te smeren en lopen een zonnesteek of ernstig verbrande huid op. Smeer je daarom HEEL goed in met een hoge factor zonnebrand of beter nog met sunblock. Zonnebrand filtert de zonnestralen maar laat vaak nog wel uv-straling door. Een sunblock  zorgt ervoor dat de zonnestralen de huid eigenlijk helemaal niet bereiken. Het heeft als het ware een nog hogere factor dan 50. Het is geen créme maar een soort stick die je omhoog moet draaien en dan op je huid aanbrengt. Het trekt ook niet in zoals een zonnebrand créme maar blijft op de huid zitten als een witte of gekleure streep (want ja, je hebt sunblocks in verschillende kleuren!)

Waar te koop?

Helaas kun je deze sunblock sticks in Nederland niet zo gemakkelijk vinden. Soms heb je ze bij de apotheek en betere drogisterijen. Maar het fijne is dat ze eigenlijk altijd verkocht worden op locaties waar (veel) gesurfd wordt. Alle (professionele) surfers gebruiken het dus vraag er vooral naar als je op locatie bent.

RUGZAK

Op veel plekken moet je nog een eindje lopen met je (gehuurde) surfplank en wetsuit naar de locatie waar je uiteindelijk het water in zult gaan. Zeker voor beginners is het dragen van zo’n surfplank zwaar. Want hoe zwaarder en lomper de plank, hoe beter de stabiliteit in het water. Kortom, als beginner krijg je de moeilijkste planken om mee te lopen. Het is vervelend als je dan een schoudertas of linnen tasje bij je hebt met daarin je water, strandlaken en andere spullen. Het beste is een rugzak. Dan heb je je handen vrij hebt om je surfplank te kunnen dragen. En daar kan je eventueel ook je wetsuit overheen hangen als deze niet in je rugzak past.

surf vakantie

MUGGENSPRAY

Gelukkig is dit iets waar we in Nederland eigenlijk haast nooit aan hoeven te denken. Maar helaas heb je dit vaak wel nodig als je op surf vakantie gaat. De meeste plekken die goed zijn om te surfen zijn ook geweldige plekken voor muggen, vliegen en andere insecten. Een goede muggenspray is dan ook geen overbodige luxe en wel iets wat je wellicht snel vergeet als Nederlander.

DUIKBRILLETJE

Een duikbrilletje is niet perse nodig met surfen en wordt zelfs een beetje gek gevonden door de échte pro’s. Maar het kan wel fijn zijn voor mensen die lenzen dragen. Zelf had ik eigenlijk nooit iemand zien surfen met een duikbrilletje. Maar toen ik tijdens mijn eerste keer surfen 2 lenzen kwijt raakte en de dag daarna mijn nieuwe lenzen zowat mijn ogen uitbrandden door het zoute water was de keuze snel gemaakt.

Inmiddels surf ik al 3 jaar met een duikbril als de golven erg wild zijn en als ik weet dat ik wat vaker ga vallen. Als ik enkel op schuimgolven surf en weet dat ik niet zoveel water in mijn gezicht ga krijgen doe ik hem af, want de meeste surf leraren en surfers vinden het maar gek zo’n brilletje. Maar ik vind het zelf een fijne oplossing. Beter een beetje een weirdo op een plank dan de hele vakantie geïrriteerde ogen en/of mijn lenzen kwijt.

surf vakantie

Ik hoop dat jullie het een handig artikel vonden. En natuurlijk dat de tips van komen voor jullie eerste surf vakantie. Ga je binnenkort voor het eerst surfen? Dan wens ik je HEEL VEEL PLEZIER!

Sportieve groetjes,
Suzanne Brummel

ZIE OOK: 5 SPORTIEVE BUCKETLIST ACTIVITEITEN 

Volg jij me al via Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ??

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Lees vorig bericht:
FLASHBACK FRIDAY (25 MEI T/M 31 MEI)

Een rondje rennen met atlete Jip Vastenburg en de nieuwe Adidas Solar Boost, lunchen en chillen bij Ikea tijdens tropische...

Sluiten