#FITwithsuus Weetjes, tips en andere sporten

ZOVEEL CALORIEËN VERBRAND JE MET SUPPEN

suppen

Suppen wordt steeds populairder en bekender. Zelf heb ik het deze zomer ook al een aantal keer gedaan. Maar hoe goed is deze buitensport activiteit eigenlijk voor je? Welke spieren gebruik je en hoeveel calorieën verbrand je gemiddeld met een sup sessie? Dat en meer in dit artikel ! 

What’s sup?

Suppen, voluit ‘stand up paddling’ is een watersport activiteit waarbij je op een soort grote surfplank staat en jezelf met een paddle voort duwt. De plank is dikker, groter en stabieler dan een normale surfplank, maar nog steeds ben je continu op zoek naar balans. Het zoeken naar evenwicht op een supboard maakt het een lastige sport.

Je kunt suppen op vlak water zoals meertjes en kanalen, maar ook op zee. De golven maken het dan uiteraard een extra uitdaging om balans te blijven houden.

De laatste jaren wordt suppen steeds populairder. Niet alleen kun je deze buitensport activiteit op steeds meer plekken beoefenen. Ook zijn er steeds meer mensen die hun eigen supboard aanschaffen en er in het weekend lekker op uit gaan om te suppen in de omgeving. Zelf woon ik aan de Amstel en het aantal mensen dat ik daar in de weekenden en bij mooi weer voorbij zie suppen is echt onwijs gestegen de afgelopen 2 jaar. Één van de redenen dat deze activiteit steeds populairder wordt is dat het steeds meer wordt gezien als sport. Het kan namelijk een complete workout zijn als je het goed doet. Je hebt namelijk bijna al je spieren nodig om balans te houden en jezelf voort te bewegen over het water.

suppen

Welke spieren gebruik je met suppen?

Tijdens het suppen gebruik je bijna al je spieren in je hele lichaam. Maar de focus ligt op je armen, romp/core, rug, bovenbenen en schouders. Met name je core en armen kunnen na een goede supsessie flink moe zijn!

Hoeveel calorieën verbrand je met suppen?

Het aantal calorieën dat je verbrand met een bepaalde activiteit is natuurlijk ALTIJD verschillend per persoon en afhankelijk van onder andere je lengte en gewicht. Maar gemiddeld genomen voor een persoon van ongeveer 170 cm en 65-70 kg geldt het volgende:

Recreatief suppen:

175-225 calorieën per uur!

Wanneer je op vakantie bent en gewoon lekker een plank hebt gehuurd en op je gemak wat gaat suppen dan verbrand je uiteraard minder calorieën dan wanneer je die-hard aan het suppen bent om van A naar B te komen bijvoorbeeld. Bij recreatief suppen ben je gewoon lekker aan het paddelen op je eigen tempo, geniet je van de zon, omgeving en je bent niet perse kei hard aan het zweten. Als je op die manier aan het suppen bent verbrand je dus tot ongeveer 225 calorieën per uur.  Als het lekker weer is en het zonnetje schijnt een prima alternatief voor een wandeling dus! Want met een wandeling van een uurtje verbrand je ongeveer evenveel.

Actief suppen:

Wanneer je echt actief van A naar B aan het paddelen bent of een suptour maakt dan ben je wat actiever aan het suppen en belast je je spieren meer. Je paddelt dan vaak op een constante snelheid die hoger ligt dan wanneer je gewoon recreatief aan het paddelen bent. Je kunt met actief suppen wel 400 tot 500 calorieën per uur verbranden ! Dat is dus echt wel een behoorlijk aantal!

Sup yoga:

Een andere optie die ik ook wel eens doe is yoga op een sup plank. Op die manier doe je eigenlijk gewoon een normale yoga class maar omdat je continue ook balans moet houden verbrand je iets meer calorieën dan bij een normale yoga class. Uiteraard is het aantal calorieën dat je met yoga verbrand volledig afhankelijk van het soort yoga dat je doet. Maar het kan op een sup board al gauw oplopen tot 250 calorieën per uur!

MEER OVER SUPYOGA: HIER LEES JE ALLES OVER SUP YOGA EN WAAROM HET ZO GOED VOOR JE IS

Ik hoop dat jullie het weer een leuk artikeltje vonden om te lezen! Fijn weekend!

Liefs, xx
Suzanne

ZIE OOK: TIPS VOOR SPORTEN IN DE ZOMER

Volg JIJ me al op Instagram – Youtube– Facebook – Bloglovin ?!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  MarcHealthy
  juli 23, 2018 at 07:04

  Leuk om te lezen!, staat al een tijdje op mijn te doen lijstje, leuk om te zien hoeveel Kcal je verbrand 🙂

  • Reply
   Suzanne
   juli 23, 2018 at 08:38

   Bedankt voor je reactie, tof om te lezen! Veel plezier tijdens het suppen!

  Leave a Reply

  Lees vorig bericht:
  FLASHBACK FRIDAY (13 JULI T/M 19 JULI)

  Een heerlijke week waarin mijn broertje gezellig op bezoek kwam, ik zelf poké bowls maakte en ik enkele home workouts...

  Sluiten